io-tech testasi Motorolan noin 300 euron hintaisen Moto G6 Plus -älypuhelimen.

Motorola Mobilityn (jäljempänä pelkkä Motorola) alemman keskihintaluokan Moto G –mallisto on saanut vuosien mittaan osakseen vaihtelevaa suosiota. Menestyksen ainekset ovat olleet joissain sukupolvissa melko hyvin koossa, mutta vastaavasti välillä toteutuksesta on jäänyt uupumaan oleellisia palasia. Kaikesta huolimatta Moto G –mallit ovat olleet yleensä hintaluokkansa suositeltavimpien mallien joukossa.

Viime vuonna Motorola toteutti Moto G5 –mallistonsa hieman erikoisesti, sillä yritys esitteli siitä vuoden puolivälissä parannellut S-versiot. Kaikkiaan viime vuonna esiteltiin yhteensä viisi Moto G5 –mallia, joista kaksi oli S-versioita perus- ja Plus-malleista. Helmikuun lopulla esitellyt ”ensimmäisen kierroksen” mallit vanhentuivat siis melko nopeasti käsiin ja tulivat loppuvuodesta myyntiin melko kovilla alennuksilla.

Kuudennen sukupolven Moto G –malleja odotettiin julkaistavaksi tämän vuoden MWC-messuilla helmikuun lopulla, mutta lehdistö joutui poistumaan Barcelonasta ”tyhjin käsin”, sillä Moto G6 –mallisto julkistettiin vasta puolisentoista kuukautta myöhemmin huhtikuun puolivälissä Sao Paulossa. Valmistajan mukaan kuudennen sukupolven malleissa on keskitytty erityisesti näyttöön, designiin sekä suorituskykyyn. Päivänvalon näkivät Moto G6 Play-, Moto G6- ja Moto G6 Plus –mallit.

Otimme testiin Moto G6 Plus –mallin, joka on malliston arvokkain vaihtoehto. Moto G6 Plus tuli Suomessa kauppoihin toukokuussa 299 euron suositushintaan. Edullisemmat mallivaihtoehdot saapuivat Suomeen kesäkuussa 249 ja 199 euron suositushinnoilla. Samassa hintaluokassa Moto G6 Plussan pahimpia kilpailijoita ovat mm. Nokia 6.1 ja Huawei Mate 10 Lite. Hinta.fi-palvelun mukaan hintataso on pysynyt Suomessa toistaiseksi suositushinnan tietämillä.

Saimme Moto G6 Plussan testikappaleen jo toukokuussa, mutta lippulaivamallien testiruuhkasta johtuen ehdimme ottamaan sen testiin vasta heinäkuun puolivälin jälkeen. Testasimme Moto G6 Plussaa ympärivuorikautisesti hieman tavanomaista lyhyemmässä formaatissa noin viikon ajan.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Moto G6 Plus toimitetaan suurehkossa ja värikkäässä pahvipakkauksessa, jonka sisältö on pakattu melko väljästi. Mukana on puhelimen ohella pikakäyttöohjeet, takuutiedot, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-C –kaapeli, 14,4 watin (12 V; 1,2 A) pikalaturi sekä taipuisa läpinäkyvä suojakuori.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ensimmäisenä Moto G6 Plussassa huomio kiinnittyy suurehkoon kokoon hieman muoviselta vaikuttavaan käsituntumaan. Vaikka Moto-puhelimille tyypilliset muotoiluelementit ja sukunäkö ovat läsnä, ei Moto G6 Plussaa voi sekoittaa edeltäjämalleihin. Eroa löytyy näytön kuvasuhteesta, muotoiluyksityiskohdista sekä erityisesti materiaalivalinnoista.

Moto G6 Plussan muotoilu on varsin miellyttävää ja oikeista kohdin sopivasti pyöristettyä. Materiaalien osalta on poikettu merkittävästi Moto G5S Plus –edeltäjämallista, jonka tukeva metallirakenne edusti hintaluokkansa huippua. Valitettavasti Moto G6 Plussassa on siirrytty nykymuotia mukailevaan lasiseen takakuoreen sekä erityisen erikoisena valintana muoviseen runkorakenteeseen.

Puhelinta kiertävä kehys on siis metallin sijaan kiiltäväpintaiseksi viimeisteltyä muovia, joka on varsin harvinainen ratkaisu nykypäivänä tämän hintaluokan puhelimessa. Muovirakenteen myötä puhelin rutisee ja taipuu myös poikkeuksellisen paljon väänneltäessä. Positiivisena puolena muovirakenne sietää todennäköisesti paremmin pudotuksia ja estää myös lasipintoja halkeamasta niin herkästi.

Puhelimeen on lisätty nanopinnoite, jonka kerrotaan hylkivän satunnaisia vesiroiskeita. Virallista IP-suojausta laitteella ei kuitenkaan ole.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 160 x 75,5 x 8 mm
  • Paino: 167 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 74,4 %

Moto G6 Plussan ulkomitat ovat noin kuuden tuuman näyttökokoluokassa suurenpuoleiset. Kyseessä on varsin pitkä puhelin, joka on kookkaampi kuin useimmat kilpailijansa.

Vertailun vuoksi esimerkiksi 0,06 tuumaa pienemmällä näytöllä varustettu Huawei P20 Lite on merkittävät 11,4 mm lyhyempi, 4,3 mm kapeampi ja 22 grammaa kevyempi. Puolestaan täysin vastaavaa 5,9 tuuman 18:9 näyttöä käyttävä Huawei Mate 10 Lite on 3,8 mm lyhyempi 0,3 mm kapeampi ja 0,5 mm ohuempi.

5,5-tuumaisella näytöllä varustettuun Moto G5S Plus -edeltäjämalliin nähden Moto G6 Plus on aavistuksen (0,7 mm) kapeampi, mutta selvästi (6,5 mm) pidempi. Paino on pudonnut yhdellä grammalla edeltäjään nähden.

Käytettävyydeltään Moto G6 Plus on kooltaan yhden käden käyttöä ajatellen hieman kömpelö, mutta onneksi ohjelmistopuolelle on lisätty muutamia käyttöä helpottavia toimintoja, kuten näkymän kutistaminen alanurkkiin, sivuille painotettava näppäimistö sekä ilmoitusvalikon avaaminen kotinäkymää alaspäin pyyhkäisemällä.

Moto G6 Plussan takakuori on pitkiltä sivuiltaan kaarevaksi muotoiltua Gorilla Glass –lasia. Ilmeisesti ainakin osittain muovirungosta johtuen takalasi tuntuu varsin muoviselta ja meidän oli vahvistettava materiaali lasiksi pienen raaputustestin avulla.

Väriltään tummansinisen testikappaleemme takalasissa oli hillityn utuinen syvyysefekti, joka tuli paremmin esiin lähinnä valon osuessa sopivasta kulmasta. Lasipinta kerää kohtalaisen herkästi sormenjälkiä, mutta ne eivät onneksi näy pahimmalla mahdollisella tavalla. Lasin käsituntuma on lasille tyypillinen – kuivissa käsissä liukas ja hikisissä pitävä.

Puhelimen oikeaan kylkeen sijoitetut metalliset painikkeet ovat tuntumaltaan varsin miellyttävät ja virta-/lukituspainike on karhennettu erottamisen helpottamiseksi. Harmillisesti näppäimien sijoitusta on nostettu ylemmäs edeltäjämalliin nähden, joten etenkin lyhytsormiset joutuvat kurkottelemaan äänenvoimakkuuden säätöpainikkeita.

Rautapuolella tarjolla on tämän hintaluokan puhelimelle varsin tyypillinen Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri, joka on käytössä myös kilpailevissa Nokia 6.1-, Sony Xperia XA2- sekä HTC U11 Life –puhelimissa. Edeltäjämalli Moto G5S Plus perustui edellisen sukupolven Snapdragon 625 –piiriin, johon nähden 630 tarjoaa 200 MHz korkeammalla kellotaajuudella toimivat prosessoriytimet sekä selviä parannuksia grafiikkasuorittimen, DSP:n, ISP:n ja LTE-modeemin suorituskyvyn osalta.

Muistia Moto G6 Plussan Suomessa myytävässä versiossa on neljä gigatavua, joka on hyvä ja riittävä määrä tämän hintaluokan puhelimeen. Tallennustilaa on puolestaan 64 gigatavua (vapaana noin 51,5 Gt), joka sekin on hyvä määrä tässä hintaluokassa. Lisäksi tallennustilaa voi laajentaa halutessaan muistikortilla. LTE-yhteyden osalta Motorola ei ole ulosmitannut X12-modeemin maksimisuorituskykyä, sillä latausnopeus on rajattu 300 Mbit/s:iin ja lähetysnopeus 150 Mbit/s:iin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri  (8 x 2,2 GHz Cortex-A53 CPU, Adreno 508 GPU, Hexagon 642 DSP, Spectra 160 ISP, X12 LTE-modeemi)
  • 4 Gt LPDDR4X RAM
  • 64 Gt eMMC-tallennustilaa (vapaana noin 51,6 Gt), muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • LTE Cat.12/13 (600/150 Mbit/s), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2.4 & 5GHz, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, NFC, FM-radio
  • 3,5 mm ääniliitäntä, Dolby Audio –tuki, stereokaiuttimet, kaksi NXP 9874 –vahvistinta
  • 3200 mAh akku, USB Type-C 2.0, Quick Charge 3.0 -pikalataustuki
  • Android 8.0 Oreo

Takalasin alle integroidun 3200 mAh akun kapasiteetti on ulkomittoihin nähden pienenpuoleinen. Saman hintaluokan kilpailjoista löytyy tosin vielä pienempiäkin akkuja ja myös edeltäjämalli Moto G5S Plussan akku oli 200 mAh pienempi. Puhelin tukee TurboPower-pikalatausta (myös Quick Charge 3.0) ja mukana toimitetaan 14,4 watin pikalaturi.

Moto G6 Plussan näyttö on läpimitaltaan 5,9-tuumainen, eli se on kasvanut edeltäjämalliin nähden 0,4 tuumalla. Samalla näytön kuvasuhdetta on kuitenkin kasvatettu 16:9:stä 18:9:ään, joten pinta-ala ei ole kasvanut lineaarisesti lisätuumien suhteen. Käytännössä näytön leveys on pysynyt melko lailla samana ja korkeussuunta on kasvanut 240 pikselillä. Näytön kulmiin on tyylitelty pienet pyöristykset ja näytön reunat ovat nykymittapuulla melko leveät, jonka myötä näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku ei ole erityisen hyvä.

Käyttöjärjestelmän asetukset eivät tarjoa erillisiä säätöjä sovellusten skaalaamiseksi näyttöön sopivaksi ja havaitsimme testijakson aikana, että 18:9-kuvasuhdetta tukemattomat sovellukset jättävät näytön alareunaan mustan palkin. Useimmat yleisesti käytetyt sovellukset tukevat onneksi 18:9 kuvasuhdetta natiivisti ja havaitsimmekin skaalausongelman lähinnä muutaman testisovelluksen sekä Spotifyn kanssa.

Motorolan oma vilkaisunäyttöominaisuus kulkee nimellä Moto Näyttö ja se näyttää kellonajan, akun varauksen, päivämäärän ja mahdolliset ilmoitukset hetken ajan sammutetulla näytöllä. Aktivoitumisvaihtoehtoja on kolme – saapuvat ilmoitukset, puhelimen nostaminen tai käden laskeminen puhelimen yläpuolelle. Ominaisuus mahdollistaa myös ilmoitusten pikakatselun ja haluttaessa sovellukseen siirtymisen suoraan vilkaisunäkymästä.  Esimerkiksi saapuneet Whatsapp-viestit voi tarkistaa nopeasti vilkaisunäytöltä ja tarvittaessa siirtyä suoraan sovellukseen vastauksen kirjoittamiseksi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,9-tuumainen 18:9 IPS LCD –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2160 pikseliä, 407 PPI
  • Gorilla Glass 3 –lasi, pyöristetyt reunat
  • Yönäyttö, huomioiva näyttö, Moto-näyttö

Näytön maksimikirkkaus on erittäin korkea ja automaattiasetuksella on tarvittaessa tarjolla vielä lisäpotkua. Kääntöpuolena mustan toisto ei ole nykymittapuulla erityisen hyvää ja se toistuu enemmänkin tummanharmaana. Värintoisto on oletusasetuksilla jonkin verran ylikorostunutta ja hieman sinertävää, mutta näytön asetuksista löytyy onneksi yksinkertaiset säädöt värilämpötilalle ja värikylläisyydelle. Silmämääräisesti varsin luonnolliselta näyttävän tuloksen saa lämmin-vakio-asetusyhdistelmällä. Näytön katselukulmat ovat erittäin laajat.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on tänä vuonna julkaistujen puhelimien suurimmasta päästä. Tilaa on jäänyt sen verran paljon, että ”leukaan” on sijoitettu melko pienikokoinen sormenjälkitunnistin. Tunnistimen toiminnassa ei havaittu testijaksolla ongelmia – se toimii melko nopeasti ja tarkasti.

Oletuksena käyttöjärjestelmän navigointipainikkeet ovat ohjelmistopohjaisina näytön alareunassa, eikä niiden järjestystä ole valitettavasti mahdollista muokata. Onneksi Motorola tarjoaa vaihtoehtoisena navigointitapana sormenjälkitunnistimen pyyhkäisyeleet, joita käyttämällä navigointinäppäimet saa poistettua kokonaan ruudulta. Käytimmekin elenavigointia lähes koko testijakson ajan ja se toimi melko hyvin. Hikisellä sormella pyyhkäisyeleiden suorittaminen saattaa tosin olla hieman kankeaa ja sormen pysähtyessä kesken pyyhkäisyn puhelin saattaa tunnistaa esimerkiksi paluukomennon kotinäkymään palaamiskomennoksi. Sormenjälkitunnistinta painamalla pääsee palaamaan kotiin ja sivusuunnassa pyyhkäiseminen vastaa paluunäppäintä ja moniajonäppäintä.

Puhelimen alapäädystä löytyy 3,5 mm ääniliitäntä sekä odotettuna parannuksena USB Type-C –liitäntä, joka puuttui vielä edeltäjämallista. Tämän hintaluokan puhelimelle tyypillisesti USB-liitäntä tukee vain tavanomaista 2.0-version siirtonopeutta.

Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee mikrofonin aukko sekä korttikelkka. Pienenä erikoisuutena kelkan irrottamiseen ei käy tavanomainen irrotustyökalu, vaan hommaan tarvitaan pakkauksen mukana toimitettava tavallista pidempi piikki. Syynä tähän on poikkeuksellisen pitkä korttikelkka, joka tarjoaa harvinaisen mutta tervetulleen ominaisuuden. Kelkkaan on nimittäin asennettavissa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä micro-SD-muistikortti.

Näytön yläpuolelle jäävään perinteiseen kaistaleeseen on sijoitettu etukamera, kuuloke ja sensorit. Motorolan puhelimille tyypillisesti ilmoitusvaloa ei valitettavasti ole. Kuulokeaukon suojana on tiheä suojaverkko, joka pitää sen melko hyvin puhtaana nukasta ja pölystä. Kuuloke toimii samalla myös puhelimen kaiuttimena ja sen äänenlaatu on hyvää keskitasoa. Kaiutin toistaa myös hieman matalampia taajuuksia eikä särje maksimiäänenvoimakkuudella, joka keskitasoa korkeampi.

Etukamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja sen kaverina on kiinteätarkenteinen f2.2-aukkosuhteen objektiivi sekä LED-salama. Etukameran kuvanlaadussa ei ole valittamista ja jälki on tässä tarkkuusluokassa varsin hyvää.

 

Kamera

Moto G6 Plussan takakameran sijainti ja muotoilu ovat tuttuja aiemmista Motorolan malleista. Se on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa selvästi lasipinnasta kohollaan olevaan pyöreään saarekkeeseen. Kamerakyhmyn reunoilla kulkee Moto X4 –mallista tuttu koristekuviointi ja kaksois-LED-salama on sijoitettu kameralinssien alapuolelle alareunaan.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin kuvasensori, 1,4 um pikselikoko, f1.7-aukkosuhde, Dual Pixel PDAF –tarkennus
  • 5 megapikselin kuvasensori, f2.2-aukkosuhde
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 30, 60 & 120 FPS

Kaksoistakakamera käyttää 12 megapikselin pääkameraa sekä viiden megapikselin apukameraa, jota hyödynnetään lähinnä syvyysterävyysefektin muodostamisessa. Pääkameran kuvasensori hyödyntää melko suurikokoisia 1,4 mikrometrin pikseleitä sekä yleensä lähinnä kalliimmissa puhelimissa käytettävää Dual Pixel –tarkennusta.

Moto G6 Plussan kamera käynnistyy melko nopeasti ja on lähes välittömästi käyttövalmis. Myös kuvan ottaminen tapahtuu viiveettä ja Dual Pixel –tarkennus toimii nopeasti. Motorola on uudistanut Moto G6 Plussan kamerasovellusta selvästi ja tuonut mukaan uusia ominaisuuksia. Toteutus on mennyt pääosin parempaan suuntaan.

Kuvaustilat on sijoitettu uudessa käyttöliittymässä suljinpainikkeen viereen ja näkyvillä on aina perus valokuvaustila, videokuvaustila sekä kuvaustilavalikon painike. Lisäksi rivin neljänneksi ilmestyy tarvittaessa viimeksi käytetyn erikoiskuvaustilan pikakuvake. Kuvaustilavalikko on nyt aiempaa selkeämpi ja käyttäjän on helppo valita kuudesta erikoisvalokuvaustilasta sekä neljästä videokuvaustilasta. Valikoima on aiempaa laajempi ja käyttäjä voi nyt esimerkiksi striimata videota suoraan YouTubeen.

Valokuvaustilassa valotuksen kompensoinnin säätö on nyt aiempaa helpompaa suljinpainikkeen viereen ilmestyvän riittävän kookkaan asteikon avulla ja myös zoomaus onnistuu kätevästi yhdellä sormella näkymää pystysuunnassa liu’uttamalla. Kuvausnäkymän oikeaan alanurkkaan on lisätty oma erillinen pikapainike Google Lens –toiminnolle, josta ei kuitenkaan ole kokemuksiemme mukaan ainakaan toistaiseksi erityisen paljon iloa.

Manuaalikuvaustilan aktivointi tapahtuu nyt hieman epäloogisesti valokuvaustilan vasemman ylänurkan erillisestä kuvakkeesta, eikä kuvaustilavalikon kautta. Tarjolla on säädöt tarkennukselle, valkotasapainolle, suljinajalle, herkkyydelle ja valotuksen kompensoinnille. RAW-tallennusmahdollisuutta ei ole tarjolla.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Moto G6 Plussalla päivänvalossa otetut kuvat ovat terävyydeltään ja tarkkuudeltaan kohtalaisen hyviä luokassaan. Myös värimaailma toistuu melko realistisena. Sinällään luonnollista jälkeä tekevästä automaattisesta HDR-tilasta huolimatta dynamiikka ei kuitenkaan ole erityisen hyvää tasoa, sillä kirkkaat kohteet palavat helposti puhki.

Heikossa valaistuksessa otetut kuvat osoittautuivat monilta osin pettymykseksi. Hämärässä yksityiskohdista tulee vesivärimäisen pehmeää mössöä, vaikka kuviin jää samalla myös näkyvää ja paikoin jopa häiritsevää kohinaa. Lisäksi värimaailma haalenee valon vähentyessä ja valkotasapaino kääntyy helposti kellertäväksi. Pisimmillään automatiikka venyttää suljinajan 1/17 sekuntiin ja herkkyyden ISO 1766 –arvoon.

Moto G6 Plussan kaksoiskameran ainoa merkitys on syvyysterävyysefektin mahdollistaminen, eikä sekään toimi valitettavasti erityisen kummoisesti. Kuten esimerkkikuva osoittaa, kamera ei pysty määrittämään kuvauskohteen rajoja kovinkaan luotettavasti, jolloin efektistä tulee rujon näköinen.

Moto G6 Plus taltioi 4K 30 FPS –videon H.264-koodekilla (High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames) MP4-kääreeseen noin 51 Mbit/s bittivirralla ja 128 kbit/s stereoäänillä. 1080p 30 FPS video tallentuu puolestaan 17 Mbit/s bittivirralla.

4K-videon kuvanlaatu on kokonaisuudessaan varsin hyvää, eikä siitä ole suurempaa negatiivista sanottavaa. Jälki on terävää ja yksityiskohtaista, värit toistuvat eläväisinä ja dynamiikka on kohtalaisen hyvällä tasolla. Tarkennus toimii hyvin, eikä pumppaa tarpeettomasti liikkuvien kohteiden mukana. Elektroninen kuvanvakautus on käytössä vain 1080p 30 FPS –tarkkuudella ja se toimii varsin tehokkaasti.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Ohjelmistopuolella Motorola jatkaa viime vuoden malleistaan tutulla linjalla tarjoten käyttäjälle hyvin lähellä vakiota olevan Android-kokemuksen. Käyttöliittymän ulkoasu on käytännössä identtinen vakio-Androidin kanssa, mutta valmistaja on lisännyt asetusvalikkoon muutamia lisävalintoja sekä sovelluskattaukseen muutamia omia lisäyksiään.

Käyttöjärjestelmän Android-versio on 8.0 ja testijaksolla laitteeseen asennettiin päivitys, joka sisälsi runsaan kuukauden vanhat kesäkuun tietoturvakorjaukset. Motorola on luvannut Moto G6 –malliston saavan Android  P –päivityksen, mutta muita lupauksia päivitysten suhteen ei ole annettu. Tietoturvakorjaustensuhteen Motorola lupaa päivityksiä tarvittaessa tietoturvauhkien pohjalta arvioituna. Päivitystuki ei siis ole markkinoiden parhaimmiston tasolla ja esimerkiksi edeltäjämallin tapauksessa (Moto G5S Plus) tietoturvakorjaukset ovat tulleet 1-3 kuukauden viiveellä ja Android on edelleen 7.1.1-versiossa, joskin Oreo-päivityksen pitäisi olla tulossa lähiaikoina.

Moto G6 Plussan sovellusvalikoima koostuu pääosin Googlen vakiosovelluksista, mutta Motorola on lisännyt sekaan kolme omaa sovellusta (Moto, FM-radio ja ohjesovellus) sekä Outlook-sähköpostisovelluksen ja Linkedinin Microsoftin valikoimasta. Valitettavasti lisäsovelluksia ei voi poistaa kokonaan puhelimen muistista, vaan ne saa ainoastaan poistettua käytöstä ja näkyvistä.

Valmistajan näkyvimpiä lisäyksiä on aiempien sukupolvien malleista tuttu Moto-sovellus, joka on saanut ajan saatossa hiljalleen lisää ominaisuuksia. Nykyään sen sisältö on jaoteltu neljään osioon: Moto Key, Moto toiminnot, Moto näyttö ja Moto ääni. Täysin uutta ovat ehdotukset välilehti, joka tarjoaa yksinkertaisia kortteja puhelimen ylläpitoon liittyen.

Täysin uusi ominaisuus on Moto Key, joka tarjoaa Motorolan oman ratkaisu sovellusten ja sivustojen salasanojen hallintaan sormenjäljen avulla. Ominaisuudella voi kirjautua myös liitetyissä tietokoneissa ja taulutietokoneissa, joihin on asennettu Moto Key –sovellus. Toiminnoissa uutta on kuvankaappauksen ottaminen kolmen sormen kosketuksella. Moto näytön uusi ominaisuus on ”huomioiva näyttö”, joka pitää näytön päällä niin kauan kun käyttäjä katsoo sitä. Moto ääni –puheohjauksesta ei ole vieläkään suurta iloa, sillä se tukee vain englantia ja muutamaa muuta ulkomaista kieltä.

Muita Motorola lisäämiä ominaisuuksia ovat mm. Dolby Audio –ekvalisaattori sekä näytön värisäädöt asetusvalikossa.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Moto G6 Plus vietti io-techin ympärivuorokautisessa testikäytössä heinäkuun loppupuoliskolla runsaan viikon ajan. Testijaksolla kamerasovellus kaatui pariin otteeseen, mutta muutoin puhelimen kanssa ei havaittu ongelmia.

Peruskäytössä Moto G6 Plus toimii sujuvasti ja hidastelematta, kuten nykypäivän 300 euron puhelimelta voikin odottaa. Vertailimme käytännön toimintanopeutta rinnakkain edeltäjämalli Moto G5S Plussan kanssa, emmekä havainneet käytännössä mitään eroa käyttöliittymän nopeudessa, sovellusten avautumisessa ja sovellusten välillä liikkumisessa. Maininnan arvoisena huomiona Moto G6 Plus tuntui kuitenkin lataavan uudelleen tiettyjä taustalla olleita sovelluksia, mitä Moto G5S Plus ei puolestaan tehnyt. Kyse lienee Moto G6 Plussan muistinhallinnan asetuksista, sillä RAM-muistia on molemmissa riittävästi ja saman verran.

Pelikäytössä Moto G6 Plus selviää pääosin kohtalaisen hyvin, mutta raskaammissa peleissä (kuten esimerkiksi PUBG Mobile) kannattaa silti valmistautua karsimaan grafiikka-asetuksia, sillä Adreno 508 –grafiikkasuoritin ei ole mikään huippunopea tapaus. Pidemmässä rasituksessa takakuoren yläosa lämpenee vain hyvin vähäisesti.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Moto G6 Plus asettui odotetusti suunnilleen samalle linjalle muiden io-techissä testattujen Snapdragon 630 –puhelimien kanssa. Motorola ei ole ilmeisesti onnistunut optimoinneissa aivan parhaalla mahdollisella tavalla, sillä Moto G6 Plus hävisi Snapdragon 630 –piirillisille kilpakumppaneilleen niukasti lähes kaikissa testeissä. GFXBenchissä Nokia 6.1 saa pientä etua alhaisemmasta näyttötarkkuudestaan. Huawei Mate 10 Liten Kirin 659 –järjestelmäpiiri pärjää kohtalaisen hyvin vertailussa prosessorisuorituskyvyn osalta, mutta jää grafiikkasuorituskyvyssä pahasti jalkoihin. Vanhempaa Snapdragon 625 -piiriä käyttävään edeltäjämalli Moto G5S Plussaan nähden hieman tai ei lainkaan parempaa. Eniten eroja syntyi Antutussa ja grafiikkasuorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä.

Akunkeston suhteen Moto G6 Plussalle ei ollut juuri ennakko-odotuksia, joskin maltillisen kokoisesta akusta johtuen huippusuorituksia ei odotettu.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Puhelimen testijakso osui sopivasti lomaviikolle, jonka aikana puhelin oli roaming-tilassa ja käyttö oli muutenkin tavanomaista aktiivisempaa. Aamulla latauksesta otettu akku tyhjeni päivän aikana tyypillisesti noin 20–40 % tasolle, kun näytön päälläoloaika oli 3-4 tunnin luokkaa. Kevyemmällä 1-1,5 tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus laski vain 65–75 %:n tuntumaan. Kertaalleen yhdellä latauksella selvittiin myös kahden päivän yli 4,5 tunnin näytön päälläoloajalla.

Kokonaisuudessaan käyttö oli testijaksolla tavallisuudesta poikkeavaa, mutta Moto G6 Plus selvisi lomareissulla varsin hyvin aamusta iltaan. Kokemusten perusteella akunkeston voi arvioida olevan hyvää keskitasoa.

Yhteenveto

Vaikka Moto G6 Plus on uudistunut ulkoisesti edeltäjämalliinsa nähden, ovat kokonaisfiilikset lopulta hyvin samankaltaiset kuin edeltäjämallien (G5 Plus ja G5S Plus) kanssa. Peruslähtökohdat ovat kunnossa ja laite palveli testijaksolla melko ongelmattomasti, mutta silti useamman asian olisi toivonut olevan paremmin toteutettu. Motorola ei tunnu ottaneen juuri opikseen Moto G5S Plussan puutteista.

Fyysisesti Moto G6 Plussan toteutus tuottaa pettymyksen, sillä laite on melko suurikokoinen ja näytön sekä ulkomittojen välinen suhde on nykymittapuulla heikohko. Suurin miinus tulee kuitenkin materiaaleista, joissa on siirrytty käyttämään muovia ja lasia. Metallirunkoinen edeltäjämalli oli laaduntunnultaan ja kestävyydeltään valovuoden edellä.

Rautapuolen kattaus on tähän hintaluokkaan kohtalaisen toimiva kokonaisuus. Snapdragon 630 –piiri tarjoaa riittävää, joskaan ei huipputason suorituskykyä – Snapdragon 636 ja Mediatek Helio P60 vetävät tässä hintaluokassa pidemmän korren. RAM-muistia ja tallennustilaa on mukavasti – vastaava yhdistelmä löytyy edelleen jopa joistain high-end-luokan puhelimista. Kirkas 5,9-tuumainen näyttö on kohtalainen, mutta ei huipputasoa. Parannettavaa jää erityisesti tummien sävyjen toistoon. Akunkesto on riittävän hyvää, mutta ei erityismaininnan arvoista.

Takakamera vaikuttaa jälleen kerran paperilla lupaavalta, mutta todellisuus ei valitettavasti yllä speksien tasolle. Ongelmat ovat säilyneet pitkälti samoina kuin kahdessa edeltäneessä sukupolvessa. Motorola ei saa ulosmitattua hyvästä kamerasensorista kaikkea potentiaalia ja tämä näkyy keskinkertaisena dynamiikkana sekä heikkona hämäräkuvien laatuna. Kaksoiskameran edut ovat olemattomat, sillä toista kameraa hyödynnetään ainoastaan syvyysterävyysefektin luomisessa, joka sekään ei toimi erityisen vakuuttavasti.

Myös ohjelmiston osalta lähtökohdat ovat kunnossa, mutta toteutus vaatisi vielä skarppaamista. Ainoastaan pienillä viilauksilla kustomoitu Android on hyvä lähtökohta, mutta harmillisesti versio ei ole uusin mahdollinen. Päivitysten suhteen politiikka saisi olla selkeämpi, sillä vaikka Android P –päivitys on luvattu, ei myöhempien päivitysten tai tietoturvakorjausten suhteen ole annettu selkeää aikataulua. Valmistajan oma Moto-sovellus tarjoaa muutamia näppäriä lisätoimintoja, mutta jäimme silti kaipaamaan mm. navigointipainikkeiden kustomointia ja sovellusten skaalausasetuksia.

Yhteenvetona Moto G6 Plus on hankalassa asemassa omassa hintaluokassaan, sillä se ei tarjoa juuri mitään erikoista, jonka avulla se voisi erottua edukseen kilpailijoistaan. Moto G5S Plussan omistajalle uuteen malliin päivittämisestä ei ole juuri iloa ja tietyiltä osin mennään jopa takapakkia. Moto G6 Plus ei ole toivoton tapaus, mutta viimevuotisten mallien jälkeen olisimme toivoneet päinvastaista kehityssuuntaa.

Plussaa

  • Kirkas ja väreiltään luonnollinen näyttö
  • RAM-muistin ja tallennustilan määrä tässä hintaluokassa
  • 4K-videon kuvanlaatu tässä hintaluokassa
  • Sormenjälkitunnistimen toimiva pyyhkäisynavigointi
  • FM-radio
  • Pikalaturi toimitetaan mukana
  • Korttikelkkaan sopii samanaikaisesti kaksi SIM-korttia ja muistikortti
  • Lähes vakio Android muutamilla hyödyllisillä parannuksilla

Miinusta

  • Ulkomitat pienin varauksin
  • Näytön mustan toisto
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Kaksoiskameran hyöty olematon
  • Sovellusten skaalauksen puute 18:9-näytölle
  • Valmistaja ei ole antanut selkeitä päivityslupauksia ohjelmiston suhteen
  • Muovisen runkorakenteen laatuvaikutelma heikompi kuin edeltäjässä
  • Lasinen takakuori herkkä sormenjäljille ja rikkoontuu herkästi pudotuksissa

 

This site uses XenWord.
;