io-tech testasi ja yritti selvittää itse todellista SOC-jännitettä Ryzen 7 7800X3D -prosessorilla ja Asus ROG Crosshair X670E Hero -emolevyllä.

Artikkeli päivitetty 17.5.2023 klo 14:15 – VDDSOC Load-line Calibration -asetuksen testit Level 8 -tasolla.

Uutisoimme io-techissä palaneiden Ryzen-prosessoreiden jälkipyykissä Asuksen saamasta rajusta kritiikistä, jota esittivät isot yhdysvaltalaiset Youtube-tekniikkakanavat Gamers Nexus ja JayzTwoCents. Gamers Nexus kritisoi rajuin sanankääntein Asuksen beta-BIOS-tiedostojen yhteyteen liitettyä vastuuvapauslauseketta, jossa todettiin, ettei yhtiö anna takuuta tai ole vastuussa kyseisen version aiheuttamista mahdollisista vaurioista. Tämän lisäksi Gamers Nexus testasi itse, että Asuksen uusimmillakin beta-bioseilla SOC-jännite olisi yli 1,3 volttia jossain 1,35 voltin tienoilla. Gamers Nexuksen videon jälkimainingeissa myös toinen suuri tekniikkatubettaja JayzTwoCents kritisoi Asuksen viimeaikaista toimintaa ja ilmoitti, ettei enää hyväksy Asusta kanavansa sponsoriksi.

Olimme heti uutisemme julkaisun jälkeen yhteydessä omaan Pohjoismaiden Asus-kontaktiimme, joka selvensi, että beta-BIOS-tiedostojen yhteydessä lukee automaattisesti edellä mainittu teksti vastuunvapautuksesta, kuten esimerkiksi kuusi vuotta vanhan ROG Strix B350-F Gaming -emolevyn kohdalla, eikä sitä ole erityisesti tarkoitettu koskemaan Ryzen 7000 -prosessoreiden korjausta. Kyseinen vastuunvapauslauseke ei myöskään ole pätevä EU:ssa tai Suomessa. Lisäksi Asus ilmoitti poistavansa kyseisen vastuunvapauslausekkeen beta-bios-tiedostojen yhteydestä väärinkäsitysten välttämiseksi jatkossa. Asus kertoi io-techille, että Suomessa tai Pohjoismaissa ei ole raportoitu Ryzen 7000 -prosessoreiden palamistapauksia ja jos tapahtuu, ne hoidetaan ja käsitellään normaalisti takuun piirissä jälleenmyyjien kautta.

Heti seuraavana päivänä yhtiö päivitti AM5-kantaisten emolevyjensä beta-BIOS-tiedostojen kuvauksen ja poisti vastuuvapauslausekkeen kokonaan epäselvyyksien välttämiseksi.

Vaikka meillä io-techissä keskusteluyhteys Asuksen suuntaan toimii hyvin, ei isossa kuvassa yhtiön kommunikointia ja tiedottamista kuluttajien suuntaan voi pitää onnistuneena. Myös AMD:lla on peiliinkatsomisen paikka sillä se markkinoi ja kannustaa käyttämään suorituskykyä parantavaa Expo-muistiprofiilia, kuten myös Intel XMP-profiiliaan, mutta virallisesti ne tulkitaan ylikellottamiseksi, joka evää prosessorin takuun. Kuluttajan näkökulmasta tilanne saattaa olla epäselvä ja hämmentävä, joten takuulinjauksiin olisi syytä saada selkeät pelisäännöt.

Pelkän sanallisen vakuuttelun tueksi Asus julkaisi tänään virallisen tiedotteen, jossa se ilmoitti AM5-emolevyjen takuun kattavan AMD Expo- ja Intel-muistiprofiilien käytön sekä että sen viimeaikaiset BIOS-päivitykset noudattavat AMD:n linjausta eli 1,3 voltin SOC-käyttöjännitteen rajoitusta Ryzen 7000 -sarjan prosessoreilla.

  1. The ASUS AM5 motherboard warranty also covers all AMD EXPO, Intel XMP, and DOCP memory configurations.
  2. All recent BIOS updates follow the latest AMD voltage guidelines for AMD Ryzen™ 7000 series processors.

Yhtiön lausunto on ristiriidassa Gamers Nexuksen videon kanssa, jossa he mittasivat Asuksen ROG Crosshair X670E Hero -emolevyllä ja tuoreimmalla 1410 beta-BIOS-versiolla yli 1,3 voltin SOC-jännitteen. Jompi kumpi oli siis väärässä.

io-techin uutinen aiheesta on herättänyt foorumilla aktiivista keskustelua, joten päätimme tutkia asiaa tarkemmin itse lukijoidemme kannustamana. Konsultoimme Asusta aiheeseen liittyen ja kysyimme muun muassa SOC-jännitteen mittauspisteet Asuksen ROG Crosshair X670E Hero -emolevylle.

Testejä varten emolevylle päivitettiin uusin 1410 beta-BIOS, jota myös Gamers Nexus käytti omalla videollaan (They Didn’t Even Fix It).

Testasimme ensin Ryzen 9 7950X3D- ja Ryzen 7 7800X3D -prosessoreilla kolme eri DDR5-6000-muistikittiä, mutta niillä SOC-jännite ei Auto-tilassa noussut kuin 1,25 volttiin. Vasta DDR5-6400-nopeudella emolevy nosti SoC-jännitteen automaattisesti 1,3 volttiin eli maksimiin, jota ei pysty edes manuaalisesti nostamaan enää korkeammalle. BIOS näyttää 1,3 voltin SOC-jännitteeksi 1,296 volttia.

Emolevylle juotettiin AM5-kannan alapuolelle johtimet SOC-jännitteen mittaamiseksi virransyötöltä prosessorille (”CPU Socket Sense”).

Biosista 1,3 volttiin asetettu SOC-jännite oli Ryzen 7 7800X3D -prosessorilla Prime95-rasituksessa emolevyltä mahdollisimman läheltä ennen prosessoria yleismittarilla mitattuna 1,326 volttia.

HWiNFO-ohjelma osaa mitata ja ilmoittaa prosessorin sisältä todellisen SOC-jännitteen, joka on CPU VDDCR_SOC Voltage (SVI3 TFN). Ryzen 7 7800X3D -prosessorilla Prime95-rasituksessa jännite vaihteli 1,290-1,291 voltissa. Todellinen prosessorin SOC-käyttöjännite oli siis 0,036 volttia alhaisempi kuin emolevyltä mitattuna.

Toinen HWiNFO:n ilmoittama CPU SOC -jännite on prosessorin ulkoisen ja emolevyn oman Super I/O -piirin (Nuvoton NCT6799D) ilmoittama jännitearvo 1,296 volttia, joka näkyy myös biosissa.

Testien perusteella yhteenvetona voidaan todeta, että virransyötön ja prosessorin väliltä mitattuna biosista 1,3 volttiin asetettu SOC-jännite oli korkeampi kuin 1,3 volttia, mutta HWiNFO-ohjelman avulla prosessorin sisältä mitattuna jännite on alle 1,3 volttia.

Vastaavia tuloksia saadaan aikaiseksi todennäköisesti monilla muillakin AM5-emolevyillä, kuten Gigabyten Aorus Master X670E -emolevyllä raportoitiin, kun SOC-jännite mitattiin prosessorin ulkopuolelta emolevyn mittauspisteestä.

AMD on itse toistaiseksi antanut aiheeseen liittyen lausuntoja hyvin yleisellä tasolla kertoen lähinnä, että se on rajoittanut SOC-jännitteen uudessa AGESA:ssa 1,3 volttiin:

”We have root caused the issue and have already distributed a new AGESA that puts measures in place on certain power rails on AM5 motherboards to prevent the CPU from operating beyond its specification limits, including a cap on SOC voltage at 1.3 V”

Epäselvyyksien välttämiseksi AMD:n olisi hyvä ohjeistaa kuluttajia, miten he voivat itse varmistaa, että Ryzen 7000 -sarjan prosessorin SOC-jännite on alle 1,3 voltin. Asus on ilmoittanut io-techille, että he ovat lisäämässä suoraan biosiin mahdollisuuden monitoroida HWiNFO:n jo ilmoittamaa CPU VDDCR_SOC Voltage (SVI3 TFN) -jännitettä.

 

Päivitys 17.5.2023 klo 14:15 – VDDSOC Load-line Calibration -asetuksen testit Level 8 -tasolla

Pitkäaikainen foorumikäyttäjämme Asmola tiedusteli artikkelin kommenteissa, mikä LLC eli Load-Line Calibration -asetus testeissä oli käytössä. Testit ajettiin vakiona eli Auto-asetuksella, mutta biosista löytyy DIGI+ VRM -valikosta mahdollisuus säätää ja korottaa SOC-jännitetasoa.

Load-Line Calibration -asetuksella on mahdollista säätää varsinkin ylikellottaessa prosessorin käyttöjännite-eroa lepo- ja rasitusjännitteen välillä, joka auttaa prosessorin vakauteen. Ero jännitetasojen välillä pyritään minimoimaan ja yleensä Asuksen bioseissa Level 4 tai Level 5 -astetuksella ero on pienimmillään. SOC-jännitteen Load-Line Calibration -asetusta harvemmin säädetään erikseen, eikä sitä välttämättä ole tarjolla kuin erityisesti ylikellottamiseen suunnatuissa emolevyissä.

Nostimme VDDSOC Load-line Calibration -asetuksen korkeimmalle eli Level 8 -tasolle.

Level 8 nosti SOC-jännitteen biosissa 1,296 voltista 1,305 volttiin, kun SOC-jännite oli manuaalisesti asetettu 1,3 volttiin eli AMD:n linjaamaan maksimiin.

Emolevyltä Prime95-rasituksessa emolevyltä mahdollisimman läheltä ennen prosessoria yleismittarilla mitattuna SOC-jännite nousi Auto-asetuksen 1,326 voltista Level 8 -asetuksella 1,337 volttiin eli 0,011 volttia.

HWiNFO-ohjelman ilmoittama prosessorin sisäinen todellisen SOC-jännite CPU VDDCR_SOC Voltage (SVI3 TFN) nousi Prime95-rasituksessa Auto-asetuksen 1,290 voltista Level 8 -asetuksella 1,305 volttiin eli 0,015 volttia. Todellinen prosessorin SOC-käyttöjännite oli 0,032 volttia alhaisempi kuin emolevyltä mitattuna, mutta 0,005 volttia yli AMD:n linjaaman 1,3 voltin maksimijännitteen.

Toinen HWiNFO:n ilmoittama CPU SOC -jännite on prosessorin ulkoisen ja emolevyn oman Super I/O -piirin ilmoittama jännitearvo oli 1,314 volttia.

Päivitettynä yhteenvetona jatkotestiemme perusteella voidaan todeta, että Asuksen uusimmalla 1410 beta-BIOS-versiolla, on mahdollista manuaalisesti VDDSOC Load-line Calibration -asetusta säätämällä maksimiin eli Level 8 -tasolle  ylittää AMD:n linjaama 1,3 voltin maksimi SOC-jännite. Normaalissa käytössä DDR5-muistien Expo-profiilia käyttämällä SOC-jännite pysyy AMD:n linjaamassa alle 1,3 voltissa.

Olemme raportoineet havainnot Asukselle, joka on nyt tietoinen asiasta. Päivitämme myöhemmin artikkeliin, miten Asus toimii tulevissa BIOS-päivityksissä VDDSOC Load-line Calibration -asetuksen Level 8 -tason suhteen ja onko se jatkossa AMD:n linjauksen mukaan alle 1,3 volttia.

Artikkeli päivittyy.

This site uses XenWord.
;