Youtube-kanavat Gamers Nexus ja JayzTwoCents ovat kritisoineet äänekkäästi Asuksen toimintaa.

Uutisoimme io-techissä kattavasti huhtikuun lopulla Redditissä raportoidusta palaneesta Ryzen 7 7800X3D -prosessorista ja Asuksen X670E -emolevystä, jonka juurisyyn AMD selvitti johtuvan Expo-muistiprofiilien käyttämisen yhteydessä emolevyjen syöttämästä liian korkeasta SoC-käyttöjännitteestä.

Ongelman ratkaisemiseksi AMD on nyt rajoittanut Ryzen 7000 -sarjan prosessoreiden SoC-jännitteen maksimissaan1,3 volttiin. Käytännössä korjaus vaatii emolevyvalmistajilta kaikille AM5-emolevyille uudet BIOS-versiot, joissa SoC-jännite on rajoitettu.

Samaan aikaan teknisistä ja syvällisistä videoista tunnettu Youtube-kanava Gamers Nexus osti alkuperäisen Redditissä palaneen Ryzen 7 7800X3D -prosessorin ja lähetti sen vika-analyysilaboratorioon, jonka tulokset on julkaistu omalla videolla. Gamers Nexus teki myös omia testejään ja onnistui toisella videolla toistamaan 7800X3D-prosessorin rikkoutumisen lämpötilan noustessa yli 200 asteeseen Asuksen X670E Crosshair Hero -emolevyllä, kun emolevyn ylivirtasuojaus (OCP – Over Current Protection) ei toiminut odotetunlaisesti.

Kaikki emolevyvalmistajat ovat aktiivisesti julkaisseet AM5-emolevyilleen ongelman korjaavia BIOS-päivityksiä, mutta nyt Gamers Nexus on nostanut Asuksen tikunnokkaan yhtiön toimintatapoihin liittyen ja haukkuu yhtiötä vapaasti suomennettuna roistoksi tai paskiaiseksi (Scumbag).

Gamers Nexuksen kritiikki johtaa juurensa yhtiön ongelmaa korjaavaan esimerkiksi X670E Crosshair Hero -emolevyn tuoreimpaan beta-leimalla varustettuun 1410 BIOS-versioon, jonka kuvauksessa todetaan, ettei Asus anna takuuta tai ole vastuussa kyseisen version aiheuttamista vaurioista. Tämän lisäksi Gamers Nexus on testannut, että Asuksen uusimmillakin beta-bioseilla SoC-jännite on yli 1,3 volttia jossain 1,35 voltin tienoilla. Gamers Nexus ei sulata Asuksen toimintaa, jossa se pesee kätensä vastuusta ja jättää kuluttajan oman onnensa nojaan ongelmaa korjaavan beta-BIOS-version kanssa.

Gamers Nexuksen videon jälkimainingeissa myös toinen suuri tekniikkatubettaja JayzTwoCents julkaisi oman videonsa otsikolla ”I’m sorry Asus but you’re fired”, jossa Jay käy läpi omia viime aikaisia omakohtaisia kokemuksiaan Asuksen kanssa, viittaa Gamers Nexuksen videoon ja lopputulemana ilmoittaa, ettei enää hyväksy Asusta kanavansa sponsoriksi.

 

Päivitys: Kaikissa Asuksen beta-BIOS-versioissa lukee automaattisesti edellä mainittu teksti vastuunvapautuksesta, kuten esimerkiksi kuusi vuotta vanhan ROG Strix B350-F Gaming -emolevyn kohdalla, eikä sitä ole erityisesti tarkoitettu koskemaan Ryzen 7000 -prosessoreiden korjausta. Kyseinen vastuunvapauslauseke ei myöskään ole pätevä EU:ssa tai Suomessa. Lisäksi Asus ilmoitti poistavansa kyseisen vastuunvapauslausekkeen beta-bios-tiedostojen yhteydestä väärinkäsitysten välttämiseksi jatkossa. Asus kertoi io-techille, että Suomessa tai Pohjoismaissa ei ole raportoitu Ryzen 7000 -prosessoreiden palamistapauksia ja jos tapahtuu, ne hoidetaan ja käsitellään normaalisti takuun piirissä jälleenmyyjien kautta.

 

Päivitys 2: Asus on nyt päivittänyt AM5-kantaisten emolevyjensä beta-BIOS-tiedostojen kuvauksen ja poistanut vastuuvapauslausekkeen kokonaan epäselvyyksien välttämiseksi.

This site uses XenWord.
;