AMD valmistelee parhaillaan huhtikuun 12. päivä tapahtuvaa 2. sukupolven Ryzen-prosessoreiden julkaisua. Tulevat Ryzen-prosessorit tunnetaan myös Pinnacle Ridge -koodinimellä.
Pinnacle Ridge -koodinimelliset 2. sukupolven Ryzen-prosessorit tulevat olemaan maltillinen päivitys nykyisiin nähden. Prosessoreiden perusarkkitehtuuri on identtinen, mutta valmistusprosessi päivittyy GlobalFoundriesin 14 nanometrin FinFET-prosessista 12 nanometrin FinFET-prosessiksi. Lisäksi luvassa on ainakin päivittynyt, nopeampia muisteja tukeva muistiohjain ja Precision Boost 2 -teknologia.
Ensimmäiset konkreettiset Pinnacle Ridge -vuodot koskivat Ryzen 5 2600 -prosessoria, jonka perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat parantuneet 200 MHz:illä Ryzen 5 1600 -prosessoriin verrattuna. Nyt nettiin on vuotanut myös Ryzen 7 2700X -mallin tietoja. Vuotojen alkuperäinen lähde on omaa YouTube-kanavaansa ylläpitävä Tum Apisak.
Tum Apisakin vuotamien kuvien perusteella Ryzen 7 2700X tuo mukanaan Ryzen 5 2600:aa suuremman päivityksen kellotaajuuteen. Edeltäjäänsä nähden prosessorin peruskellotaajuus on noussut 300 MHz:illä 3,7 GHz:iin. Myös Boost-kellotaajuus on kasvanut, mutta kahdessa julkaistussa kuvassa kellotaajuudet ovat eriävät: toisessa se on 4124 MHz ja toisessa 4200 MHz. Toistaiseksi ei ole selvää, miksi 3DMark on tunnistanut Boost-kellotaajuuden eri tavoin eri ajoilla, mutta se saattaa liittyä esimerkiksi Precision Boost 2 -teknologiaan.
Lähde: ComputerBase
Onko tämä nyt se ryzen+ ja se ”oikea” ryzen 2 tulee loppuvuodesta?
Kyllä ja ryzen 2 tullaan valmistamaan glofon 7nm-prosessilla, millä saadaan kunnollinen nousu taajuuksiin tälläsen tuhnun sijasta.
Se mikä paranee on virran kulutus ihan niinkuin intelinkin prossissa, eli ei kellotaajuuteen mitään isoja ole luvassa. 5% olisi jo aika hyvin. Ehkä kellotaajuudet jopa tippuvat. Mutta Ryzen2 mahdollistaa muita rautatason parannuksia, kun samaan tilaan saadaan enemmän tavaraa viivaleveyden pienentymisen seurauksena.
Mutta luvassa oikein hyviä prossia kannettaviin Ryzen2:n myötä!
Ei kannata kuitenkaan henkeä pidättää tuon takia. Toivon mukaan kellotaajuudet nousee ja se suorituskyky nousee sitä myöten, mutta maltilla ainakin itse odottelen mitä sieltä tulee.
Jotain odottelen, kun glofo kerran väittää prosessin venyvän 5ghz asti, niin 4,5 lie ihan realistinen.
Näin itsekin ajattelin toimia. Harmi vaan kun on paljon sitä porukkaa että tulee mitä tahansa niin se on aina tuhnu.
Kuten jo tässäkin ketjussa on tuhnuja päässyt. Toisille ei sitten mikään riitä.
Siis Zen+ odottelet 4,5GHz vai Zen 2:lta?
Zen+ tuskin tulee 4,5GHz taipumaan, lähelle kyllä. Zen 2 vastaavasti olisi kyllä pettymys jos taipuisi "vain" 4,5GHz sillä eihän se silloin olisi juurikaan parannusta nykyisestä.
Oletin hänen viittaavan kakkoseen. 5ghz taajuuden saavutus hieman epäilyttää, kun ytimiä pitäs olla 12 nykyisten 8 sijaan…
Lähde 12 ytimelle? Joku huhu oli joka todettiin (yllätys) vääräksi.
Nykyiselle prosessille luvattiin 3 GHz…
Uudet tiedot Zen2:sta antavat ymmärtää sen olleen arkkitehtuurin puolesta valmis jo pitkään. Veikkasin aiemmin Zen2:n olevan suunniteltu samoihin aikoihin kuin Zen "Ryzen" ykkösen ja siltä vaikuttaa. Mikäli näin, Zen2 saattaa jäädä viimeiseksi AMD:n prosessoriksi jonka suunnittelussa Jim Keller oli osallisena.
Eihän se ole kuin 6 ydintä per CCX, meneehän noi sinisen leirin 6 ytimisetkin 5GHz niin mikä se nyt on esteenä ettei Zen 2 siihen kykenisi? Se että meneekö kaikilla ytimillä on varmaan kiinni jäähdytyksestä ja emolevystä että jaksaako syöttää virtasta.
Onko jossain huhuissa vahvistettu , että Pinnacle on juotettu kuten Summit eikä tahnakiinnitetty kuten jo julkaistut 2000 sarjan prossut
AMD:n edustajat itse sanonut että tahnaa käytetty koska alhaisen hintaluokan tuotteita. Ei ole myöskään tullut ongelmia APUjen kanssa lämmöissä koska kellottuvt samalle tasolle kuin nykyiset Ryzenit. Varsinaiset 2x CCX Zen+ prossut tulee olemaan juotettuja koska ne tulee yhdeltä tuotantolinjalta ja en jaksaisi uskoa että lähtevät tekemään toista tuotantolinjaa pelkästään alemman tason prossuja varten.
95W TDP, 5 GHz ja 12 ydintä kuulostaa hieman liian optimistiselta.
Eikä toisaalta ole suurikaan ongelma valmistaa 4 ytimistä CCX:a työpöydälle ja 6 ytimistä CCX:a palvelimiin.
Huhuissa. Vahvistettu.
AMD:n työntekijä vahvisti että on juotettu.
Niin noh AMD sen jossain dioissa on tavallaan lipsauttanut kun starship koodinimellä kulkevasta epycistä pitäisi löytyä 48 ydintä. Ja jos en nyt ihan väärin muista niin 64 ytimen epycistä on jotain kuisketta myös kuulunut.
AMD Second Gen EPYC Beastly Server CPUs Could Rock 64 Cores, 128 Threads And 256MB Cache | HotHardware
En kyllä pitäisi ollenkaan mahdottomana ajatuksena että zen 2 ryzeneissä nähtäisiin myös lisää coreja.
Toki AMD voisi varmaan epyc pakettiin mättää enemmän noita "zeppelinejä" tai miksi niitä tullaan seuraavassa sukupolvessa kutsumaan mutta sitten voisi mennä IF:n kanssa aika helvetin hankalaksi, joten kyllä oma veikkaukseni on että CCX:n tulee lisää ytimiä. Tuleeko CCX olemaan 6 vai peräti 8 ydintä, se jääpi nähtäväksi. Vai pysytäänkö edelleen 4 ytimen CCX:ssä ja AMD vetää jonkin uuden kanin hihasta kuinka toteuttaa epyc:n kasvanut core määrä.
On juotettu. Redditissä AMD:n jehu kertoili hyvin seikkaperäisesti mikä on syy tahnan käyttöön noissa julkaistuissa ja sanoi että desktop kamat tulee juotettuna.
Tuo tdp. puoli itseänikin lähinnä huolestuttaa, siis jos nuo 12 tulevat oikeasti saataville. Glofo väittää energiatehokkuuden parantuvan ainakin 60% verrattuna nykyiseen 14nm-prosessiin, mutta miten kovasti kulutus nousee, jos noita 5ghz yritetään… 7LP 7nm FinFET Technology mainitaan tässä linkissä.
Aha? Mikähän järki tässä nyt olisi alkaa yht äkkiää valmistamaan 2 erilaista CCX kun olemassaoleva on jo todettu toimivaksi ratkaisuksi?
Ja eihän sen kuvitellun 12 pyttysen zen 2 VÄLTTÄMÄTTÄ tartte kellottua 5GHz kaikilla ytimillä. Leikattu versio, esim. 8 pyttynen sitten voisi vaikka siihen pystyä.
En minäkään tuota mahdottomana pidä. Se vaan etten usko Zen2:n ihan heti tuovan 8 ydintä enempää työpöydälle ja siihen ei 6 ytiminen CCX hyvin taivu.
Se järki ettei kahdessa erilaisen CCX:n valmistamisessa ole mitään kovin ihmeellistä ja suuremmilla määrillä siinä säästääkin kun ei tarvitse suurempaa leikata niin paljoa.
Mikäli AM4:lle tulee 12 ydintä, mitä käyttöä jää Threadripperille? Joo, 16+ ydintä mutta kuitenkin :psmoke:
Väylät ja 4-kanavainen muisti?
Nekin tietysti. Silti en usko 12 ytimen Ryzeniin virrankulutuksen takia. Työpöydällä kaivataan sen verran kellotaajuutta etten näe järkeä matalien kellojen 12 ytimisessä koska sen voi paremmin julkaista HEDT alustalle.
2 poiskytkettyä corea per CCX taipuu nätisti 8 coreen, eikö?
Perustuuko väite 6-ytimen CCX:stä mihin? Yhtä hyvin 12 ydintä saadaan lisäämällä yksi 4-ydin CCX kahden nykyisen kaveriksi.
Taipuu totta kai. Mutta mikäli saannot ovat erinomaiset, on kannattavampaa tehdä 4-ytimistä CCX:a. Tosin se 6-ytiminen CCX tarjoaisi mahdollisuuden myös 10-ytimiseen ja 6-ytiminen onnistuisi yhdellä CCX:lla. Valitettavasti 4-ytiminen vaatisi samaa kuin 8-ytiminen, eli kaksi poiskytkettyä corea. Siksi en siihen oikein usko.
Perustuu AMD:n roadmappiin jossa mainittiin 48 ytiminen prosessori.
Voitko linkata sen? En itse muistä nähneeni mainintaa 6-ydin ccx:stä
Jos AM4:lle tulisi 12 ydintä tulisi Threadripperille 24 ydintä (esim 12, 18 ja 24 ytimen mallit), ei se sen kummempaa rakettitiedettä ole
Mielenkiinnolla täytyy seurata tätäkin julkaisua. Ryzen 2 lienee se prosessori, johon voisi -vihdoinkin- todella harkita päivittävänsä 2600K:sta jos ja kun kellotaajuuksia saataneen hitusen vielä hilailtua ylemmäs.
Ei siitä ole mainintaa ollutkaan, kaikki on spekulaatiota 3×4 ydin CCX vs 2×6 ydin CCX so far.
Itse hiukan vierastan ajatusta 3×4 ratkaisusta, koska CCX:t on yhteydessä IF:n välityksellä, joten 3×4 ratkaisusta tulisi mielestäni monimutkaisempi jotta siitä saisi järkevästi symmetrisen.
Mutta oma näkemykseni perustuu puhtaasti maalaisjärki mutuiluun.
AMD Zen Enterprise Roadmap Shows 48-core CPUs in 2018
Tuolla on dia.
Eli 2800X voisi olla jotain max 4,5 GHz. Ihan hyvä.
Jep! Harmi että ilmeisesti Raven ridgen seuraaja, joka ensi vuonna julkaistaan tullaan huhujen mukaan valmistamaan 12nm-prosessilla ja perustuu samaan arkkitehtuuriin Picasso – Cores – AMD
Jep.
TIM in APUS • r/Amd
Tätä itsekin toivon. Vähintään 4,4 GHz pitäisi olla joka tapauksessa, koska muuten ero 2700X:ään jää liian pieneksi.
Eihän tuo tarkoita, että niiden kaikkia ytimien pitäisi paahtaa 5 gigahertsillä samaan aikaan. Sitä vartenhan ne turbo-ominaisuudet ovat, että voidaan nostaa kelloja silloin kun on vain vähän ytimiä käytössä.
1800X – 3.6GHz Base | 4.0GHz Boost
1700X – 3.4GHz Base | 3.8GHz Boost
2700X – 3.7GHz Base | 4.2GHz Boost
2800X – ?GHz Base | ?GHz Boost
Jos pitäisi veikata, niin 3.9GHz base ja 4GHz boost…
Noissa tuloksissa voi olla myös XFR turbo mukana. Eli tuo 2700x voi olla esim 3.7 base, 4-4.1Ghz turbo+ 100-200mhz XFR.
Onhan noita 1800X 3.6Ghz base, 4.1Ghz turbo tuloksiakin olemassa, kun vakio prosu hetkellisesti 3dmarkissa boostaa sinne 4.1Ghz lukemaan.
Veikkaisin siis itse tätä riviä:
2700X 3.7 base / 4.1 boost /4.2 XFR
2800X 3.8 base / 4.2 boost /4.3 XFR.
Kannattaa muistaa että 200 MHz on jo aika merkittävästi enemmän kun puhutaan kahdeksasta ytimestä totutun neljän sijaan. Kyllä tuo jo tuntuu raskaassa käytössä. Minulle tämä päivitys on sitä mitä odotinkin, mutta tuo Precision Boost ja etenkin muistiohjain on ne oleelliset paukut. Joka kasaa huhtikuussa uutta konetta on varmasti muikeana näistä kivistä.
No jos nykyinen prosessi on optimoitu johonkin 3GHz kelloille ja sillä kuitenkin mennää 4GHz ja Zen 2 käytettävä prosessi on optimoitu 5GHz kelloille niin jaksan kyllä vahvasti epäillä että Zen 2 kellot tippuisi nykyisestä.
Mistä sinä tiedät että Zen 2 on hyvä juuri kannettaviin? Prosessi kun ei ole mobiili piireille optimoitu vaan ihan oikeille prosessoreille optimoitu toisin kuin nykyisten Ryzenien prosessi joka on Low Power optimoitu.
Ei se mahdotonta ole. Muista että Glofon omien väitteitten mukaan 7nm prosessi tuo 14 verrattuna >60% matalamman kulutuksen TAI 40% enemmän nopeutta samalla kulutuksella
Niin jos tässä nyt edelleen viitataan kannettaviin niin tokihan ne sielläkin toimii, mutta prosessi ei ole varsinaisesti tehty ns. ajatuksella kannattavat ensin.
Ei toki!
Mutta kuuluu pienemmän viivaleveyden luonnostaan tuomiin etuihin.
Se intelillin 5GHz lienee aika tavalla se maksimi mitä voi saavuttaa. Sen verta hitaasti Intel on onnistunut nostamaan kellotaajuuksia. Pikemminkin niin, että wanhempaa kalustoa oli/on helpompi ylikellottaa.
Jos taas tuo ero kapenee, niin se on taas ihan hyvä juttu kilpailun kannalta!