
Dellin omistama Alienware on esitellyt CES-messuilla markkinoiden ensimmäisen 34-tuumaisen 21:9-kuvasuhteella varustetun ultrawide-tietokonenäytön OLED-paneelilla. Paneelin valmistajan toimii Samsung ja tarkemmin määriteltynä näyttötekniikka on Samsungin aiemmin esittelemä QD-OLED, eli Quantum Dot -tekniikkaa hyödyntävä OLED sinisillä itsevalaisevilla pikseleillä joiden päällä on Quantum Dot -kerros.
Alienware 34 Curved QD-OLED, tarkemmalta mallinimeltään AW3423DW, on nimensä mukaisesti kaareutuvalla näyttöpaneelilla varustettu 34-tuumainen ultrawide-näyttö. Näytön kaarevuus on 1800R, eli vaikka näyttöpaneelin valmistajana toimiikin Samsung, ei kaarevuus ole yhtä jyrkkä kuin korealaisvalmistajan viimeisimmissä 1000R-kaarevissa Odyssey-näytöissä.
Alienwaren uutuus OLED-näyttö tarjoaa 3440 x 1440 -resoluution, 175 hertsin virkistystaajuuden, 0,1 ms:n GtG-vasteajat (gray to gray), NVIDIA G-Sync Ultimate -tuen sekä 99,3 prosentin kattavuuden DCI-P3-väriavaruudelle ja 149 prosentin kattavuuden sRGB-avaruudelle. Näytön kirkkauden luvataan yltävän peräti 1000 nitin tasolle.
OLED-näyttöjen kiinnipalamisriskiä Alienware on omien sanojensa mukaan vähentänyt parannetulla kestävyydellä, mutta sen lisäksi yritys tarjoaa kolmen vuoden takuun, joka kattaa myös kiinni palaneen kuvan. Liitäntöjen osalta Alienware tarjoaa neljäpaikkaisen USB 3.2 Gen 1 hubin, kaksi HDMI 2.0 -liitäntää ja yhden DisplayPort 1.4 -liitännän.
Alienware 34 Curved QD-OLED tulee myyntiin Yhdysvalloissa maaliskuun lopulla, mutta muun maailman aikatauluja tai näytön tulevaa hintatasoa yritys ei ole paljastanut.
Päivitys 14.2.2022: Alienware on julkistanut OLED-näyttönsä hinnaksi Yhdysvalloissa 1300 dollaria.
Lähde: The Verge, Alienware@YouTube
Toimii VRR myös amd:n vehkeillä, käsittääkseni.
Yleensähän menee melkein toiseen suuntaan, musta on tarpeeksi mustaa hiukan valoisassa huoneessa jos tv ei ole oled. Sitten kun valot sammutetaan huoneesta kokonaan niin ei oled tv menee harmaaksi.
Noissa vertailukuvissa lg:n olediin tämä alienware menee kyllä ihan selvästi harmaammaksi valaistussa tilassa.
Tämä on itselle uutta tietoa. Olen ollut käsityksessä, että oled tuottaa oikeasti mustan jos pikselin arvo on 0, lcd tekniikalla tähän ei ole valovuodon vuoksi koskaan päästy.
Ei siinä substraatissa (emolasissa) ole leikkausvaiheessa vielä mitään pikseleitä tai edes mitään elektroniikkaa.
Se on pelkkä läpinäkyvä tyhmä polymeerilevy, josta leikataan halutun kokoisten paneelien kokoisia palasia.
Vasta tämän jälkeen sinne printataan kaikki taustavaloon, pikseleihin, johdinelektroniikkaan jne. liittyvä materiaali, ja tämä tietenkin tehdään sen toteutettavan paneelin mittasuhteiden mukaiseksi.
65" 4K -paneeliin tulee luonnollisesti isommat pikselit/alipikselit kuin 55" 4K -paneeliin. Ja sama kaikille muille paneeleille niiden koon ja resoluution mukaisesti.
Tuo substraatin leikkaaminen ja optimointi ja se kuinka jotakin kokoa voi tehdä enemmän tai vähemmän tuntuu olevan elämää suurempi asia, vaikka kyse ei ole teknisesti sen kummemmasta asiasta kuin ikkunalasin leikkaminen suuremmasta lasilevystä. Ei kokoisia laseja leikatessa isommasta emolasista saattaa jäädä enemmän tai vähemmän hukkaa tarvittavan ikkunakoon mukaisesti, mikä vähän saattaa vaikuttaa raakalasin neliöhintaan.
Tuleekin aina tuumattua että mikä sen merkitys on kun hdtvtest videoissa mainitaan motherglass tätä ja sitä hyvin usein, ja väitetään että se säästetyn lasin määrä on tärkeä asia tai jotain. ???
Olettaisin että siinä on jotain merkityksellisempää taustalla. Tuo tilanne vaikuttaisi että motherglass on täysin merkityksetön asia kuluttajille ja vain 1 youtubettaja nostaa sitä esille huvin vuoksi.
QD-OLEDeissa käytetään tavallisia värisuodattimia alikpikseleiden päällä, jotta kvanttipistekerroksen läpi osittain menevä sininen valon saadaan blokattua ja jottei näytölle osuva ympäristön valo pääse virittämään kvanttipisteitä. Samalla nämä estävät myös heijastuksia, ja lineaarinen polarisaattori, joka haukkaisi lähes puolet ulostulevasta valosta, on voitu jättää pois. Tämän vuoksi QD-OLED pääsee hieman suurempiin kirkkauksiin kuin LG:n WOLED, vaikka WOLEDissa voidaan hyödyntää valkoista alipikseliä. Lineaarinen polarisaattori on kuitenkin tehokkaampi heijastusten estämisessä.
Tässä meni ihan kaikki väärin. Tietenkin koko lasialusta prosessoidaan kokonaisena ja vasta sen jälkeen erotellaan paneeleiksi. Aivan kuten piikiekkokin prosessoidaan kokonaisena ja sen jälkeen ohennetaan ja paloitellaan piireiksi. Lasialustan prosessointi paneeleiksi maksaa LCD-tekniikalla satoja euroja ja OLEDeilla toista tuhatta, joten tietenkin se koko substraatti halutaan hyödyntää mahdollisimman tarkasti.
Kuluttajalle merkitys on siinä, minkä kokoisia näyttöjä voi odottaa saataville. Ei ole sattumaa, että näyttöjä valmistetaan niissä ko’oissa mitä on myynnissä. Yhdeltä 8,5 sukupolven lasialustalta saadaan 3 65" tv-paneelia, mutta sen lisäksi siitä voidaan MMG-setupissa saada 6 34" näyttöpaneelia. Vaihtoehtoisesti voitaisiin tehdä lisäksi 8 27" 16:9 paneelia tai 6 32" 16:9 paneelia. Näyttöpaneelit saadaan siis valmistettua 65" paneelien ohessa hyvin pienillä kuluilla, ja se kallis prosessoitu subtraatti voidaan hyödyntää lähes kokonaisuudeessaan eikä kolmannesta siitä tarvitse heittää pois niin kuin tapahtuisi, jos siitä valmistettaisiin vain ne 65" tv-paneelit.
Olet oikeassa tuossa – paneeli tehdään yhdellä kertaa ennen leikkaamista.
Jokainen erikokoinen paneeliaihio joudutaan prosessoimaan erilaisilla maskeilla, koska eri kokoiset paneelit vaativat eri pikselitiheydet (tarkemmin kai tehdään emolasin kokoiset maskit, jossa on eri pikselitiheyksille omat alueet).
Sama emolasi voidaan kuitenkin jakaa hyvin monella tavalla erikokoisiksi paneeleiksi, ja on valmistajan tahtotilasta / markkinoiden kysynnästä kiinni, minkä kokoisia paneeleita kulloinkin kannattaa tehdä.
Nyt vain halutaan tehdä ja myydä 65-tuumaisia OLED-televisioita, joten tuloksena on noita 34-tuumaisia 21:9 paneeleita.
Mikään kuitenkaan estäisi sitä, etteikö samaa emolasia voitaisi jakaa optimoidusti monella muullakin tapaa erikokoisiksi paneeliaihioiksi.
lähde Review: Meet the world’s first 34" QD-OLED ultrawide monitor (AW3423DW) by Dell Alienware