
io-tech @ San Francisco: Ensimmäisenä markkinoille saapuvat 8-ytimiset Ryzen 7 -sarjan prosessorit, joiden ennakkotilaukset alkavat tänään ja ne saapuvat virallisesti myyntiin 2. maaliskuuta, jolloin päättyy myös median salassapitovelvollisuus omien testitulosten osalta.
Suorituskykyisin malli on Ryzen 7 1800X, joka toimii 3,6 GHz:n perustaajuudella ja 4,0 GHz:n Precision Boost -taajuudella. TDP-arvo on 95 wattia. Veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 499 dollaria ja Suomihinta on 599 euroa.
Toinen 95 watin malli on Ryzen 7 1700X, joka toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella ja 3,8 GHz:n Precision Boost -taajuudella. Suositushinta Yhdysvalloissa on 399 dollaria ja Suomihinta on 469 euroa.
Edullisin ja 65 watin TDP-arvolla varustettu malli on Ryzen 7 1700, joka toimii 3,0 GHz:n perustaajuudella ja 3,7 GHz:n Precision Boost- taajuudella. Suositushinta on 329 dollaria ja Suomihinta on 389 euroa.
Ryzen-prosessorit käyttävät uutta AM4-prosessorikantaa ja ne on varustettu DDR4-muistiohjaimella, joka tukee virallisesti maksimissaan 1333 MHz:n kellotaajuutta (DDR4-2667. Viralliset muistitaajuudet ovat kuitenkin vain JEDECin standardeja ja muistiohjain kykenee todellisuudessa toimimaan huomattavasti korkeammalla kellotaajuudella, kuten esimerkiksi Asuksen Crosshair VI Herolla 1800 MHz:n kellotaajuudella eli DDR4-3600-nopeudella.
Kaikki Ryzen 7 -prosessorit ovat kerroinlukottomia ja varustettu Extended Frequency Range- eli XFR-ominaisuudella, joka mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti hieman yli Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Lämmönlevittäjä on jo valmiiksi juotettu kiinni piisiruun, joten prosessorin korkkaamista ei tarvitse edes harkita.
Loput ja edullisemmat 6- ja 4-ytimiset Ryzen-mallit julkaistaan markkinoille myöhemmin vuoden 2017 aikana.
Ryzen 7 -sarjan suorituskyky
AMD:n omissa tässä vaiheessa julkaistavissa testituloksissa Ryzen 1800X saavutti Cinebench R15 -testin kaikkien ytimien testissä 1601 pistettä eli 9 % paremman tuloksen kuin Core i7-6900K. Cinebenchin yhden ytimen testissä prosessoreiden tulos on sama 162 pistettä.
Ryzen 7 1700X sai Cinebench R15:n kaikkien ytimien testissä tulokseksi 1537 pistettä eli noin 39 % paremman tuloksen kuin Core i7-6800K (1108 pistettä).
Edullisimman Ryzen 7 1700 -mallin tulos Cinebench R15 -testin kaikkien ytimien testissä oli 1410 pistettä eli noin 46 % parempi kuin Kaby Lake -sukupolven neliytimisellä Core i7-7700K:lla (967 pistettä).
Testasimme AMD:n demokoneilla Ryzen 7:n suorituskyvyn myös itse muun muassa Cinebench-, Handbrake-, 3DMark Fire Strike- ja Blender-testeillä ja ilmoitetut tulokset pitävät paikkaansa. Ryzen 7 1800X on joissain testeissä hieman suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K ja päin vastoin. Testaamme kuitenkin Ryzenin suorituskyvyn luonnollisesti kattavammin io-techin omassa testilaboratoriossa.
Ryzen 7 -prosessoreiden tuotesijoittelu verrattuna Inteliin
Kaikki AMD:n Ryzen 7 -prosessorit ovat 8-ytimisiä, mutta ne on hinnoiteltu erittäin kilpailukykyisesti. Edullinen hinnoittelu mahdollistaa AMD:n kilpailun Intelin nykyprosessoreita vastaan suuremmalla määrällä ytimiä ja paremman suorituskyvyn useampaa ydintä hyödyntävissä sovelluksissa ja testeissä. Myös yhden ytimen IPC-suorituskyky on hyvin lähellä Intelin nykyisiä arkkitehtuureita erityisesti samalla kellotaajuudella clock-to-clock-testeissä.
Suorituskykyisin ja kallein 599 euron hintainen Ryzen 7 1800X -malli on suorituskyvyltään verrattavissa Intelin tämän hetken suorituskykyisimpään 8-ytimiseen Broadwell-E-koodnimelliseen Core i7-6900K -prosessoriin, jonka hinta Suomessa on kaksinkertainen eli noin 1220 euroa.
469 euron hintaisen Ryzen 7 1700X -mallin ensisijainen vertailukohta on 6-ytiminen Core i7-6800K -prosessori, jonka hintataso Suomessa on alkaen 475 euroa.
Edullisin 389 euron hintainen Ryzen 7 1700 asettuu kilpailemaan 8 ytimellään ja 16 säikeellä noin 400 euron hintaisen Kaby Lake -sukupolven Core i7-7700K:n kanssa, joka on varustettu neljällä ytimellä ja tukee kahdeksaa säiettä.
Virallisen saatavuuden yhteydessä 2. maaliskuuta AMD odottaa, että markkinoilla on saatavilla 82 AM4-kantaista emolevyä Ryzen-prosessoreille. Pienempiä Mini ITX- ja Micro ATX -emolevyjä odotetaan saapuvan myyntiin huhtikuussa.
Zen-arkkitehtuurin IPC-suorituskyky +52 %
4,8 miljardista transistorista rakentuva Summit Ridge -koodinimellinen piisiru valmistetaan Globalfoundriesin 14 nanometrin FinFet-prosessilla. Uuden Zen-nimisen x86-arkkitehtuurin suunnittelu aloitettiin jo neljä vuotta sitten ja AMD on käyttänyt suunnitteluun kaksi miljoonaa miestyötuntia.
Zenin alkuperäisenä tavoitteena oli saavuttaa 40 % parannus Instructions per Clock- eli IPC-suorituskyvyssä verrattuna edellisen sukupolven Excavator-arkkitehtuuriin, mutta AMD:n toimitusjohtaja paljasti San Franciscossa järjestetyssä Ryzen Tech Day -tapahtumassa, että lopputuloksena yritys saavutti omien laskelmiensa mukaan 52 % parannuksen.
Ryzen 7 1800X saapui io-techin testipenkkiin
io-tech sai ensimmäisenä suomalaisena mediana käsiinsä Ryzen 7 1800X -prosessorin ja sen mukana AMD toimitti Asuksen X370-piirisarjaan perustuvan Crosshair VI Hero -emolevyn. Lisäksi puisen laatikon sisältä löytyy testejä varten 16 gigatavua Corsairin DDR4-3000-muistia ja Noctuan NH-D15 SE-AM4 -cooleri.
"Ryzenissä max muistikerroin 3200 MHz ja siitä ylöspäin täytyy sitten säätää nostamalla väylää. Eli suosittelisin DDR4-3200-muisteja."
Sampsan kommentti Vstore parts ketjussa eli nyt optimi muistinopeus on vissiin sitten selvillä.
Intel Allegedly Playing Dirty Again To Undercut AMD's Ryzen
Saiko @Sampsa sähköpostia Inteliltä?
Ei, eikä kukaan muukaan Euroopassa. Jos joku sai niin jenkkilehdistö. Intelillä ei ole tällä hetkellä juuri minkäänlaista intressiä Euroopan lehdistöä kohtaan.
Intel taisi tehdä mokan kun pisti optimus asemansa vaatimukseksi kaby laken ja taas netflix(tai oikeammin tekijänoikeusfirmat) että vaatii intelin kamoja(kaby lake vaatimuksena tässäkin) laitteisiin että saa näkymään 4k videoita.Ryzen taitaa pistää vähän kapuloita rattaisiin intelin sanelupolitiikalle. 🙂
Ei taida eurolehdistö olla yhtä riippuvainen markinasidoksista ja euroopan kilpailuviranomaiset on aika hanakoita tarttuamaan johonkin sellaiseen joten jos Intel yrittäisi sitä euroopassa riski siitä että se polttaisi näppinsä on paljon suurempi kuin usan puolella.
Optimus aseman kabylake vaatimuksesta on vaatimuksia ja vaatimuksia, ts Intel voi sanoa että Optimus vaatii kabylaken mutta se ei välttämättä kirjaimellisesti pidä paikkaansa (ts on täysin mahdollista että se toimii ihan samoin myös AMD raudalla).
Tietokone rauta ja softa puolella on ennekin ollut tälläisia vaatimuksia jotka ei tosiasiassa kirjaimellisesti pidä paikkaansa.
Tuo DRM vaatimus puoli on ihan eri juttu kun äänite ja elokuva oikeuksien kyttääjät on just niin anaalisia kuin antavat ymmärtää olevansa.
Se on Optane, ei Optimus :btooth:
Oops :sblush:
Faktaa? Fiktiota? Lipsahdus? :think:
Näinkö tämä XFR toimii?
XFR allegedly adheres to a few strict parameters to deliver additional frequency boosts. These Include temperatures not exceeding 60c and power consumption not exceeding 128W.
ARE YOU READY FOR RYZEN? – Corsair
On tätä odotettu. Nyt kun pystyisi tuon bracketin vielä tilaamaankin :dead: Ei pysty lisäämään koriin
e: sai heitettyä koriin mutta discount koodi ei pelitä. On tää melkosta tervan juontia taas
Jos pitää paikkansa 60 astetta on kohtuuhelppo saavuttaa ihan kaupasta ostettavalla 360 AIO:lla joten siihen pääse kukatahansa tietokoneen itse kasaava.
Mutta tuo 128W on aika alhainen kun ottaa huomioon että se koskee kaikkia prosessoriyksilöitä myös niitä paljon vuotavia jotka tarvii enempi Voltteja joten haaskaa enempi Watteja samaa kellotaajuuteen pääsemiseksi, sitten on vielä se että kun lämpöjen tarvii olla alle sen 60 astetta niin kyllä se proseessori jokatapauksessa sietäisi enempi kuin 128W.
Eli ei tuo XFR sellaiselle joka oikeasti haluaa prosesorin kellottuvan riitä vaan tarvii turvautua perinteiseen käsin räpeltämiseen.
Mutta toisalta AMD on antanut ymmärtää että XFR antaisi vain 100Mhz lisää niin sehän ei pidä paikkaansa kun tuo 128W riittää paljon suurempaan kellotukseen kunhan ne lämmöt pysyy kurissa.
Hintoja alennettu reippaalla kädellä?
AMD Ryzen and Threadripper Prices Over The Weekend Dropped Significantly – The Guru of 3D
1800X 350e mindfactoryssä. Ei kuulosta yhtään huonommalta.
Saksalainen Alternate on laittanut kilpailevan firman i7-8700K:n 399e:hen, mutta myy ei-oo:ta. Odotan mielenkiinnolla sitä, että haluaako Intel vastata hintojen pudotukseen.
Varastot tyhjiksi, koska Ryzen2 incoming. Fiksu liike AMD:ltä.
Miksi maksaa 350e mind factorystä kun Suomesta irtoaa 329e 😉 AMD Ryzen 7 1800X, 329€ | Hinta.fi (okei, ei se komplett ihan Suomea ole mutta kuitenkin)
Pian myös etusivulla noista
Tarkoitat varmaan Ryzen+, se Ryzen 2 tulee sitten myöhemmin ehkä 2019 mutta + pitäisi tulla 2018 jo.
Älä sekoita Zeniä ja Ryzeniä keskenään 😉 Jo Raven Ridgejen nimeäminen kertoo että ne on "Ryzen 2:sia" mitä seuraavaksi myydään (ts Ryzen x 2xxx) vaikkei Zen 2 -arkkitehtuurista olekaan kyse
Jatketaan alennetuista hinnoista täällä:
AMD:n Ryzen-prosessoreiden hinnat putosivat reilusti – io-tech.fi
sieltä on tulossa myös X ja B 4xx piirisarjat Zen+ jälkeen Q1-Q2 2018.