AMD:n diapaketista paljastuu mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten tämän vuoden kuluttajaprosessoreiden roadmapista kadonneet 3. sukupolven Threadripper-prosessorit ja Navia seuraavan sukupolven näytönohjainarkkitehtuurin pysyminen aikataulussaan vuoden 2020 julkaisulle.

AMD on julkaissut viimeisimmän osavuosikatsauksensa myötä sijoittajille suunnatun diapaketin, jossa kerrotaan yhtiön lähitulevaisuuden suunnitelmista. Diapaketista onkin paljastunut mielenkiintoisia yksityiskohtia tulevista tuotteista ja niiden aikatauluista.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy yhtiön suunnitelmiin kuluttajapuolella. Aiemmin vastaavassa diassa mukana ollut Castle Peak -koodinimellinen 3. sukupolven Threadripper-prosessori on kadonnut tuoreimmasta versiosta täysin. Threadripper-prosessoreita ei mainittu myöskään osavuosikatsauksen konferenssipuhelussa sanallakaan.

Syitä Threadripperin katoamiselle roadmapista ei ole kerrottu, mutta ainakaan Zen 2 -prosessoreiden myöhästymisestä tuskin on kyse. Tulevien Threadripper-prosessoreiden kanssa samoja Zen 2 -pikkusiruja (chiplet) käyttävät Rome-palvelinprosessorit ovat aikataulussaan, testit pääkumppanien kanssa on läpäisty onnistuneesti ja toimitukset asiakkaille aloitetaan kuluvan neljänneksen aikana. Niin ikään samoja pikkusiruja käyttävät Ryzen 3000 -sarjan prosessorit ovat edelleen aikataulussaan ja ne tullaan julkaisemaan vuoden puolivälin tienoilla.

Zen-arkkitehtuurin jatkokehittelyn osalta Zen 3:n kerrotaan olevan aikataulussaan ja sen tulevan käyttämään 7nm+ -valmistusprosessia, eli EUV-litografiaa hyödyntävää toisen sukupolven 7 nanometrin valmistusprosessia. Zen 4 on puolestaan parhaillaan suunnittelupöydällä. Toistaiseksi ei ole varmuutta tuleeko AMD julkaisemaan ensimmäisen sukupolven tavoin myös Zen 2+-versiot, vai hypätäänkö ensi vuonna suoraan Zen 3 -sukupolveen.

Näytönohjainrintamalla AMD varmisti jo konferenssipuhelussaan Navi-arkkitehtuurin saapuvan markkinoille vuoden kolmannella neljänneksellä. Netissä on tämän jälkeen liikkunut paljon erilaisia huhuja, joiden todenperäisyys on vähintään kyseenalaista niiden lähteiden aiemman luotettavuuden valossa. Huhujen mukaan AMD muun muassa tulisi julkaisemaan suorituskykyisimmän Navi 20 -grafiikkapiirin vasta vuonna 2020, kun AMD:n oma roadmap listaa kyseiselle vuodelle jo seuraavan sukupolven arkkitehtuurin valmistettuna 7 nanometrin EUV-valmistusprosessilla.

Navi on mukana myös palvelinpuolella, sillä AMD kertoo tuovansa arkkitehtuurin nosteessa oleviin pilvipelipalveluihin. Myös palvelinpuolen Navien kerrotaan saapuvan vuoden kolmannella neljänneksellä. Toistaiseksi yksikään pilvipelipalveluita tarjoava taho ei ole ilmoittanut tulevansa käyttämään Navi-pohjaisia näytönohjaimia, mutta esimerkiksi Google kertoi tulevansa päivittämään Stadia-pelipalvelun komponentteja tarpeen mukaan tehokkaammiksi. Tällä hetkellä Stadiassa käytetään Vega-pohjaisia näytönohjaimia.

Lähde: AMD (PDF)

This site uses XenWord.
;