Tiukat muistiasetukset nousevat Ryzen-alustalla arvoon arvaamattomaan etenkin yli DDR4-3000-nopeuksilla, eikä pelkkä korkeampi kellotaajuus takaa enää parempaa suorituskykyä.

AMD on julkaissut blogissaan useampiakin päivityksiä liittyen Ryzenin suorituskykyyn uusien BIOS-versioiden ja virranhallintaprofiilien myötä. Tuoreimman blogin aiheena on muistien virittelyn tuomat hyödyt pelikäytössä.

Käyttäjät ovat julkaisseet monilla keskustelualueilla, mukaan lukien io-techin TechBBS:n, omia testejään Ryzen -prosessoreiden suorituskyvystä erilaisilla muistinopeuksilla ja -asetuksilla. Nyt myös AMD on ajanut omia testejään aiheen tiimoilta suomalaisen Sami ”macci” Mäkisen johdolla ja julkaissut tuloksista pikaoppaan muistiasetusten vaikutuksesta Ryzenin suorituskykyyn.

AMD:lla työskentelevä Mäkinen ajoi testit Asuksen Crosshair VI -emolevyllä ja Ryzen 1700 -prosessorilla Rise of the Tomb Raiderissa, Hitmanissa ja 3DMark Skydiverissä. Testeissä käydään läpi muun muassa eri muistinopeuksia, latenssiasetuksia sekä BankGroupSwap- ja Geardown Mode -optiot. Blogista löytyy myös selitykset kunkin asetuksen tehtävistä.

Suurin osa tuloksista ovat sinänsä mitättömiä yksinään, mutta eri asetusten vaikutukset kertaantuvat pikkuhiljaa ja jo valmiiksi varsin nopeiden DDR4-3200-muistien ja testeissä parhaiten pärjänneiden DDR4-3466-muistien eroksi muodostui lopulta Rise of the Tomb Raiderissa sekä 3DMarkissa vajaat 10 % ja Hitmanissa reilu 16 %. Erot esimerkiksi useimpien testisivustojen käyttämiin DDR4-2133-, DDR4-2400- ja DDR4-2667 -muisteihin olisivat kasvaneet vielä huomattavasti suuremmiksi.

Yksittäistenkin asetusten vaikutukset olivat testien mukaan välillä varsin erikoisia. Esimerkiksi BankGroupSwapin, joka pyrkii optimoimaan muistihakuja, käyttö hidasti testipelejä mutta nosti AIDA64:n mittaamia muistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeuksia. Testit myös toistivat usean kotikäyttäjän testien tulokset, joiden mukaan tiukemmat muistiasetukset voittavat korkeammat kellotaajuudet, kun puhutaan yli DDR4-3000-nopeuksista. Suosittelemme kaikkia Ryzen-prosessoreiden käyttäjiä tai sellaisen ostoa harkitsevia lukemaan AMD:n blogin parhaiden muistiasetusten löytämiseksi.

This site uses XenWord.
;