AMD on julkaissut pitkästä aikaa uudet ajurit koko näytönohjainkatraalleen. AMD Software Adrenalin Edition 23.2.1 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Polaris-arkkitehtuurista lähtien sekä Zen-prosessoreiden integroituja grafiikkaohjaimia.
AMD Software 23.2.1 -ajurit ovat normaalia järeämpi päivityspaketti. Ajureissa on uutta tuki Forspokenille, Dead Spacelle, IREE-kääntäjälle MLIR-käyttöliittymällä Vulkan-rajapinnalle sekä joukolle uusia Vulkan-laajennoksia (VK_KHR_fargment_shader_barycentric, VK_EXT_depth_clamp_zero_one, VK_EXT_attachment_feedback_loop_layout), tuki uusille streamausominaisuuksille RX 6000 -sarjalla (pre-filter toggle, pre-analysis, CAML-teknologia) ja uusi yhteyksien laatua parantava versio AMD Linkistä.
Uusien ominaisuuksien lisäksi ajureissa on myös rutkasti suorituskykyparannuksia verrattuna edellisiin vanhempiakin Radeoneita tukeviin 22.11.2-ajureihin. Uudet 23.2.1-ajurit parantavat suorituskykyä parhaimmillaan 4 % Marvel’s Spider-Man Remasteredissa, 3 % Sniper Elite 5:ssä, 6 % Shadow of the Tomb Raiderissa, 7 % Quake II RTX:ssä, 4 % Hitman 3:ssa, 6 % Marvel’s Guardians of the Galaxyssä, 19 % F1 2022:ssa, 9 % DOOM Eternalissa, 4 % Borderlands 3:ssa, 4 % Hogwarts Legacyssä ja 7 % Forspokenissa. Kaikki vertailut tehtiin Radeon RX 6950 XT -näytönohjaimella 4K-resoluutiolla, pois lukien Hogwarts Legacy, jossa mukana oli lisäksi RX 7900 XTX samoin parannuksin.
AMD on julkaissut myös blogin, jossa käydään laajemmin läpi suorituskykyparannuksia Windows 11:n ensimmäisistä ajureista tähän päivään. Lisäksi blogissa esitellään OBS 29.0.0 version paranneltua tukea Radeon RX 6000- ja RX 7000 -sarjojen näytönohjaimille, mukaanlukien jälkimmäisten AV1-enkooderille.
AMD on keskittynyt korjaamaan uusissa ajureissa käyttäjäraporttien kautta havaittuja ongelmia. Liiskattuja bugeja ovat esimerkiksi AMD Softwaren käynnistymisongelmat ”Delayed Write Failed” -virheellä Windows 11 22H2:lla, SpaceEnginen heikko suorituskyky ja pitkät latausajat, valkoisena välillä näkyvä aluskasvillisuus Hogwarts Legacyssä RX 7000 -sarjalla ja Sea of Thievesin nykimisongelmat. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan RX 7000 -sarjalla korkeat lepokulutukset joillain korkean resoluution ja virkistystaajuuden näytönohjaimilla, joidenkin VR-sovellusten odotettua huonompi suorituskyky RX 7000 -sarjalla sekä hetkellinen näytön korruptoituminen peli- ja videoikkunoiden välillä hyppiessä. Korjauksia ja tiedossa olevia bugeja on vielä rutkasti lisääkin ja voit tutustua niihin sekä ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.
Päivitys: WCCFTech raportoi käyttäjätesteistä, joiden mukaan Radeon RX 6800 XT:llä suorituskyky on parantunut ajureissa mainittujen ohella 3DMark DirectX Raytracing -ominaisuustestissä jopa yli 38 % ja Dying Light 2:ssa säteenseuranta päällä ilman taskulamppuja tai heijastuksia noin 22 %.
data-unfurl="true" data-result-id="426412" data-url="https://www.digitaltrends.com/computing/amd-driver-windows-crashing-boot-problems/" data-host="www.digitaltrends.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
AMD’s latest drivers are causing havoc on Windows PCs | Digital Trends
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.digitaltrends.com
Lainausta itsenäisesti suomentaen: "tietokone kaatui, joudun asentamaan käyttiksen uusiksi", "tuhosi käyttöjärjestelmäni" jne.
data-unfurl="true" data-result-id="426412" data-url="https://www.digitaltrends.com/computing/amd-driver-windows-crashing-boot-problems/" data-host="www.digitaltrends.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
AMD’s latest drivers are causing havoc on Windows PCs | Digital Trends
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.digitaltrends.com
data-unfurl="true" data-result-id="426516" data-url="https://wccftech.com/latest-amd-radeon-graphics-drivers-reportedly-causing-pc-boot-issues-corrupting-windows/" data-host="wccftech.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Latest AMD Radeon Graphics Drivers Reportedly Causing PC Boot Issues & Corrupting Windows
data-onerror="hide-parent"/>
wccftech.com
( windows 11 uusimmilla päivityksillä )
En edes käyttänyt DDU:ta ennen asentamista.
Täälläkään ei mitään ongelmia 6900 XT:llä ja Windows kympillä.
Nimittäin siinä, missä aiemmin 7970-280X aikana AMD paransi vanhojen korttien suorituskykyä läpi vuosien, on nyt näköjään otettu sama linja kuin Nvidialla oli aiemmin, eli vain uusimmat saavat oikeasti noita parannuksia. Ajurit toki käy vanhempiin, niitä mainostettuja suorituskykyparannuksia ei vaan näy, tuon sitten korjannu custom- ajurit. Suureksi ihmetyksekseni täällä ei juuri ole ollu juttua noista custom- ajureista.
6900xt ja win11, asentui ongelmitta heti kun julkaistiin ja pelit on toiminut siitä asti 🤷
Toisessa koneessa 6800 ja win11, toisessa 5700xt ja 11 käyttiksenä myös, ei mitään ongelmia toistaiseksi, fps:sia tuli molemmilla lisää eli mainospuheet pitivät kerrankin.
Nuo "custom ajurit" eivät tee yhtään mitään muuta kuin korkeintaan mix’n’matchaa osia eri ajuriversioista ja/tai säätää vakioasetuksia muiksi.
Julkaisutiedotteissa ei ole ikinä mainostettu vanhojen sukupolvien parannuksia ellei kyse ole ollut jostain oikein poikkeuksellisesta.
No eikö se ole hyvä, että lainaa vanhojen ajureiden osia ja kun vanhemmilta korteilta tippuu tuki tai vähintään valmistajan huomio pois? Kellojen säätäminen on vähän niin ja näin, koska sen käyttäjä pystyy tekemään itsekin, tosin voi olla yhden klikkauksen ratkaisu niille, jotka eivät jaksa nähdä vaivaa.
Ongelmana noissa on ollu joissain peleissä korkeammat frametimet ja stutterointi tekstuureja ladatessa ensimmäisen kerran, näkyvimmin Days Gonessa.
Ja jos mennään Polariksesta vanhempaan, eli GCN:ään niin noilla ajureilla modernit pelit käynnistyvät, toisin kuin AMD:n omilla. Toki on sitten vähän kyseenalaista tekeekö korteilla paljoakaan, mutta en niitä ylenkatsoisi vain siksi, että ei satu olemaan 100% omaa koodia.
Niin siis väitän ettei niissä ole tippaakaan mitään "omaa koodia", vaan 100 % AMD:n koodia eri ajuriversioista ja mahdollisesti säädetty joitain vakioasetuksia toisiksi.
Voi ollakin, en ole tutkinut. AMD:n ajurithan on open sourcea ollu jo vuosia?
Pointti ei kuitenkaan ole siinä, kenen tekemää se koodi on vaan mille laitteille se on optimoitu. Tähän mennessä on näyttäny vähän siltä, että jos ei omaa uusimpia näyttiksiä, niin noi muokatut ajurit on tarjonnu parannuksia, toisin kuin AMD:n viralliset. Toki kuten mainitsin, on noissa muokatuissa ajureissa sitten välillä omat ongelmansa, ei ne fps parannukset tuulesta ole temmattu, mutta joissain tapauksissa lopputulos käyttäjän kannalta voi olla parempi kuin AMD:n omilla, tai jopa saada pelit ylipäätään toimimaan vs. ei toimi. Kaivamatta Steamin tilastoja realiteetti on kuitenkin se, että kaikilla ei ole 7000 ja 6000- sarjan RX:t.
Linux-ajureista on OS-versiokin juu, mutta Windows-ajurit ei ole sama asia.
Sulla on muuten yllättävän vahva mielipide aiheeseen jota et ole tutkinut
Niin, koska mitä merkitystä sillä on, kenen tekemät tai säätämät ne ajurit on? Eikö ajureissa se toimivuus ja suorituskyky ole pääasia ja suurin osa on joka tapauksessa suljettuja. Softassa yleensä kiinnostaa toki onko se fossia ja kenen tekemää, mutta ajurit nyt on valitettava poikkeus.
En oikein ymmärrä miksi lytätään ne kustomoidut sillä perusteella, että eivät ole omaa tuotantoa tai edes mitä merkitystä sillä on.
Sen sijaan olen kyllä tutkinu vertailuja siitä, mikä noiden suorituskyky on ja parannuksien tuominen vanhemmille korteille vrt. AMD:n omat viralliset, luulis sen olevan loppukäyttäjän näkökulmasta olennaisempaa.
Tuon ajurin julkaisu muuten osuu melkein täsmälleen päällekkäin Windowsin kk päivitysten kanssa. Näinköhän noiden asennusongelmien oikea syy on, että Windows on päättänyt päivittää itsensä samaan aikaan ja sekoaa kun ajuri tulee siihen päälle?
data-unfurl="true" data-result-id="426646" data-url="https://wccftech.com/amd-radeon-rx-6000-rdna-2-gpus-40-percent-ray-tracing-performance-boost-3dmark-dxr-latest-drivers/" data-host="wccftech.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
AMD Radeon RX 6000 "RDNA 2" GPUs Get Up To 40% Ray Tracing Performance Boost In 3DMark DXR With Latest Drivers
data-onerror="hide-parent"/>
wccftech.com
Siellä on tullut ihan kivaa buustia ainakin 3DMarkin RT-testiin ja Dying Light 2:een, mitä ei mainittu ajurinoteissa
Mahdollista sinänsä. Itse aina asennan Winkkarin päivitykset ensin boottauksineen ja vasta sitten muita päivityksiä.
Kerro toki lisää, kun moni täällä on ihmetellyt noita asennusongelmiakin (jotka hyvin mahdollisesti liittyi Windowsin samanaikaisiin päivityksiin)
Itsellä sinut ongelma tähän asti asennuksen jälkeen on Hogwarts legacyn kaatuminen yhden kerran, mutta sekin saattoi liittyä pelin päivitykseen koska siitä oli tullut kaatumisraportteja muillakin ajureilla
Kerron lisää maanantaina.
Onko nyt niin, että edellisillä ajureilla millivoltin tarkkuudella säädetyt jännitteet ja tarkkaan tunatut kellot eivät enää olleetkaan vakaat ja se on jostain syystä AMD:n vika?
Itsellä ei mitään ongelmia asennuksessa tai toiminnassa. Toisaalta en ole viritellytkään systeemistäni mitään korttitaloa, jossa pienikin muutos kaataa kaiken.
Ensikäynnistyksen jälkeen asensin perusohjelmia sekä uusimmat AMD:n ajurit. No ei suostunut enää käynnistymään uudelleen käynnistyksen jälkeen kun antoi blue screenia vaan.
Ilmeisesti sitten päivitteli samalla uudelleen käynnistyksellä vielä jotain päivityksiä noiden ajurien kanssa, niin tämä tuon rikkoi. Asettelun eilen illasta Winukan vielä toisen kerran alusta ja pykälää vanhemmilla ajureilla, eikä ongelmia.
Nyt toki kaikki päivitykset ladattu Windowsiin, joten ehkä tuon uskaltaa kokeilla jossain vaiheessa asentaa vielä jos kerta täälläkään kellään ei mitään ongelmia ole ollut.
Joo, epäilen vahvasti, että se Windowsin hajottaja on tässä tapauksessa itse asiassa Windows update
Eihän tämä tavattoman hyvää mainosta kyllä ole.
Nyt on sen verran aikaa kun tarvinut viimeksi jumpata Windowsin kanssa, mutta eikö safe modeen meneminen auta tms? Ilmeisesti sekin on muuttunu W10 ja W11:ssa vrt. aiemmat, eli sinne mennään lähtökohtaisesti itse Windowsista… Tosin ilmeisesti onneksi kolmannella boottilooppauksella tajuaa mennä sinne?
Tai onnistuuko jonkun WinPE:n kanssa ajureiden säätäminen olemassa olevassa asennuksessa?
Ettei tarvis palautuspisteiden kanssa leikkiä?
Eihän niissä muuten mitään ja käteviä ovat, ellei satu olemaan järjestelmälevy kryptattuna. Viimeks kun muistaakseni päivitykset rikkoi jotain ja käytin palautuspistettä niin oli ihan oma sotkunsa ja jumpat edessä. Ja ihan oikeasti kryptattu ennen käynnistyslatainta, eikä millään BitLockerilla.
Teoriassa ei pitäis vaikuttaa, tais olla juurikin siitä käynnistysvaiheesta kiinni ja saahan sen purettua ja salattua uudelleen, mutta ei viitsis.
Eihän se vikasietotila toimi, jos Windows ei boottaa. Kolmannella yrityksellä meni käynnistyksen korjaukseen, josta palautin edellisen palautuspisteen. Ehkä käynnistysosion korjaus olisi toiminut myös, mutta sitä ei tullut tällä kertaa kokeiltua.
Joo päivittelin tosiaan nyt uudestaan nuo uusimmat AMD ajurit ja hyvin tuntuu rullaavan.
Nyt alla Adrenalin 23.2.2 .
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-23-2-2
Jep, ja tulee oma uutisensa kuten tavallista kunhan kerkiän
data-unfurl="true" data-result-id="433903" data-url="https://www.pcworld.com/article/1529986/rare-amd-radeon-driver-bug-corrupt-windows-fix.html" data-host="www.pcworld.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
An ultra-rare Radeon driver bug is breaking PCs. This exotic fix revived mine
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.pcworld.com
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä