
AMD ilmoitti jo viime vuoden puolella julkaisevansa uudet Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen-prosessorit markkinoille tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa. Toimitusjohtaja Lisa Su tarkensi tammikuun lopulla yrityksen Q4/2016 osavuosikatsauksen yhteydessä julkaisuajankohdaksi maaliskuun ensimmäiset päivät.
io-tech on nyt saanut vahvistettua omista lähteistään, että Ryzen tullaan virallisesti julkaisemaan torstaina 2. maaliskuuta klo 17 Suomen aikaan. Samassa yhteydessä emolevyvalmistajat tulevat lanseeraamaan markkinoille AM4-kantaiset Ryzen-prosessoreille suunnatut X370- ja B350-piirisarjoihin perustuvat emolevymallinsa.
Ensimmäisenä markkinoille julkaistaan 8-ytimiset Ryzen 7 -sarjan prosessorit, joista suorituskykyisin on 4,0 GHz:n Turbo-taajuuden omaava Ryzen 7 1800X -malli. Vahvistimme jo viime viikolla Ryzen 7 -prosessoreiden Suomihinnat, jotka ovat mallista riippuen 350-600 euron välimaastossa. Näillä näkymin Ryzen-prosessoreita tulee löytymään ostettavaksi julkaisun yhteydessä vain parilta suomalaiselta jälleenmyyjältä.
Joko i3-380M pakkaa nopeammin kuin i3-6100, tai sitten Handbrake osaa hyödyntää GPU:ta.
GPU enkoodaus on melkolailla epäoleellista, kun taitaa kaikkien FF HEVC enkooderiratkaisujen laatu olla edelleen melkolailla roskaa. Toki käyttökelpoista johonkin streamaukseen, muttei videoiden pakkaukseen arkistointikelpoisena. Lisäksi HEVC rautaenkoodaus tuli saataville vasta Skylaken myötä.
X265 hyödyntää 256-bittistä AVX2:sta melko tehokkaasti ja Haswellillä sekä uudemmilla Inteleillä se parantaa suorituskykyä > 20%. Todennäköisesti Intelin etumatka Zeniin nähden on tuossa ainakin tuon AVX2 hyödyn verran tai enemmän.
Ihan pikakokeilu Handbrakella,GPU-Z sanoo: gpu load 0%
Koneessa Intel HD3000 ja Radeon HD
GPU:han ei sitä varsinaisesti pakka, vaan sille dedikoitu rauta (esim. NVIDIA:n kohdalla NVENC ASIC). Jossain tapauksissa NVIDIA saattaa hieman hydyntää GPU:n laskentatehoa parempaan ennakointiin.
Joka tapauksessa laatu jää kauaksi verrattuna X264/X265 enkoodereihin. Lisäksi NVENC:in tapauksessa tuntuu mahdottomalta saada RGB-> muunnokset tehtyä kunnolla, oikein ja laadukkaasti (tai no, mikä tahansa rec.709 tai RGB lähde – ainakin kun FFMPEG:iä käyttää).
…
En muista mistä luin mutta ainakin jotkut softat osaa käyttää hybridi ratkaisua noissa videon käsittelyissä niin että pääosa X265 pakkauksesta tehdään CPU:lla mutta sen lisäksi käytetään GPU:ta niihin yksityiskohtiin joissa se antaa selvän edun eikä heikennä lopputulosta (tosin käytössä ei ollut mikään avoinsofta ja lähde saattoi olla Linustecktips).