Vegan julkaisu oli vaikea. Näin toteaa AMD:n RTG-osaston johtaja Raja Koduri alaisilleen lähettämässä viestissä, jossa hän ilmoittaa jäävänsä sapattivapaalle joulukuuhun asti eli ainakin kahdeksi kuukaudeksi.
Koduri on sopinut toimitusjohtaja Lisa Sun kanssa pitävänsä vapaata ja viettävänsä perheaikaa Q4:n aikana, sillä ajankohta on parempi kuin 2018, jolloin luvassa on seuraavat tuotejulkaisut. Kodurin poissaollessa RTG-osastoa johtaa toimitusjohtaja itse.
Koduri ei tarkenna, mikä teki Vegan julkaisusta vaikean, mutta paljastaa varoittaneensa alaisiaan vaikeuksista jo vuoden alussa. Lisäksi Koduri koki julkaisun olleen vaikea myös henkilökohtaisesti.
Esimakua tulevasta saatiin jo Vegan julkaisun yhteydessä, kun monien hämmästykseksi Koduri piti parin viikon täydellisen radiohiljaisuuden osastonsa vuoden tärkeimmän tapahtuman keskellä.
Good to be back home after 2 weeks in India. Combination of vacation and visiting our engineering sites in Hyderabad and Bangalore.
— Raja Koduri (@GFXChipTweeter) August 29, 2017
Virallisen selityksen mukaan Koduri vietti kaksi viikkoa lomalla Intiassa, jota seurasi 15 twiitin kommentointi Vegan julkaisuun liittyen. Koduri muun muassa totesi Vega 10:n kilpailevan kolmen NVIDIAn grafikkapiirin kanssa (GP100, GP102 & GP104) ja rivien välistä oli luettavissa, että Radeon RX Vega -näytönohjaimet julkaistiin paras suorituskyky/$-suhde mielessä myynnin maksimoimiseksi tehonkulutuksen kustannuksella.
Nähtäväksi jää, onko Kodurin sapattivapaassa kyse vain parin kuukauden hengähdystauosta ja palaako Koduri normaalisti RTG-osaston johtoon joulukuussa. Kirjeessään Koduri toteaa joka tapauksessa keskittyvänsä jatkossa enemmän arkkitehtuuriin ja vision toteuttamiseen.
RTG Team,
You haven’t heard from me collectively in a while – a symptom not only of the whirlwind of launching Vega, but simply of the huge number of demands on my time since the formation of RTG. Looking back over this short period, it is an impressive view. We have delivered 6 straight quarters of double-digit growth in graphics, culminating in the launch of Vega and being back in high-performance. What we have done with Vega is unparalleled. We entered the high-end gaming, professional workstation and machine intelligence markets with Vega in a very short period of time. The demand for Vega (and Polaris!) is fantastic, and overall momentum for our graphics is strong.
Incredibly, we as AMD also managed to spectacularly re-enter the high-performance CPU segments this year. We are all exceptionally proud of Ryzen, Epyc and Threadripper. The computing world is not the same anymore and the whole world is cheering for AMD. Congratulations and thanks to those of you in RTG who helped see these products through. The market for high-performance computing is on an explosive growth trajectory driven by machine intelligence, visual cloud, blockchain and other exciting new workloads. Our vision of immersive and instinctive computing is within grasp. As we enter 2018, I will be shifting my focus more toward architecting and realizing this vision and rebalancing my operational responsibilities.
At the beginning of the year I warned that Vega would be hard. At the time, some folks didn’t believe me. Now many of you understand what I said. Vega was indeed hard on many, and my sincere heartfelt thanks to all of you who endured the Vega journey with me. Vega was personally hard on me as well and I used up a lot of family credits during this journey. I have decided to take a time-off in Q4 to spend time with my family. I have been contemplating this for a while now and there was never a good time to do this. Lisa and I agreed that Q4 is better than 2018, before the next wave of product excitement. Lisa will be acting as the leader of RTG during by absence. My sincere thanks to Lisa and rest of AET for supporting me in this decision and agreeing to take on additional workload during my absence.
I am looking to start my time-off on Sept 25th and return in December.
Thank you, all of you, for your unwavering focus, dedication and support over these past months, and for helping us to build something incredible. We are not done yet, and keep the momentum going!
Regards, Raja
Lähde: PC Perspective
Vaikka tuo VEGA ei ihan 2900 ollutkaan niin kyllä siitä silti pitää pari päätä pudota 😉
Vain pelipuolen vuoksi? Muuallahan sen suorituskyky on jo nyt hyvällä tasolla vaikkei ehkä perf/watt-taulukossa loistakaan
Mutta käytetäänkö AMD:ta mihinkään muuhun kuin pelaamiseen ja mainaukseen? :think:
Meinaat että niitä Pro-malleja julkaistaan vain huvin vuoksi vuosi vuoden jälkeen?
Enpä tiedä yhtäkään firmaa joka käyttäisi esim. virtaus- and mekaniikkalaskennassa nykyään muita kuin Nvidiaa klustereiden seassa mutta voin olla väärässä. Tietenkin on paljon muitakin simulointialoja ja AMD:llä voi olla jollain osaa paljonkin myyntiä mutta omalla sektorilla ei ole ikinä tullut vastaan. Työasemissa CAD käytössä taas viimeiset 5v tullut vastaan vain Quadroja.
Osaako joku kertoa missä noita AMD:n PRO kortteja vielä käytetään?
Kyllähän se oman kokemuksen mukaan CUDA on lähes yksinoikeudella käytössä kaikessa tieteellisessä laskennassa ja renderöinnissä. Aalto-yliopiston Triton -klusteriin saatiin juuri 4x neljän Tesla P100 kortin nodea, kuulemma treenautuu neuroverkot huomattavasti nopeempaa kuin aikaisemmin 🙂
No on kai niitä nyt vähemmästäkin tippunut. Tossa meinaa menee jonkin aikaa ennen kuin AMD:lla on seuraava kortti putkessa ja NVIDIA pystyy kai Voltan julkaisemaan jo ensi vuoden ekalla puoliskolla jos niitä huvittaa. Menee osuuksia ja erityisesti imagoa. Ei nuo CADi miehet täällä foorumeilla ja twitterissä niin paljoa huutele kuin pelaajat ja pelaamis ekosysteemissä pyöritvä lehdistö jne.
En sanonut, että se olisi mielestäni oikein tai hyvä asia mutta ei todellakaan mitenkään ennenkuulumatonta. Ja toisaalta jossain määrin ehkä auttaa imagoon kun "syylliset" laitetaan vastuuseen. Toki tämä nyt on vain tollainen loma, mutta aika harvoin tollasista uutisoidaan jos todellakin on vaan 2kk loma (vuosilomat ja parin vuoden ylityöt tyhjäksi kun on tuote ulkona ei ole kovin ennen kuulumatonta).
Veikkaan että AMD:n kokoisen yhtiön isoimmat johtajat eivät paljoa lomaile, vaan ovat jatkuvasti tavoitettavissa. Ja etenkin jos Rajan vastuualue siirtyy johtajasta enemmän insinöörin puolelle, niin kyllä yhtiö tuollaisesta yleensä ilmottaa.
Eikös tämä nyt ole joku yhtiön sisäinen maili, jonka joku(tm) on laittanut eteenpäin?
Toivottavasti tulee takaisin uusien ideoiden kanssa ja hyvin levänneenä valmiina taistoon Nvidian kanssa. Vega oli jo askel oikeaan suuntaanja noista Vegan ongelmistahan oli hyvä artikkeli/haastattelu toimarin kanssa(tähän hätään en muista missä).
Joo, AMD:n kortteja CAD:ssä käyttää
1. ?
2. ?
3. ?
ja
4. ?
AMD:llä on toki ihan hyvää pushia tonne general computing puolella ja aika mielenkiintoisia projekteja mutta (vaikka kaikkea Proprietrary shittiä vihaankin) niin ei mitään lähellekään yhtä valovoimaista kuin CUDA…
Kuinkakohan monta prosenttia noista menee kuitenkin Mac Pron sisuksiin? Ei taida olla ihan pieni määrä.
Taisi Raja kuitenkin puhua 2018 osalta pelkästään vision rakentamisesta eikä varsinaisesti arkkitehtuurista: ”architecting and realizing this vision”
Niin ei ehkä ole viimeaikoina käytetty kun ei ole ollut kilpailukykyistä korttia tarjolla mutta nyt on.
Radeon Pro WX9100 ja Radeon Pro SSG kortit ei ole mitään hupiukkojen kortteja vaan ihan vakavasti oettavia vaihtoehtoja kalliille kilpailijan tuotoksille. Toisella noilla onnistuu sellaiset asiat joista kilpailijan korteilla voi vain uneksia.
Taisi AMD, kuten myös pelaajat odottaa VEGAlta enempi. Varmasti Koduri tuntee painon hartioillaan.
Erityisesti tuo huono saatavuus ja hintasekoilut ovat edesauttaneet negatiivisen mielikuvan syntymisessä.
En ihmettelisi, vaikka tulisi henkilövaihdoksia tai sitten usko VEGA refresheihin on oltava kova.
Varmaan odotukset oli korkeammat, mikä sitten meni pieleen, siihen on paljon vaihtoehtoja. Pelaajille varmaan monelle Vega oli pettymys, mutta en näe Vegaa täysin epäonnistuneena tuotteena ja kyllähän se AMD:llä on suunta tuonne datacenter puolelle samoiten kuin nVidialla tulevaisuudessa. Tarkoitan siis että yhä enemmän valmistajat alkaa laittaa painoarvoa sille mitä datacenter puolella on vaatimuksia ja pelaajat saavat sitten mitä saavat. Tulevaisuus myös näyttää sen että onko se datacenter boomi mikä on alkamassa ja osin alkanut kuinka kestävää.
Valitettavasti kilpailukykyisyys ei lopulta merkitse paljoa yritysmarkkinoilla. Aivan liian usein ostetaan vain jotain HP:n Z-sarjalaisia ja maksetaa niissä vielä muutama tonni ilmaa, että saadaan kone joka on oikein testattu toimimaan Cadillä tai SolidWorksilla. Sieltä AMD:n pitäisi aloittaa noiden markkinoille puskeminen, samassa paikkaa olisi valtava markkinarako raven ridgelle jolla voisi valloitaa puolet toimistopuolen markkinoista.
Toinen ongelma on saatavuudessa ja "tukkuportaassa", kun samaan aikaan kun normi k2200 löyty käytännössä joka IT-tukkurilta hyllystä, ei esim. WX5100:sta löydy, eikä anneta edes tilata, paitsi tietysti jostain Jimm's:ltä josta yritykset harvemmin tilaavat muutenkaan.
Ja niissä Dellissä ja HP:ssa (jne) maksetaan siitä next day onsite supportista. Se on aivan se ja sama jos se kortti on 10% tms nopeampi tai hitaampi mutta jos paska osuu tuulettimeen ja suunnittelija muropalkalla istuu peukku perseessä ja odottaa kun kortti menee postissa takuuseen kuukauden.
Vain oma kokemukseni On-Site-Supportista, jossa vaihtelevasti ehkä huomenna tai todennäköisemmin ehkä tällä viikolla tullaan korjaamaan, on kaukana noin ruusuisesta. Vituiksi menee jos siihen luottaa, sen sijaan sopivalla valmiiksi asennetulla varakoneella mies tekee taas hommia 15 minuuttia myöhemmin. Lisäksi itsekoottuun onsiten ikäiseen ja stantardiosista tehtyykin koneeseen saa aivan samalla tapaa osat huomiseksi postiin ja parhaimmillaan haettua tänään. Se ei tarkoita sitä, etteikö tuo palvelu silti myisi ja toisi omaa vivahdetta asiaan.
Vaan kysymys ei ole mistään 10% nopeuserosta, kun jo pelkkä nopeusero on aivan jotain muuta kun neljän tonnin kone gimpataan k2200:lla ja melkein pelkkää ilmaa koneen hinnassa on se suunnittelujan kuukausipalkka. Siinäkohtaa kun käyttäjä vielä häviää parinvuoden sisään tuon kuukauden joka tapauksessa paskan näyttiksen kanssa tapellessa, niin epäilyksiä alkaa heräämään että olikohan tämän sittenkään järkevää.
Eikä hintojen kohdalla kysymys ole On-Site:stä, pirhana tuolta saa kyllä normaalia toimistokonetta ja muita laitteita niin että On-Site-kuuluu, mutta ylläolevat ryöstöhinnat ja ilmiselvän väärät ja ennen aikaisesti vanhentavat osavalinnat puuttuvat. Kysymys on paljon enemmän taas vaihteeksi siitä, että se on helppoa, kuin että siinä olisi järkeä tai kustannustehokkuutta.
Mutta tämä on nyt vain avautumista aiheesta, ihan omakohtaisen kokemuksen perusteella. Saisi tosiaan AMD oikeasti tunkeutua valmistajien konemarkkinoihin voimalla, voisi vuoden päästä löytää valmistajienkin valikoimasta tehoa järkevään hintaan, kun joka vehkeessä ei olisi ylihintaista Xeonia… 😉
Joo ei se on-site aina toimikaan täysin. Enemmän kysymys on politiikasta ja IT:n halusta pestä kätensä. Vähänkin isommassa firmassa äkkiä se IT päättää mitä tilataan ja mistä ja niille on myyty se idea siitä on-sitestä ja tuesta jostain muualta.
Ja joo olen kanssa itse nähnyt kun tyrkytetään konetta "tää meillä on hyllyssä", jossa on joku 8 ydin Xeoni j 32Gigaa muistia, SSD:t ja kaikki pelit ja vehkeet ja sitten juuri tuo Quadro K2200. Sitten saa itse konsultoidessa sanoa, että kone on muuten hyvä mutta tolla kortilla ei tee mitään ja toi ei ole upgrade vaan downgrade nykysestä. Sitten IT selittää, että onhan tässä enemmän vittu coreja…
Jengi ei juurikaan ymmärrä hevon helvettiä näiden asioiden päälle kun mennään tästä foorumilta reaalimaailmaan. Toinen on sitten, että laitetaan muutaman tonnin Quadroja jengille fotari käyttöön kun väännetään pari julistetta kerran vuodessa…
Tuossahan se AMD:n pääasiallinen ongelma on. Kuten aiemmin toin esiin, palvelinhankinnoista vastaavien tietotaso ei riittäisi edes Kotimikro lehden juttuja ymmärtämään ja siksi tehdään hankintoja joissa kotikäyttäjä ei näe mitään järkeä. AMD:n pitäisi saada jotenkin aivopestyä yrityksissä tietokonehankinnoissa vastaavat hankkimaan muutakuin kuin NvidiaInteliä, niin AMD:n markkinaosuus lähtisi reippaaseen nousuun.
En viitsi kommentoida enempää ettei taas joku Intel-myönteinen vedä hernettä nenään.
Ei sen tarvi oikeestaan edes aivopestä niitä ketkä tekee hankintoja. Sen tarvii aivopestä ne ketkä myy niitä ratkaisuja.
Ja tässä ehkä valoa tunnelinpäähän (ainakin CPU puolelle)
https://i.redd.it/rjt049xyuglz.png
Tästäkin oli aiemmin puhetta. Eli jos asiakas haluaa ostaa AMD:ta, haistattaako myyjä asiakkaalle keskarit ja sanoo myyvänsä vain Inteliä? Tuotteelle jolle on kysyntää on myös myyjiä. Tai tulee myyjiä.
Totta mutta usein nykyään (ja hyvä osittain niin) myydään enemmän ratkaisuja kuin rautaa. Eli esim joku storage ratkaisukin niin puhutaan vaan tyyliin netto tilasta. Ei asiakas välttämättä tiedä bruttoa, mitä softa tasoja siinä välissä on, puhumattakaan mikä prossu siellä on sisällä.
Sama kun myydään compute ratkaisuja, ensin määritetään kieli / softa mitä asiakas käyttää / haluaa käyttää ja sitten käytännössä puhutaan flopseista tai esimerkki kuormista. Ei siellä välttämättä mitään nimiä mainita ja kaikki asiakkaat, jotka käyttävät CUDA:aa eivät välttämättä edes tiedä, että se sitoo heidät vain NVIDIA:n ratkaisuihin.
Osittain hyvä tuo on, koska tuossa tapauksessa (tietämätöntä) asiakasta ei kiinnosta mikä prosessori koneessa on, se avaa lisää tilaa AMD:lle. Toisaalta AMD ei tuolla sa yhtä hyvin mainetta koska "siellä on vaan joku prossu".
Ehkä tuossa on muutakin mukana, koska speksien vertailussa AMD:n pitäisi pärjätä paljon paremmin. CUDA ei ole pahakaan ongelma. AMD on kauan sitten julkaissut kääntäjän jolla saa CUDA koodia käännettyä c++ muotoon ja siitä voi sitten kääntää uudelleen vaikka miksi.
Lähinnä tässä, että ei puhuta mitä rautaa siellä sisällä on, on hyvä se, että kun aletaan myydän virtualisointi kamaa niin Epycillä on aika kova €/core suhde. Eikä siellä välttämättä edes puhuta paljoa IPC:stä ja jos asiakas ottaa asian puheeksi niin se on comparable Inteliin.
No mutta ollaan jo aika kaukana itse aiheesta 😉
Kysymys kuuluukin, olisiko AMD:n ratkaisulla saatu enemmän nopeutta halvemmalla vai ostettiinko Nvidiaa vain koska Nvidia.
Niillä koodeilla, joista on OpenCL-versio, olisi, selvästi, mutta valitettavasti maailmasta löytyy liikaa CUDAlla koodattua proprietary-kuraa.
Tää on kyllä parasta markkinointia ikinä xD dumpataan omat paskeet ja proprietrary ratkaisut yliopistoihin ja kaverit kun pääsee sieltä ulos niin machine learning === CUDA siinä vaiheessa.
Samaa paskaahan tää Office365 dumppaaminen jo alakoululaisille on.
Kai niihin poropietareihin lähdekoodit löytyy? Sitten käännetään muuhun kuin Cudaan. Ei kovin vaikeaa.
Tietävätköhän edes tuolla Aalto yliopistossa mitä CUDA tarkoittaa.
Ainakin tietyissä yliopistoissa ei ole kummoisia ruudinkeksijöitä näistä asioista päättämässä. Laitetaan sähköpostit suoraan Microsofin palvelimille ja toivotaan ettei Microsofti niitä mitenkään hyödynnä :facepalm::facepalm:
Microsofti taisi tosiaan "lahjoittaa" alakoululaisille ilmaista Officea ja mitä se olikaan, Windows ei tainnut sisältyä mukaan :psmoke:
Tuon ylemmän kommettisi perusteella se tuntuu kyllä olevan SINÄ joka et tiedä mikä CUDA on.
CUDA on API, ei ABI.
EI eri APIlle tehtyä koodia voi vaan tuosta noin vaan kääntää toiselle APIll. Ei se käänny.
Se pitää portata, joka vaatii ihmistyötä.
No, omalla kurssillani(TIE-51257 Parallel Embedded Computing) TTYllä harkkatyöt on OpenCLää ja OpenMP:tä,
ja CUDA ja Intelin kääntäjien epästandardit SIMD-vektorilaajennokset mainitaan vain ohimennen parissa kalvossa.
Ei ole noin helppoa, koska isäntäohjelmaan pitää ensin ohjelmoida tuki CUDA:lle tai OpenCL:lle erillisellä ohjelmointirajapinnalla. Tämän jälkeen pitää ohjelmoida kernelit rajapinnan tukemalla kielellä (OpenCL tai CUDA). Eli siis et yksinkertaisesti voi vaihtaa CUDA:aa OpenCL:ään ainoastaan kääntämällä kaikki kernelit toiselle kielelle. Joudut myös päivittämään isäntäohjelman käyttämään toista rajapintaa.
Jos kyseessä on vähänkin isompi ohjelma, niin aika mielenkiintoinen urakka voi tulla… Palaa aikaa ja tupakkaa… ja rahaa… Lopputuloksena parhaimmassa tapauksessa ohjelma, jota voidaan käyttää kaikilla näytönohjaimilla, mutta jos ohjelma on sisäisessä käytössä niin laskentakortit löytyy jo vanhastaan ja koko operaatiosta ei ole yhtään mitään hyötyä. Hankala tilanne.
Mitäs se Boltzmann Initiative sitten tekee?
Ei täysin suoraan mutta AMD:n työkalut tekevät homman (ainakin paperilla) hyvin helpoksi.
Ja kun noissa laskentaklustereissa puhutaan satohen tuhansien ellei miljoonien summista, pieni ohjelmointityö on kärpäsen paska siinä kokonaisuudessa.
Paperilla kaikki on helppoa, AMD:n tuntien tuo varmaan toimii tosi hyvin :rolleyes: Jo Streamin aikoihin AMD:llä oli ohjeet miten Cuda-ohjelmat käännetään streamille, ohjeet oli vaan aika suppeat eikä niillä käytännössä tehnyt mitään.
Nuo työkalut lupaavat hoitaa käännöstyöstä 90+% automaattisesti. Olisiko kellään kokemuksia?
Virrankulutus huomioiden.
En olisi tuosta automaattisesta kääntämisen vaikeudesta kommentoinut mitään, ellen jotain asiasta tietäisi. OpenCL:n puolella suorituskyvyn saa romahdutettua erittäin pienillä muutoksilla. Pitää tietää käytössä olevan näytönohjaimen arkkitehtuurista ja maksimaalisen suorituskyvyn saamiseksi pitää joskus jopa vähän "kikkailla".
Vaikka CUDA:n kääntäminen OpenCL:lle varmasti teknisesti onkin mahdollista jollain automaatilla, niin tuo kuulostaa minusta yhtä hyvältä idealta, kuin esim. Javan kääntäminen Python-kielelle. Varmaan kukaan täysijärkinen ei tuollaista ehdottaisi vakavissaan.
Kannattaa miettiä tämän homman järkevyyttä eri osapuolien näkökulmasta. Ei tuollaisesta kääntämisestä hyödy ne tahot, keillä on jo rahat kiinni raudassa.
Tuossahan ei varsinaisesti "käännetä Cudaa" vaan käännetään Cudalle tehty lähdekoodi. Puhutaan hieman eri asiasta koska siitä koodista ei välttämättä paljoakaan ole Cuda spesifistä tai edes Cudalle suoraan optimoitua. Ei prosessoreissakaan nykyisin paljoa viitsitä käsin optimoida. Jos jotain käsin tehdäänkin, kääntäjälle annetaan päävastuu.
Uusia hankintoja tehtäessä rahat eivät ole kiinni raudassa ennen raudan hankkimista.
Onko sinulla oikeasti kokemusta pk- ja suuryritysten satojen tai tuhansien työasemien ja servereiden it-hankinnoista päättävien asiantuntijoiden tietotaidosta?
Toistaiseksi isoilla valmistajilla (hp, dell tms.) ei ole tarjolla hinnaltaan sekä suorituskyvyltään kilpailukykyisiä amd (cpu&gpu) työasemia yrityskäyttöön.
Eihän tuohon tarvita mitään muuta kuin toisessa ketjussa kertomani asiat. 2000-luvun puolivälissä AMD:lla oli kaikin puolin parempi ratkaisu kuin Intelillä, palvelimiin ja työpöydälle. Retail myynneissä AMD meni Intelin ohi, servereissä Intel pysyi selvässä johdossa. Tämä tosiseikka yksinään todistaa täysin kiistatta työpöytäostajien olevan selvästi tietoisempia asioita kuin serveriostajien.
Ellei se riitä, serveripuolella ostajat ovat pitkään valitelleet kuinka Intel nostaa hintoja. Niin no, kun ei osta AMD:ta silloin kun AMD:lla on selvästi parempi vaihtoehto, AMD ei viitsi liiemmin panostaa ja sitten Intel tietenkin nostaa hintoja kun roska myy loistavasti.
Näytönohjaimiin pätee sama. Silloinkin kun AMD:lla on ollut tarjolla selvästi parempi vaihtoehto, se on myynyt huonosti. Ja taas valitetaan kun Nvidia nostaa hintoja.
Eli: valitetaan asiasta joka on täysin itse aiheutettu :facepalm:
Retailissa AMD:ta on tarjolla vaikka kuinka. Miksi? Koska Retail ostajien tietotaso on niin hyvää että Retail ostajat osaavat VAATIA AMD:ta. Jos noilta isoilta valmistajilta oikeasti vaaditaan AMD:ta ja myyvät silti vain Inteliä, ei kovin kauaa kestä kun joku keskisuuri valtaa markkinat tarjoamalla AMD:ta. Hyvin yksinkertaista. Tästä voidaan päätellä ettei yritysostajien tietotaso on sitä luokkaa etteivät osaa edes pyytää AMD:ta.
Joka kertoo tietotaidosta kaiken olennaisen. MOT.
Eiköhän suurempi syy ole se että on ajettu putka hankintaloukkuun juuri jonkun CUDA:n takia. Koko purkan virittäminen CUDA:sta pois veisi aivan liikaa resursseja joten on vain pakko hankkia sitä nVidiaa jatkossakin.
Eli tuskin AMD näytönohjaimissa pääsee kovinkaan hyvin tunkeutumaan jo olemassa oleviin ratkaisuihin, mutta sellaiset jotka jotain uutta virittelee tai alkavat viritellä tulevaisuudessa, niille AMD tulee olemaan vaihtoehto.
Tuollaisia hankintaloukkuja löytyy tietotekniikan puolella paljonkin ihan ohjelmistoista lähtien. Ja tilanne ei tule niin pitkään aikaan muttumaan kun on suljettua koodia.
Kohtalainen eskalaatio 🙂
Olet periaatteessa oikeassa. Kuitenkin aikaisemmin jo mainitsin, että se rauta mitä siellä pohjalla on ei edes aina tule keskustelussa ilmi. Sillä ei ole kokonaisratkaisussa väliä, että mitä siellä on. Ei asiaakkaalle ei välttämättä edes myyjälle. Tai myyjälle voi olla siltä osin, että kenen saunaillassa on istuttu ja kuinka paljon katetta jää mistäkin kamasta käteen.
Sitten taas tuo CUDA vs OpenCL onkin sinällään tyhmä, että jos firmalla on mitään intoa / olemassaolevaa tms kiinnostusta CUDA:an ja ostavat näyttiksiä laskentaan niin se on automaattisesti nVidia vaikka OpenCL olisi nykyinen tai edes tulevaisuuden rajapinta. OpenCL meinaa toimii molemmilla (obviously).
Mitä noista "kääntäjistä" puhuttiin niin vaikea uskoa, että kauhean hyvin toimisi. Jossain kun transpilataan kieltä toiselle, tyyliin web appeissa tms, ne toimii nykyään hyvin mutta kun puhutaan noin performance intensiivisestä kamasta niin vaikea nähdä, että toimisi riittävän hyvin.
Tuo vähän riippuu. Pienelle paikalle online support voi tarkoittaa sitä että luvataan viikossa takuuhuolto joka tarkoittaa sitä että joku rekkapena tuo korvaavan tuotteen mikä IT tuen pitää itse asennella. (Suomen mittapuulla) isolla yrityksellä se tarkoittaa sitä että teille on ostettu yksi henkilö joka on sen 24/7 tavoitettavissa ja esim. viikonloppuna tai vaikka juhannuksena voit soittaa / laittaa viestiä ja sopia tapaamisen maanantaille "serverissä jotain häikkää, tulepas katsomaan".
Edit: hän toki pitää vapaata, mutta on myös lomilla tavoitettavissa ja hän sopii lomansa asiakkaan (sekä varmasti myös isäntä firman) kanssa.
Samaten pienessä paikassa kone tai kiintolevy lähtee pahimmillaan jenkkeihin (tai maahantuojalle) tutkittavaksi ja tulee "korjattuna" takaisin joskus jos tulee. Yhdessä paikassa minkä tiedän suomessa riittää soitto ja lähetetään uusi kiintojevy luottaen siihen että vanhassa on oikeasti jotain vikaa ja se viedään tuhottavaksi. Tuo viimeinen muuten vaati oikeasti suomen HP:n soittelua ja neuvotteluja jenkkien kanssa että siihen suostuttiin. En tiedä onnistuuko missään muualla kuin ehkä muutamassa isommassa yrityksessä jenkeissä sama homma.
Mutta lyhyesti: isommissa hankinnoissa ostetaan paketti, mihin henkilökohtainen palvelu ja tukihenkilö, koulutus tarvittaessa ja tietty määrä päiviä per vuosi räätälöidään ja sitä tukea voidaan tarvittaessa pidentää (rahaa vastaan tietysti) käytännössä miltei määrättömästi kunnes uusi paketti hankitaan.
Vähemmän yllättäen homma menee juuri noin tavisten marketeista tai valmistajien web kaupoista ostamien kannettavien ja työasemien takuukorjauksissa. Suurten valmistajien sopimusasiakkaana next business date on-site takuu toimii jos siitä on valmis maksamaan, valmistajan valtuuttaman huoltofirman teknikko on tullut vaihtamaan viallisen komponentin tai osat huoltokutsua seuraavana arkipäivänä.
Nuo saunaillat ja lahjonnat ovat yksi syy Intelin ylivaltaan. Lisäksi myös puhdas tietämättömyyden puute ja se että Inteliä pidetään joka tapauksessa parempana.
Tuskin nuo kääntäjät kovin paljoa edes joutuvat tekemään kuten tuosta voi katsoa HIP to be Squared : An Introductory HIP Tutorial – GPUOpen
Tuon perusteella päästään hyvin pitkälle kun muutetaan CUDA:n tapa esittää asia AMD:n tavaksi esittää sama asia. Enkä näe miten tuo ratkaisevasti vaikuttaisi performance intensiiviseen kamaan. Koska Nvidiakin muuttaa arkkitehtuuriaan jatkuvasti, CUDA:sta on lähes pakko tehdä melko yleispätevä ja siten siitä on vaikea tehdä kovin performance intensiivistä kääntäjän avulla. Prosessoripuolella on nähty kuinka huonosti homma on käytännössä toiminut kun prosessorin nopeus lasketaan hyvän kääntäjän varaan (Cell, Itanium jne). Ainakaan tuon perusteella en näe syytä miksi AMD:n CUDA muunnos ei toimisi riittävän hyvin.
Sanoin Retail myynneissä http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,115968,00.asp
Tuosta puuttuu Q2:
AMD took 10.4% CPU market share from Intel in Q2 2017
Turhan aikaista alkaa markkinaosuuksia jakelemaan koska AMD ei ole edes vielä tuonut kaikille segmenteille tuotteita. Joskus vuoden päästä ollaan jo paljon viisaampia että miten noi markkinaosuudet oikein jakautuu. Toki AMD:llä on todella paljon kirittävää mutta suunta on oikea.
Aivan, joskaan en usko että amd cpu markkinaosuus nousee merkittävästi korkeammalle lähitulevaisuudessa. Pidän jo nykyistä 23.9% osuutta hyvänä saavutuksen, 10 vuoden takaiselle yli 30% tasolle pääseminen vaatii jo pieniä ihmeitä amd:n tulossa olevilta apu ja mobiilikiviltä.
Intelin q2/2017 liikevaihdosta voi ehkä päätellä että harrastelijoiden ryzen ostoryntäykset ei ole vaikuttaneet intelin suorittimien myyntimääriin vaikka markkinaosuus on pudonnut 5.8%.
Mobiilikiviltä ei tarvita kovinkaan suuria ihmeitä. Lähinnä tarvitaan asennekorjauksista yrityksiä jotta ottavat niitä kiviä käyttöön.
Jaa, en tiennytkään Intelin myyvän pelkästään prosessoreita jotka kisaavat Ryzenin kanssa. Enkä ihan allekirjoita myyntimäärien pysymistä samana jos markkinaosuus putoaa.
Asenteita tarkistetaan varmasti jos amd pystyy kehittämään parempia tuotteita ja toimittajat rupeaa tarjoamaan amd rautaa yrityksille kilpailukykyiseen hintaan. Itse kasattuja virvilöitä yritykset ei osta joten vaikea niitä on ottaa käyttöön jos tarjontaa ei ole.
Luultavasti intel cpu myyntimäärät on pysyneen q1 tasolla mutta amd:n kiviä on myyty n kertaa enemmän q2:lla kuin männävuosina. Tietääkseni amd:n valikoimasta löytyy myös apu ja mobiilikiviä mutta niiden kysyntä on ollut heikkoa.
Kuten sanoin aikaisemmin, mikäli kysyntää on, tarjonta vastaa siihen avoimilla markkinoilla prosessorien tapauksessa varmasti.
Onhan se periaatteessa mahdollista mikäli Ryzenin ostoryntäys vaikutti nimenomaan ostajiin jotka eivät missään tapauksessa olisi muutenkaan ostaneet Inteliä.
Zen pohjaiset APU:t tulevat myöhemmin. Mobiilipuolella AMD:lla ei juurikaan ole tarjontaa. Intelin mobiilisirut eivät kelpaa edes ilmaiseksi, joten AMD ei viitsi vaivautua.
Eli kun kysyntää ei ole ja suuret valmistajat ei tarjoa amd työasemia yrityksille niin vieroksuminen johtuu mielestäsi yrityksien it-hankinnoista päättävien ostajien asenteista?
0.x-5 wattiluokan intel suorittimia löytyy monista laitteista joten "Intelin mobiilisirut eivät kelpaa edes ilmaiseksi" heittoa en kehtaa kommentoida.