
Netin palstoilla nousi viime viikolla pienoinen kohu, kun saksalainen huippuylikellottaja Roman ’Der8auer’ Hartung kertoi reilun 2700 prosessorin otannalla vain pienen osan AMD:n Ryzen 3000 -sarjan prosessoreista yltävän mainostettuun Boost-kellotaajuuteen. Vaikka otannassa on käytetty jäähdyttimiä laidasta laitaan, jättää sen tulokset vain vähän arvailtavaa.
AMD ilmoitti pian tämän jälkeen valmistelevansa BIOS-päivitystä, joka korjaisi Boost-kellotaajuuksia rajoittavan ongelman yhtiön prosessoreilla. Lausuntoon suhtauduttiin monin paikoin toiveikkaina, sillä Ryzen 3000 -sarjan tiedettiin boostanneen korkeammalle aiemmilla BIOSeilla ja myös Ryzen 2000 -sarjan käyttäjät olivat huomanneet, että kesällä julkaistu AGESA BIOS -päivitys oli laskenut Boost-kellotaajuuksia aiemmasta.
Nyt AMD on julkaissut virallisen tiedotteensa asiasta. Yhtiön tiedotteen mukaan se sai korjattua ongelman, joka laskee prosessoreiden Boost-kellotaajuuksia tietyissä tilanteissa. Korjattu BIOS on nimeltään AGESA 1003ABBA. Yhtiön mukaan korjaus tuo prosessorista riippuen keskimäärin 25 – 50 MHz korkeammat Boost-kellotaajuudet. Testejä tehtiin PCMark 10- ja Kraken JavaScrip Benchmark -ohjelmilla ja erot voivat olla pienempiä tai suurempia muilla testeillä. Myös prosessoriyksilö, käytetty emolevy ja jäähdytys voivat vaikuttaa tuloksiin. AMD käytti testeissään omaa referenssiemolevyään sekä Wraith Prism- ja Noctua NH-D15S -jäähdyttimiä.
AGESA 1003ABBA on jo julkaistu emolevyvalmistajien käsiin ja AMD:n mukaan lopullisia siihen perustuvia BIOS-päivityksiä on luvassa kuun loppuun mennessä. Tarkka aikataulu riippuu kustakin emolevyvalmistajasta. Korkeampien Boost-kellotaajuuksien lisäksi AGES A1003ABBA:n kerrotaan säätävän prosessorin kellotaajuuden säätelyn herkkyyttä siten, että työpöytäkäytössä ja muussa kevyessä käytössä prosessorin pitäisi pitää kellotaajuudet ja jännitteet nykyistä pienempinä. AMD on jo kerran aiemmin tehnyt vastaavan toimenpiteen, mutta uusi päivitys laajentaa sen vaikutusta aiempaa useampiin tilanteisiin.
Tom’s Hardware on saanut jo käsiinsä MSI:n X570 Godlike -emolevylle tarkoitetun 1003ABBA-beeta-BIOSin ja ajanut sillä alustavia testejä. Sivuston mukaan sekä Ryzen 7 3700X että 9 3900X saavuttavat uudella BIOSilla luvatut Boost-kellotaajuudet ja tietyissä tilanteissa ylikin, mutta vain paria ajettua testiä voidaan pitää tässä vaiheessa lähinnä suuntaa antavina. Lisäksi etenkin Ryzen 9 3900X:llä huomattiin erikoista käytöstä, kun Cinebench-testissä kellotaajuus tippui tuntemattomasta syystä aiempaa matalammaksi, mutta se saattaa olla vain beetaversion ongelmia.
Myös io-techin TechBBS-keskustelualueella vaikuttava Roger ’The Stilt’ Tolppola on ehtinyt katsastaa AMD:n Boost-korjauksen. Tolppola kertoo modanneensa Asuksen Crosshair-sarjan emolevyille korjatusta AGESAsta poimimansa SMU-firmwaren, joka pitää sisällään varsinaisen Boost-korjauksen. Omissa testeissään hän kertoo Ryzen 7 3700X:n, joka jäi aiemmin ytimestä riippuen 25 – 75 MHz vajaaksi Boost-kellotaajuuksista, kykenevän nyt boostaamaan luvattuun 4,4 GHz:iin seitsemällä ytimellä kahdeksasta.
Lähteet: AMD, Tom’s Hardware, TechBBS
Itseasiassa AMD pyöristää nämä alaspäin. Prosessorien tuotesivuilla 2700X:n boostikellotaajuudeksi ilmoitetaan 4,3GHz, vaikka tarkka arvo on 4,35GHz. Samoin 3900X:n boostiksi ilmoitetaan 4,6GHz vaikka todellinen arvo on 4,65GHz.
Missä nuo tarkat arvot ilmoitetaan?
Ne voi lukea FIT taulukosta, joka on kait sullottu prossuun sisälle 3000 sarjassa. Siinä siis lukee läjä jännitteitä ja kellontaajuudet jotka kyseisellä jännitteellä on mahdollista valita. Kyseisen taulukon lukemiseen ei ole olemassa julkisia työkaluja.
Ne ei ole AMD:n virallisia lukuja kerrottuna yleisölle.
Halpuuttaja puhui käsittääkseni max boostien 'tarkasta' ja 'todellisesta' arvosta, ei 'virallisesta' luvusta.
Pointti lähinnä, että AMD:n käytäntö ei ole myydä 4,55GHz prosessoria 4,6GHz leimalla.
Turhaan lainailee. Tyypit kitisee boosteista kun jää 1MHz alle 4,6GHz kun mitään muuta ei ole luvattu kuin 4,6GHz yhden desimaalin tarkkuudella.
En oo nähnyt yhtään emolevyä ikinä, missä bus clock olisi täsmälleen sama kuin mitä BIOS:sta on asetettu. Aina se on joku 99,8XX-100,1XX mut ei ikinä tasan 100
Tän takia sit jäädään tai ollaan kaikilla prossulla muutama Mhz ilmoitetun yli
i.imgur.com/KCgZT68.png
Täällä Asuksen X570 Prime Prolla näyttäisi jäävän vajaaksi ainakin tällä hetkellä
katso liitettä 276657
(ja ABBAlla näyttäisi boostaavan sen kun pitäisikin,mitä nyt tuo väylänopeus heittää sen verran ettei tasan 4,4GHz tule)
joo sulla on aika lähellä jo! 99,996 MHz 😆
Jep kuten sanottua, lähellä, mutta ei ihan 😉
Muuten toi core speed ois 4150,00 Mhz
Voi jeesus, miten te jaksatte?
Asuxen emo niin tilanne on tämä, bus clock on asetettu biossista ihan oikein 100mhz lisäksi 101mhz ei postaa.
Jos tuolla on säädettävissä, niin spread spectum poispäältä ja busclockin pitäisi vakautua.
Reaching for Turbo: Aligning Perception with AMD’s Frequency Metrics
Anandilta ihan hyvä artikkeli boosteista yleensäkin. Lisäksi painottaa pariinkin kertaan, että yhdenkään valmistajan "turbokellotaajuudet" eivät ole taattuja arvoja