
Apple julkisti tänään pitämässään Unleashed-verkkotilaisuudessa odotetusti uudet alkuperäistä M1:stä tehokkaammilla ARM-pohjaisilla M1 Pro- ja M1 Max -järjestelmäpiireillä varustetut MacBook Pro -tietokoneet. Kannettavat tulevat saataville 14- ja 16-tuumaisina, mutta näyttökokojen ulkopuolelta ominaisuudet ovat monin osin yhteneväiset.
Uutuuspiireistä voit lukea tarkemmin niiden omasta uutisesta, mutta niiden myötä uutuuskannettavien suorituskyvyn luvataan kasvavan merkittävästi aiempiin sukupolviin nähden. Sekä pienemmällä GPU:lla varustettu M1 Pro kuin myös kookkaampi ja tehokkaampi M1 Max tulevat saataville niin 14”:n kuin myös 16”:n kannettaviin.
14-tuumaisen MacBook Pron luvataankin tarjoavan jopa 3,7-kertaisen prosessorisuorituskyvyn Core i7:n sisältävään 13-tuumaiseen MacBook Prohon verrattuna ja piirivalinnasta riippuen joko 9- tai 13-kertaisen grafiikkasuorituskyvyn samaisen Core i7:n integroituihin grafiikoihin verrattuna. 16-tuuman mallissa lukemat ovat pykälän hillitymmät, mutta grafiikkasuorituskykyä luvataan silti M1 Prolla 2,5 kertaa enemmän ja M1 Maxilla peräti 4 kertaa enemmän kuin ennen kyseisen kannettavan tehokkaimmaksi GPU:ksi sijoittuneella Radeon Pro 5600M:llä.
Piirin pariksi uusiin MacBook Proihin on mahdollista saada maksimissaan 64 Gt RAM-muistia ja tallennustilan puolelta puolestaan tarjolla on maksimissaan 8 teratavua. Sisäisten SSD-muistien nopeutta on myös päivitetty ja Apple lupaakin tallennustilan yltävän maksimissaan 7,4 Gt/s -lukunopeuksiin.
Uudistukset kannettavissa eivät jää myöskään vain sisuskaluihin, vaan koko ulkokuori on pistetty uusiksi ja edellinen jo vuodesta 2016 saakka voimassa ollut muotoilu on jäänyt unholaan. Samalla on poistunut myös mielipiteitä jakanut Touch Bar -kosketuspalkki, jonka tilalle on tullut takaisin funktionäppäimet yhdessä Esc-painikkeen kera. Muotoilu on muutenkin ottanut askelen kohti vanhempien MacBookien muotoilua ollen kulmikkaampi. 14 tuuman mallilla on paksuutta 15,5 mm ja 16 tuuman mallilla puolestaan 16,8 mm.
Muotoilu-uudistusten myötä kannettavien ilmankiertoakin on saatu parannettua ja uutuuksien luvataan liikuttavan jopa 50 prosenttia enemmän ilmaa entistä alhaisemmilla tuuletinnopeuksilla. Myös liitäntävalikoimaa on jälleen kasvatettu. Molemmissa kannettavissa on tarjolla kolme Thunderbolt 4 -liitäntää, yksi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, jonka suorituskyvyn luvataan parantuneen, sekä uutena tai ennemminkin takaisin tuotuna niin HDMI-liitäntä ja SDXC-kortinlukija kuin myös MagSafe-laturin paikka.
Latauksesta puheen ollen uudet MacBook Prot tukevat myös pikalatausta, jonka avulla kannettavan akku on ladattavissa puolilleen puolessa tunnissa. Akunkeston suhteen uutuudet jatkavat viime vuonna julkaistujen alkuperäistä M1-piiriä käyttäneiden Macien linjalla ollen varsin vakuuttavia – MacBook Pro 14”:n akun luvataan kestävän 17 tuntia videotoistoa ja MacBook Pro 16”:n peräti 21 tuntia.
Ulkonäköpäivityksen mukana myös näytöt saivat osakseen päivityksen ja kenties ensisilmäyksellä näkyvimpänä uudistuksena näyttöjen ylälaitaan on tullut iPhone-puhelimista tuttu näyttölovi, johon kannettavien Full HD -resoluutiota tukevaksi päivitetty kamera on sijoitettu. Näyttölovi on integroitu MacOS-käyttöjärjestelmään siten, että ylälaidan valikkopalkki on sijoitettu näyttöloven kohdalle, eli lovi ei mene itse sisällön päälle.
Näytöt itsessään ovat tarkalleen ottaen kooltaan 14,2” ja 16,2” ja niiden teknologia on uusimmasta iPad Prosta tuttu miniLED, minkä myötä käytössä on myös himmennysalueet ja sen myötä entistä paremmat mustan toistot. Myös näyttöjen tarkkuutta on parannettu: 14-tuumainen malli tarjoaa 3024 x 1964 -resoluution ja 16-tuumainen puolestaan 3456 x 2234 -resoluution. Virkistystaajuuttakin näytöistä on päivitetty ja ne yltävät iPad Proista ja iPhone Proista tuttuun 120 hertsiin. Näyttöjen luvataan yltävän 1000 nitin jatkuvaan maksimikirkkauteen ja 1600 nitin pistemäiseen maksimikirkkauteen.
Molemmat uutuuskannettavat tulevat ennakkomyyntiin välittömästi ja laitteiden toimitukset alkavat ensi viikolla. Viime vuonna julkaistu M1-piirillä varustettu MacBook Pro 13” säilyy valmistajan katalogissa uutuuksien alapuolella. 14-tuumaisen MacBook Pron hinnat alkavat 2349 eurosta ja 16-tuumaisen puolestaan 2849 eurosta.
Lähde: Apple
Tuossa mallissa oli koomista myös tuo että prossulta ei kulje mitään heatpipeä tuonne tuulettimelle ja Linuskin tuossa totesi että tuo läyhänen levy prossun päällä ei edes tee kunnon kontaktia.
katso liitettä 711116
Apple M1 Max Catches up to RX 6800M, RTX 3080 Mobile in GFXBench 5
http://www.tomshardware.com
Ihan vain perspektiiviä antamaan sellainen yksityiskohta, että M1 Pron ja Maxin välinen ero transistorimäärissä on melkein yhtä paljon kuin koko Navi21-grafiikkapiirissä on transistoreja. Ei se suorituskyky ilmaiseksi tule.
Missäköhän kohtaa amd tuottaa vastaavan mötkön samalla suorituskyky/tehonkulutus suhteella? Ehkä jo vuonna 2023.
Tuon ajatuksen jos haluaa viedä loppuun asti niin voi huomioida myös 5nm vs. 7nm valmistusteknoklogian. Moni piti m1 pro max:in kaltaisen APU:n tekemistä mahdottomana/järjettömänä. Apple teki sen mitä olen toivonut amd:n/intelin tuovan windows peliläppäripuolelle. Tosin onhan siinä apu:ssa myös 512bit muistiväylä ja todennäköisesti 64MB cachea. Iso cache lienee mahdollistaa infinity cache tyyliset suorituskyky/virrankulutusoptimoinnit.
Toisaalta onko se joku ihme, kun huomioi että Applen Mac OS -markkinaosuus on pyörinyt todella pitkään alle 10%. Ei kaikilla firmoilla ole resursseja lähteä toteuttamaan 10% markkinaosuutta varten tuotteitansa.
Tuo Applen Mac OS:n pieni markkinaosuus tuppaa monella unohtumaan. Osa netissä fantasioi kuinka AAA-pelijulkaisutkin alkaa jatkossa tulla ”natiivisti” Applen macceihin, noilla markkinaosuuksilla: Not gonna happen. Sen sijaan työkoneiksi nämä nykyiset Applen läppärit on erinomaisia.
Ja emulaattoreillahan Applen koneillakin voi pelata monia AAA-pelejä, mutta ehkä nyt en pelaamisen takia hankkisi Applen laitetta. Suunnilleen kaikessa muussa Apple on jo pitkään ollut kilpailukykyinen. Paitsi tietenkin budjettituotteissa. Moni ostaa myös ne työkoneensa reilusti alle tonnilla, kun ei kaikki pyöritä himoraskaita softia työkseen, vaan kevyemmät riittää kirjanpitoon yms. Siinä yksi syy, miksi jotku HP:n ja Lenovon yms. PC-läppärit pitää jatkossakin sitkeästi markkinaosuutensa. Premium-hinnoilla ei markkinaosuuksia vallata. Tässä segmentissä ainakaan.
Hävettää myöntää, mutta naurahdin tuolle ”lifestyle company” -herjalle. Mutta onhan tuollaiset sanavalinnat Intelin CEO:lta aivan ala-arvoisia. Intelin edellinen CEO vähätteli myös AMD:n chiplettejä silloin Ryzenin julkaisun jälkeen, ja kuinkas kävikään? Apple joutuu odottaa läppäripuolen piireille vastusta punaisesta leiristä. Sininen leiri on hieman kanveesissa, eikä sieltä kanveesista puheilla nousta, vaikka uusi CEO kovasti suuta louskuttaakin.
Aika harvassa firmassa katsotaan globaalia laitteiden markkinaosuutta kun lähdetään tekemään tuotteita. Sama pätee älypuhelimiin. Globaalissa luvussa on runsaasti fättiä väkirikkaista köyhistä kehitysmaista buustimassa Windowsin ja Androidin lukuja vaikka näistä käyttäjistä ei ikinä saataisi asiakkaita.
Olennainen luku on laitteiden markkinaosuus heidän kohderyhmässään.
Niin … meillä esimerkiksi Linux ja Windows muodostavat 100% asennuskannasta, Apple pyöreät nolla. Toki meilläkin on kehittäjiä jotka sitkeästi käyttävät Applen tuotteita mutta koskapa Applea ei kiinnosta tukea muita järjestelmiä kuin omiaan niin yksi kerrallaan ovat joutuneet työhommiin ottamaan jotain muuta laitetta tulille. Apple Silicon todennäköisesti pakottaa loputkin pois Applen laitteista.
Otetaan ajatusleikki. Poistetaan maailmasta kaikki Apple laitteet, mitä tapahtuu? Poistetaan maailmasta kaikki Windows laitteet, mitä tapahtuu? Poistetaan maailmasta kaikki Linux laitteet, mitä tapahtuu?
Aivan ….
Ohjelmistofirmoja varmaan kiinnostaa kaikki yritykset, eikä juuri sinun yksittäinen tapauksesi. Meillä varmaan siirrytään maceista pois, sillä niillä devataan x86 softaa, ja vaikka kyse on tulkatusta kielestä niin halutaan välttää tilanteet missä arm ja x86 tulkeissa olisi eriäviä bugeja.
Ostovoimassa mitattuna tuo 10% voi hetkessä muuttua isommaksi. Joka tapauksessa on hölmöä valita sellaisia teknologioita ohjelmistotuotteeseen, jotka estävät sinua myymästä tuotettasi tuolle osajoukolle.
en enää pysy kärryillä mistä sinä puhut tai mitä mieltä olet. Kiitoksia osallistumisesta mutta eiköhän tämä ollut tässä.
Tuota merkkihuoltojen korjaamista aika vaikea kutsua korjaamiseksi. Lähinnä vain vaihdetaan isoja komponenttikokonaisuuksia ja yhden juotoksen, tai 10snt komponentin vika korjataan uusimalla 80% koneen sisuskaluista. Samalla osaavien ulkopuolisten henkilöiden, jotka oikeasti korjaavat jotain, työ tehdään mahdollisimman vaikeaksi.
Eipä meillä taida olla näkyvyyttä siihen että mitä noille vaihdetuille komponenttikokonaisuuksille tehdään. Luultavasti menevät kiinaan jossa ne korjataan siinä määrin kun on järkevää ja sitten toimitetaan vaihto-osiksi takaisin merkkihuoltoihin. Palvelun näkökulmasta nopea korjaus on vaan todettu paremmaksi ja postit kahteen suuntaan halvemmaksi kuin se että joka liikkeessä olis yks Rossman kolvin kanssa.
Se että noiden korjaamista on tahallaan rampautettu on kyllä perseestä, ja toivottavasti EU tekee asialle jotain.
Tuohon lisäisin, että monesti se Rossman kolvin ja pienkomponenttien kanssa on huomattavasti hitaampi siinä korjaussavotassa, joten kuluttajankin kannalta parempi, kun kone ei luuhaa huollossa viikkotolkulla.
Toisaalta taas osa henkilöistä haluaa ettei konetta tartte asentaa uusiksi huollon jäljiltä. Valinnanvara tähän kuluttajan kannalta ei olisi pahitteeksi, mutta Apple (ja moni muu) merkki pyrkii tuota valinnanvaraa rajoittamaaan miten vain pystyvät.
Kotiin vaan joku applen varmuuskopiointilaatikko(c), ja hommasta ei tarvitse huolehtia. Ylipäänsä aika vastuutonta ajella konetta ilman ajantasaisia backuppeja, koneeseen kun voi tulla sellaisiakin vikoja, joista koko kone pitää asentaa uudestaan vaikka sen Rossmanille veisikin.
Valinnanvara olisi tietysti hyvä olla.
Yleisenä ajatuksena kommentillasi ei ole mitään relevanssia mihinkään. Paskaa ei kannata tehdä sen takia että sen paskan voi sitten julkaista myös applen laitteille.
Teknologiavalinnoissa mietitään kyllä ihan muitakin juttuja.
Mutta tietysti maailmassa on iso joukko tilanteita joissa teknologiavalinta voidaan tehdä hyvin porttaantuviksi.
13-tuumaisen MacBook Pron (ilman Touch Baria) akun vaihto-ohjelma – Apple-tuki
support.apple.com
Valmistele MacBook Prosi huoltoon varmuuskopioimalla tietosi.
iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -mallien -huolto-ohjelma ei ääntä -ongelmia varten – Apple-tuki
support.apple.com
Varmuuskopioi iPhonesi iCloudiin tai tietokoneeseen ennen huoltoa.
Ihan perusjuttu, että varmuuskopiot pitää olla ajantasalla.
Perusjuttu vähääkään asiaan perehtyneille, mutta aika moni peruskäyttäjä ei ota erillisia varmuuskopioita. Jos kone ei enää käynnisty, "ota varmuuskopio ennen huoltoa" -ohje on vähän myöhässä.
Mutta pääpointti tuossa oli kuluttajien vaihtoehtojen rajoittaminen eri tavoin, ei mikä on paras tapa korjata elektroniikkaa ja onko backupit perusjuttuja.
Kyllä ottaa, ainakin ekan kerran jälkeen kun tärkeät tavarat katoaa syystä tai toisesta.
Koskee kaikkia alustoja. Macilla varmuuskopioinnista on tehty jopa aika helppoa.
Voin muistaa väärin, mutta kun otat uuden macin käyttöön niin se ilmoittaa aika pian tuosta Time Machine varmistuksen käyttöön ottamisesta. Ja jos liität siihen usb-levyn niin kysyy heti, että otetaanko se varmuuskopion käyttöön.
Lisäksi laitetta applemyymälästä ostettaessa myyjä kysyy että miten meinasit hoitaa varmuuskopioinnit ja tarjoaa useita eri vaihtoehtoja.
How to Fully Restore macOS From a Time Machine Backup in Recovery Mode
http://www.howtogeek.com
Näistä uusimmista käyttöjärjestelmistä (Apple Silicon) en ole varma. Mahdollisesti pitää asentaa käyttis pohjalle ja sitten palauttaa koko roska.
Puhe taisi olla softan julkaisusta alustoille ei softan tekemisestä alustalla.
Ihan mielenkiinnosta tosin mikä on tuo tuki jota Apple ei anna? OpenGL?
The Khronos Group
http://www.khronos.org
Niin kuin vähän arvelinkin.
Tuohon muistaakseni oli jokin työkalu (Molten tjsp?) mutta se taitaa olla maksullinen. Jokatapauksessa en pelidevausta tekisi Mac:lla.
Toisaalta monet pelimoottorit tuuttaa ’rasti ruutuun’ -tason vaivalla ulos myös Mac version. (unity, unreal, etc.)
Isoin (liikevaihdossa mitattuna) yksittäinen pelialustakin on nimenomaan vain metal API -yhteensopiva (iOS).
Riippuu todella paljon devattavasta pelistä, että mikä kehitysalusta on paras. iOS peleille luulisin että homma onnistuu parhaiten M1 mac koneella, natiivin suoritusmahdollisuuden takia.
Tästä minulla on kyllä täysin erilaiset kokemukset. Tässä parin vuosikymmenen aikana on tullut ostettua Applen tietokoneita käytännössä kaikilta suurimmilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä (Tector, Varimport, Mustapekka, 1store…) sekä Lontoosta Apple Storesta, eikä koskaan ole tiedusteltu varmuuskopioinnista. Apple Carea on pari kertaa tyrkytetty ja aikanaan PowerMac G5:tä ostettaessa myyjä oli täysin vakuuttunut, että tarvitsen myös Cinema Displayn, mutta varmuuskopioinneista ei ole keskusteltu.
Tarkoitatko yleisesti vai vain Applen suhteen? Yleisesti totta helvetissä markkinaosuus, ja sitä kautta potentiaalinen kohderyhmän koko ja ostovolyymi vaikuttaa siihen, minkälaista tukea eri käyttöjärjestelmille lähdetään tekemään. Mutta Applen suhteen markkinaosuus hämää hieman, eli potentiaalista ostovoimaa Applen käyttäjät tarjoaa varmasti markkinaosuutta enemmän. Esimerkiksi Dellin koneen ostajat tuskin laittaa keskimäärin ohjelmistoihin yhtä paljon rahaa kuin Applen, jos veikata pitäisi.
Kyllä, köyhemmistä maista tulee paljon "ilmaa" talouden näkökulmasta markkinaosuuksiin, mutta kyllä muistakin kuin kehitysmaista tulee sitä fättiä. Ei esim. Suomessa yritykset varmasti käytä läheskään yhtä paljon Mac OS:ää kuin Windowsia, koska monessa firmassa Windows-laitteet antaa paremman hinta/tuotto suhteen. Ei suurin osa varmasti tarvi mitään huippunopeaa piiriä, erinomaista näyttöä jne. vaan halvempi kone tekee työn samassa ajassa, samalla laadulla, mutta halvemmalla. Ja raha kiinnostaa yrityksiä viime kädessä eniten. Näin oli ainakin kun viimeksi pörssiyhtiössä olin töissä.
Kyllä, löysitkö tällaista lukua? Varmasti se ihan mukava luku on Applen kannalta esim. noissa työläppäreissä mutta tuskin lähelläkään Windowsin lukua vieläkään. Voin kotona koittaa googletella tarkempia lukuja kun pääsen PC:n ääreen.
Ei nyt kannata ihan liikaa yleistää ja kannattaa huomioida yritysten eri lähtökohdat. Tuskin se on hölmöä, jos yritys on laskenut ettei tietylle joukolle julkaisu ole taloudellisesti kannattavaa. Joissain tapauksissa taas voi olla hölmöä.
Mobiilipuoli on sen verran eri alusta, että en lähtisi sieltä hakemaan verrokkia. Moni taitaa tehdä ihan eri asioita työpuhelimella ja työkannettavallaan. Varmaan tietokonepuolellakin Applen osuus hyötyohjelmissa on isompi kuin markkinaosuus, mutta tuskin silti vertautuu noihin mobiilipuolen lukuihin.
luulisin että kaikessa eräajotyyppisessä kuormassa M sarjalaiset loistavat. Yhtään en tiedä millaista suorituskykyä optimoivia mekanismeja sirussa on. Oma veikkaus on että M pystyy tahkoamaan 24/7 kaikki ytimet kuormitettuna ja loistaa siksi.
9 vuotta ammatillista pelidevausta takana mulla ja en kyllä macista vaihtaisi pois. Windows läppäriä oon kokellut vuoden verran töissä, enkä samaa virhettä tuu tekemään uudestaan. Windows desktop koneen omistan ainoastaan kotona ja harrastepelidevaukseen se kyl sopii.
Suurin osa työkavereista myös on valinnut macin, vaikkei kotona monella sitä ole (koska pc itse pelaamiseen sopii paremmin ja yllättäen kaikki tykkää pelata).
Taino 1080p näytöillä ei kai niinkään, mutta 4K tai 5K näyttö kiinni 16”:seen, niin melkoiselle rasitukselle joutuu AMD:n gpu ja tuulettimet huutavat jatkuvasti.
Mulla on ollut MBP 15/16” nyt melkein yhtäjaksoisesti jostain Ivy Bridge 15” asti tjsp.
voitko kertoa mitä tarkemmin ottaen kehität? Peleissä lienee vähintään sama laajuus eri kulmia kuin animaation tekemisessä ja sitten vielä vähän lisää. Tarkoitatko Power macia vai MBPta vai jotain muuta kun mainitsit työkoneesi olevan Mac?
Huh törkeen kova jytky! Tuo 11900K masiina kuluttaa varmaan yli 300W tehoa ja tuuletin huutaa 3500km/h. M1 Max ehkä 10% tosta ja tuuletin ehkä pyörii ehkä ei.
On kyllä jytky, kun ottaa huomioon että koneeseen saa myös Final Cut Pro:n joka on paljon parempi kuin premiere, ja varmaati nopeampikin.
Vilpitön kysymys: Onko tietoa, tai kokemusta, että minkälainen se suorituskyky ”natiivi maceilla” on jossain Unreal, unity tms. -pelissä? Yritin netistä kaivaa tietoa, mutta löysin lähinnä noiden Rosetta yms. softien kautta ajettavan pelejä ilman FPS-lukemia, ja niissä peli näytti pätkivän, en tiedä tuoko nuo Rosetta yms. DBT-softat vahvaa suorituskykyhävikkiä vai oliko näkemäni videoiden laatu paska.
Olisiko aivan mahdoton ajatus Applen kannalta, että sallisivat tuen jollekkin Vulkanille? Varmaan olisi.
Kai tuo isojen pelien tuki vaatisi ja vaatii myös Applelta omia ajuriviilauksia heidän nykyisille piireilleen? Siinä missä AMD ja Nvidiakin joutuu viilata ajureitaan joitakin pelejä varten, jotta näytönohjaimen ajurit tulee vastaan pelioptimointeja.
Ei ole valitettavasti omakohtaista kokemusta. Mac on mulla vaan työkone ja kaikki pelailut sun muut menee kotona omalla harrastuskäyttöön rakennetulla koneella.
Paha sanoa että kuinka oleellista tuo olisi, kun tietoa ei pahemmin ole. Kiva olis ihan kilpailunkin vuoksi jos pelejä julkaistaisiin enemmän kaikille alustoille.
Epic:lla ja Applella on eeppisenkokoinen oikeustaistelu menossa(unreal engine4/5). Ei se ole iso juttu pelienginelle tukea applen natiivirajapintaa. Monessa enginessä on jo joka tapauksessa ios(metal) tuki. Samaa kai voisi käyttää desktopissa. Pelienget joutuvat sen natiivin abstraktoimaan, kun tarvii tukea ios, android, uudet ja wanhat konsolit, switch, windows, linux,…
Ongelma taitaa olla enemmän siinä, että niin harva ostaa mac os:lle pelejä ettei niiden porttauksiin isommin kannata satsata. Ellei sit tiedä, että peli on sellaisessa nichessä missä applen deskarikäyttäjät niitä ostavat. Tää taitaa päteä etenkin wanhoihin peleihin, ei kannata lähteä peliä uudestaan porttaamaan. Tulossaolevat pelit kuten baldurs gate 3 varmastikin saavat natiivituen.
Hands on, kieli on vieras mutta hyvältä näyttää. Ei ole enää massiivisia surureunoja näytössä. Luulisi aika nopeasti benchmarkkeja tulevan ulos, kun laitteita on nyt ihmisten käsissä
Ei.
Applen tuotekehitysosasto pystyy puskemaan uutta hiukan paranneltua mikroarkkitehtuuria ulos paljon useammin kuin kolmen vuoden välein, ja TSMCn pystyy myös viilaamaan valmistustekniikkaansa hiukan paremmaksi useammin kuin kolmen vuoden välein, joskus parannukset valmistustekniikassa käyvät aina vaan pienemmeksi.
Uusi sukupolvi Applen prossuja tullaan näkemään käytännössä aina kun kumpi tahansa on saatavilla, mikä tarkoitaa käytännössä maksimissaan n. puolentoista vuoden, tyypillisesti n. vuoden väliä.
Mutta tässä vuodessa tai puolessatoista vuodessa tapahtuva parannus suorituskyvyssä jää tyypillisesti sinne jonnekin 10-30% luokkaan, mikä tarkoittaa sitä, että GPU-suorituskyvyssä ja monen säikeen suorituskyvyssä tulee edelleen olemaan huomattava ero kalliimman luokan vanhemman piirin hyväksi verrattuna uuteen halvemman/pienemmänluokan piiriin.
Itsellä on MacBook Pro 2017 15" (i7-7820HQ ja Radeon Pro 555) niin ei ole mitään ongelmia lämpöjen kanssa. Voi pitää sylissä.
16" on jotain ongelmia ulkoisen näytön kanssa. En tiedä onko korjattu..
16" is HOT & NOISY with an external monitor! 🙁
forums.macrumors.com
On.
Introducing M1 Pro and M1 Max: the most powerful chips Apple has ever built
http://www.apple.com
Lisätään tuohon ylläolevaan vastaukseen vielä kuva piiristä. Anandtech spekuloi, että cachea löytyy 16MB per slc-palikka. Tuon mukaan m1 max:ssa olisi 64MB cachea ja 512bittinen muistiväylä. Ei ihan heti lopu muistikaista kesken vaikka kyseessä on APU ja integroidut grafiikka/kiihdyttimet.
Ihan turha miettiä tuota "APU/iGPU" näkökulmasta, tuossa GPUssa on ihan highend dGPU:n luokkaa transistoreja (16cGPU/256bit/32Mt SLC > 32cGPU/512bit/64Mt SLC muutos lisää transistoreja melkein täyden Navi21:n verran) . Muistikaistaa siinä on kuitenkin vähemmän käytössään kuin saman kaliiperin (transistoreissa laskettuna) erillisnäytönohjaimilla.
On sitä ihan hyvä miettiä siinä mielessä, että erillisellä gpu:lla ja integroidulla on erilaiset hyödyt vs. haitat. Moni saattaa kuvittella, että integroitu gpu on aina hidas/negatiivinen asia mikä ei enää tämän APUn kohdalla pidä paikkaansa. Liekö tämä ensimmäinen kuluttajamarkkinoille tullut laite missä integroidun gpu:n suorituskyky on samalla tasolla kuin highend peliläppärien erilliset gpu:t? Apple on siis saanut melko kovan suorituskyvyn aikaiseksi etenkin kun otetaan virrankulutus huomioon. Hinta/Laatu on sitten ihan toinen asia. M1 Max pohjaiset laitteet ovat ns. Kalliita.
Yhteisestä muistiavaruudesta on etenkin pro-käytössä etua verrattuna erilliseen gpu:hun. Jos halutaan samaa videota/kuvaa esim. prosessoida sekä gpu että cpu:n avulla ei tietoa tarvi pallotella pcie-expressin yli gpu:n muistista cpu:n muistiin ja päinvastoin. Suorituskyky paranee ja virrankäyttö vähenee.
Isot cachet liene aika pakkorako integroida että saadaan muistikaista riittämään samalla kun cpu ja gpu tallovat toistensa varpaille. Mobiiliympäristössä iso cache voi olla myös merkittävä tekijä virransäästön suhteen.
Toki suorituskyky/virrankulutus/akunkestojutut joutuu ottamaan ison suolamäärän kera siihen asti, että saadaan puolueettomia testejä ja mittauksia ulos. Tyhmää olisi niellä applen markkinointimateriaali sellaisenaan.