Jo aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan Applen puhelimet ovat päätyneet jälleen iFixitin purkukäsittelyyn. Purkukuvien myötä saamme jälleen myös katsauksen iPhonen sisuksiin pykälän Applen omia teknisiä tietoja syvemmälle.
Purkuprosessiltaan uutuudet mukailevat viime vuoden malleja, eli pääsy sisuskaluihin tapahtuu näytön kautta. Näyttö itsessään on liimattu edelleen paikalleen, mutta pientä muutostakin on tapahtunut, sillä näytön ja kosketuksen tunnistuskerroksen kaapeloinnit on yhdistetty yhteen. Face ID:n sensorikattauksen infrapunan pisteprojektorin paikkaa on uutuusmalleissa siirretty laidasta kameroiden keskelle. Lisäksi siihen on integroitu ennen näytön osana ollut flood illuminator, eli Face ID -sensorijärjestelmä on uutuuksissa täysin näytöstä riippumaton osa.
Näytön ja sensorikattauksen erillisyydestä huolimatta Face ID -järjestelmään liittyvänä toisena huomiona iFixit huomasi järjestelmän sulkeutuvan pois käytöstä, mikäli puhelimen näytön vaihtoi. Käytännössä Apple on siis estänyt epävirallisen näytönvaihdon lukitsemalla Face ID:n pois käytöstä Applen valtuuttamattoman näytönvaihdon havaitessaan.
Syvemmällä sisuskaluissa puolestaan on tapahtunut sekä suurennoksia että pienennöksiä. Puhelimen tärinöistä huolehtivan Taptic Engine -moottorin kokoa on pienennetty hieman viime vuoden malleihin nähden, mutta vastapainona sen paino on kasvanut puolellatoista grammalla. Akkujen koko puolestaan on kasvanut varsin selvästi ja viime vuoden neliskanttisen akun sijaan käytössä on L-kirjainta muistuttava akku, jonka koko on iPhone 13 Pro -mallissa kasvanut 10,78 Wh:sta 11,97 Wh:iin. iFixitin testien mukaan akku on myös vaihdettavissa, kuten ennenkin.
Kamerajärjestelmä puolestaan muistuttaa perusilmeeltään viime vuoden Pro-malleja, mutta on kooltaan selvästi suurempi, kuten jo ulkokuoren kamerasaarekkeestakin on pääteltävissä. Lopuksi vielä sisuskaluista löytyy puhelimen piirilevy, joka on kutistunut jonkin verran viime vuodesta. Lisäksi viime vuodesta poiketen SIM-korttipaikka on uutuuksissa integroitu suoraan piirilevylle.
Korjattavuusarvioksi iPhone 13 Pro saa 5/10, eli pykälän viime vuotta heikomman tuloksen. Kehuja puhelin ansaitsee näytön ja akun vaihdon fyysisestä helppoudesta sekä useimpien komponenttien modulaarisuudesta, mutta risuja tulee kuitenkin ohjelmistotasolla vaikeutetusta huollosta, kuten esimerkiksi näytön vaihdon yhteydessä sulkeutuvasta Face ID -järjestelmästä, mikäli käytössä ei ole Applen hyväksymä näytönvaihtopalvelu. Lisäksi risuja tulee myös lasin käytöstä sekä edessä että takana, sillä takalasin vaihdolle ei edelleenkään ole helppoa huoltokeinoa.
Päivitys 10.11.2021: Apple on päättänyt mahdollistaa tulevaisuudessa sittenkin näytön vaihtamisen myös muualla kuin Applen virallisessa huollossa. Yritys on kertonut The Vergelle tuovansa puhelimiin ohjelmistopäivityksen, jonka jälkeen FaceID ei enää lukitu pois käytöstä, vaikka näytön vaihtaisi koskematta aiemmin FaceID:n lukittumisen aiheuttaneeseen mikrokontrolleriin.
Apple ei ole kuitenkaan toistaiseksi antanut aikatauluja sille, milloin ohjelmistopäivitys olisi saapumassa kuluttajien laitteisiin.
Lähde: iFixit
Muistaakseni iPhone 6:n myötä sormenjälkilukija paritettiin laitteen kanssa, joten näytönvaihdon yhteydessä vanha lukija piti siirtää uuteen näyttöön. Tällä tavalla ominaisuuden sai kuitenkin toimimaan ja käsittääkseni sama systeemi on ollut Face ID:n kanssa tähän saakka. Estetäänkö tällainen toimintatapa vain estämisen ilosta vai onko siinä jokin järkevä syy taustalla?
Tähän vielä tarkennuksena, Applen hyväksymä näyttö ei käsittääkseni riitä vaan näytönvaihto pitää tehdä Applen virallisessa huollossa, jotta Face ID toimisi näytönvaihdon jälkeen. Jos esim. minun ja kaverin uudet iPhone 13:t putoavat maahan, ja minun luurista hajoaa näyttö ja kaverilta takalasi ja kamera, ei puhelimeni Face ID toimisi, jos vaihtaisin itse puhelimeeni kaverin ehjän näytön.
Hyvä huomio. Tarkennettu myös uutiseen.
[QUOTE]Tähän vielä tarkennuksena, Applen hyväksymä näyttö ei käsittääkseni riitä vaan näytönvaihto pitää tehdä Applen virallisessa huollossa, jotta Face ID toimisi näytönvaihdon jälkeen. Jos esim. minun ja kaverin uudet iPhone 13:t putoavat maahan, ja minun luurista hajoaa näyttö ja kaverilta takalasi ja kamera, ei puhelimeni Face ID toimisi, jos vaihtaisin itse puhelimeeni kaverin ehjän näytön.[/QUOTE]
Onhan noita esimerkkiä vaikka kuinka paljon missä olisi mahdollista korjata laite ilman että asiakkaan tarvitsisi maksaa satoja dollaria
Kuten esim tässä videossa missä yksi liite oli vain irti ja sen korjauksesta olisi veloitettu 475$
https://youtu.be/K1A9y4S60kg?t=169
Apple olisi varmaan vaihtanut koko emolevyn suoraan, sen takia korkea hinta. Applen korjaukset on ns. premiumia eli laite on aina samanlaatuinen kun tehtaalta. Muut korjaajat jotka tekee halvemmalla yleensä kolvaavat emolevyä ja vaihtavat komponentteja yms.
Laite ei ole sama jos pitäisi korjata se vain laittamalla yksi liitin takaisin kiinni ?
Voisin luulla että apple on yrittänyt käynnistää laitetta ja kun se ei ole lähtenyt päälle, niin asiaa ei tutkita enempää vaan vaihdetaan emolevy. Tyhmäähän se on tässä tapauksessa.
Herää vain kysymys että onko siellä edes oikeasti ihmisiä jotka osaa korjata jos suosista vain vaihdetaan kalliit osat tilalle
Voidaan myös kysyä mitä työntekijöiden kouluttaminen maksaa jotta omatoimisesti osataan etsiä vikaa viihde-elektroniikasta. Tuo ei kuitenkaan aina ole ihan niin triviaalia kuin yhden johdon takaisin paikalleen laittaminen. Voipi olla että applen skaalalla on vaan helpompaa vaihtaa osa joka vikakuvauksella on rikki. Osien vaihtaminen on helvetisti helpompaa kun sähköpiirien debuggaus ja smd-komponenttien vaihto on-demand. Kaiken hyvän lisäksi applen asiakkaat pääsääntöisesti maksavat joka tapauksessa premiumia tuotteistaan, joten miksi toimia toisin?
Voisko tossa faceid hommassa olla joku tietoturha juttu, ei haluta että puhelimeen voi vaihtaa naamakameran joka ei erota naamaa perunasta tms.
Ei ole siitä kyse, kun Apple ei anna siirtää vanhaa Face ID järjestelmää uuteen näyttöön. Kyse on vain siitä, ettei Apple anna kuluttajan vaihtaa itse näyttöä.
Käytännössä kuluttajilla ei siis ole muuta vaihtoehtoa näytönvaihtoon kuin virallinen huolta, mikä maksaa iPhone malleilla 251,10 – 361,10€.
Ja laittaa vahinko koti- tai matkavakuutukseen.
Paljonkohan muiden valmistajien samanhintaisissa laitteissa vastaava korjaus maksaa alkuperäisosilla, joko virallisessa huollossa tai sit kolmannen osapuolen tekemänä? Esim. sampan huippumallit tjsp.
Vähän naurettavaa kyllä estää nimenomaan face id, kun ei se jaa enää lainkaan komponentteja näyttömoduulin kanssa.
Edit: nopealla googlailulla kolmannen osapuolen tekemä näytönvaihto s21 ultralle maksaa 480 – 640 euroa. Samsung Galaxy S21 Ultra 5G näytön vaihto · Puhelinhuolto | Mobila Electronics
data-unfurl="true" data-result-id="247097" data-url="https://www.itapsa.com/tuote/galaxy-s21-ultra-nayton-korjaus/" data-host="www.itapsa.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Galaxy S21 Ultra näytön korjaus – iTapsa
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.itapsa.com
data-unfurl="true" data-result-id="247098" data-url="https://www.fonum.fi/hinnasto/samsung-galaxy-s21-ultra-huolto" data-host="www.fonum.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Huolla – Fonum
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.fonum.fi
Virallisen huollon hinta ei ainakaan nopealla tutkinnalla selvinnyt. Ei vaikuta että huollon vapaus vaikuttaisi ihan kovin positiivisesti ainakaan tässä tapauksessa, toisaalta emme tiedä että mitä vaihto maksaisi tilanteessa jossa kolmannen osapuolen huollot olisi estetty samsunginkin tapauksessa.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä