Nestejäähdytyksen sovittaminen voi olla etenkin pienemmissä koteloissa haastavaa. Suljetut AIO-nestekierrot ovat pienikokoisia, mutta ne ovat vain harvoin laajennettavissa näytönohjaimelle ja kahden erillisen AIO:n sovittaminen koteloon voi olla vaikeaa.
Asetek on nyt julkaissut uuden tavan jäähdyttää näytönohjain vähän pienemmässäkin kotelossa nestekierrolla. Rad Card on kahden korttipaikan korkuinen radiaalituulettimella ja sisäänrakennetulla jäähdyttimellä varustettu suljettu AIO-nestekierto, mikä on tarkoitus asentaa näytönohjaimen alapuolelle. Ilmeisesti virta otetaan PCI Express -liittimestä, sillä ainakaan kuvissa ei näy johtoja.
Ainakin tässä vaiheessa Rad Card on suunnattu tietokonevalmistajille eikä toistaiseksi ole tiedossa aikooko Asetek tuoda tuotteen myös jälleenmyyntimarkkinoille, tai tuoko jokin muu Asetekia ODM-valmistajana käyttävä merkki vastaavan myyntiin. Rad Card pääsee ensimmäisenä tositoimiin Alienwaren Aurora R11 -tietokoneessa, jossa sen kerrotaan viilentävän näytönohjainta 20 % ja pienentävän melua parhaimmillaan 69 % ilmajäähdytykseen verrattuna.
data-unfurl="true" data-result-id="37371" data-url="https://www.techpowerup.com/review/thermaltake-tide-water/" data-host="www.techpowerup.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Thermaltake Tide Water Review
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.techpowerup.com
Iso siili ei ratkaise muistien ja VRM:n jäähdytystä jos ei ole varta vasten kortin piirilevyä varten tehty. Olettaisin, että tämä istuu kuin nakutettu referenssikortteihin. Toisaalta nämä AIO-ratkaisut vaativat myös, että kortissa ei ole coil whinea. Se hukkuu helposti hyvienkin tuulettimien alle, mutta AIO:lla melu tippuu sen verran paljon, että coil whine tulee esiin häiritsevästi. Sama juttu pumpun äänen kanssa.
Katsoin eka, että mainiota, tämä on 2 slotin kokoinen vehje, kunnes huomasin, että tuossahan on tuo toinenkin palikka jota luulin kakkos-GPU:ksi. Tämä tarkoittaa, että vekotin ei mahdu kuin isompiin koteloihin. Toisaalta PCIe slotien käyttö on näppärämpää, sillä esim. mun Kraken G10 + Corsair H55 yhdistelmä on vaikea laittaa mihinkään muualle kuin takatuulettimen paikalle tai sitten etupaneeliin. Takatuulettimen kohdalla se ei mahdu ison CPU-ilmajäähyn kanssa nätisti ja etupaneelissa lämmöt ovat korkeammat.
Kiinnostava. Toivottavasti näitä saa ostettua valmiina pakettina syksyn GeForcen kanssa. Hiljaiseen koteloon siirryttyä näytönohjaimen tuulettimista lähtee liikaa ääntä.
Näyttää enemmän mainoskikkareelta kuin oikealta ratkaisulta. Saman tilan käyttäminen yhtenäisen ilmajjäähyn kanssa todennäköisesti toisi huomattavan ääni/jäähdytysteho/hinta edun, kuten Moukula jo totesi.
"With our liquid cooled 2080 SUPER GPU you can reduce noise by up to 69% and GPU temperature by up to 20%."
Tuokin kuulostaa siltä että on ajettu kaksi testiä, yksi niin että GPU:n lämpötilat on rasituksessa samat, jolloin verrokki on ollut 69% äänekkäämpi (desibelit on logaritmisia, joten eroa on noin 2 desibelin verran) ja toinen testi niin, että melutaso on molemmissa sama, jolloin vesijäähdytetty on ollut 20% viileämpi (esim. 80 vs 64 astetta).
Ts. radiaalituulettimellisen ilmajäähdytetyn 2080 Superin infernaalisella melutasolla päästään mukavasti alaspäin lämmöissä kun käytetään tätä vesijäähyä, tai sitten lähes yhtä infernaalisella melutasolla päästään samoihin lämpöihin kuin tavan radiaalituulettimellisella ilmajäähyllä.
Tulispa 4 slotin ilmajäähyt/ 2.5slotin siili ja siihen 25mmpaksuset tuulettimet. Lämmöt tippuis kivasti
Onko tuo 20% mitattu 0°C lähtötilanteesta vai ympäröivän lämpötilan, esim. 20°C lähtötilanteesta? Siinäkin tulee iso ero.
Tuosta virityksestä tuli ihan oma viritelmä mieleen vuodelta 2013.
katso liitettä 387511
Tällainen setuppi ollut jonkin aikaa 1080ti:n kaverina, pysyy muuten äänet ja lämmöt kurissa.
Aio jäähyn kanssa vastaavaa ongelmaa ei taas pääse syntymään. Tosin kunnon vrm hoitaisi myös saman asian.
” jossa sen kerrotaan viilentävän näytönohjainta 20 % ja pienentävän melua parhaimmillaan 69 % ilmajäähdytykseen verrattuna.”
Hmm jos näyttikseen tehttäisiin 4:n korttipaikan kokoinen ilmajäähy se olisi taatusti tehokkaampi ja hiljaisempi kuin tuo vesiviritys.
Muttei välttämättä ole näytönohjainvalmistajan näkökulmasta järkevää valmistaa.
Näitä neljän slotin coolereita varmaan menisi pelkkiin huippumalleihin esim 2080ti koska hitaammaat ei tarvi niin järeää jäähdytystä, saman tyylistä cooler designiä kummikin usein kierrätetään mallista toiseen ja vaatisi ylimääräistä suunnittelutyötä.
Moni varmaan valitsee myös hinnan mukaan jos 100€ halvemmalla saa ihan kelvollisen kahden slotin jäähdytyksen ja ne joille raha ei ole ongelma laittaa jo custom looppia tulille.
Ei näytönohjainvalmistaja näitä valmista. Nämä myydään huippumallien omistajille 100-300 euron hintaan lisänä sen 1000-1500 euron näytönohjaimen päälle muutaman lisämegahertsin tai pienemmän metelin toivossa.
RGB:t kiinni niin voi gaming-tuotteenakin hyvällä katteella.
Hyöty=?
Suora ilma olisi kyllä fiksumpi ratkaisu..
Gamer-hermanneillehan tämä myy kuin häkä, tottakai joku AIO on oltava parempi kuin AIO. Ei kai näitä tehtäisi jos nää ei kävisi kaupaksi.
Puhaltaa lämmöt ulos kotelosta ja mahdollistaa näytönohjaimenkin nestejäähdytyksen pienemmissäkin koteloissa?
Ei tuo pieneen koteloon mahdu.
Helposti menee johonkin mATX:ään jota EATX käyttäjänä ainakin itse pidän pienenä.
Selvästi pienempään kuin mitä saman kokoisen radiaattorin mahduttaminen muualle koteloon vaatisi
Minusta nuo on kyllä jo keskikokoisia. Pieneen mahtuu juuri näyttis 2U jäähyllä..
Suhteellinen käsitys ja tosiaan itellä varmasti tottumiskysymys.
Voi olla, tosin kun kuvaa katsot, niin kuvan mukaan näyttis ja tuo = 5 slottia!
En ole mitään "pientä" koteloa nähnyt tuolla slottimäärällä Kotelon koko kasvaa jo tuon vaatimuksen takia!
Juu ja jäis mATX kokoonpanolla muut slotit käyttämättä. Ainakin äänikortti ja WLAN kortti oltava itellä..
Wi-Fi (6) on useissa emolevyissä jo suoraan integroituna ja antennipaikat takapaneelissa, mikä ratkoo tuon jälkimmäisen ongelman. Äänikortin voinee asentaa noiden väliin, ne on yleensä sen verran pienempiä että tuskin tukehduttaa näytönohjaimen virransyötön jäähdytystä yläpuolellaan.
Olettaen että mATX-emon haukkaavassa kopassa on senttikin "ylimääräistä" korkeutta tilan pitäisi piisata tuolle (jopa niin että tuo yllä lainattu äänikortti toteutuu)
Kuumaan rakoon ja vieressä on näyttis, joka on poweriosansa kanssa melkoinen häiriösinko.. Itse pyrkisin kyllä pistämään äänikortin mahdollisimman etäs näyttiksestä!
Voi olla että kultakorvat kuulevat eron, mutta henk.koht. en ole kuullut äänissä yhtään mitään muutosta riippumatta siitä missä slotissa se on (koitettu yhdellä emolla kaikkia paikkoja paitsi näyttiksen ennen kuin Creative oli tyytyväinen että se PCIe slotti ei ollut syyllinen ongelmiin)
Noh meille budjettipelaajille integroitu WLAN on vielä tuntematon käsite, premium ominaisuushan tuo on.
Mullakin ollut kyllä tapana aina laittaa äänikortti alimmaiseksi, ihan jo SB Live! ajoista.
Wi-Fi 6 juu mutta en integroidusta Wi-Fistä yleisesti enää noin sanoisi, löytyy useammastakin ~satasen lankusta
RVE ainoa jossa toi ollut ja siinä en saanut antenneja, joten joutunu ite vetämään aina kortilla tai donglella.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä