Tuki 32-bittisille käyttöjärjestelmille on ollut viime vuodet hiipumaan päin ja nyt se alkaa näkymään jo itse käyttöjärjestelmäpuolellakin. TechPowerUp huomasi muutoksen Windows 10:n jakelutiedoissa.
Microsoftin Hardware Dev Centerin dokumenttikirjastossa listataan muun muassa käyttöjärjestelmien minimivaatimukset ja muita niihin liittyviä yksityiskohtia. Windows 10:n ns. perus- ja yritysversioiden minimivaatimuksiin on ilmestynyt nyt huomautus, että Windows 10:n versiosta 2004 lähtien kaikkien valmiskokoonpanojen on käytettävä 64-bittistä Windowsia eikä Microsoft enää jaa käyttöjärjestelmän 32-bittistä versiota OEM-kanaviin.
Tätä voidaan pitää ensimmäisenä askeleena koko 32-bittisen Windowsin tuen päättymisen kannalta, mutta siirtymävaihe tulee luonnollisesti olemaan pitkä. Microsoft tulee päivittämään 32-bittistä Windows 10:iä jatkossakin normaalisti ja 32-bittiset versiot käyttöjärjestelmästä pysyvät edelleen markkinoilla jälleenmyyntikanavien kautta ainakin toistaiseksi.
Lähde: Microsoft
Miksi sovellustuki pitäisi lopettaa myös? 64 bit windows ajaa tosi hyvin 32 bittisiä sovelluksia.
Ihan kiitettävän hyvin mulla on Win 10 64-bittisellä pyörinyt myös 32-bittiset ohjelmat kannettavalla sekä pöytäkoneella.
Ei taida 32bit tuki kadota ihan hetkeen.
Windowsin valttikortti on aina ollut taaksepäin yhteensopivuus, mitä erityisesti yritysmaailmassa arvostetaan kun firmoissa on edelleen käytössä vaikka ties mitä DOS/Win16bit/Win32 ohjelmia vuodelta jeesuskristus.
DOS ja 16bit ohjelmat alkaa olla jo vähissä, mutta niitä varten on edelleen tuo 32bit versio Windows 10:stä, joka ajaa näitäkin. 64bit Windows ei enää sisällä DOS/16bit rajapinnan ajureita, mutta 32bit toimii edelleen täysillä.
Olisi paha rasti käydä pudottamassa tuki pois.
Kotikäytössä näitä on vähempi, pl. retropelaajat, mutta taitaa suurin osa kotona vain surffata selaimella ja ihan sama mikä käyttöjärjestelmä on alla.
Tuossa jotain liitttyen esim. Office pakettiin.
Choose between the 64-bit or 32-bit version of Office
support.office.com
Saahan tuosta 32-bit tuen poistosta vanhaa roskaa pois käyttöjärjestelmästä.
Mac Os X ja muutamat Linux jakelut on jo ottaneet isomman askeleen kohti pelkkää 64-bittisyyttä, joten ajattelisi että Microsoft seuraa perässä jollain aikajänteellä. 64-bit x86-64 prosesseroita on kuitenkin ollut jo vuodesta 2003 ja viimeiset pelkkää IA-32 arkkitehtuuria tukevat atomitkin taisivat aika monta vuotta sitten, joten ei luulisi olevan laitekannasta kiinni.
Siis Linux-jakeluissa on puhuttu 32-bittisen asennusvaihtoehdon poistamisesta tarjonnasta, mutta kyllä kernelin 32-bit tuki ja multilib-tuki on tarkoitus pitää vielä ainakin joissain distroissa. Kyse on enemmän ylläpidon määrästä kuin teknisestä pakosta poistaa 32-bit tuki. Silloinkin jos distrosta poistuu multilib-tuki, niin voit kontissa tai chrootissa yms. ajaa 32-bit ohjelmia.
Kiinassa aina luotettavan Wikin 13 pinnaa koneista pyörii XP:llä ja ei se ole jostain teollisuus-PC:sitä heti häviämässä.
Kyllä myös Suomessakin pyörii paikkoja/koneita vanhalla softalla hyvin laajasti, joten nyt pelkkä Kiina alue ole hyvä verrokki.
Teollisten laitteiden lisäksi myös laboratorioiden mittalaitteissa pyörii välistä hyvinkin vanhaa softaa. Jokin aikoinaan miljoona markkaa maksanut spektrometri saattaa olla käytössä jopa yli 30 vuotta, alkuperäinen softa on saattanut pyöriä 386:lla DOS:issa, valmistajaa ei enää ole. Emulaatio on joskus ratkaisu, mutta ei aina. Entisessä työpaikassani tuli sähköpostilistalle välistä varsin mielenkiintoisia avunpyyntöjä, kun etsittiin vaikkapa jotain 15 vuotta vanhaa ohjainkorttia 🙂
Voihan sitä sitten tarvittaessa hankkia riittävän määrä serriä, että vanhoja koneita ja käyttiksiä on loppuelämäksi. Mutta nyt ei vielä vaikuta siltä että 32bit tuki olisi häviämässä 🙂
Periaatteessa mikäli laitteen saa tavalla tai toisella tunnistumaan virtuaalikoneessa.
En muista oliko joku winukkaan ohjelmoitu xp virtuaalikone niin sillä ei pelannut ollenkaan tuo iso hp scanneritulostin vaan herjasi ettei ole yhteensopiva siellä, en muista oliko biossista kytketty päälle virtualization tms.
Windows 10:säkään ei voi tehdä con,,com1-com9 tai lpt1-lpt9 nimisiä tiedostoa, johtuen siitä, että dos aikaan näihin kirjoittamalla pystyi kirjoittamaan suoraan porttiin