Asus esitteli tehokäyttäjille suunnatun Crosshair VI Hero -emolevynsä, jonka avainominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa RGB-valaistus, SupremeFX-ääniominaisuudet, 6 kpl PWM-ohjattuja tuuletinliittimiä, M.2 SSD -liitin, tuki kotelon etupaneelin USB 3.1 -liittimille, 802.11AC Wi-Fi ja kattavat ylikellotusominaisuudet.
Kuvan perusteella emolevyn värimaailma on sekoitus tummaa ja hopeaa, virransyöttö on varustettu 4- ja 8-pinnisillä ATX-lisävirtaliittimillä, virransyötön jäähdytyssiilit on yhdistetty toisiinsa lämpöputkella ja X370-piirisarjalla on oma isokokoinen, mutta matala jäähdytyssiili. PCI Express x16 -liittimiä löytyy kolme kappaletta, joista kaksi on vahvistettu metallilla. I/O-liittimiet ja SupremeFX-äänikortin komponentit on peitetty muovisella koristesuojalla.
Peruskäyttäjille Asus on julkaisemassa Prime X370 -emolevyn, joka on väritykseltään valko-musta, ominaisuuksiltaan kevyempi ja hintatasoltaan edullisempi kuin Crosshair VI Hero. Näiden kahden esitellyn mallin lisäksi Asukselta on luvassa myös joukko muita AM4-emolevyjä.
Gigabyte ja MSI esittelivät AM4-emolevyjään jo tammikuun alussa CES 2017 -tapahtumassa. Tämän tapahtuman yhteydessä valmistajat tyytyivät kertomaan yksityiskohtia muutamista ominaisuuksista, kuten RGB-valaistuksesta ja liitännöistä.
Gigabyte on tuomassa Ryzen-emolevyt markkinoille uuden Aorus-pelibrändinsä alla ja MSI on tuomassa markkinoille täyden kattauksen Ryzen-emolevyjä Gaming- ja Pro-sarjan malleina.
Lähde: AMD
Sais jo loppua tää RGB jonneilu.
Onkos yksikään valmistaja vielä esitellyt mATX-kokoisia high-end (X370) -emolevyjä?
Asiallisen oloinen levy. Värityskin levollisempi kuin oman ROGin punamusta hirvitys…
Tuo on nyt Ryzen levyjen parhaimmistoa?
Minua häiritsee näissä Ryzen laitteissa se, että niistä puuttuu mahdollisuus rakentaa kunnollinen high end kone. Tässäkään emossa ei ole kuin yksi M2 paikka. Odotin ilman muuta Inteliä vastaavaa mahdollisuutta 2-3 M2 levyn raid järjestelmän tekemiseen.
Ryzen itsessään ei siis ilmeisesti tarjoa kuin 16 PCI-E 3,0 linjaa, joka olisi ihan fine jos olisi vain yksi näyttis, ehkä kaksi.. Mutta tämän päivän High end koneessa on usein hiukan enemmän tavaraa.
Ajatellaan tämmöistä skenaariota, joka on siis melko yleistä jo tänäpäivänä.
Konessa onkin yhden näyttiksen sijaan kaksi, lisäksi on joku hiukan parempi äänikortti, PCI-E SSD kortti (tai pari), Raid kortti levyineen, M2, kasa SATA levyjä, Digi TV/SAT kortti.. ei siis tarvi olla liki mainkaan kaikkia noita tavaroita, kun alkaa ahistamaan.
Ja onko tästä nyt oletettavissa että AMD luopuu myös yli 2 näytönohjaimen XF systeemeistä, nVidian tapaan.. Sillä tämähän ei nyt mitenkään järkevästi tue neljää tai edes kolmea fyysistä korttia.
Testitulosten varjossa ymmärrän vielä sen, ettei AMD tehnyt nelikanavaista muistiohjainta, vaikka olisinkin toivonut moista isompiin prosessoreihin.
Kun kerran valitus on päällä, niin ihmetellään vielä miksei AMD ottanut LGA kantaa käyttöön, niinkuin teki Opteronien kanssa.. Tulisikohan Opteronien kanssa saataville jotain High end lankkuja, joiden kanssa voisi rakentaa konetta. Jos mitään ei tule, niin ainoa mahdollinen jäljelle jäävä päivitys suunta nykyisestä Sandy-E:stä olisi Intelin LGA2011v3. Ja jos mitään kunnollista kiertotietä ei tule (tai speksit olisi ilmoitettuja parempia), niin tuo ei tule painostamaan Inteliä laskemaan kärkipään LGA2011v3 prosessoreiden hintoja..
Aivan samaa mieltä. Yhtähyvin voi laittaa sitten joulukuusen ATK pöydälle, jos niitä valoja tykkää kattella.
Toivottavasti rgb valot säilyy, koska voi päättää haluamansa väriteeman eikä tarvitse tyytyä valmistajan valintaa. Toki jos komponentti on monivärinen jo valmiiksi, niin se syö pointin koko touhusta. + saahan ne valot poiskin päältä
Mielelläni olisin maksamasta moisesta
Tästä on hyvä lähteä, mutta RGB:t toki saa kytkettyä täysin pois päältä tällä emolla.
Itseasiassa pyysin tähän emolevyyn muutoksena täydellisen "black out" moodin, jolloin kaikki emolevyn ledit (pl. diagnostiikkanäyttö) sammutetaan.
Mukaanlukien siis kiintolevyn aktiivisuusindikaattorit, sekä nappien ledit.
Tuo ominaisuus pitäisi olla jokaisessa komponentissa saatavana, itsekin jouduin valitsemaan kerran toisen omiin tarkoituksiin huonomman vaihtoehdon sen takia että himoitsemassani komponentissa oli punainen valaistus joka ei vaan itselle käynyt. Eli tuo ”blackout” mahdollisuus voisi parhaassa tapauksessa kasvattaa jopa myyntiä nykymarkkinoilla joissa komponenttienkin ulkonäöllä monesti on vaikutusta.
Käsittääkseni sitten oikeasti ns. high end koneisiin on eri emolevyt. Koska kyllähän nyt vähintään 2 prosessoria pitäisi saada kiinni emoon?
Samaten niissä taitaa olla tuo mainitsemasi 4-kanavainen muistiohjain myös. Käsittääkseni tukee juuri niitä isompia prosessoreita (siis päälle 10-ydintä jne)
Eihän käsittääkseni isommat tahot (esim. puolustusvoimat jne) ole kuitenkaan noita oikeasti high end paketteja ikinä kaupasta hankkinut vaan joltain isommalta taholta (joka taas hankkii emoyhtiöltä luvat kaikkeen mitä ollaan sopimassa, esim. siis HP tms) ja mukana tulee aina henkilö joka kouluttaa ja tarvittaessa tulee sen 5+ vuoden aikana aina paikalle kun hänelle soittaa (ja joka järjestää jopa ne lomansa sen mukaan miten asiakkaille käy).
Tarvittaessa myös sovellustuki joustaa (esim. käyttöjärjestelmätukea löytyy kyllä jos sitä rahaakin löytyy, tästäkin erottaa sen onko kyseessä ns. high end laitteisto) aina isoihin tekijöihin kuten Microsoft saakka.
Käsittääkseni hyvin harvoin kuitenkaan ns. normaali asiakas pyytää edes oikeasti high end pakettia tai omaa tiloja siihen että omaan kallioon aletaan louhimaan konehuonetta ja vetämään piuhaa oman eristetyn netin rakentamiseksi. Harvalla edes on etälaitteita missä oikeasti tarvetta 6-8 monitorille per pääte jne.
Nyt karkasit "hiukan" eri tasolle mitä ajoin takaa. High end kotikone ja ammattilais tason tehotyöasema on kuitenkin kaksi aika reippaasti eri asiaa..
No, sanotaan oikeasti rikas kaveri jolla on oikeasti high end kotikone.
Teoreettinen kaveri joka odottaisi uutta 32" 8k monitoria kun se tulee vihdoin kevään aikana oikeasti myyntiinkin että pääsee eroon niistä parista 4k monitoristaan mitä hän nyt käyttää.
Onko hänellä OIKEASTI enemmän kuin 2kpl uusimpia Titan X kortteja käytössään?
Se että häneltä rahaa löytyy ja koneessa on esim. 1kpl 60Tb SSD levyjä (tai jos Seagate ei ole vielä julkaissut niitä niin hän on tyytynyt pienempiin Samsungin PM1633a levyihin, eli tilaa löytyy vain 15.36Tb x2).
Mitä hän tekee kotikoneellaan mihin ei sitten riitä enää tehot 8-ydin/16-säie Ryzenistä tai noista 2kpl Titan X:stä?
Pyrin sanomaan: vaikka tunnen monia henkilöitä ja työskentelen IT hommien parissa hyvin harva on ikinä käyttänyt kahta korttia samaan aikaan. En tunne ketään joka olisi oikeasti tarvinut ja käyttänyt tai edes kokeillut 4 näytönohjainta samaan aikaan koneessaan. Muutamia löytyy joilla on käytössä 3kpl monitoreja, nekin pelaamista varten lähinnä.
Samaten vaikka raha ei olisi ollenkaan este harva oikeasti tarvitsee kovin montaa kymmentä teraa säilytystilaa.
Toki ymmärrän että henkilö jolla oikeasti on varaa tuohon high end kokoonpanoon voi harrastuksen takia esim. editoida 4k kuvaa mihin tarvitsee sanotaan nyt vaikka 2kpl tuollaisia isoja SSD levyjä. Mutta tarvitseeko hän oikeasti päälle 30Tb tilaa???
Nyt et ota huomioon, että jos jollain on vaikka XF tai SLI setti koneessa, ei se aina ole tehty niistä kaikkein kalleimmista korteista. Aika yleistä onkin laittaa pari halpaa korttia ja ottaa niistä sen yhden huippukortin tehot. Ja säästää rahaa.
Mitä tulee usean näytönohjaimen kokoonpanoihin, niin tuossa vuosien varrella minulla on olut useaan otteeseen 3-4 näyttiksen kokoonpano. Enkä suinkaan ole ainoa.. Mitä tulee kahden näyttiksen yhtä aikaa käyttämiseen, niin se on melkoisen yleistä. Minäkin olen työskennellyt IT alalla melko pitkän, ja harrastanutkin jo ihan hyvän tovin. Ja kahden näyttiksen setuppeja tulee vastaan ihan työkäytössäkin..
Sama koskee kiintolevyjä. Ei sen tarvitse olla se hienoin enterprise SAS asema mitä maa päällään kantaa. Vaan usein kyse on budjetti ratkaisuista. Esim Intel 910 PCI-E SSD kortit on varsin suosittuja käyttäjien keskuudessa, kiitos Jimmssin kamppiksen. Pienet tavan SSD:t ei maksa juuri mitään, joten niitäkin on paljon.. M2 SSD:t on myös jo tavallisen käyttäjän ulottuvilla. Monilla on vielä hiukan vanhempi Raid kortti ja siihen kasa HDD levyjä tallessa, niiltä ajoilta kun SSD ei vielä ollut vaihtoehto, eikä niitäkään viitsisi roskiin heitellä..
Tätä voisi jatkaa osa osalta, mutta toivon että tajusit jo..
Totisesti toivon että vain trollaat siinä iltapäiväsi kuluksi, ettet ole niin vieraantunut todellisuudesta mitä tällähetkellä luulen..
AMD on pitkään ollut se budjetti tietoisen valinta. Ja Ryzen on tuomassa AMD:tä vaihtoehtona ylemmäs teho skaalassa. Sitä mainostetaan kilpailijana, jopa päihittäjänä, Intelin LGA2011v3 laitteille. Kuitenkin, Ryzeniltä ilmeisimmin uupuu yksi niistä key pointeista miksi ottaa LGA2011 LGA115x:n sijaan, PCI-E väylät.
Tässä puhuttiin kuitenkin nyt high end koneista, siitä että ostetaan paras emolevy, paras prosessori ja maksimi määrä (noh, ei ehkä 64Gb mutta vähintään se 32Gb) muistia mitä rahalla saa koneeseen.
Sitten tuodaan esille sitä miten on jäänyt kutakuinkin 20Gb SSD levyä raidpakaasta ja 2kpl 7850 kortteja säästöön.
Kuten aiemmin totesin niin kyllä, välistä näkee kokoonpanoja missä on 2kpl kortteja laitettu rinnan, ihan mainitsemasi syyn takia. Senhän tuo kallein emolevy antaisi tehdä kuten spekseistä näkee.
Mutta tuntuisi hieman oudolta että käyttäjä hankkii kalleimman emolevyn, reippaasti muistia ja parhaan prosessorin, eli noin 1k€ panostuksen ja tunkee siihen esim. päälle 8kpl todella pieniä SSD levyjä, disketti ja CD-aseman ja päälle 2kpl vanhoja näytönohjaimia.
Esim. itselläni ON tällä hetkellä käytössä seuraavat kovalevyt:
– Kingston 512Gb SSDNow kc400
– Seagate Barracuda 3Tb 64Mb SerialATA600
– Maxtor DiamondMax 10 SerialATA150 200Gb
– Maxtor DiamondMax 10 SerialATA150 300.0GB
– Western Digital 200GB
Onko tässä järkeä? Ei varmaankaan. Kun aika jättää tai tulee vastaan emolevy mihin esim. 200Gb "Musiikki" kovalevyni ei enää mahdu en jää sitä suremaan. Omistan myös CD/DVD: SMG DVDRW 22x Black sata-aseman mitä en muista koska viimeksi olen käyttänyt.
Uskoisin että se "high end" käyttäjä voi tehdä tarvittaessa sitten harkitun päätöksen ja jättää esim. osan pienistä vanhoista kovalevyistään ulkoiseen levykehikkoon tai kakkoskoneeseen. Hankkii vaikka uuden alle 100€ levyn tilalle (nykyisin varmaan noin 4Tb mekaanisesta levystä puhutaan).
Samaten se uuden koneen ostaja ehkä (vain ehkä) voi harkita ostavansa uuden näytönohjaimen tai edes käytetyn korvaamaan niitä ehkä 4kpl GTX460 kortteja tms. mitä hänellä on vanhassa koneessaan.
Tai vaikka 2kpl 680GTX kortteja noin 80€/kpl jos ei halua sijoittaa uuteen ja kalliiseen…
Aika hyvältä näyttää tuo Hero. Vielä kun saadaan nuo ja kivet kauppaan ni sit on ilon ja onnenpäivä :joy: Eurot sileeks :rofl:
Olenko ymmärtänyt oikein, että näihin AM4-lankkuihin ei olisi missään vaiheessa tulossa Thunderbolt 3 -reikiä? Mikäli ei, onko sellainen mahdollista järjestää PCIe -kortilla?
Ai, sinä siis tartuit sanaan "High end". Ja siksi päätit alkaa vääntämään ja vänkäämään tyhjänpäiväistä.
Kerroit omasta kokoonpanostasi, niinpä minäkin kerron sitten. Eli käytän kokoonpanoani muutamana iltana viikossa pelaamiseen, muina iltoina video edittiin, kuvan käsittelyyn tai vaikka 3DSMAX kiikailuun.
Olen perheellinen uusio-opiskelija, eli raha on tiukassa ja sillä mennään mikä antaa parhaan tuloksen käytettävissä olevaan rahamäärään nähden.
Tällähetkellä käytössä on i7 2490X@4,5Ghz, jäähynä Corator DS (custom looppi on rempassa).
Emona pinnivikaisena ostettu Asus P9X79 WS. 16gb (4x4gb) Kingston DDR3 1600C9. Näyttiksenä tällähetkellä yksittäinen R9 Nano nostetulla powerlimitillä (laitoin vast ikään pois 2x R9 290X setin).
Käyttis Sampparin 840 EVO 120Gb, työtila Intel 910 400Gb, storage1 750Gb siankeitin, storage2 4x 80Gb Raid, Storage3 HP Raid kortti 3 pikkulevyä JBOD, storage4 Ibm Raid kortti U320 setti (tämä pääsee eläkkeelle seuraavan kokoonpanomuutoksen kohdalla).. optista asemaa ei ole.
Erillinen äänikortti ei tällä hetkellä ole kiinni, kun en vielä keksiny miten pääsen sitä käyttämään nykyisten kuulokkeiden kanssa, joissa oma sisäänrakennettu äänikortti. Ja näiden päälle ämpärillinen USB kiinnitteistä roinaa, sekä 2x 22" kosketusnäytöt.
Kaikki romut on kerätty mistä halvimmalla on irronnut, ja osa on pyöriny mukana jo pitkään.
Mulla ei ole varaa vetää koko settiä kerrasta uusiksi, ja kun setin uusin, on sille olemassa lista vaatimuksia. Siitä tämä avautuminen.
Tuossa on USB-C liitäntöjä. Eikös siihen saa Thunderbolt adaperin?
Thunderbolt3 käyttää kyllä samaa liitintä, mutta vaatii erillisen piirin emolta toimiakseen. Thunderbolt 3 on 40Gbps ja USB 3.1 Gen 2 10 Gbps
Nyt ei millään pahalla, mutta ketjun luettuani ihmettelen myös "avautumisesi" aihetta. Arvostan kyllä kokoonpanosi luonnetta (itsekin semmonen säätäjä ja hinta/laatusuhteen eteen tehdään oikeasti aina töitä), mutta taidat olla massoista aikalailla luokkaa 0.5% tuollaisella kokoonpanolla. Kyllä hyvin harvalla tämän tason emolevyn ostajalla on mielessä laittaa siihen kiinni 2+ jotain edellisen sukupolven näytönohjaimia, ynnä muuta useampaa vanhempaa laitetta eikä itse valmistajaa nappaa paskan vertaa second hand ostajat. Emot ja muu hilke suunnitellaan juuri tasan sen hetkisille markkinoille ja käyttäjille, eikä sen mukaan mikä olisi käyttäjälle mahdollisimman pitkäaikaisin lankku (koska koko ajan pitää pystyä myymään uutta jotta firma pyörii ja osakkeenomistajat saa rahansa). Lisäksi suurin osa tämän "high end" emon ostajakunnasta tulee todennäköisesti ostamaan vain yhden laadukkaan M.2 ssd aseman "käyttöasemaksi" ja sitten massamuistia joko isolla vanhalla HDDllä tai halvemmalla isolla SSDllä. Lisää voisin perustella mutta kännykällä ei jaksa enempää naputella…
Kun vedät henkeä ja luet keskustelun rauhassa uudestaan saatat huomata että sinä tulit tähän vääntämään tyhjänpäiväistä… 😉
Peace. :kippis:
Onko tuossa LGA-kannassa sitten jotain sellaista mitä socket ei tarjoa?
Ryzenissä on 24 PCIe 3.0 -kaistaa: 16 näyttiksille, 4 NVMe:lle ja 4 piirisarjalle (josta lähtee lisää kaistoja)
Hyvin harvasta koneesta löytyy kaikki tai edes suurin osa noista mainitsemistasi, ja niistä mistä löytyy suurin osa ne eivät käytännössä ikinä ole suoraan yhteydessä prosessoriin vaan piirisarjaan, josta on sitten mikä väylä milloinkin prosessoriin.
AMD:lla on edelleen tuoreita kahden GPU:n näyttiksiä, joten mikään ei viittaa siihen että siitä luovuttaisiin. Miksi kukaan ylipäätänsä käyttäisi neljää korttia jos voi käyttää kahta kahden GPU:n korttia?
Mitä etua se LGA tarjoaa? Vääntyvät pinnit vaan siirtyvät prossusta emoon
Kumpi huonompi
100€ emo mistä pinnit solmussa
Vai
400€ kivi mistä pinnit solmussa
Pakkoko niitä solmuun on väännellä. Asiallisesti asentaa niin ei mitään mahdollisuutta saada kummastakaan pinnejä solmuun.
Eikös murossa joku onnistunut paskomaan pga socketin kun oli prossu irronnut kannasta jäähyn mukana tjms.
Kiitos, mielipiteesi on huomioitu, ilmeisesti sitten valitan tyhjästä kun AMD fanina toivon että tulisi huippu tuote. Omia huomioita perään: Jos katsotaan mimmosilla kamolla porukka tällähetkellä koheltaa, niin yllättävän moni tulee laittamaan pari edellisen sukupolven näyttistä. Usein siksi ettei ole kerralla varaa ostaa kaikkia uusiksi. Ehkä suurin osa tulee ostamaan yhden laadukkaan M2 aseman, mutta koska Intelillä on tarjolla kahden M2 aseman emoja, niin odottaisin sellaista myös AMD:ltä. Etenkin kun kovasti yritetään kangeta sinne Intelin isojen poikien seuraan.
Noista emon käyttämistä väylistä suurin osa on jaettu eri toimintojen mukaan, eli kuten vajaa väyläsissä Inteleissä, jos pistät kiinni laitteen X, toimii laite Y vain puolella nopeudella. Eli, jos sulla on muita hiluja hiukan enmmän kiinni, et saa Ryzenillä edes täyden nopuden NVME linjaa..
Lähde: https://www.pcper.com/files/review/2017-01-07/am4_05.png
Koska perinteisesti neljässä kortissa on lämmöt pysynyt paremmin hallussa vs dual GPU kortit, tai koska neljässä kortissa on perinteisesti virransyöttö kestänyt paremmin vs dual GPU kortit, tai koska neljällä kortilla on kellojen hallinnassa pitäminen onnistunut paremmin vs dual GPU kortit. Dual GPU korttien etuna on kyllä pienempi PCI-E väylien tarve PLX:ien vuoksi.
Totta että AMD:llä on suhteellisen tuoretta dual GPU korttia olemassa, mutta niin AMD:llä oli ennen väyliäkin prosessoreissa riittävästi. Nyt väyliä ei ole ja pää kilpailija ei suosi yli kahden GPU:n ratkaisuita enään, menisi suoraan samaan linjaan tämä PCI-E väylien vähentäminen tuon ratkaisun kanssa, siksi epäilen. Mielestäni perusteltu epäily.
Mitä etua LGA:sta on? luulisi noinkin harrastaneiden kavereiden jo tietävän, mutta voin kertoa.
Ensinnäkin tärkeimpänä Pin Density, enemmän kontaktipintoja pienempään tilaan. Erityisen kätevää moduli rakenteisille prosessoreille, kuten AMD Opteronit tässä tulevassa ja edeltäneissä Opteroneissa viimoisen 10 vuoden ajan..
Sitten tulee tämä hinta politiikka. Ensinnäkin useimmissa tapauksissa emo on halvempi uusia kämmin tapahtuessa kuin nappi (tai ainakin näin oli tarkoitus sillon kun se suunniteltiin, nyky emo hinnoilla tämä alkaa olla negatoitu). Lisäksi LGA:n pitäisi tehdä prosessorista halvempi (mutta en löydä tämän päivän hintoja, onnistuin kyllä jäämään valmistajan sivulle ihailemaan Intelin LGA3647 sokettia 😀 ), mutta LGA:ta vastaan on fakta että LGA soketti on kalliimpi valmistaa.
Yhtenä LGA etuna on kunnollinen retainen bracket, ettei aina jäähyä nostaessa tule rossu mukana pinnit sinne tänne sojottaen ja soketin sisus metallimurua täynnä.
Lisäksi alunperin LGA pinnin oli tarkoitus tarjota suurempi kosketuspinta ala verrattuna PGA pinniin, mutta sokettien kokojen kasvaessa on pinnit pienentynyt, ja samalla siis pinta ala. TL&DR Pin Density, kiinnitys ja CPU rakenne.
No tuo valovuoden edellä oleva prosessorin kiinnitys oli ainoa asia mikä itselläni tuli mieleen. Onhan se mukava tietää että prossu ei lähde aina coolerin mukana.
Tuota jos vielä vähän avaisit. En ole prosessoreiden rakenteeseen/tekniikkaan oikeastaan ollenkaan perehtynyt.
Prossuun saat yhden täyden nopeuden (4xPCIe3.0) NVMe tai pari SATAa ja hitaamman NVMe/PCIe:n.
Sen jälkjeen laitat ne vähemmän kriittiset kiintolevyt/SSD:t ja muut vehkeet sinne piirisarjan perään, sieltä (X370:n tapauksessa) irtoaa vielä 4 SATA-väylää, kaksi SATA Express -väylää (jotka voi konfiguroida myös kahdeksi SATA 3.0:ksi tai kahdeksi PCI Express 3.0 -kaistaksi) sekä 8 PCIe 2.0 -kaistaa, 2 USB 3.1 Gen 2, 6 USB 3.1 Gen 1 ja 6 USB 2.0 -väylää.
Nämä kaikkihan riippuvat täysin näyttiksen jäähyn ja virransyötön toteutuksista, ei siitä onko siinä yhdellä fyysisellä näyttiksellä yksi vai useampi GPU.
Nopealla vilkaisulla Radeon Pro Duon lämpötilat pysyvät maltillisessa 54 asteessa (http://www.reviewstudio.net/2394-am…performance-and-silence/power-and-temperature, muista revikoista (ts. hothardware ja pcper) ei näyttänyt lämpötiloja löytyvän) vrt Fury X:n 50 astetta, ei ongelmia siis.
Virransyöttö näyttäisi olevan ainakin Nanoa (x2) järeämpi.
Jaa nolla väylää oli riittävästi? Okei, APU:t erikseen (joissa on vähemmän väyliä kuin Ryzenissä) mutta FX-sarjan prosessoreissa PCIe-väylät on kaikki piirisarjassa. 990FX:ssä oli kyllä enemmän kuin Ryzenissä, mutta tuskin se 42 PCIe 2.0 -väylää (38 990FX:ssä, 4 SB950:ssä) nyt maailmoja mullisti vrt Ryzenin 20/24+2 PCIe 3.0 + 8 PCIe 2.0 – ja jos se ei riitä, niin aina on se Intelin HEDT-alusta tarjolla missä on enemmän väyliä.
Jos AMD tietää, että työpöydälle tullaan julkaisemaan max kahden CCX:n Ryzeneitä ja tuossa pinnimäärässä on sille tarpeeksi, mitä se LGA:n suurempi pinnitiheys olisi hyödyttänyt?
Emon uusiminen voi olla tosiaan halvempaa, siinä olet ihan oikeassa, mutta se riippuu toisaalta myös emosta kuten itsekin totesit.
Itse laskisin tuon prossun irtoamisen jäähyä nostaessa ns. user erroreihin, pakkoko sitä on pystysuoraan nostaa "pyörittelemättä"/"vitkuttelemalla" sitä ensin kontaktin heikentämiseksi? Tai voi toki olla että minulla on käynyt vaan tuuria, mutten ole ikinä saanut prossua socketista irti jäähyn mukana kun on vähän "vitkutellut" sitä tahnojen otteen heikentämiseksi ennen nostoa.
Meinaatko tuolla rakenteella mitä?
Olisin samaa mieltä sen suhteen että RGB ohjaus on ihan turha rahan haaskausta. Miks ei vaan mielummin laita rgb ohjauksen sijasta vaikka 3 x PWM jota saa vapaasti määrittää miten ne käyttää. Ledi friikkejä vareten asus vois sitten myydä vaikka jotain 10€ fetti purkkia johon sais ledinauhat kiinni pwm liitäntöihin jos niin haluaa.
Pitkästä aikaa AMD emolevyä, jossa on liitännät ja ominaisuudet kohdillaan. Taitaa tosin hintakin vastata runsasta varustelutasoa.
Mä oon ainaki valmis maksaa hieman extraa siitä et emolevy näyttää hyvältä tasaisen harmaan ikkunallisen kotelon sisällä :cigar2::lol:
Eli LGA:n suurin idea on änkeä pinnejä paljon pieneen tilaan, sekä prosessorin puolella valmistus teknisesti helpommman ratkaisun, että emolevyn puolella helpomman piirilevysuunnittelun puolesta. Pinnimäärien suurentunut tarve koskee erityisesti moduuli pohjaisia prosessoreita, kuten nyt Zen pohjaiset Opteronit, jotka perustuvat moduleista. Jokainen moduli on yksinkertaistettuna yksi Ryzen prosessori. Kun tehdään vaikka 32 core opteron, tulee siihen 4 * 8 corea, eli 4 * Ryzen. Nämä modulit yhdistyy AMD:n kehittämällä interconnectilla, josta se käyttää nimeä Coherent Fabric. Tämä interconnect kykenee huhujen mukaan yli 100gb/s tiedonsiirtonopeuksiin, jotta "Ryzenien" väliset keskustelut ei ahistaisi.
Miten tämä liittyy Opteronien LGA kantaan? no, ilmeisesti se Coherent Fabric toimii emolevyn puolella ja jokaisella "Ryzenillä" olisi ulostulot pinnien kautta. Eli 4x määrä data pinnejä, lisäksi jonkin verran lisää virransyötön pinnejä.. (8 muistiohjainta, 128 PCI-E väylää [joka siis tarkottaisi että Ryzenissä kuuluisi olla 32 PCI-E väylää prosessorilla])
"Mitä etua LGA:sta on? luulisi noinkin harrastaneiden kavereiden jo tietävän, mutta voin kertoa.
Ensinnäkin tärkeimpänä Pin Density, enemmän kontaktipintoja pienempään tilaan. Erityisen kätevää moduli rakenteisille prosessoreille, kuten AMD Opteronit tässä tulevassa ja edeltäneissä Opteroneissa viimoisen 10 vuoden ajan..
Sitten tulee tämä hinta politiikka. Ensinnäkin useimmissa tapauksissa emo on halvempi uusia kämmin tapahtuessa kuin nappi (tai ainakin näin oli tarkoitus sillon kun se suunniteltiin, nyky emo hinnoilla tämä alkaa olla negatoitu). Lisäksi LGA:n pitäisi tehdä prosessorista halvempi (mutta en löydä tämän päivän hintoja, onnistuin kyllä jäämään valmistajan sivulle ihailemaan Intelin LGA3647 sokettia 😀 ), mutta LGA:ta vastaan on fakta että LGA soketti on kalliimpi valmistaa.
Yhtenä LGA etuna on kunnollinen retainen bracket, ettei aina jäähyä nostaessa tule rossu mukana pinnit sinne tänne sojottaen ja soketin sisus metallimurua täynnä.
Lisäksi alunperin LGA pinnin oli tarkoitus tarjota suurempi kosketuspinta ala verrattuna PGA pinniin, mutta sokettien kokojen kasvaessa on pinnit pienentynyt, ja samalla siis pinta ala. TL&DR Pin Density, kiinnitys ja CPU rakenne."
Ymmärrän kyllä markkinatalouden ja cpu:n valmistajan himon siirtää pinnien valmistuskustannukset emolevyjen valmistajille. Mutta, että, kumpi parempi… olen yli 20 vuoden aikana nähnyt paljon "ser" jätettä ja toki joskus uuttakin.
Eniten pään vaivaa on tuottanut Intel emot, noista jos on pinnit vinossa, niin katki ne saa, kun koittaaa korjata. Amd rossuja olen pelastanut useita. Toisaalta, tuskin suurin prioriteetti millään valmistajalla on ottaa huomioon sitä idiootia, joka kokeilee onko Amd kierteellä kinni emossa, tai sitä joka … en edes keksi millä kevytmielisellä käyttäytymiselä nuo intel pinnit saaa runnotua… noita on kuitenkin ihan helvetisi!
@The Stilt onko tämä Asuksen emolevy oikeasti hyvä vai löytyykö tästä virransyötöltä ja muualta sellaista osaa jonka takia tämä kannattaa jättää ostamatta?
Sanotaanko, että virransyöttö on varmuudella "riittävä" riippumatta onko kiinni vakiojäähy vai typpikippo.
Eli suomeksi, tuohon saisi NVMe ja kaksi näyttistä jollon prossun linjat on maxed out (näyttisten ollessa jo vajailla linjoilla[tiedän tiedän, ei käytännön vaikutusta, mutta fakta kuitenkin]).
Sitten 4+2 kiintolevyä ja 1 PCI-E 2,0 x8 laite TAI 4 kiintolevyä ja 1 PCI-E 2,0 x8 laite + 1 PCI-E 3,0 x2 laite. Eli, 4 kovoa, äänikortti ja yksi lisäkortti. Still not impressed. Still not enough.
Tässähän varmaan haettiinkin vesijäähdytteistä kahen tonnin korttia verrokiksi, mutta menkööt.. 😀
Vertasit sitten Fury X korttiin lämmöiltä, mutta päätit kuitenkin virran syötössä käyttää vertailukohtana Nanoa? Nanoa, joka on SFF kortti, erittäin rajoitetulla virransyötöllä.. right..
Nolla väylää, huoh. Joo eivät olleet rosessorissa, en ole tyhmä. Ratkaisevaa on se mitä jää käyttöön, jotta saat laitteet kiinni. Varmasti Ryzen riittää suurimmalle osalle, mutta koko tämä homma lähti liikkeelle siitä kun hieman pettynyt AMD fani (siis minä) osoitin sormella, ettei Ryzeniin näyttäisi tulevan todellista kilpailijaa isommille Intel kannoille. Siitä hyvästä sitten täällä annetaan niska laukaus ja nyljetään elävältä.
Itse ainakin haluaisin enemmän, siispä PLX lankkuja odottelemaan, niillä saa ainakin kytkettyä vaikka raskaassa käytössä ei olekkaan sama asia.. Tai sitten säästän isomman summan rahaa ja otan Intelin.
Toistan (taas) itseäni. Helpompi CPU suunnittelu ja tuotanto, helpompi emolauta suunnittelu säästyneen tilan vuoksi. Miinuksena LGA soketin korkeampi hinta. Parempaa kiinnitystä ei sitten vissiin lasketa tähän kun tämän keskustelun ihmisten mukaan valmistajaa ei kiinnosta se että joku joskus irrottaisi prosessorin ja asentaisi uudelleen..
Joo, emon uusimisen halpuus riippuu siis siitä että mimmonen combo on kyseessä. Muuten sanoisin varauksettomasti että emon uusiminen on aina halvempaa, mutta kun tulee paljon vastaan settejä missä on 250€ emo, ja prossuna joku 170€ i5. Niin oli pakko lisätä tuo "riippuu emosta".
Monia AMD vakio coolereita ei saa käänneltyä tai pyöriteltyä paikollaan ollessaan, sillä ne ottaa jo valmiiksi kiinni muovi telineisiinsä. Sivuttain "kallistelemalla" on useita prossuja noussut soketista.
Mulla on useita AMD prossuja noussut soketista jäähyn mukana, vielä pyörittelyiden jälkeenkin. Ihan samaa teki P4:set sillon 478 aikoihin.. Ja ennen kuin tartut tuohon AMD vakio cooleri kommenttiin, niin kaiki ei käytä 3rd party coolereita. Ihan samalla tavalla kun sinä teroitat että ei kaikki tarvitse niin paljoa PCI-E väyliä, vaikka osa tarvitseekin, niin samalla lailla ei kaikki tarvitse erikois coolereita, vaikka osa tarvitseekin.
CPU:n rakenne on se kuinka se fyysine paketti on kasattu. Tiesit varmasti itsekkin, haluat olla vain vaikea. LGA prosessori paketissa ei ole pinnejä joten suunnittelu ja valmistus on helpompia ja halvempia. Tietenkin paketin voi kusta, niinkun Intel on onnistunut tekemällä PCB:stä liian ohuen. Ohuus tulee eteen erityisesti jos heatspreader ei ole myöskään riittävän tukeva. Mutta ihan yhtälailla PGA paketin voi pilata suunnittelemalla tai tuottamalla sen huonosti.
Tässä varmaan on sitten se hintakysymys.
Koska JOS laitetaan vastakkain tuleva Ryzen 8/16 prosessori jonka hinta on X euroa + emolevy jonka hinta on toiset X euroa ja 2kpl muisteja (olkoon sitten 32Gb tai 16Gb) ja niitä verrataan vastaavaan Intelin kokoonpanoon, eli Intelin 8/16 prosessori (nopealla googlauksella suomesta 5960X) hinta 1249€ + siihen high end emolevy esim. Asuksen Rog Rampage V Edition 10 706€ + 4x (tai 8x) muistia päästään helposti noin 2500€ mikä on helposti noin tuplasti enempi kuin AMD:n Ryzen prosessorille tehty kokoonpanon hinta.
Totta, tässä on sitten enempi liitäntöjä sekä laajennuspaikkoja:
Joten tähän saa vanhasta kokoonpanosta 3-4 näytönohjainta kiinni ja vanhat kovalevyt myös (10kpl) ja 10kpl erilaisia USB laitteita (enempikin miettien kotelon etupaneelia ja taakse sijoitettavia portteja).
Se jää sitten vain nähtäväksi miten kansa äänestää ja kumpaa ostaa.
Edit: eli varmasti AMD pystyisi tekemään noin 1250€ maksavan version Ryzen prosessorista mihin myytäisi 700+€ high end emolevyjä missä olisi oikeasti todella paljon liitäntöjä. Mutta uskallan väittää että henkilöt jotka oikeasti sitä ostaisivat olisivat aika vähissä.
Tuo on varsin validi pointti. Mutta kuitenkin AMD on valinnut mainostuksekseen sen, että heidän tuote ylittää Intelin kalliit 2011v3 tuotteet, ollen kuitenkin halvempia.
Anandin foorumilla oli linkki google cachesta löytyneeseen crosshairin tuotesivuun.
Ja Primestä on myös cache linkki.
Pähkinä vai klappitoleranssi ; DP ja HDMI portit
Miten nuo emon PCI-E väylät oikein luikertelee
Käsittääkseni tuleva raven ridge apu käytää samaa kantaa, joten sellaisella nuo portit saa käyttöön.
Raven Ridge sekä nykyiset Bristol Ridget menevät AM4-kantaan Ryzenien lisäksi
Bristol Ridgejä ei ole näkynyt julkisessa myynnissä , vain joissain läppäreissä , joka tapauksessa nuo ovat hyppy vanhaan tekniikkaan
Jos io-tech toimituksella on tuollaisia hallussaan , niin toivottavasti niitä käytetään vertailutesteissä.
Niille , jotka aikovat hankkia aidon Ryzen-prossun = Summit Ridge , noista näytön väylistä on vain turhia lisäkuluja ja vikaherkkyytä.
Raven-APUista ei vielä ole mitään tietoa , ei julkaisuista eikä tekniikoista , tuntuu vaan kummalliselta hankkia AM4 x370 kellotusemo nyt ja päivittää siihen vuodenpäästä APU
Milloinkahan keksitään lisätä äänet valojen lisäksi…
"Tää ei ole coil whineä, tää on dubsteppiä"
Tolta kuulostaa mun Nano kun kattelen youtubesta videoita. Tsukuttaa niin rytmisti.
Ei ole hallussa, mutta kyllä Bristol Ridgejä on myyty myös OEM-pöytäkoneissa x3xx-piirisarjalaisten kanssa jo puolisen vuotta (hatusta heitän mutta suurin piirtein sinnepäin tuo ajanjakso)
edit: ja Raven Ridgeistä tiedetään jo yhtä sun toista, myös se että julkaisu tapahtuu tänä vuonna