Asus antoi ensimaistiaiset tulevasta ROG Thor -virtalähteestä jo viime syksynä kertoessaan sen tulevan tukemaan PCI Express 5.0:n uutta 16-pinnistä lisävirtaliitintä. Nyt yhtiö on myös julkaissut virtalähteen, mikä samalla paljasti muitakin mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia.
Asus ROG Thor 1600W Titanium on yhtiön mukaan maailman hiljaisin 1600 watin virtalähde. Yksi sen salaisuuksista on digitaalisesti ohjatut Galliumnitridi-MOSFETit, jotka parantavat virtalähteen hyötysuhdetta. Kuten nimikin antaa jo ymmärtää, virtalähde on 80 Plus Titanium -sertifioitu ja jopa ylittää standardin vaatimukset selvästi. Mukana tuleva 16-pinninen PCIe-lisävirtaliitin on konfiguroitu mahdollistamaan maksimissaan 600 watin tehonkulutus.
Virtalähteen pitää hiljaisena tyypillisiin kilpailijoihin verrattuna jopa kaksinkertaista pinta-alaa tarjoavat siilit sekä 135 mm:n PWM-ohjattu tuuletin. Tuuletin käynnistyy vasta, kun virtalähteen rasitus ylittää 50 % sen kapasiteetista. Reaaliaikaista kulutusta pääsee myös tarkastelemaan kätevästi virtalähteen kyljestä löytyvästä OLED-näytöstä. Äänentuoton osalta Asus onkin netonnut virtalähteelleen Cybeneticsin Lambda A++ -sertifikaatin; virtalähteen tuotesivujen mukaan sen maksimi meluntuotto olisi vaivaiset 20 dB. Thorin kyljestä löytyvä ROG-logo ja Thor-koristekulma ovat RGB-valaistuja ja ohjattavissa Aura Syncin kautta.
Asus ei valitettavasti paljastanut tässä vaiheessa virtalähteen hinnoittelua. Takuuta ROG Thor 1600W Titaniumille on myönnetty 10 vuotta.
Lähde: Asus
Ihan totta kyllä tämä. hyvä kehitysidea jollekin valmistajalle, tuosta featuresta voisi vaikka muutaman lisäjyyrön maksaakin.
Ei varsinaisesti erillinen näyttö, mutta Corsairillahan on se heidän linkkiportti nuissa AX sarjan powereissa joilla saa dataa ulos. Saa esim windowsin puolelle reaaliaikaisen seurannan input/output tehosta ynnä muusta diagnostiikasta.
Joo huomasinkin tämän, mutta Corsairin virtalähteiden kanssa on ollut itsellä DOA ongelmia hieman niin on tullut vältettyä sitä virtalähteiden puolella
Kunhan pysyy Corsairin AX sarjassa eikä koske mihinkään muuhun tuotelinjaan saatikka valmistajaan niin homma pelaa. Itsellä AX860i lähti juuri yhdeksännelle vuodelle ja edelleen äänetön ja tasaisesti toimiva. Olen pitkään jo silmäillyt tuota AX1600i:tä korvaavana tuotteena jos joskus tästä henki lähtee, mutta nyt annan luvan itselleni myös punnita tuota uutta 1600W THOR. Asus on kyllä lähtökohtaisesti semmoinen pirkka-valmistaja että en anna suurta luottoa tuolle vielä tosin.
Joo voi hyvinkin olla tuo sarja ongelmana, HX1200 oli pari kääntymässä mutta tosiaan ne oli molemmat hajalla suoriltaan.
Vaihdoin Asuksen 1200W ROG Thoriin ja siihen kyllä ollut tyytyväinen.
Joudutaan siis toteuttamaan jollakin kolmen normaalia PCIe virtaliittintä -> PCIe 5.0 virtaliitin adapterikaapelilla.
Myöskin PCIe 5.0 -virtaliittimen lisäpinnien tuki on epäselvää.
Tech specsissä lukee:
Connectors
Package Contents
Mutta itse gallerian kuvissa ei kyllä näy mitään nuihin spekseihin viittaavaa. Liekkö "kuvituskuva".
En tiedä minkänäköisistä lähtee virtalähteen päästä, mutta ihan suoraan tuolta tuotesivuilta, ei jätä arvottavaa lisäpinnien suhteen tai muutakaan:
katso liitettä 836987
Taitaa olla tosiaan vanhat kuvat tuolla tuotesivulla…
katso liitettä 837004
Vähempikin riittää, sillä jos niitä ei käytetä viemään virtaa 6+2pin liittimillä perille asti, niin ne ei ole rajattu ampeerien suhteen samalla tavalla. Niitä voidaan siis käyttötarkoituksen mukaan tulkita myös poropietariliittiminä tuolla virtalähteen puolella.
Olikos niin että noin tehokkaat virtalähteet käy huonolla hyötysuhteella kuorman ollessa kevyt (vaikka alle 100W)?
Titanium sertissä on 90% hyötysuhdevaatimus 10% loadilla. Toki sekin on tällä 160W, mutta ei nykyisten laatupowereiden pitäisi olla ihan surkeita edes ihan muutamaan kymmenen watin kulutuksilla
Jaha… Tämmöinenkö sitten tarvitaan, jos tulevaisuudessa haluaa käyttää erillistä näytönohjainta.
Pitänee alkaa säästää itselle seuraavaa joululahjaa varten 😉
Tosin näytönohjainta varten pitänee ottaa pankkilaina…
Ehdottomasti. Vain markkinoiden kallein ja tehokkain kelpaa pelikoneeseen.
ROG-THOR-1600T-GAMING
Intel Specification
ATX12V
Dimensions
190 x 150 x 86 mm
Efficiency
80Plus Titanium
Protection Features
OPP/OVP/UVP/SCP/OCP/OTP
Hazardous Materials
ROHS
AC Input Range
100-240Vac
Thermal Features
ROG Thermal Solution
DC Output Voltage
+3.3V +5V +12V -12V +5Vsb
Maximum Load
20A 20A 133.3A 0.3A 3A
Combined Load
100W 100W 1600W 3.6W 15W
Total Output
1600W
Connectors
MB 24/20-pin x 1 CPU 4+4-pin x 2 PCI-E 16-pin x 1 PCI-E 6+2-pin x 10 SATA x 12 PERIPHERAL x 9
Package Contents
Power Cord x 1 Motherboard Power Cable x 1 CPU Cable x 2 16-pin PCI-E Cable x 1 PCI-E Cable 1-to-1 x 6 PCI-E Cable 1-to-2 x 2 SATA Cable 1-to-4 x 3 Peripheral 1-to-3 x 3 Addressable RGB Cable x 1 ROG sticker x 1 ROG cable tie x 6 Chassis Screws Package x 1 Cable Tie x 12 User Manual x 1
Weight
2.69kg (single PSU)
kahen kilowatin MÖRKÖ
Tulee mielenkiintoiset ajat energiapolitiikassa jos tietokoneiden kulutus kasvaa kasvamistaan, kun on tuo ilmastonmuutoskin ja osa tuontienergiasta rahoittaa kansanmurhia.
Joskus 15v sitten jokainen kone veti idlessä sen 100W ja rasituksessa sitten vain 200W. Päivän aikana kone idlaili 10h ja oli käytössä 1h ja energiaa meni yhteensä 1200Wh. Nykyään se idlailee 10W ja vetää rasituksessa 800W ja samalla käytöllä kuluttaakin siis enää vain 900Wh. Näin se virrankulutus laskee, vaikka näennäisesti nouseekin
Muuten ihan hyvä pointti, mutta poimit hiukan rusinoita pullasta argumentin tueksi. 15v sitten juuri siirryttiin noihin 80plus-merkintöihin ja alettiin kiinnittää huomiota tehokkuuteen. Samoin prosessoreissa alettiin mennä yli 100W:n TDP:n ennen kuin prosessoreihin alkoi tulla eriasteisia lepotiloja. Nuo vanhemmat laitteet olisi minusta hyvä tarkastella omana ryhmänään ja jälkeen tulleet omanaan. Esim. täältä:
Pentium III 500 Mhz – off 3 (W)
Pentium III 500 Mhz Windows XP SP2 idle 37 (W)
Pentium III 500 Mhz Windows XP SP2 busy (booting) 60 (W)
Jos näin tekee, huomaa paremmin noita trendejä.
Suosittelen myös tarkistamaan kulutusmittarit, jos saat 800W powerilla varustetun nykykoneen kuluttamaan 10W muuten kuin sammuksissa.