Huawei on ollut viime päivät varsinaisen ryöpytyksen kohteena, kun Yhdysvallat lisäsi yhtiön sen mustalle listalleen. Nyt yhtiön kohtalolle ainakin älypuhelinmarkkinoilla on saatettu saada vihoviimeinen niitti, jos BBC:n saamat tiedot pitävät paikkaansa.
BBC:n näkemän ARM:n sisäisen muistion mukaan yhtiö on ohjeistanut työntekijöitään lopettamaan kaikki tämän hetkiset yhteistyökuviot ja sopimukset Huawein ja sen tytäryhtiöiden kanssa. Muistion mukaan ARM:n arkkitehtuurit sisältävät yhdysvaltalaislähtöistä teknologiaa, mikä selittäisi Britanniassa päämajaansa pitävän japanilaisomisteisen yrityksen liittymisen kauppasaartoon. ARM:lla on lisäksi kahdeksan omaa toimipistettään Yhdysvalloissa.
ARM-lisenssin menettämistä voidaan pitää käytännössä jopa kuoliniskuna Huawein älypuhelinbisneksille, jos kauppasaarto jatkuu pitkään. Yhtiöllä on käytössään sen omat HiSilicon Kirin -järjestelmäpiirit ja Balong-modeemit, joten se ei ole riippuvainen esimerkiksi yhdysvaltalaisesta Qualcommista, mutta ilman ARM-lisenssiä se ei voi jatkaa ARM-pohjaisten Kirin-piiriensä kehitystä.
Virallisesti ARM on kommentoinut asiaa vain toteamalla noudattavansa Yhdysvaltain asettamia kaupparajoitteita. Huawein edustaja ei ole kommentoinut asiaa BBC:lle.
Lähde: BBC
Ouch… jos aiempi oli potku haarojen väliin, niin tämä on jo tikari selässä.
Tämä olisi lopullinen arkku naulaan.
No nyt on Kädetöntä touhua huaweita kohtaan.
Ei menny kuin pari päivää, että tajusin tämän 😉
Nyt alkaa olla jo sen verran paha kallistuma että jos ei Trumpin hallinto käännä kelkkaansa pian, Huawein puhelinbisnes sukeltaa naama edellä asfalttiin ja aika kovaa.
Huh huh!
Koko tätä sekoilua seuratessa ensimmäinen ajatus joka mieleen tuli oli, että josko tämä saisi Huawein vähän jo sisuuntumaan ja nokittamaan Qualcommia tekemällä selkeästi järeämmän piirin samalla tyylillä kuin Apple, kun ei paljoa enää liene väliä vaikka sillat siihen suuntaan palaisivatkin.
Jos en ihan väärin ole ymmärtänyt niin Applen sirut ovat fyysisesti suurempia minkä vuoksi ne on yleensä tehoissa jyränneetkin ja Qualcomm ei hirveästi suurempaa ole lähtenyt tekemään kun se olisi vaikeampi myydä, kun vaikeuttaisi valmistajien emolevyjen/puhelimien suunnittelua. (Ja Samsung kun käyttää lippulaivoista sekä Exynosta että Snapdragonia niin lienee syytä pitää ne suht samankokoisina)
Android ilman Googlen bloattia ylivoimaisen tehokkaalla raudalla olisi melkoisen kova setti ja toisi markkinoille vihdoin kolmannen vakavasti otettavan haastajan Windows Phonen jälkeen.
Mitä todennäköisimmin isoimmat sovellukset tulisivat Huawein omaan kauppaankin, mikäli sellaisen tekisivät, kun kuitenkin piisaa, että kehittäjä toimittaa sinne tismalleen saman apk:n, eli kamalasti ylimääräistä vaivaa siitä ei seuraisi.
Mikäli tämä uutinen pitää paikkansa niin kamalasti vaihtoehtoja ei taida jäädä, kun myös x86 lienee poissa pöydältä (ja toki sellaisen piirin kehittäminen tyhjästä ei ihan hetkessä tapahtuisi).
Harmillista, jos näin käy. Huaweilla todennäköisesti olisi resurssit kääntää tämä tilanne muutoin hyödykseen ainakin puhelinbisneksen puolella.
Mistä älylliset resurssit tällaiseen toimintaan? Tämän alan erityisasiantuntijat eivät enää juurikaan uskalla lähteä Kiinaan, eikä heitä Kiinassa juurikaan ole.
Ymmärrän kyllä huolen noista 5G-verkoista, mutta mahtaakohan tämä puhelinliiketoiminnan kuseminen olla kovin järkevä painostuskeino.
Tästä tulee Kiinassa (ellei ole jo) taas yksi nationalistien lempilapsi, jos Huawei kärsii pahasti jenkkien pakotteista.
Wuhuu, ei enää HiSilicon-roskaa tälle planeetalle! :sparty:
Alkaa olemaan senverran kovat panokset pelissä, että ei jätä kiinan kommunistinen hallitus vastaamatta.
Sinäänsä se huoli on vähän hassu, kun luulisi operaattorin siinä välissä huomaavan, jos dataa mystisesti liikkuu Huaweille päin. Varsinkin, kun niissä verkoissa on käytännössä aina myös kilpailpailijoidenkin laitteita, eli mikä on todennäköisyys, että juuri se Huawein radiot sisältävä tukiasema on juuri se, jonka läpi vaikka valkoisen talon liikenne liikkuu.
Eli, kun välissä voi olla muitakin vakoilulaitteita, niin ei tarvitse todennäköisimmästäkään välittää?
Kiina nyt on vakoilusta jäänyt sen verran monesti kiinni, ettei niille kannata tämmöisiä mahdollisuuksia antaa.
Lähinnä se huoli on kai ollut siitä, että jossain kriisitilanteessa mahdollisia takaportteja pääsisi käyttämään Kiinan valtion toimijat. Tai näin olen itse tämän ainakin ymmärtänyt.
Oma tietämys ei toki riitä sanomaan miten perusteltuja nuo huolet on.
Taitaa tämä puhelinbisnes olla ns. collateral damage eli sivu-uhri tuossa Trumpin julistamassa kansallisessa hätätilassa suojellakseen maan tietoverkkoja.
Rip Huawei
Joko kiinalaiset tai amerikkalaiset valkoilevat, onko sillä sitten kuluttajan kannalta mitään väliä kun joku aina kumminkin vakoilee.
Kiina nyt vain on paljon vaarallisempi taho, kuin jenkit. Mihin perustat väitteesi, että jenkit on automaattisesti vakoilemassa 5G dataa, jos kiina ei?
Mihin perustuu väite että Kiina olisi jotenkin automaattisesti vaarallisempi taho kui USA?
Siihen että taho joka asettaa em. pakotteet on USA, joka ei ole itselleen uhka.
PRISM (ohjelma) – Wikipedia
Maailmanlaajuista joukkovalvontaa koskevat paljastukset (2013 alkaen) – Wikipedia
Yhdysvallat itse on jäänyt niin pahasti kiinni myös suomalaisten vakoilusta, että Kiinan puuhastelu on hyvin vaatimatonta siihen nähden.
Eiköhän sitä vakoile kaikki valtiot joilla on siihen kyky, mutta itse en lähtisi puolustelemaan kenenkään harrastamaa vakoilua.
Ikäviä tämmöiset asiat käyttäjien kannalta.
Ei, vaan Apple on kehittänyt oman ARM-ytimen joka on kehittyneempi, järeämpi ja tehokkaampi kuin ARMin ARM-ytimet.
Huaweilla ei ole mitään omaa ARM-ydintä. Huawei ei voi tehdä mitään piiriä missän on tehokkaampia ytimiä käyttämättä ensin n. neljää vuotta sen ytimen kehittämiseen. Ja jos huawei alkaisi nyt kehittää omaa ydintään, neljän vuoden päästä muilla on myös aika paljon tehokkamapia ytimiä ulkona, ja ne olisivat todennäköisesti vaan vielä enemmän huaweita edellä.
Aikakone ja taskukokoinen fuusioreaktori olisivat myös kovia settejä, ja melkein yhtä realistisia kuin huawein oma superpiiri ennen vuotta 2025.
Pidetään peukkuja että Kiina pistää vastaavat penaltit Jenkeille ja nokittaa oikein urakalla kaupan päälle.
😆
Mielenkiinnolla odotan Kiinan vastaiskuja näihin parin viime päivän sotatoimiin :kahvi:
On tämä kyllä surullista touhua. Suurvallat nokittelevat toisiaan tasolla "mun iskä on vahvempi kun sun iskä", ja kaikki kärsivät. 🙁
Eihän se kannata tuollaisia ilman vastatoimia katsella jos ei ole ihan täysin munaton aisankannattaja.
Harvinaisten maametellien täydellinen vientikielto Yhdysvaltoihin ja sen liittolaismaihin voisi olla hyvä yksi keino. Luultavasti korvaavien kaivosten avaamiseen menisi vuosia.
Mahdollisesti myös lääkkeiden vientikielto Yhdysvaltoihin voisi olla hauska temppu.
Kiinalaisilla lienee myös todella paljon kaikenlaisia patentteja joita ilman Yhdysvallat romahtaa. Käytännössähän Yhdysvallat sen jälkeen vähät välittää patenteista ja Kiina voi tehdä sitten saman jenkkipatenteille.
"ARM:n arkkitehtuurit sisältävät yhdysvaltalaislähtöistä teknologiaa" Mutta teknologian omistaa ARM. Tässä taas britit vähän imee trumpin munaa.
Kauppasota on yksi sodan välimuoto. Tämä voi vielä eskaloitua sotilaalliseksi yhteydenotoksi kahden suurvallan välille.
Kiina ja Yhdysvaltojen välinen sota tulisi olemaan massiivinen ja vaatimaan lukemattomia uhreja.
Lähtihän mm. ensimmäinen maailman sota varsin tyhmästä syystä käytiin.
Aiheesta kiinnostuneille varsin mielenkiintoinen (ja ajankohtainen) dokkari australailaistoimittajalta:
Eli Yhdysvallat saa tähän sotaan mukaan myös ulkolaisia yrityksiä, luultavasti uhkaamalla heitäkin pakotteilla jos eivät myönny?
Tässä tuskin on siitä kyse, että Huawei on suuresti toiminut väärin. Tässä on kuitenkin kyse siitä, että kiinalaiset eivät ole Trumpin mielestä ymmärtäneet joustaa kauppasopimuksissa. Sitten on otettu kovat keinot käyttöön.
Lisää pakotteita ja kovempia pakotteita, kunnes kiinalaiset ymmärtävät. Oranssi gorilla ei osaa neuvotella muilla tavoin.
Tätä en enää ois osannu odottaa, jos tää jatkuu pitkään tai tulee vielä uusia pakotteita, niin taitaa olla huawein loppu lähellä.
Se onkin helppoa koska ARM ei valmista ytimiä vaan lisensoi teknologiaa. Oikea vertauskohta on toki Samsungin, Qualcommin ja muiden valmistajien SoC piirit.
ARM ne Huawein SoCS käytetyt ytimet kuitenkin suunnittelee, suorituskykyyn sillä ei ole vaikutusta kuka ne valmistaa.
Tuolla puhelin bisneksellä niin väliä mut nuo puuhat kun iskee huaweilla kaikkiin reititin, kytkin jne siirtolaite järjestelmienkin valmistukseen.
ARM valmistaa ytimiä ihan samassa mielessä kuin noi kaikki muutkin, kaikki Cortex-ytimet ovat täysin ARM:n käsialaa ja jos valmistajan X piirissä on vaikka Cortex-A72, se valmistaja x on lisensoinut ARMilta suoraan ne ytimet, ei arkkitehtuuria.
Muistaakseni ainakin aiemmin itseasiassa se oli nimenomaan se oletusmalli että kaikki lisensoi ARMlta valmista tavaraa, Apple ja Qualcomm olivat pitkään ainoat(?) poikkeukset mobiili-SoCien saralla, nyttemmin on toki ainakin Samsungkin kehittänyt oman ytimensä joita se käyttää ARM:lta lisensoitujen rinnalla.
Ei, vaan oikea vertailukohta on nimenomaan ARMin ytimet;
Qualcomm, Samsung, Huawei jne käytävät pääosin ARMin suunnittelemiaytimiä.
Suurimmassa osassa tapauksista se SoC-valmistaja vaan integroi sen ARMilta lisensoidun ytimen samalle piirille muun SoCin toteuttavan logiikan kanssa.
Nykyisin tosin Samsungilla on myös omat M-sarjan ytimensä, mutta Samsung käyttää siitä huolimatta edelleen hyvin suurta määrää ARMin suunnittelemiä ytimiä.
Qualcommilla oli aikoinaan täysin omasuunnittelemansa ytimet, mutta ei enää; Nykyään Qualcomm lisensoi ARMilta ytimen ja tekee siihen jotain pieniä muutoksia.
ja oikeasti myöskään qualcomm, apple tai Huawei eivät valmista mitään piirejä. Ne vaan suunnittelevast ne, ja TSMC tai Samsung valmsitaa ne.
Ööö.. wat? Samsung, Qualcomm ja muut käyttää ARM:in Cortexeja niiden SoC-piireissä. Valmistaa sitten ARM:ilta lisensoimaansa teknologiaa. Apple tekee oman suunnitelunsa, eikä lisensoi ARM:iltä noita ytimiä.
Mjaah, joo hyppäsin vähän väärään johtopäätökseen kun jäin ajattelemaan edellisen lainatun tekstin perusteella että viitattiin käskykannan puitteissa "ARM-ytimeen" (eli koko sociin).
Seison korjattuna.
Oranssi apinaheimoon kuuluva ei taida ymmärtää miten sitkeä vastustaja kiinalaiset ovat. Kiinalaisten ajankäsityksestä jäänyt mieleen jostakin dokumentista kun jonkun vuoron halusivat matalaksi kasvavan kaupungin tieltä niin alkoivat pumpata sinne vuoren päälle vettä jotta veden aiheuttama eroosio syö sen vuoren. Joku länkkäri toimittaja kyseli että eikä aikaa mene tähän sata vuotta niin kiinalaiset korjasivat että menee laskelmien mukaan niin ja niin monta sataa vuotta, mutta mikäs kiire tässä on.
Ilman arm-siruja lienee kyllä hyvin haastavaa Huawein tuottaa esimerkiksi älypuhelimia, 4G ja 5G tukiasemia ja modeemilaitteita ja oikein mitään.
Tosin harvinaisten maametallien vientihanojen sulkemisella vastapuoli ei voi valmistaa senkään vertaa:
https://www.kemia-lehti.fi/wp-content/uploads/2013/02/kem112_maametalli.pdf
Patenttien osalta taas ei kovin montaa avainpatenttia tarvita niin esimerkiksi 4G tai 5G puhelimia ja tukiasemia ei pysty valmistamaan lainkaan ilman niitä. Joku sääntö siinä taitaa olla että patentin haltijan on annettava ne kaikkien käyttöön kohtuullisella hinnalla, mutta jos vastapuolen oranssi apinaheimolainen rikkoo sääntöjä niin silloin voi vastata sanomalla irti tuollaiset sopimukset patenttien käytöstä. Yhdysvallat sitten taas rikkoo patentteja ja sitten voi tehdä itse saman Yhdysvaltojen patenteille.
Taitaa esimerkiksi nyt Kiinalaisten kaupat Yhdysvaltojen matkustajalentokoneiden osalta loppua kokonaan.
Toivottavasti Kiina kurittaa perusteellisesti myös Iso-Britanniaa kun se lähti ARM-firman kautta kauppasotaan Kiinaa vastaan. Vielä kun brexit toteutuisi mielellään ilman sopimuksia niin voisivat urakalla kurittaa sotajalalle lähteneitä brittejä.
ARM kuitenkin totesi noudattavansa nimenomaan Yhdysvaltain viimeisimpiä määräyksiä, ei mitään puhetta että britit olisivat määränneet mitään. ARM on kuitenkin monikansallinen firma, briteissä päämaja, toimipisteitä pitkin maailmaa (myös jenkeissä useita) ja pääomistaja Japanista.
Jos ARM käyttää jotain kiinalaisten patentteja, niin Kiina taas voi kieltää brittiläiseltä ARM firmalta niitä patentteja käyttävien sirujen toimittamisen vaikka Applelle ja Qualcommille.
Yhdysvallat jos tuhoaa Huawein niin sehän menee aika tasan kun Kiina taas tuhoaa Applen.
Mutta taitaisi Applelle käydä köykäisesti jos samalla tavalla ARM lisenssi vietäisiin.
Taitaa vain olla että Applella on pysyvä ja Huaweilla vuosittainen tms.
ARM reports finger Apple as 'long term architecture licensee'
En keksinyt itse 😀
Eiköhän se olisi "Game Over" Applelle. Tosin Yhdysvallat vähät välittäisi silloin patenteista kun esimerkiksi Apple alkaa kaatumaan kun kiinalaisilla on joku patentti jota ilman ARM siruja ei voida Applelle valmistaa. Harvinaiset maametellit ovat siinä mielessä parempi vastaisku ettei niitä tyhjästä ilmesty vaikka oranssi apinaheimolainen kuinka uhoaa ja korvaavan tuotannon käynnistäminen vienee vuosia.
Uutiskanavatkin ovat nyt aika pihalle miten paha tilalle on Trumpin kauppasodissa kun esimerkiksi France 24 kanavalla kertoivat vain että Vodafone keskeyttää Huawein 5G puhelinten ennakkotoimituksen Briteissä.
Minun mielestä tuo kauppasodan räjähtäminen saattaa olla paljon isompi uutinen kuin 9/11 WTC iskut.
Joo, kiinassa voi olla eri katkeruus jos Huawei kaatuu.
Toista kun suomessa poliitikot skoolasi kun Nokia mobile saatiin kaadettua.
Naurahdin.
Kiina on kommunistinen maa ja kommunismi on vaarallinen aate.
Tämä tuskin rajoittuu enää puhelinbisnekseen. Eiköhän kaikki tukiasematuotteetkin ole loppuviimeksi rakennettu ARM prosessorien päälle.
Kommunistinen on ehkä vähän väärä sana kuvailemaan Kiinaa tänä päivänä, vaikka se kommunismi puolueen nimessä vielä onkin. Totalitaristinen se maa kyllä on.
…vaan Monty Python keksi joskus 30 vuotta sitten? Noh, sopinee tilanteeseen.
Ja kommunistien kanssa markkinatalouden leikkiminen ei johda mihinkään hyvään. Kiina voi aina polkea omien työntekijöidensä oikeuksia rajatta ja käyttää erotuksen oman imperiuminsa rakentamiseen.
The case against Huawei, explained