Vaikka kannettavien kosketuslevyt ovat kasvaneet niin koossa kuin tarkkuudessakin, markkinoille ei ole saapunut juurikaan mitään uutta tai mullistavaa. Oikeastaan ainoan poikkeuksen tähän tekee kalliimman puoleinen Sensein paineen tunnistava ja haptista palautetta antava kosketuslevy Lenovon ThinkPad X1 Titanium Yoga -kannettavassa.
Pian tähän on tulossa muutos, mikäli se on Boréasista ja Cirquesta kiinni. Alps Alpinen omistama Cirque on yksi alkuperäisistä kapasitiivisen kosketusteknologian keksijöistä ja Boréas puolestaan pietsosähköisiin piireihin erikoistunut Harvardin tutkimustyöstä ponnistanut yritys.
Yhtiöiden kehittämä pietsosähköinen kosketuslevy on alle 2,8 ja matalimmillaan vain 1,8 millimetriä korkea, kun perinteiset kosketuslevyt ovat noin 4 mm ja parhaat kilpailevat haptista palautetta antavat kosketuslevyt 3 millimetriä paksuja. Haptisen palautteen antamisen lisäksi se toimii samalla paineen tunnistavana elementtinä ja koko järjestelmän vasteajan kerrotaan olevan jopa alle 5 millisekuntia, kun kilpailijat pyörivät 20 millisekunnissa ja yli.
Pietsosähköisten elementtien ongelmana on niiden käyttämä korkea jännite ja siitä johtuva tehonkulutus. Tämä on ratkaistu Boréasin BOS1901-piirillä ja CapDrive-teknologialla, jotka käyttävät pietsoelementtien kapasitiivista toimintaperiaatetta energian keräämiseen ja uudelleenkäyttöön. Järjestelmän tehonkulutus jääkin tämän vuoksi 5 milliwattiin, kun paras kilpaileva haptista palautetta antava ratkaisu kuluttaa 60 mW. Kaiken muun kehun päälle yhtiöiden kosketuslevy on vielä kilpailijoitaan selvästi kevyempi vain 35 gramman painollaan.
Vaikka pietsosähköinen kosketuslevy on jo toimiva, siitä on pitkä matka valmiiksi tuotteeksi markkinoilla. Cirque tuokin pöytään omaa tuotteistettujen kosketuslevyjen kokemustaan ja kontaktejaan, jotta idea saadaan lopulta aina kuluttajien käsiin asti.
Lähteet: Lehdistötiedote, WindowsCentral
Tuottavuuden kannalta HID-laitteet on merkittävin yksittäinen osa-alue – toki muutkin komponentit tärkeitä tehtävästä riippuen. Mutta se, miten konetta käsketään, tekee ison eron siihen mitä kone tekee.
Force Touch on ollut Applen paras innovaatio pitkään aikaan, joten on aikakin saada jotain vastaavaa PC:lle. Muuten parhaat PC trackpadit ovat lähes kirineet kiinni eron Macceihin, mutta kolisevista clickpadeistä pitäisi vielä päästä eroon eikä tap to click ole ollenkaan sama asia.
Puhelimissakin se on vai koska siellä on jo valmiina värisytin.
Muutama vuos sitten oli melkoinen ahaa-elämys, ku tajusin että mäkkiläppärini ohjauspädi ei oikeasti naksu, vaa se on haptinen. Nytki piti taas tätä viestiä kirjoittaessa kokeilla ja kyl se vain tuntuu, kuin ”naksauttaisin” fyysistä painiketta 😀
Kyllä se naksauttelee
15" 2018 macbook pro
Niinhän se tekee.. eikös tossa ollut jo haptinen pädi? Jos vaikka pyyhkäisee puhtaaksi märällä liinalla ja sit kokeilee, nii ei välttis "naksukkaan". Tässä MacBook Pro M1:
Tuossa videossa on 15" 2018 MacBook pro eli on haptic. Mulla on 15" 2017 MacBook pro niin siinäkin on. En muista milloin tuo haptic tuli maccehin.
Juujuu, käsitin väärin sun viestin vain
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1628938441"
data-lb-id="_xfUid-1-1628938441">
Vibraan se on puhelimissa jäänyt.
Joskus kauan sitten puhelimiin ennustettiin kunnon tuntopalautetta näyttöihin, PC tasohiireen verrattuna haasteena on se ettei saa haitata luettavuutta, kirkkautta, on oltava ohut, kevyt, ei reunoja ja tehonkulutus "olematon". Teknisesti massatuotettava.
Tuon jälkeen pitäisi olla vielä softatuki. No softatuki tarvitaan PClläkin, jotta ei jää pelkäksi kiva demo, tai vain joidenekin softien jutuksi.
Edit:
Tosin voi asiaa lähestyä siltä kannalta että tasohiireen tehdään lisäominaisuuksia ja tuota käytetään siihen. Esim eri alueita, nappeja jne.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä