Saksalainen näppäimistö- ja kytkinvalmistaja Cherry on nauttinut pitkään de facto -valmistajan paikkaa mekaanisten kytkinten parissa, vaikka viime vuosina yhä useampi uusi kilpailija on alkanut tarjoamaan varteenotettavia ja jopa parempia vaihtoehtoja. Yhtiön kytkimet ovat löytäneet tiensä myös kannettaviin, mutta niiden koko muodostuu ohuemmiksi ja ohuemmiksi pyrkivissä tietokoneissa ongelmaksi.
Cherryn kytkinvalikoiman kulmakivi on luonnollisesti MX-sarja. 18,5 millimetriä korkeana se on kuitenkin auttamatta liian kookas useimpiin kannettaviin. Yhtiöltä löytyy myös matalampi, 11,9 millimetriä korkea MX Low Profile -sarja, mikä on jo selkeää edistystä, mutta edelleen turhan korkea. Yhtiön uusin tulokas MX Ultra Low Profile heittää korkeusongelmille lopulta todelliset hyvästit, sillä koko kytkin kaikkineen on vain 3,5 millimetriä korkea.
Cherry MX Ultra Low Profile -kytkimet on suunniteltu mahdollistamaan mekaaniset kytkimet ultrabook-luokan kannettavissa. Niiden rakenne poikkeaa täysin aiemmista MX-sarjalaisista, joten kytkimen nimivalintaa voidaan pitää vähintään erikoisena. Kytkin myös asennetaan piirilevylle poikkeuksellisesti pintaliitoskomponenttien (SMD, Surface-mounted device) tapaan.
Näppäinhattu kiinnitetään kahteen teräksiseen jalkaan, jotka on yhdistetty toisiinsa jousella tarkan tuntuman takaamiseksi ja ylipainalluksen pehmentämiseksi. Näppäinpainallus painaa samalla Gold crosspoint -kytkinmekanismia, joka rekisteröi itse näppäinpainalluksen. Kytkimen kytkeytymissyvyys on vaivaiset 0,8 millimetriä ja koko liikerata 1,8 millimetriä. Kytkimen muoviosat ovat läpikuultavia RGB-valaistuksen mahdollistamiseksi. Kytkimen luvataan lisäksi pitävän Cherryn kytkimille ominaista ”klik”-ääntä.
Cherry MX Ultra Low Profile -kytkimet tulevat ensimmäisenä käyttöön Alienwaren kannettavissa. Ensimmäisenä uuden kytkimet saavat m15 R4- ja m17 R4 -sarjojen kannettavat.
Lähde: Cherry
Missä on ohut, mekaaninen ja hiljainen näppis.
Ohuempi kuin logitech G815 ja G915?
Tulin kirjoittamaan täsmälleen samaa kommenttia. Toivottavasti tästä tulee klikkaamatonkin versio.
Nuokin riittäisi paksuuden osalta… mutta:
Miksi mekaanisten pitää aina kolista niin että kuuluu 50m päähän…
Illuminated edelleen käytössä, vaikkei pelikäyttöön sovellukkaan shift+w+space "ominaisuuden" takia.
Meillä kotona 2kpl G815 tactile, ja on kyllä todella hiljaiset. Clicky mallista en osaa sitten sanoa.
Samaa mieltä G815 tactile omistajana. Ei äänetön, mutta ei mitenkään häiritsevä. Mullakin oli ennen tuo illuminati, mutta onhan tää G815 kaikessa parempi.
Jämäkkään runkoon asennetut cherry silentit on kyllä hiljaisemmat kuin tuo linkkaamasi näppis, matalaprofiilisia silenttejä ei tosin taida kukaan tehdä. Hiljaiseksi tommosta perusmekaanista ei saa koska kytkimissä ei ole iskuja vaimentavaa kumia sisällä, toisin kuin kytkinkalvonäppiksissä.
Itse uutisen kytkimet vaikuttavat erittäin vakuuttavilta ja luotto cherryn mekaaniseen kestävyyteen on kova.
Tämä nyt jäi jotenkin kaihertamaan sielua. Kestävyyttä, tasalaatuisuutta ja toimintavarmuutta voi mitata, mutta nuo ovat cherryissä sen verran korkealla tasolla, että noilla mittareilla (käytännössä merkitsevästi) parempia kilpailijoita tuskin on kokonaisuuden kannalta. Kytkinten tuntuman paremmuuden mittaaminen on sitten melkolailla subjektiivista. Näin olleen uutisartikkeliin ei oikein sovi tuollainen termistö, että joku tarjoaa parempia kytkimiä kuin toinen.
Juu nyt väännän asiaa tikusta, mutta monta päivää jo ollut mielen päällä jostain syystä
Cherryn kytkimet ovat lähinnä enää yliarvostettuja tusina kytkimiä. Karheita kuin mitkä… Siihen on syynsä etteivät Cherryt ole kovin suuressa arvossa harrastelijoiden keskuudessa.
Kestävyys, tasalaatuisuus ja toimintavarmuus ovat asioita, mitkä ovat myös paremmilla kilpaiijoilla ihan riittävän hyvin hanskassa, joten nimenomaan tuntuma ja ääni on ne mitkä ratkaisee yleensä, kun näppisharrastajat kytkimiä etsii. Toki asioista tietämätön tai pienellä budjetilla liikkeellä oleva peruskuluttaja varmasti pärjää ihan hyvin sillä Duckyllaan missä ne perus Cherry Redit.
Custom näppäimistöä harkitsevan ei kannata pahemmin Cherryn leiriin katsella, kun jokaista kytkintyyppiä ja paljon muuta saa jonkun kilpailijan leiristä selvästi parempana versiona, Esim. Kailhin Box sarjalaiset, Holy Pandat + niiden kopiot, Omnipointit yms. hall effectit, sekä Topret ja Unicompit. Cherryn etuna on lähinnä halpa hinta, minkä avulla ne pystyy esim. Gateronin halppiksia vastaan taistelemaan ihan hyvin.
Poikkeuksena _ehkä_ tähän nyt ehkä tuo uutisen kytkintyyppi, jonkalaista en itse ole nähnyt, kun en niin läppäriluokan kytkimistä välitä.
No ei kyllä kaikilla ole. Esim. Gateronia välttäisin kuin ruttoa. Cherryn kytkimiä oon aikojen saatossa joutunu vaihtamaan noin 0,2% kytkimistä niihin kehittyvien ongelmien takia, gateroineissa vikaantumisprosentti on luokkaa 50 vain viiden vuoden käytöllä. En enää noita rojuja suostu edes mihinkään kolvaamaan kiinni, kun ne joutuu sit kuitenkin vaihtamaan parin vuoden kuluttua toisiin, lisäksi debounce ajat on paljon korkeammat kuin mitä cherryillä. Kaihlin boxit on olleet laadullisesti samaa tasoa kuin mitä cherryt, mutta esim. niiden ruskeaa vastaavat mallit on tuntumaltaan huonommat (joo, tiedän kyllä että ruskeat ei oo mikään kaikkien lemppari, mut kuitenkin).
Uudempia valmistajia on ollu markkinoilla niin vähän aikaa että on vaikea tehdä päätelmiä niiden kestävyydestä. Kontaktien kultapinnan kuluminen ja sen jälkeinen hapettuminen tulee kaikkien kytkimien kohtaloksi lopulta, ja noissa jos säästää kustannuksista niin lopputulos ei ole hyvä. Cherryllä on todella uskottavat sisäiset testit kytkimilleen, muilta valmistajita en ole vastaavaa nähnyt. Kytkimien pieni karheus taas lähtee ihan itsestään vuoden käytöllä, sen lisäksi että uudempi tuotanto on paljon sileämpää jo valmiiksi verrattuna vaikka viiden vuoden takaisiin (kirkasrunkoiset tosin kannattaa jättää kauppaan).
Jos pitäisi varmatoiminen näppis kasata, niin siihen tulee edelleen cherryt, vaikka kuinka joku sanois internetissä että pyhät pandat on parempia. Eihän ne oo ollu markkinoilla kuin muutaman vuoden, niin miten voi edes sanoa että niiden kestävyys ”ihan hyvin hanskassa”?
Tämä on oma käsitykseni ja kirjoitinkin saman asian omaan viestiini, mutta vain toisin päin, eli että Cherryllä tuskin häviää muille
Ja nämä ovat subjektiivisia asioita, että mikä on hyvä. Tämän takia uutisartikkelissa ei pitäisi arvottaa kytkimiä tai niiden valmistajia. Arvostelu on sitten eri asia, siinä premissinä on, että arvostelija vertaa tuotteita ja jopa valitsee niistä omasta mielestään paremman, jos sellainen on valittavissa.
Kaupallinen suosio tai arvostelumenestys ei ole samaa kuin objektiivinen paremmuus ja kun kyse on mieltymyksistä niin paremmuutta ei pitäisi julistaa uutisartikkelissa. Onko Kokoomus parempi puolue kuin Kristillisdemokraatit? Kannatusta voidaan mitata, mutta paremmuutta objektiivisesti oikein ei.
Siihen en ole ottanut kantaa mitä mieltä cherryn ja muiden kytkimistä itse olen, eikä minulla oikein kantaa siihen olekaan. Tähän asti parhaat on olleet eri merkkiset lineariset kytkimet. Ei oikein valmistajalla ole ollut väliä tälläiselle multasormelle. Sattui olemaan myyntipalstalla tenkeyles näppis punaisilla cherryillä edulliseen hintaan omassa kylässä kun viimeksi näppistä vaihdoin niin on sellainen käytössä, mutta mitään fanisuhdetta ei ole mihinkään valmistajaan, eli siitä tämä nillitys ei kummunnut
Luultavasti sillä ei ole vain pelattu tarpeeksi
Lisäksi kytkinten välissä jos on hiekkaa niin se ei vaikuta itse kytkinten toimintaan mitenkään. Sen hiekan pitää olla kytkinten sisällä jossain jotta ne muuttuisivat karheiksi.
Tuntuman puolesta on kyllä pehmeämpiä kytkimiä markkinoilla, mutta laadukkaammista en olisi yksiselitteisesti varma.
Olen laudan toinen omistaja. Oli käytössä pelkästään itselläni reilun vuoden. Tuohon lautaan jouduin yhden kytkimen vaihtamaan aikoinaan. Tuntuma sama uuden ja vanhojen kytkinten välillä, eli yhtä hiekkainen. Gateronit olleet käytössä neljässä eri laudassa ja ovat aina voittaneet Cherryt mennen tullen tuntumassa ja äänessä.
Kolmea tuotantoerää ostanut ja kaikissa kolmessa ollut isoja ongelmia vain parin vuoden käytön jälkeen. 5V jännitteen laudoissa tuppaavat toimimaan paremmin, 3V laudoissa huonommin. Millaista faktaa kaipaat? Onhan sekin mahdollista että nuo ovat vaan jostain syystä olleet heikkoa erää ja että ongelma ei koske kaikkia eriä. Mulla on noita varmaan vielä joku laatikollinen jossain varaston pohjalla jemmassa jos haluat niitä itse ihmetellä, samoin kuin yhdessä laudassa josta noi pitäis vaihtaa ulos.
Karheus kuluu pois onneksi käytössä.
Ne on panostaneet siihen aina, kauan ennen ensimmäistäkään kopiota. En ole kuullut että olisivat mitenkään enempää panostaneet kopioiden saavuttua markkinoille patenttien vanhennuttua.
Kuinka monta vuotta niitä pitää sitten hangata? Juurihan tuossa mainitsin, ettei käytettynä ostetun laudan Cherryn punaisten tuntuma muuttunut mihinkään suuntaan, vaikka se oli pelkästään minulla reilun vuoden käytössä… Ennemmin ostan suoraan kunnon kytkimet.
Vuosista puhuminen on vähän hassua, ei ne itsestään kiillotu. Miljoona painallusta riittää hyvin. Deskthorityssä joku aikanaan teki koneen joka paineli kytkimiä automaattisesti, tarkoituksenaan tutkia että missä vaiheessa uudet kytkimet muuttuvat tuntumaltaan vintage black kytkimiä vastaaviksi, mutta en nyt nopeasti löytänyt ketjua.
Itsekkin mieluiten ostaisin suoraan kunnon kytkimet. Harmi että aika ei ole vielä näyttänyt että saako sellaisia markkinoilta. Jos on ok sen kanssa että rakentaa näppiksensä uudestaan parin vuoden välein (tai jos käyttää niitä verrattaen vähän) niin eipä noiden kestävyydellä ole väliä.
Aktiivisessa käytössä nuo näppäimistöt kyllä aina tuppaa olemaan, mutta eipä ne Cherryn punaiset siitä ole miksikään muuttuneet… Edelleenkin odotan sitä faktaa siitä, että Gaternoit eivät muka kestä? Jos perustat koko asian omakohtaiseen kokemukseen, niin sittenhän minä voin väittää etteivät Cherryt kestä yhtä hyvin, koska olen yhden sellaisen joutunut vaihtamaan…
Tässä muuten pieni äänivertailu vanhan Cherryn punaisen ja pakasta vedetyn Gateron Creamin välillä. Kuten videoltakin kuulee, niin Cherry on tuollainen ihanan hiekkainen. PS. tulen kahden vuoden päästä raportoimaan kuinka Gateronit ovat kestäneet… Tod.näk. yhtä hyvin kuin tähänkin asti… Edellinen lauta oli käytössä kolmatta vuotta Gateroneille ilman ongelmia…
katso liitettä 570933
Millaista faktaa haluat? Ei liene sattumaa että yksikään iso suomessa toimiva tietokoneliike, eikä muuten yksikään iso näppisvalmistaja, ei myy näppäimistöjä gateronin kytkimillä. Tuo olisi ihan älytöntä, jos gateronit olisivat sekä kaikin puolin edullisempia, tuntumaltaan parempia että vähintään yhtä kestäviä.
On kyllä kauhean kuuloinen. Ei omat tollasta meteliä pidä, korkeintaan jouset vähän hankaa jonka saa korjattua pikaisella askartelulla. Ehkä sulla on hiekkaa siellä kytkimen sisällä.
Edit:
Onneksi näissä uusissa mekanismi on sellainen jossa jousista ei pitäisi kuulua mitään ääntä.
katso liitettä 570951
Kuulostaa kyllä ennemmin siltä että jousi hieman hankaa sisällä, kuin siltä että tuo olisi mitenkään karhea. Karheus näkyisi myös isompana hystereesinä, että voimakäyrän epätasaisuutena, joista ei ole pahemmin viitteitä. Ks. https://chart-studio.plotly.com/~haata#/
Edit: gateroneissa on isompi hystereesi, joka viittaisi joko liialliseen voiteluun tai korkeampaan kitkaan. Cherryissä voimakäyrä on hieman epätasaisempi, joka voi johtua tosta jousen hyppimisestä kytkimen sisällä joka ulkopuolellekkin kuuluu, tai kytkimen hieman karheammista pinnoista. Noin pienet erot tosin tasoittuvat käytössä nopeasti jos kyse on jälkimmäisestä.
Tää keskustelu on jo aika pahasti ohi uutisen aiheesta. Luuletko että näitä uutisenkin kytkimiä tulee vaivaamaan sama ”karheusongelma”?
Näitä kytkimiä voin kotona vertailla mielin määrin ja nuo Cherryt ovat minusta kaamean tuntuiset ja kuuloiset, oli kyseessä vanha tai uusi. Eli mieluummin ostan näitä muita "smoothempeja" kytkimiä myös jatkossakin.
Suosittelen jokaista testaamaan ko. LP- kytkintä ennen ostopäätöstä jos vain mahdollista. Kyseessä kun on Cherry niin mitään aivan kauhean mullistavaa elämystä ei kannata odottaa.