Kävimme kuvaamassa uudet X570-emolevyt Asuksen, ASRockin, Gigabyten ja MSI:n osastoilta.

io-tech @ Computex 2019: AMD esitteli Computex-messujen yhteydessä uuden X570-piirisarjan ja eri emolevyvalmistajilta on luvassa myyntiin heti julkaisun yhteydessä yli 50 emolevymallia. Käytännössä emolevyvalmistajat ovat tuomassa X570-piirisarjasta myyntiin vastaavat mallit kuin aiemmin esimerkiksi Z390-piirisarjasta Intelin prosessoreille ja niiden hintahaarukka tulee olemaan 100 eurosta yli 700 euroon.

3. sukupolven Ryzen-prosessorit tukevat vakiona DDR4-3200-nopeutta, mutta toistaiseksi on epäselvää kuinka korkealle uudella alustalla DDR4-muistit venyvät. Vierailimme Computexissa Asuksen, ASRockin, Gigabyten ja MSI:n messuosastoilla ja lähes kaikki näytillä olleet X570-emolevyt oli varustettu aktiivisella jäähdytysratkaisulla eli tuulettimella, joten piirisarja toimii oletettavasti kohtalaisen lämpöisenä. MSI:n osastolla oli esillä tieto, jonka mukaan piirisarjan lämpötila olisi 10 astetta korkeampi ilman tuuletinta.

Yksi 3. sukupolven Ryzen-prosessoreiden uudistuksista on tuki PCI Express 4.0 -väylälle, joka tarjoaa 31,5 Gt/s tiedonsiirtonopeuden. Uuden standardin tiedonsiirtonopeus on kaksinkertainen 3.0-standardiin verrattuna. Kaikilla emolevyvalmistajilla olikin osastollaan näytillä uudella Ryzen-prosessorilla ja X570-emolevyllä varustettu demo-kokoonpano, jolla esiteltiin PCI Express 4.0 -väylää tukevan SSD-aseman tiedonsiirtonopeuksia.

X570-emolevyillä oli käytössä Phisonin PS5016-E16-ohjainpiirillä varustetut M.2 SSD:t, joilla CrystalDiskMarkin perättäisessä lukutestissä irtosi nopeudeksi 5000 Mt/s ja kirjoitustestissä noin 4500 Mt/s.

Gigabyten AORUS-pelibrändin osastolla esillä oli myös PCI Express -väylään asennettava erilliskortti useamman SSD-aseman RAID-konfiguraatiolla, jonka luku- ja kirjoitusnopeus olivat yli 15000 Mt/s.

X570-emolevyt saapuvat myyntiin 7. heinäkuuta yhdessä Ryzen 3000 -sarjan prosessoreiden kanssa. Kertauksen vuoksi uuteen X570-piirisarjaan perustuvista emolevyistä on tiputettu pois tuki 1. sukupolven Ryzen-prosessoreille ja -APU-piireille, eli se tukee vain toisen ja kolmannen sukupolven piirejä.

This site uses XenWord.
;