Sunny Cove -ytimiä ja Gen11-grafiikkaohjainta hyödyntävien Ice Lake -prosessoreiden kerrotaan parhaimmillaan jopa tuplaavan pelisuorituskyvyn integroidulla grafiikkaohjaimella edeltävän sukupolven prosessoreihin nähden.

Intel on julkistanut Computex 2019 -messuilla uudet Ice Lake -prosessorit. Ice Laket ovat yhtiön ensimmäiset laajemmassa mittakaavassa markkinoille saapuvat 10 nanometrin prosessorit. Samalla julkistettiin uudet 10. sukupolven Core -prosessoreiden viralliset, merkittävästi uudistuneet logot.

Ice Lake -prosessorit rakentuvat uusien Sunny Cove -prosessoriydinten ja Gen11-grafiikkaohjaimen varaan. Julkistetut U- ja Y-sarjat ovat kumpikin parhaimmillaan neliytimisiä ja varustettu maksimissaan 64 Execution Unit -yksikön Iris Plus -grafiikkaohjaimella. Prosessorit tukevat peräti DDR4-3200- ja LPDDR4/X-3733-muisteja, mikä on merkittävä parannus viime sukupolveen nähden. Uuden Gen11-grafiikkaohjaimen myötä Intel tukee nyt myös VESA:n Adaptive-sync-teknologiaa (AMD FreeSync).

Prosessoreiden yhteyteen samalle alustalle on integroitu uusi 300-sarjan piirisarja. Uusia piirisarjan puolelta löytyviä ominaisuuksia ovat esimerkiksi integroitu tuki Wi-Fi 6:lle (Gig+) sekä integroitu virransyöttö prosessorille ja piirisarjalle. Äänipuolesta on nyt vastuussa uusi neliytiminen DSP.

Intel ei julkistanut toistaiseksi julkaistavien prosessorimallien konfiguraatioita, mutta Ice Lake-U:n maksimissaan 1,1 GHz:n kellotaajuudella toimivasta grafiikkaohjaimesta paljastettiin sen verran, että siitä on luvassa ainakin kolme eri varianttia (32, 48 ja 64 EU). Hämmennystä herättää myös dioissa näkynyt maininta 28 watin mallista, sillä Intelin julkaisemat Ice Lake -prosessoreiden tuotetiedot eivät puhu mitään näin korkean TDP:n mahdollisuudesta. Intelin mukaan uusien Sunny Cove -prosessoriydinten Turbo-kellotaajuus olisi Ice Lake -prosessoreissa korkeimmillaan 4,1 GHz, mutta se ei valitettavasti kerro mitään prosessoreiden peruskellotaajuudesta.

Intelin mukaan Sunny Cove -prosessoriytimet tarjoavat keskimäärin 18 % paremman IPC:n kuin Skylake-ytimet. Yhtiön diojen mukaan Sunny Cove -ytimet ovat jossain tietyssä testissä jopa Skylakea hitaampia, mutta parhaimmillaan nopeuseroa kertyy liki 40 % Sunny Coven eduksi. Suorituskykyä parantaa myös uusi koneoppimista hyödyntävä Dynamic Tuning 2.0 -ominaisuus, joka optimoi prosessorin virrankäyttöä tilanteen mukaan mahdollistaakseen korkeammat kellotaajuudet pidempään. Intelin dian mukaan siinä missä prosessorin kellotaajuus tippuisi normaaliksi 18 sekunnin rasituksen jälkeen, tippuisi se Dynamic Tuning 2.0:n avulla samalle tasolle vasta 26 sekunnin jälkeen.

Myös grafiikkaohjain on nopeutunut merkittävästi aiemmasta. Intelin omien testien mukaan 15 watin TDP:llä varustetun tarkemmin määrittelemättömän Ice Lake-U -prosessorin grafiikkaohjain on pelistä riippuen 1080p-resoluutiolla 42 – 108 % nopeampi, kuin Core i7-8565U:n grafiikkaohjain.

Kun TDP-arvo nostetaan 25 wattiin riittää grafiikkaohjaimen suorituskyky peittoamaan niin ikään 25 watin TDP:llä varustetun AMD:n Ryzen 7 3700U:n Vega-grafiikkaohjaimen monissa tilanteissa. Parhaimmillaan Ice Laken kerrotaan olevan 16 % nopeampi ja huonoimmillaan 6 % hitaampi. Huomionarvoista integroitujen grafiikkaohjainten suorituskykyvertailussa on käytetyt muistit. Intel käytti Ice Lake-U:n kanssa nopeita LPDDR4-muisteja, joiden myötä sillä oli AnandTechin mukaan käytössään peräti 56 % enemmän muistikaistaa.

Ice Lake -arkkitehtuuriin perustuvat 10. sukupolven Core-prosessorit saapuvat markkinoille kannettavissa tietokoneissa tämän vuoden aikana.

Lähteet: Intel, AnandTech

This site uses XenWord.
;