Testit on ajettu CES 2018 -messuilla esitellyllä Dellin XPS 15 2-in1 -kannettavalla, jonka sisuksissa on Intelin uusi Radeon RX Vega M GL -grafiikkapiirillä ja HBM2-muisteilla varustettu Core i7-8705G -prosessori, 16 gigatavua DDR4-muistia ja NVMe SSD.
8705G on Core i7 with Radeon RX Vega M graphics -malliston heikoin variantti, jossa neliytiminen prosessori toimii 3,1 GHz:n perustaajuudella ja rasituksessa maksimissaan 4,1 GHz:n Turbo-taajuudella. Vega M -grafiikkapiirissä on käytössä 20 CU-yksikköä, grafiikkapiiri toimii (maksimissaan) 1011 MHz:n ja HBM2-muistit 931 MHz:n kellotaajuudella.
1920×1080-resoluutiolla ja High-kuvanlaatuasetuksilla XPS 15 2-in-1 -kannettava sai Rise of the Tomb Raider -pelin sisäänrakennetusta testistä ruudunpäivitysnopeudeksi noin 35 FPS.
Vertailuksi testit oli ajettu myös Acerin Swift 3- (GeForce MX 150) ja Dellin XPS 13 9370 -kannettavilla (Intel HD 620 graphics), joissa molemmissa on käytössä 8. sukupolven Core-prosessori. GeForce MX 150:n tulos oli noin 23,5 FPS ja integroidun HD 620 -grafiikkaohjaimen 8,23 FPS.
Yhteenvetona Core i7-8705G:n suorituskyky oli ROTTR-testissä 50 % parempi kuin GeForce MX 150:llä ja 320 % parempi kuin integroidulla HD 620 -grafiikkaohjaimella.
Lähde: Hothardware
Itseä kiinnostaisi näiden CPU tehot. Speksien mukaanhan pitäisi olla tehokkain cpu mitä läppäreihin saa. Ilmeisesti juuri siksi että koko piiripaketin yhteinen tdp voidaan käyttää kokonaisuudessaan cpu:lle. 3.1GHz base clock neliytimiselle mobiiliprossulle.
Juu tuo voi olla akilleenkantapää pelikäytössä jossa sen Vegan täytyy toimia täydelllä teholla niin että sille CPU:lle jää aika vähän Watti marginalia tämä vielä lähinnä noilla tehokaimmilla varianteilla kun vaikka niissä on selvästi tehokkaampi Vega ja CPU niin niiden kokonais wattiraja ei ole sen suurempi eli on hyvin epätodennäköistä että pelikäytössä kummastakin sekä Vegasta että CPU:sta saisi niin paljon tehoa ulos kuin olisi tarve.
Koitin kaivella jotain vertailutuloksia Ryzen Mobileen nähden. Alla oleva testi on ilmeisesti vedetty 1080p ja High asetuksilla.
Onhan noita ryzen 1700 pohjaisia läppäreitäkin markkinoilla. Se on asia erikseen, että onko se kovin järkevää.
Mietin lähinnä yrityskäyttöön. Henkilöille joilla on kovat vaatimukset CPU tehoista, voisi olla hyvinkin kiinnostuneita tästä. Ei Vegan takia vaan juurikin 65W TDP:n takia. Intelillä ei ole yli 45W läppäriprossuja. Jos tässä CPU voi käyttää "koko" 65W TDP:n niin silloinhan tuossa olisi ehdottomasti tehokkain läppäri-cpu.
Tuo on ongelmalline kun vaikka tuon prosessorin speksejen mukaan se CPU puoli saisi käyttää koko 65W kiintiön niin se on kumminkin sen läppärin valmistajan konfiguroitavissa oleva suurre eli voi olla vähän hankala löytää käytännössä sellainen läppäri jossa CPU:lle sallittaisiin se koko 65W,
läppärivalmsitajilla kun on houkutus karsia jäähdytysjärjestelmä’n ja akun kokoa vaikka siihen pääsemiseksi vaaditaan prosessori/GPU tehon uhraus (läppärin koko kun on näkyvä myyntiargumentti toisin kuin sen läppärin todellinen teho joka paljastuu vasta oston jälkeen).
Intelin sivujen mukaan näissä ei ole konffattavaa tdp:tä. Ihan syystäkin. Eli suorituskyvyn pitäisi olla sama riippumatta merkistä. Se että joku kone ylikuumenee ja throttlaa onkin vain valmistajan virhe ja se varmasti huomataan.
Yksi 65w osa on myös paljon helpompi jäähdyttää kuin kaksi 45w osaa. Varsinkin kun ensimmäinen vie huomattavasti vähemmmän tilaa koneen sisältä -> on tilaa sille jäähylle. Joo tiedän että pieni kuuma piste on huono, mutta tuo ei ole mikään yksi pienenpieni ja äärimmäisen kuuma. Se on kohtalaisen pieni ja kohtalaisen kuuma, eli "helppo" johtaa lämpö pois sieltä. Toki joku valmistaja munaa senkin.
Tuota tässäkin on kyllä kaksi erilistä jäähdytetävää ydintä joiden välissä on ilmarako niin että vaikka paketointi on sama ei jäähdytyksen toiminnan hyötysuhteen kannalta ole juurikaan eroa täysin erilliseen GPU:hun nähden.
Nämä painivat tietääkseni ihan eri sarjassa Ryzen Mobile -prosessoreiden kanssa, koska Vegan laskentayksiköitä on käytössä 2700U:ssa 10 verrattuna artikkelin 20:en. Onkohan kyseessä joku sopimus että Intel saa tehdä tällaisia piirejä ja AMD ei hypi omillaan varpaille?
Juu vielä kun mukaan lasketaan se 4Gt GPU:n omaa HBM2 muistia on kyseessä ihan oikea näyttis niin että tuo pelkästä iGPU:sta puhuminen on melkoinen vähättely tässäyhteydessä.
Se RX Vega M GL noissa on nimenomaan dgpu, itse prossussa on myös intelin hd 630 igpu.
Njoo, onhan sieltä inteliltä tulossa vielä 6 ytimisiä 12 säikeisiä i7/i9 läppäriprossujakin, eli tokkopa tälläinen kallis "peli"prossu tässä vaiheessa sitä yrityskäyttö puolta kiinnostaa(Varsinkaan kun noissa ei ole vProta sun muita yritys puolen omituisuuksia).
Pointti oli lähinnä se että vega + hbm vie todella paljon vähemmän fyysistä tilaa vs erillinen nvidian näyttis ja sen muistit. Siihen tilaan voidaan rakentaa parempaa jäähdytystä tai akkua.
Varmaan ovat ihan tarkoituksella eri suorituskykyluokassa. AMD:han painotti tämän yhteistyön esittelyssä, että kyseinen tuote ei tule kilpailemaan AMD:n tuotteiden kanssa suoraan. Tuossa minun ylemmässä viestissä on vertailukohtana Ryzen 2500U (Vega 8).
Hyvähän sitä on vertaila 15 watin APUa 100 watin CPU+GPU moduuliin
Lähinnä halusin tehdä vertailua vain toiseen mobiili Vega-tuotteeseen. Eikä se ero kuitenkaan noin suuri ole:
Heikko suoritus, mutta eipä sitä paljoa voinu odottaakaan ku gpu on niin leikattu.
Onhan tuossa reilut parannukset vertailtaviin tuotteisiin. Kyseessä on kuitenkin vain iGPU.
Ihan mielenkiintoinen tuote. 15" luokassa tuntuu että löytyy kyllä tehokkaita koneita joissa myös tehokas GPU, mutta ai että kun joku toisi oikeasti tehokkaan 4c/8t kiven tehokkaalla iGPU:lla 13" luokkaan, ettei tarvitsisi mitään switching graphics roskaa, niin olisihan se hienoa.
On juu. Mutta tehoa silti liian vähän vakavaan pelikäyttöön.
Eiköhän vakavaan pelikäyttöön osteta erillinen GPU, suunta näissä on oikea kun reilut parannukset saatu.
Vähän OT, mutta tuliko vegan myötä parannusta IPC:hen polarikseen nähden, kun vegaa pusketaan kaikkiin uusiin tuotteisiin? Ettei tulis tyhjiä watteja polarikseen nähden.
Ominaisuuskirjo parani merkittävästi, (FP32*) IPC:ta on paha verrata ilman kahta identtistä GPU:ta. (Vegalla FP16-nopeus tuplaantui)
Riippuu, mitä tekee.
32-bittisillä liukuluvuilla laskiessa jotain sellaista, joka joka tapauksessa mahtuu muistiin, ei merkittävää parannusta, mutta:
16-bittisillä luvuilla kahden kokoisilla vektoreilla(half2 tai short2) tuplanopeus throughputissa. Tarkkaan ottaen tämä ei tosin ole IPC-parannus, koska tarvittavien käskyjen määrä putoaa puoleen eikä käskyjen suoritusaika putoa.
Ja jos muisti meinaa loppua kesken, HBCC mahdollistaa sellaisten asioiden laskemisen (melko nopeasti) joita ennen ei olisi voinut laskea ollenkaan ilman hankalaa ja hidasta softalla tehtävää (osittain manuaalista) muistinhallintaa. Ja tässä mobiili-vegassa kun näyttömuistia on vain 4 gigaa, tämä on hyvin oleellinen juttu. Se 4 gigaa tulee loppumaan kesken, mutta Vegalla sen loppuminen kesken ei juuri haittaa.
Lisäksi rendausliukuhihnan fixed function-osissa on Vegassa huomattavia parannuksia.
Mitenkäs tämmöinen Vegalla varustettu mobiilisuoritin, onko siinä myös Intelin oma HD -prutku ja sitten pitää ohjelmissa arpoa kahden väliltä kuten nykyään? Vai onko Vega aina käytössä eikä mitään vaihtoa erikseen tapahdu missään vaiheessa?
Kyllä sieltä prosessorista Intelin HD -tuhnukin löytyy. Sitä ei välttämättä tarvitse käyttää mutta Intel itse antoi ymmärtää sitä käytettävän 2D kuvan kanssa ja muussa kevyessä.
Eli ihan niin kuin nytkin, mikäli läppäristä löytyy nvidian näytönohjain? Harmi, koska se systeemi ei ihan 100% toimi jokaisen softan kanssa, vaikka asetuksista koittaisi väkisinkin pakottaa pois Intelistä.
Ei ihan samalla tavalla koska Nvidia on täysin erillään prosessorista. Sen sijaan tuo Intel+AMD kaksikko on samalla piirillä ja siten ei esim. tarvitse yhtä monimutkaista systeemiä näyttöulostulon kanssa.
Sen Vegan ja Kabyn välissä kulkee ihan tavallinen pcie x8 -väylä, ainut ero on siis että vedot kulkee siinä paketoinnissa eikä emolla
Näköjään tuli ajateltua liian monimutkaisesti. Eihän siinä tosiaan muuta eroa tulekaan.