io-tech otti MWC-messuilla ensituntumat HMD Globalin uusista Nokia-älypuhelimista sekä 3310-retropuhelimesta.

HMD Global esitteli MWC-messujen aloituspäivää edeltäneenä päivänä uudet Nokia 3-, 5- ja 6-älypuhelimensa maailmalaajuisille markkinoille. Emme päässeet mukaan HMD Globalin sunnuntaina järjestämään julkaisutilaisuuteen, mutta tutustuimme yrityksen uusiin Nokia-puhelimiin myöhemmin Nokian messuosastolla.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Nokia 3

Uuden Nokia-älypuhelinmalliston edullisin vaihtoehto on Nokia 3, jonka keskimääräinen maailmanlaajuinen vähittäismyyntihinta on vain 139 euroa. Ensi kertaa käteen otettaessa mieleeni tuli välitön flashback Nokian vanhasta Lumia 925 –puhelimesta. Vaikutelma syntyi pyöristetyn mattapintaisen alumiinikehyksen, reunoiltaan pyöristetyn näyttölasin sekä mattamuovisen takakuoren yhteisvaikutuksesta.

Nokia 3 tuntuu hintaluokka huomioiden tukevalta ja laadukkaalta laitteelta. Suomen tämänhetkisiltä älypuhelinmarkkinoilta saa etsiä hartaasti laitetta, joka tarjoaisi vastaavaan laatuvaikutelman alle 150 euron hintaluokassa.

Laitteen viisituumainen 720 x 1280 pikselin IPS-näyttö näytti haastavassa messuvalaistuksessa varsin hyvältä tämän hintaluokan puhelimeen. Kokeilemassamme yksilössä oli asennettuna Android 7.0 Nougat, johon oli kuitenkin jo lisätty Android 7.1.1 –versiosta tuttuja yksityiskohtia, kuten kotinäkymän alareunasta ylös pyyhkäisemällä aukeava sovellusvalikko. Nopean näppäilyn perusteella käyttöjärjestelmä toimi puhelimessa jopa yllättävän nopeasti ja sulavasti. Nokia 3 tulee saamaan Android 7.1.1 –päivityksen myöhemmin.

Nokia 3:n molempiin kylkiin ja päätyihin on sijoitettu toimintoja. Alapäädyssä on monokaiutin, micro-USB-liitäntä sekä mikrofoni. Vasemmassa kyljessä sijaitsevat muisti- ja SIM-korttipaikat ja oikeassa puolestaan perinteiset äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet. Yläpäädyssä on vastamelumikrofoni sekä 3,5 mm ääniliitäntä.

Nokia 3:n takakamera on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa ja se vain pari millin kymmenystä takakuoren pinnan yläpuolella. Kameran tarkkuus on maltilliset kahdeksan megapikseliä (pikselikoko 1,12 um) ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi sekä LED-salama.

 

Nokia 5

Nokia 5 on nyt julkaistun kolmikon keskimmäinen vaihtoehto, jonka keskimääräinen maailmanlaajuinen vähittäismyyntihinta on 189 euroa.

Nokia 5:n muodot ovat edullisemman sisarmallinsa tapaan miellyttävän pyöristetyt, mutta eroja löytyy takakuoren materiaalin, näyttökoon (5,2 tuumaa) sekä sormenjälkitunnistimen osalta. Nokia 5:n kuorirakenne on yhdestä kappaleesta koneistettua alumiinia. Laitteen ylä- ja alapäädyt ovat ennen koneistusta alumiiniin sulautettua muovia. Myös Nokia 5:n laatuvaikutelman voi sanoa olevan erittäin kohdallaan puhelimen hintaluokka huomioiden.

Sormenjälkitunnistimet ovat levinneet jo edullisempien hintaluokkien puhelimien pariin ja myös HMD on päättänyt sisällyttää sellaisen Nokia 5:n varustukseen. Tunnistin sijaitsee näytön alapuolella näyttölasiin tehdyssä pienessä syvennyksessä, joka toimii samalla kotipainikkeena. Kotipainikkeen vieressä ovat kapasitiiviset valaistut paluu- ja moniajonäppäimet.

Nokia 5:n takakamera on sijoitettu kromireunaiseen kehykseen takakuoren yläosaan. Saman kehyksen alareunassa on kaksisävyinen LED-salama. Takakameran tarkkuus on 13 megapikseliä (pikselikoko 1,12 um) ja se käyttää vaiheentunnistukseen perustuvaa automaattitarkennusta ja f2.0-valovoiman objektiivia.

Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja se käyttää automaattitarkenteista f2.0-aukkosuhteen objektiivia.

 

Nokia 6

HMD:n uuden älypuhelinmalliston tämänhetkinen huippumalli on Nokia 6, joka esiteltiin Kiinan markkinoille jo tammikuun alussa. Tiedustellessani mahdollisista tulevista korkeampien hintaluokkien malleista HMD:n Pohjoismaiden myyntijohtaja Ossi Korpela ei vahvistanut mitään, mutta ohjeisti pysymään kanavalla uusien julkistusten suhteen. Sen pohjalta voinee jo päätellä, että alemman keskihintaluokan Nokia 6 tulee tuskin jäämään malliston kärkimalliksi.

Fyysisesti Nokia 6 on malliston suurin puhelin, sillä sen näyttö on 5,5-tuumainen (Full HD IPS). Vaikka kuorirakenne on alumiinia ja näyttöä peittää Gorilla Glass –lasi aivan kuten edullisemmassa sisarmallissa, on kuutosen muotoilusta tehty selvästi kulmikkaampaa ja reunojen pyöristykset ovat tiessään. Laaduntuntu on tässäkin mallissa kohdallaan – Suomesta on hankala löytää yhtä hyvältä tuntuvaa runsaan 200 euron hintaista puhelinta.

Nokia 6:n keskimääräinen maailmanlaajuinen vähittäismyyntihinta on 229 euroa. Lisäksi saataville tulee 299 euron hintainen Arte Black –versio, josta löytyy kiiltävän mustan erikoisvärin lisäksi enemmän RAM-muistia ja tallennustilaa (4&64 Gt).

Siinä missä edullisempien 3- ja 5-mallien reunat ovat pyöristetyt, on kuutosen kulmiin ajettu ainoastaan pienet kiiltävät viisteet. Lopputulos on ehkä näyttävämpi, mutta ei yhtä mukava kädessä. Takakuoren pinta kaartuu aavistuksen reunoja kohti. Kuoren ylä- ja alareunan antenniraidat ovat sävytetty puhelimen alumiinikuoren väri mukaan. Etupuolella muotoilullista kontrastia on tuomassa näyttölasin pyöristetyt reunat.

Puhelinta esitellessä HMD:n edustaja hehkutti erityisesti Nokia 6:n stereokaiuttimia (toinen alapäädyssä, toinen kuulokkeen yhteydessä), erillistä TFA9891-vahvistinpiiriä sekä Dolby Atmos –äänitukea, jota demottiin järeillä kuulokkeilla.

Nokia 6:n takakamera sijaitsee sisarmalleista tutun tyylin mukaisesti takakuoren yläosassa. Sen tarkkuus on 16 megapikseliä ja se käyttää vaiheentunnistukseen perustuvaa tarkennusta. Kamerasensorin pikselikoko on 1,0 mikrometriä ja objektiivin aukkosuhde f2.0. Nokian aiemmista älypuhelimista tuttuja teknisiä ratkaisuja siinä ei käytetä.

Nokia 5 ja 6:n käyttöjärjestelmänä toimii Android Nougatin uusin 7.1.1-versio ja vielä täysin puhtaassa muodossaan. Kyseessä on erittäin positiivinen valinta HMD Globalilta. Nopean kokeilun perusteella käyttöjärjestelmä toimi molemmissa laitteissa nopeasti ja sulavasti, joka oli jopa hieman yllättävää käytetty rauta (Snapdragon 430) huomioiden.

Lisäksi yritys lupaa julkaista tietoturvapäivitykset laitteilleen joka kuukausi sekä päivittää tulevaisuudessa Androidia uuteen versioon, kunhan se vain on laitteen raudan ja käyttökokemuksen säilymisen osalta mahdollista. Tarkempia aikalupauksia Android-versiopäivityksistä ei HMD:n Ossi Korpela häntä haastatellessani antanut.

Kaikkien kolmen mallin kamerasovellus oli varsin pelkistetyn, mutta selkeän ja toimivan oloinen. Kaikista malleista löytyi myös oletusasetuksena tuttu Nokia Tune –soittoääni. Maininnan arvoisena toimintona Nokialaisista löytyy myös Google Assistant -avustaja, jota ei ole aiemmin ollut saatavilla Suomeen lokalisoituna.

 

Nokia 3310

Uusien älypuhelimien ohella tsekkasimme tietysti myös uuden Nokia 3310 –retropuhelimen, jonka tulosta HMD kertoi jo ennen varsinaista julkaisua. Yritys mainostaa uutta 3310:ä mm. legendan paluuna ja uudistettuna klassikkona. Allekirjoittaneen odotukset olivat kieltämättä ennakkoon melko positiiviset, mutta lopullinen laite ei valitettavasti onnistunut aivan täyttämään niitä.

Lyhyesti sanottuna muotoiluun on haettu inspiraatiota klassikkomallista, mutta konseptia on uudistettu ja muutettu liikaa. Näppäimistöasettelu ei ole samanlainen kuin alkuperäisessä eikä näppäinten materiaali ole myöskään samanlainen metallilta tuntuva. Näppäintuntuma tuntui melko hyvältä, mutta ei alkuperäisen tekstiviestitykin kaltaiselta. Näyttö on suurempi ja värillinen, eikä käyttöjärjestelmälläkään ole mitään tekemistä alkuperäisen 3310:n kanssa.

Kuvissakin näkyvä eniten alkuperäistä muistuttava tumman sininen sekä harmaa värivaihtoehto ovat mattapintaisia, mutta punainen ja keltainen ovat kiiltäväpintaisia. Mukana on toki alkuperäinen Nokian soittoääni sekä matopeli (sekin tosin päivitettynä versiona), mutta muutoin kyse on silti lähinnä uusiin kuoriin pakatusta versiosta yrityksen muista 100- ja 200-sarjan peruspuhelinmalleista.

HMD:n mukaan uuden 3310:n 1200 mAh akku riittää yhdellä latauksella vuorokauden puhumiseen tai kuukauden valmiusaikaan. Uusi malli on huomattavasti alkuperäistä ohuempi, joten miettikää kuinka pitkä toiminta-aika siihen olisi saatu, jos ulkomitoissa olisi kunnioitettu enemmän alkuperäistä myös paksuuden osalta. Nyt uuden mallin käsituntumakin poikkeaa merkittävästi alkuperäisestä, kiitos ohuuden ja keveyden.

Myös takaa uusi 3310 näyttää merkittävästi erilaiselta kuin esikuvansa. Kuvan laitteessa väri on toki melko tuttu, mutta takakuoren yläosaan on ilmestynyt nykymuodin mukaisesti 2 megapikselin kamera ja samalla takakuoren alkuperäisistä yksityiskohdista, kuten alareunan pokkauksesta sekä kuoren vapautuspainikkeesta on luovuttu (turhaan). Takakuori on sentään irrotettavaa mallia, kuten on myös akkukin. Tiedustelin HMD:n Ossi Korpelalta onko uuden mallin pudotuskestävyys alkuperäisen mallin legendaarisella tasolla, mutta siitä hän ei uskaltanut antaa lupauksia.

 

io-tech pyrkii testaamaan ainakin osan uusista Nokia-puhelimista, kunhan niiden testikappaleet tulevat lehdistön saataville. Laitteiden myynti alkaa Suomessa toisen vuosineljänneksen aikana.

[/read]

This site uses XenWord.
;