io-tech otti ensituntumat Sonyn MWC-uutuuspuhelimista.

Sony lanseerasi uudistetun mobiililaitestrategiansa ensimmäiset puhelimet MWC:ssä maanantaiaamuna. Samalla yritys esitteli myös uuden nimeämiskäytännön, jossa on luovuttu XZ- ja XA-kirjainyhdistelmistä high-end- ja mid-price-mallien yhteydessä. MWC:ssä julkaistuun uuteen mallistoon kuuluvat huippumalli Xperia 1, keskihintaluokkaan sijoittuvat Xperia 10 ja Xperia 10 Plus sekä edullisen hintaluokan Xperia L3.

Kävimme tutustumassa Sonyn uutuuksiin yrityksen messuosastolla maanantaina ja saimme hieman tarkemman katsauksen Xperia 1 –huippumallin tekniseen toteutukseen tiistaina. Tässä on lyhyet ensituntumat kaikista uutuusmalleista. Huomionarvoisena seikkana Xperia 1 –huippumallin ohjelmistoa ei päässyt vielä käyttämään, vaan demolaitteet olivat rajattuna lukitusnäytölle.
 
[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Xperia 1

Uusi Xperia 1 on ikään kuin seuraaja Xperia XZ2 Premium- ja Xperia XZ3 –malleille, vaikka jälkimmäinen säilyykin edelleen mallistossa ”ykkösen” alapuolella. Sony on keskittynyt Xperia 1:ssä erityisesti multimedia- ja kameraominaisuuksiin. Myös muotoilua on jälleen uudistettu.

Ulkoisesti Xperia 1 on ikään kuin palannut muutaman vuoden takaiseen aikaan, eikä Sony oikein tunnu itsekään tietävän mihin suuntaan se haluaa puhelimiensa muotoilua viedä. Parin edellisen sukupolven tyynymäisen kaarevasta takakuoren muotoilusta on luovuttu ja laite on jälleen viety ohuempaan ja tasapaksuun muottiin.

Etu- ja takapuolella on Gorilla Glass 6 –lasi ja välissä tasaisesti pyöristetty metallikehys. Laite tuntuu tukevalta ja varsin ohuelta. Sonyn lippulaivamalleille tyypilliseen tapaan rakenne on myös IP65/68-suojattu vedeltä ja pölyltä.

Xperia 1 näyttää jopa poikkeuksellisen solakalta, johtuen ensisijaisesti harvinaisesta näytön kuvasuhteesta. Laitteessa on markkinoiden ensimmäinen 4K-tarkkuuden OLED-mobiilinäyttö, jonka kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 21:9. Käyttöliittymässä ja sovelluksissa näyttö toimii alhaisemmalla tarkkuudella. Sonyn mukaan näyttö kykenee toistamaan värit erittäin laajasti ja se on kalibroitu tarkasti ITU-R BT.2020-väritilan mukaan. Sony perustelee harvinaista kuvasuhdevalintaansa elokuva- ja videosisällön kuvasuhteella, pystysisällön (kuten nettiselaus) tehokkaammalla näyttämisellä, paremmilla moniajomahdollisuuksilla sekä puhtaasti kilpailijoista erottavana tekijänä.

Vaikka näytön läpimitta on 6,5 tuumaa (1644 x 3840), on puhelimen leveys millin kapeampi kuin kuusituumaisella 18:9-kuvasuhteen näytöllä varustetussa XZ3:ssa. Pituus on sen sijaan kasvanut peräti yhdeksällä millillä ja kyseessä onkin varsin pitkä puhelin. Näytön suhteen Sony on ikään kuin hypännyt ääripäästä toiseen verrattuna XZ2 Premium –mallin 16:9-kuvasuhteen 4K-näyttöön. XZ2 Premium on yhdeksän millimetriä lyhyempi, mutta peräti kahdeksan millimetriä leveämpi kuin Xperia 1.

Sony on jättänyt näytön ylä- ja alareunaan edelleen pienet ”otsa-” ja ”leukakaistaleet”, joten laitteessa ei ole näyttölovea tai kamerareikää. Sonyn mukaan ylimääräisten elementtien ei haluta häiritsevän näytön sisältöä, kuten elokuvan katsomista. Ratkaisu pidentää luonnollisesti laitteen ulkomittoja entisestään.

Xperia 1:n oikeaan kylkeen on sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka ei ole enää virtanäppäimen yhteydessä, vaan omassa upotuksessaan ja varsin hyvin peukalon ulottuvilla. Samassa kyljessä on myös kaikki painikkeet, eli äänenvoimakkuuden säätö, virtanäppäin ja Sonyn puhelimille tyypillinen kaksivaiheinen (tarkennus, kuvan otto) kameranäppäin.

Xperia 1:n takakuori on Gorilla Glass 6 –lasia, joka on suurimmilta osin tasainen, mutta kaareutuu kevyesti kaikilta reunoiltaan. Takakuoren alla sijaitseva akku on kapasiteetiltaan 3330 mAh, eli keskimääräistä pienempi tämän kokoluokan puhelimessa. Puhelin tukee USB Power Delivery –standardia pikalatauksessa sekä Sonyn Smart Stamina, Battery Care- ja Xperia Adaptive Charging –ominaisuuksia, mutta langaton lataus on valitettavasti pudotettu pois varustuksesta. Sonyn edustajan mukaan syy tähän löytyy designista – laitteesta haluttiin edellistä sukupolvea ohuempi, joten langaton lataus oli jätettävä pois.

Rautapuolelta Xperia 1:stä löytyy Qualcommin uusi Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri, joka tarjoaa Android-markkinoiden tämän vuoden parasta suorituskykyä. RAM-muistia on kuusi gigatavua ja tallennustilaa 128 Gt. LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat.19-nopeusluokkaan asti.

Keskelle takakuoren yläosaa sijoitettu takakamera on Sonyn ensimmäinen kolmoiskameratoteutus. Se tarjoaa kolme 12 megapikselin kuvasensoria, joista pääkamera on varustettu 26 mm:n kinovastaavalla polttovälillä, f1.6-aukkosuhteella sekä optisella vakaimella. Toinen kamera tarjoaa 52 mm:n kinovastaavan polttovälin sekä optisen vakaimen ja kolmas superlaajan 16 mm:n kinovastaavan polttovälin ilman vakaajaa.

Sonyn Alpha-sarjan järjestelmäkameroista on tuotu mm. automaattinen ihmiskohteen silmätarkennus, joka pystyy seuraamaan kohteen silmiä sekä tarkennuksen että valotuksen osalta kymmenen kuvan sekuntivauhdilla. Tuettuna on myös Optical SteadyShot –videokuvanvakautus aina 4K-tarkkuuteen asti. Videokuvaukseen tarjolla on erillinen Cinema Pro –tila, joka mahdollistaa 21:9 HDR 4K 24 FPS –videon tallentamisen käyttäen erilaisia Hollywoodissa käytettyjä väritiloja ja parametrejä.

 

Sony Xperia 10 ja 10 Plus

Keskihintaluokassa Sony nimesi Xperia XA –mallistonsa uudelleen Xperia 10 –mallistoksi. Sony kutsuu uusia Xperia 10 –mallejaan super-keskiluokkalaisiksi, josta voi käytännössä olla toki montaa mieltä. Huippumalli Xperia 1:n tapaan myös molemmat ”kympit” on varustettu laajalla 21:9-kuvasuhteen näytöllä, joka on perusversiossa kuusituumainen ja Plus-versiossa 6,5-tuumainen.

Kuvasuhdetta lukuun ottamatta näytön toteutus poikkeaa Xperia 1:stä. Kympeissä näytöt perustuvat IPS LCD –paneeleihin, joiden resoluutio on 1080 x 2520 pikseliä. Etupuolen design on myös hieman erikoinen, sillä alhaalla näyttö ulottuu lähes reunoille saakka, mutta yläreunaan on jätetty varsin leveä kaistale, joka on Sonyn mukaan pakollinen tarvittavan tekniikan (antennit, ääniliitäntä, etukamera) mahduttamiseen puhelimen sisään.

Laajakuvaisen näytön hyödyntämistä ja käytettävyyttä on pyritty parantamaan ohjelmistopuolella mm. yhden käden käyttöä helpottavilla ominaisuuksilla (ilmoitusvalikon avaaminen näytön keskeltä pyyhkäisemällä, yhden käden pienennetty ruutunäkymä) sekä moniajoa ja kahden sovelluksen avaamista helpottavilla toiminnoilla.

Xperia 10 –mallien unibody-kuorirakenne on muovia, vaikka sen pinnassa onkin mattapintainen ”metallimainen” viimeistely. Muodot ovat melko samankaltaisia kalliimman Xperia 1:n kanssa, vaikka materiaalit ja toteutus ovatkin poikkeavat – kyse on varsin solakan ja ohuen tuntuisista puhelimista, vaikka paksuutta onkin yli kahdeksan millimetriä.

Kooltaan Xperia 10 –mallit eivät tunnu kädessä yhtä suurelta, kuin näytön tuumakoon perusteella saattaisi päätellä. Leveyssuunnassa laitteet ovat miellyttävän kokoisia ja ongelmat käytön kanssa saattavatkin tulla lähinnä näytön yläreunassa sijaitsevien kohteiden kanssa. Erikoinen kuvasuhde ei kuitenkaan vaikuttanut ensituntumien perusteella lainkaan niin erikoiselta, kuin olin ennakkoon olettanut.

Ulkomitoiltaan Xperia 10 on peräti 13,7 mm pidempi kuin 5,2-tuumainen (16:9) XA2, mutta leveys on pienentynyt kahdella millillä ja paino pudonnut yhdeksällä grammalla.

Xperia 10 Plus on puolestaan neljä millimetriä pidempi, mutta peräti seitsemän milliä kapeampi ja 41 grammaa kevyempi kuin XA2 Ultra, joka käyttää kuusituumaista 16:9-kuvasuhteen näyttöä.

Molempien mallien oikeaan kylkeen on sijoitettu äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet sekä sormenjälkitunnistin. Valitettavasti myös Sonyn keskihintaluokan puhelimista aiemmin löytynyt erillinen kameranäppäin on jätetty pois kustannussyistä. Sonyn edustajan mukaan keskihintaluokan puhelimien käyttäjät eivät käyttäneet kameranäppäintä erityisen paljon, joten yritys halusi panostaa sen sijaan muihin ominaisuuksiin.

Molempien kymppimallien takakuoret näyttävät keskenään identtisiltä – vain mittasuhteissa on eroa. Kuten sanottua, kuorirakenne on muovia, vaikka se saattaa ensivaikutelmalta näyttää metallilta. Laatuvaikutelmassa ei kuitenkaan ole valittamista ja rakenne tuntuu kädessä tukevalle.

Xperia 10 –mallien hintaluokka (noin 350-450 euroa) huomioiden Sony on päätynyt käyttämään sisuskaluissa paikoin melko mielenkiintoista rautaa. Pienemmässä mallissa on Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt eMMC-tallennustilaa. Plus-mallissa järjestelmäpiiri on etenkin prosessorien osalta hieman ruudikkaampi Snapdragon 636, jonka parina on neljä gigatavua RAM-muistia ja samat 64 Gt tallennustilaa.

Akkuosastolla kymppisarja jatkaa huippumallin viitoittamaa tietä, eli akkukapasiteetit ovat nykypäivän keskitasoa pienemmät. Xperia 10:n akku on kooltaan 2870 mAh ja Plus-mallin puolestaan 3000 mAh. Tuettuna on USB Power Delivery –pikalataus sekä Xperia 1:stä tutut lataustekniikat.

Takakamera on sijoitettu molemmissa malleissa keskelle takakuoren yläosaa, mutta ulkoisesta yhdennäköisyydestä huolimatta kameratoteutuksissa on eroa. Xperia 10:ssä takakamera koostuu 13 megapikselin pääkamerasta (1,12 um pikselikoko) f2.0-aukkosuhteen objektiivilla sekä syvyysterävyysefektin toteutuksessa avustavasta viiden megapikselin lisäkamerasta.

Plus-mallissa takakameran toteutus on hieman sisarmallia monipuolisempi. Pääkamera käyttää hieman suurempikokoista 12 megapikselin kuvasensoria (1,25 um pikselikoko) ja valovoimaisempaa f1.8-aukkosuhteen objektiivia. Toinen takakamera on kaksinkertaista zoomausta varten – se käyttää kahdeksan megapikselin sensoria (1,12 um pikselikoko) ja f2.4-aukkosuhteen 53 mm:n (kinovastaava) objektiivia.

Molemmat mallit tukevat 4K-videokuvausta 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

 

Xperia L3

MWC:ssä esitellyn Xperia-malliston edullisin vaihtoehto ei jostain syystä noudata uutta nimeämiskäytäntöä, vaan on mallinimeltään Xperia L3. Toteutukseltaan alle 200 euron hintaluokkaan sijoittuva malli on kalliimpia sisariaan perinteisempi.

L3:n kuorirakenne on muovia ja näytön suojalasi Gorilla Glass 5:ttä. Ensituntumien perusteella laitteen rakenne on tukevan ja hyvin tehdyn oloinen muovin käytöstä huolimatta. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu sisarmallien tapaan puhelimen oikeaan kylkeen.

18:9-kuvasuhteen näyttö on läpimitaltaan 5,7-tuumainen ja tarkkuudeltaan 720 x 1440 pikseliä. Ylä- ja alapuolelle jää nykymittapuulla leveähköt kaistaleet. Järjestelmäpiiriksi on valittu 12 nanometrin prosessilla valmistettava MediaTekin Helio P22, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-ydintä sekä PowerVR GE8320 GPU:n. RAM-muistia on tässä hintaluokassa riittävät kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 Gt. Takakuoren alla piilottelee myös 3300 mAh akku, joka tukee USB PD –pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta. Käyttöjärjestelmänä on valitettavasti vanha Android 8.0 Oreo, jollaista ei enää vuoden 2019 älypuhelinmalleista pitäisi löytyä.

 

Yhteenveto

Sonyn MWC-julkaisuista etenkin keski- ja high-end-luokan mallit tarjoavat hieman massasta poikkeavaa lähestymistapaa näytön kuvasuhteen osalta. Ensituntumien perusteella kapea ja korkea näyttö ei tuntunut lainkaan niin pahalta kuin ennakkoon saattaisi olettaa, mutta vasta käyttötestin myötä selviää, onko pitkästä puhelimesta riesaa esimerkiksi taskuun mahtumisen osalta. Etenkin Xperia 1 tarjoaa myös muita mielenkiintoisia uudistuksia näytön ohella. Sonyn ensimmäisellä kolmoiskameraratkaisulla on potentiaalia olla markkinoiden terävintä kärkeä.

Xperia 1 -älypuhelin tulee myyntiin loppukeväästä 2019 neljässä värissä: musta, liila, harmaa ja valkoinen. Xperia 10 ja 10 Plus tulevat Suomessa myyntiin 1. maaliskuuta alkaen 349 ja 429 euron suositushinnoilla. Xperia L3 tulee saataville maaliskuun puolivälistä lähtien 199 euron suositushintaan.

io-tech testaa ainakin Xperia 1 –mallin, kunhan testikappaleet tulevat saataville.
[/read]

This site uses XenWord.
;