Äänikorttirintamalla eletään hyvin pitkälti hiljaiseloa lähinnä Creative Labsia lukuunottamatta. Nyt areenalle saadaan uusi haastaja, kun näytönohjaimilla nimensä rakentanut EVGA julkisti ensimmäisen äänikorttinsa CES 2019 -messuilla.
EVGA Nu Audio on EVGA:n ensimmäinen äänikortti. Talon sisällä kehitetystä teknologiasta ei ole kuitenkaan kyse, vaan äänikortin toteutuksesta on vastuussa brittiläinen Audio Note. Audio Notella on takanaan yli 30 vuotta kokemusta korkealaatuisista äänilaitteistoista.
Äänikortin sydämenä sykkii Xmosin 32-bittinen, XS2-arkkitehtuuriin xCore 200 -prosessori, jota käytetään Nu Audion tapauksessa DSP-piirinä. Opamp-vahvistimet ovat vaihdettavat ja oletuksena linjaulostulossa on käytössä Analog Devicesin ADI AD8056 ja kuulokeliitännässä ADI OP275. Kuulokelinjoille on lisäksi täysin erillinen Maxim DS1882-piiri, joka mahdollistaa kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säännön analogisesti mukana tulevan sovelluksen avulla. Ominaisuudesta on hyötyä lähinnä DSD-ääniraitojen toistossa, sillä niiden kohdalla äänenvoimakkuutta ei ole mahdollista säätää digitaalisesti.
EVGA Nu Audion DAC-piirinä toimii AKM Semiconductorin AK4493, jonka signaali/kohina-suhteeksi luvataan 123 dB. PCM-äänentoisto onnistuu maksimissaan 32-bittisenä 384 kHz:n näytteenottotaajuudella ja DSD-puolella tuettuna on 11,29 MHz:n näytteenottotaajuus. Analogisen signaalin digitaaliseksi kääntävinä ADC-piireinä on linjasisääntulossa AKMS:n AK5572 (121 dB, 32 bit / 384 kHz) ja mikrofonilinjassa Cirrus Logicin CS5346 (103 dB, 24 bit / 192 kHz).
Nu Audion I/O-paneelista löytyy RCA-linjaulostulot, 6,3 mm:n kuulokeliitäntä, 3,5 mm:n linjasisääntulot ja mikrofoniliitäntä sekä optinen S/PDIF-liitäntä. EVGA:n äänikortista saakin ulos vain stereosignaalia, ellei käytetä 5.1-signaalin mahdollistavaa optista ulostuloa.
Äänikortissa käytetään Audio Noten itsensä kehittämiä, nimenomaan audiokäyttöön suunniteltuja vastuksia ja kondensaattoripuolelta löytyy Audio Noten omien lisäksi WIMA:n kondensaattoreita, Panasonicin FC-sarjaa ja Nichiconin solid state -tyyppisiä kondensaattoreita. Äänikortti ottaa virtansa SATA-virtaliittimestä.
EVGA Nu Audio saapuu myyntiin 16. tammikuuta. EVGA:n edustajat ovat kertoneet hinnaksi 250 dollaria, mutta se varmistettaneen vielä erikseen viimeistään julkaisupäivänä.
Lähde: EVGA
Mielenkiintoista. Eikös ASUS laittanut omiin kortteihinsa erillisen virtaliittimen koska SATA liitäntä ei heidän mukaansa anna riittävän puhdasta häiriötöntä virtaa? Millä EVGA on tuon ratkaissut?
Ehkäpä tuon Audio Noten suunnittelemat komponentit varmaan vaikuttavat asiaan.
SATA external power connector, mitä sitten tarkoittaakaan.
Kuten uutisessa todettiin: "Äänikortti ottaa virtansa SATA-virtaliittimestä.", tarkoittaa siis ihan tavallista liitintä SATA-virtakaapelille
Muuten kiva, mutta tämä on stereo-äänikortti.
Laadukas sellainen – mutta siitä ei ole apua peliääniin, joiden takia itsekin hankin Sound Blasterin..
Mitenköhän tämä vertautuu Asuksen STX sarjan kuulokevahvistimiin. Ehkä jäämme odottamaan testejä jos näitä kukaan edes jaksaa testata…
Olen muuten tyytyväinen ikuisen vanhaan STX:ään mutta ajurit ja hallintavalikko on jotain aivan kaameaa. Käytännössä säilynyt muuttumattomana viimeiset 10v.
Sivuhuomautuksena vielä täältä takapenkistä, että on hassua nähdä eurooppalaisuus siitä, että konkkina on Panasonicin FM-sarjaa niiden jenkki-designeissä tyypillisten Nichiconien sijaan.
Tuota noin, minulle tärkeintä on langattomissa kuulokkeissa sekä laitteissa olevat dB-määrät, niin onko tämä "signaali/kohina-suhteeksi luvataan 123 dB" tarkoitettu vahvuudeksi, mihin laitteet pystyvät antamaan suurimmillaan? Minulla on kuulovamma ja vähittäisääni vaatii 68 db, joten oma kuuloni vaatii yli 100 db ääntä, että kuulisin normaalisti kuulokkeiden kautta.
signaali/kohina-suhde kertoo äänen ja häriön erotusta. Mitä pidenempi suhde sitä herkemmin kuuluu kohina ja särinä ”tyhjästä”.
Eli äänikortti jossa ei ole äänikortin toiminnallisuutta…
Audiofoolism meets gamer bling bling.
No tuossahan niitä ei ole… siis muita kuin niiden joulukuusivalojen kontrolli.
250€:n budjetilla saisi jo JDS Labsin Atomin ja Topping D10:n. Vahva ehkä sille että tuo combo pieksisi tämän äänenlaadussa mennen tullen. Kaupan päälle ajuritarpeettomuus ja riippumattomuus vs. äänikorttiin.
Vielä joku näköjään tekee noita äänikortteja. Itsellä viimeiseksi jäi Sound Blaster X-Fi Elite Pro ja luovuin siitä joskus 2012. On tallessa vielä 😀
Tuossa on komponentit paremmin eroteltu.
katso liitettä 182899
Kappas, noi siniset FC:t on tuolla piilossa keskellä. En nähnyt. Olen puusilmä. Ovat vielä sinisiä siellä.
Tuolta näyttää mustat FM:t ja kai ne on korvattu Audio Note-kondensaattoreilla. On kyllä niin samannäköisiä, että hämäsi minua.
OT: kaksi konkkaa vasen yläreuna on jäänyt kuvan ulkopuolelle.
—
Ei noilla kondensaattoreilla ole muuta merkitystä, kuin että laadukkaat low-esr kondensaattorit kestää tässä käytössä pidempään ja tekee puhtaamman signaalin kuin geneeriset no-namet. Kortti nimenomaa kuolee vanhuuteen silloin, kun nämä lakkaavat toimimasta.
Eli kortin teoreettinen käyttöikä on noista kiinni.
Pelien äänipuoli pitäisi pistää nykyaikaiseen kuosiin. Viedä nykytekniikalla päätökseen se, A3D ja Creative aloittivat. Mutta ei, otettiin koko rautakiihdytys pois käytöstä ja nyt kaikki tehdään (enemmän tai vähemmän) huonommin softalla… No, myönnetään että en omaa kokemusta takana olevasta tekniikasta, mutta kuitenkin 😉
Ainakin evga ceo on kovan tason audio harrastaja
Lieneekö kyseisen herran idea julkaista äänikortti?
Hifi-laitteiden pitäisi tarjota vaihdettavat elkot eikä op-amppeja. Paljon isompi merkitys.
Jep, pelien äänipuoli edelleen tukevasti lähinnä viime vuosituhannella verrattuna grafiikkaan.
Jo se että peleistä ei saada ulos muuta kuin tasoon litistettyjä häviöllisiä kanavia kertoo kuinka perseestä nykytilanne softakiihdytettyine äänineen on.
Dolbyn/DTS:n objektipohjaiset ääniformaatit nyt tarjoaisivat jotain mahdollisuuksia perinteisten kanava-asettelujen puutteiden korjaamiseen.
Mutta ovat varmasti sen verran tukevasti lisenssimaksuilla miinoitettuja, että tuskin yleistyvät peleissä.
Ja sisältänevätköhän mitään etäisyysdataa, kuten äänikortit saivat käsiinsä silloin kun pelit offloadasivat äänten laskennan niille.
Binaural ääni pään muodon mukaan kustomoitavalla HRTF:llä pelin alkuperäisestä äänidatasta pitäisi olla se tavoite.
No ei tuossa kyllä taida yhtään mitään oikeasti tarkkaan neutraaliin äänentoistoon tähtäävää noissa…
Jep, oma mielipide on se, että about paras binaural-äänitoteutus tietokonepuolella on Creativella (liekö hän SBX-nimeltään tällä hetkellä). Nvidiahan meuhkasi, että tätä suurta RTX:ää voi nykyään käyttää myös ääniin. Siinä sitä, mitä tulevaisuudelta itse pelien äänipuolelle haluaisin. Tosin, en Nvidian (tai minkään muunkaan yhden firman) toteuttamana.
Ja onhan sitä yrittänyt AMD:kin, mutta kun pelinkehittäjiä ei nykyään näytä pätkääkään kiinnostavan äänipuolen eteenpäinvieminen (ostetaan joku äänisoftamoduli ja that's it), pitäisi mikkisoftan esim. tuoda äänien rautakäsittely ja kunnon API siihen, takaisin. Näin sitä luultavasti alettaisiin väkipakollakin käyttämään.
Saapa nähdä, tapahtuuko mitään…
Sekin kortissa on vielä huomion arvoista että se on todellisuudessa USB Audio Class 2.0 pohjalle rakennettu. Kylkeen vain heitetty PCIe–>USB siltapiiri.
Eli kortilla ei käytetyn tekniikan puolesta ole oikein mitään eroa ulkoisten DAC/amp combojen kanssa, tosin kortti taitaa silti vaatia erillisten ajureiden asennuksen koska korttiin on tungettu turhaa automatiikkaa ja RGB-valoja.
Varman ihan hyvä äänikortti musiikin kuunteluun mutta sitä varten löytyy kohtalainen av vahvistin niin ei ole tarvetta tuollaiseen malliin.
Jos haluaa kunnon peliäänent pitää pitää mennä ajassa taaksepäin nykyiset ovat kaikki softaviritelmiä mikä välillä kuulostaa kohtalaisilta mutta 7.1 järjestelmällä tuo äänien suuntapaikannus on ihan päin metsää eikä ole yhtään peliä tullut vastaan missä toimisi kunnolla.
Viimeisin pelama peli missä toimi oli kai doom 3 /win xp ja x-fi äänikortti.
Ainakin kalliimmissa emoissa ääniratkaisu alkaa olla aika lähellä noita erilliskortteja, joten pitää olla aika kova hifisti jos tuollaisen erikseen ostaa.