Emolevyvalmistajana kannuksensa hankkinut Gigabyte on laajentanut useimpien kilpakumppaniensa tavoin laajasti eri komponentti- ja oheislaitemarkkinoille. Yhtiön tuoteportfolioon kuuluvat myös SSD-asemat ja tuoreimman julkistuksen myötä ensimmäinen globaaleille markkinoille suunnattu PCIe 5.0 SSD-asema.
Gigabyte Aorus Gen5 10000 SSD perustuu odotetusti Phisonin 8-kanavaiseen PS5026-E26 -SSD-ohjaimeen, jonka pariksi yhtiö on valinnut Micronin 232-kerroksiset 3D TLC -NAND-muistit ja 2 tai 4 Gt DDR4-välimuistia. Phisonin mukaan sen ohjainpiiri venyisi 14 Gt/s:n nopeuksiin, mutta Aoruksen tapauksessa realisoituvat nopeudet ovat perättäislukujen osalta 10 000 Mt/s (2 Tt) tai 9500 Mt/s (1 Tt) ja kirjoitusten osalta 9500 (2 Tt) tai 8500 Mt/s (1 Tt). 2 teratavun mallin CrystalDiskMark-tuloksessa luvatut luvut ylittyvät jonkin verran sekä kirjoitus- että lukunopeuksien ollessa yli 10 Gt/s.
Ensimmäinen markkinoille Japanissa saatu PCIe Gen5 SSD-asema oli varustettu äänekkäänä pidetyllä tuulettimella, mutta Gigabyte ei ole joutunut turvautumaan vastaavaan. Sen sijasta uudesta Aorus SSD:stä löytyy korkeahko lämpörivasto, jonka läpi kulkee kaksi U:n malliin taivutettua lämpöputkea. Rivaston kera SSD-aseman mitat ovat 92 x 23,5 x 44,7 mm (P x L x K).
SSD-aseman täyden nopeuden hyödyntäminen vaatii luonnollisesti PCIe 5.0 -tuen prosessorilta ja/tai emolevyltä, eli käytännössä tuki rajoittuu AMD:n AM5-alustaan sekä osaan Intelin 12. ja 13. sukupolven prosessoreista.
Gigabyte ei valitettavasti kertonut milloin sen uudet yhden ja kahden teratavun Aorus SSD-asemat saapuvat myyntin, tai edes mikä niiden hintataso tulee olemaan. Takuuta asemille myönnetään 700 (1 Tt) tai 1400 (2 Tt) kirjoitetun teratavun tai viiden vuoden edestä.
Lähde: Lehdistötiedote
Mikähän valmistaja älyäisi julkaista vesiblokillisen version näistä uusista ssd jäähyistä
Todennäköisesti Corsair, sillä heiltä moinen löytyy jo sekä blockin saa myös erillisenä.
Mahtaakohan edes nykyiset emoissa valmiina olevat jäähdytyslevyt riittää näille 5.0 asemille, jos mukana tulee jo näinkin järeitä jäähdytyssiilejä.
Mahtaako olla sijoittamisen arvoinen muille kuin early adopter -väelle, kun todellinen saatu nopeus jää verrattain pieneksi vrt teoreettiset luvut, ja kaupanpäälle saa hankalan jäähdytyssysteemin ja varmaan tuntuvan premiumin hintaan. Jos sitä nopeutta oikeasti kaipaa, niin käsittääkseni 4.0 asemat RAIDissa on jo eellä.