Googlen visio pelistriimauspalvelusta ei saanut ikinä taakseen riittävää suosiota, mutta yhtiö uskoo sen takaa löytyvän teknologian olevan tulevaisuudessa käyttökelpoista muissa palveluissa.

Viimeiseen kymmeneen vuoteen mahtuu useita kaatuneita pelistriimauspalveluita. Nyt niiden joukkoon saadaan jälleen yksi lisää, kun Google on ilmoittanut sulkevansa Stadia-palvelunsa.

Google julkisti Stadia-striimauspalvelun lokakuussa 2018 ja varsinainen julkaisu tapahtui maaliskuussa 2019. Yhtiön visio striimauspalvelusta ei kuitenkaan luottanut olemassa oleviin pelialustoihin, vaan se halusi kehittää oman alustansa Linuxin ja Vulkanin päälle, joka vaati omat versiot peleistä. Prosessoriksi valittiin Intelin Googlen tarpeisiin räätälöity 2,7 GHz:n kellotaajuudella toimiva x86-prosessori ja näytönohjaimeksi AMD:n Vega 10 -grafiikkapiiriin perustuva custom-ratkaisu.

Googlen Stadia-osastoa johtava Phil Harrison toteaa julkaisemassaan tiedotteessa, ettei alusta ikinä saavuttanut riittävää suosiota, vaikka teknologiapohja olikin yhtiön mielestä kunnossa. Tämän myötä yhtiö on aloittanut valmistelut palvelun sulkemisen ja viimeinen sammuttaa valot 18. tammikuuta 2023. Googlen mukaan jo suoritetut maksut pidemmälle jatkuvasta tilauksesta saadaan hyvitettyä hyvinkin nopeasti.

Harrisonin mukaan kokemus ei ole kuitenkaan mennyt hukkaan ja Stadian teknologiaa ja siitä opittua tietotaitoa voidaan hyödyntää tulevaisuudessa Googlen muissa palveluissa. Yhtiö tulee jatkossakin panostamaan teknologiaan erilaisten työkalujen, teknologioiden ja alustojen muodossa. Harrisonin mukaan teknologiaa voitaisiin myös lisensoida kumppaniyhtiöille, mikä sopii myös yhtiön visioon pelaamisen tulevaisuuden suunnista, mitä ikinä sillä tarkoittikaan.

Lähde: Google

This site uses XenWord.
;