Googlen uusi kvanttiprosessori noudattaa samaa perusrakennetta yhtiön edellisen 9 qubitin kvanttiprosessorin kanssa skaalaten sen kuitenkin selvästi suuremmaksi.

Kvanttiprosessoreita kehitetään nykyään monella toisistaan täysin riippumattomilla tahoilla. Yksi prosessoreita kehittävistä yrityksistä on Google, jonka Quantum AI Labin kunnianhimoisena tavoitteena on rakentaa kvanttitietokone, jota voitaisiin soveltaa todellisten ongelmien ratkaisuun.

Nyt Quantum AI Lab (QuAIL) on ottanut yhden lisäaskeleen kohti tavoitettaan julkaisemalla Bristlecone-prosessorin. Bristlecone on 72 qubitin prosessori, mikä on melkoinen harppaus yhtiön edellisestä 9 qubitin prosessorista.

QuAILin mukaan heidän 9 qubitin prosessorinsa saavutti jo erittäin alhaisia virhelukemia. Parhaimmillaan prosessorilla päästiin tulosten lukemisvaiheessa prosentin virhelukemiin, kun yhden qubitin porteilla virhepotentiaali oli vain 0,1 % ja kahden qubitin porteilla 0,6 %. Yhtiön tavoitteena on yltää nyt samoihin lukemiin 72 qubitin prosessorilla.

Saavuttaakseen yhtä matalat virheprosentit Bristlecone noudattaa samaa perusrakennetta, mutta skaalaa sen selvästi isommaksi. Prosessorin rakenteessa on periaatteessa kaksi lomittaista 6 x 6 qubitin ruudukkoa, joissa kukin qubitti on yhteydessä lähimpiin naapureihinsa.

QuAILin sisällä ollaan tällä hetkellä varovaisen toiveikkaita ”quantum supremacyn” saavuttamisesta Bristleconella. ”Quantum supremacy” viittaa tilanteeseen, jossa kvanttitietokone kykenee ratkaisemaan todellisen ongelman selvästi nopeammin, kuin perinteiset supertietokoneet.

Lähde: Google Research Blog

This site uses XenWord.
;