AMD:n Ryzen-prosessorit ovat vallanneet ison siivun pelikannettavien markkinoista. Prosessorit on varustettu integroidulla Radeon-grafiikkaohjaimella, mutta yhtiön erillisnäytönohjaimet ovat loistaneet poissaolollaan kannettavien markkinoilta.
Nyt HP on ensimmäisenä valmistajana julkistanut sekä AMD:n Ryzen-prosessorilla että Radeon-erillisnäytönohjaimella varustetun pelikannettavan. HP Omen 16:n AMD-versio rakentuu 16,1-tuumaisen QHD-resoluution ja 165 hertsin virkistystaajuuden tarjoavan IPS-näytön ympärille.
Omen 16 on varustettu parhaimmillaan lippulaivaprosessori Ryzen 9 5900HX:llä, jonka kaveriksi voi valita 16 (2x 8) tai 32 (2x 16) Gt DDR4-3200-muistia. Molemmat muistipaikat ovat käyttäjän päivitettävissä. Tallennustilaksi on tarjolla TLC-soluja käyttävä 1 teratavun M.2 NVMe SSD-asema.
HP:n kiire ehtiä ensimmäiseksi näkyy näytönohjainpuolella. Kannettavan teknisissä tiedoissa kerrotaan yksinkertaisesti, että kannettavasta tulee löytymään AMD RDNA2 -arkkitehtuuriin perustuva näytönohjain Smart Access Memory -tuella. AMD:n odotetaan julkaisevan Radeon RX 6000 -sarjan mobiilinäytönohjaimet lähitulevaisuudessa, mahdollisesti Computex-messuilla touko-kesäkuun vaihteessa.
Kannettavassa on Bang & Olufsenin tuunaama äänentoisto, Intelin Wi-Fi 6E -verkko-ohjain Bluetooth 5.2 -tuella sekä gigabitin verkko-ohjain. I/O-paneelissa on tarjolla yksi USB-C (10 Gbps, USB-PD, DP 1.4, HP Sleep and Charge), yksi USB-A HP Sleep and Charge -tuella ja kaksi tavallista USB-A-liitäntää (5 Gbps), RJ45-verkkoliitäntä, mini DisplayPort- ja HDMI 2.1 -näyttöliittimet, yhdistetty kuuloke/mikrofoniliitäntä sekä AC-virtaliitin. Kannettavan akuksi on tarjolla 4-kennoinen 70 wattitunnin ja 6-kennoinen 83 wattitunnin Litium-polymeeriakku ja kannettavan mukana toimitetaan 200 watin virtalähde.
Toistaiseksi ei ole tiedossa milloin ja mihin hintaan kannettavien myynti alkaa.
Lähde: HP
Oliko USB-C:ssä USB4 vai vanhempaa USB 3.2 gen 2?
Onko missään AMD raudassa vielä USB4:ää?
on yhteensopiva thunderbolt ProArt B550-CREATOR|Emolevyt|ASUS Suomi
3.2 Gen 2.
Integroidut tietääkseni vain USB 3.2 Gen 2, mutta mietin onko jo erillisiä piirejä, että saavat USB4:n ympättyä… Ehkäpä seuraavassa sukupolvessa?
Intelin Thunderbolt 4 -piirejä on, mitkä tukee myös USB4. Käytössä esim tossa asuksen proart-emossa
Hmm. Siis millä perusteella varsin hyvä idea?
Vai viitattaisko tässä tarkemmin ensimmäisiin RDNA2-piirin sisältäviin täyspunaisiin, @Kaotik ? On itselläkin hyppysissä ollut Acerin joku järeämpi Predator 2700:llä ja Vega56:lla. Tuli hypisteltyä kun tilaisuus oli.
E: Predator PH517-61 näytti olevan tarkka malli.
Hyvinkin mielenkiintoista. Tosin ehkä melkein vielä mielenkiintoisempina kuulostaisi olevan uudet Victus sarjalaiset. Niissä voisi suuremmalla sattumalla hintta-latu kohdata vielä paremmin, vaikka pitäisivätkin sisällään ”vain” 5000 sarjalaisen Ratikan. Suannynähä.
Siltä kannalta, että ei aina olisi AMD CPU ja Nvidia discreet GPU.
Useinmiten kun pelikannettavaa etsii niin siinä on Nvidia.
Kiinnostava vuosi pelikannettavien suhteen. Mielenkiinnolla odotan miten nämä AMD CPU&GPU kannettavat pärjäävät muihin verrattuna. Ovatko vain kaatteettomia huhuja, vai pystyykö AMD puristaman joillain kikkakolmosilla tuolla kombolla lisää hyötyä irti vs AMD CPU&NVIDIA GPU.
Jos cherry-pickataan sopivat Smart Access Memory pelit eikä lasketa mukaan DLSS:ää ja valitaan NVIDIA:lta desktoppikartan mukaan "vastaaava" näytönohjain (olettaen ettei AMD tee samanlaista kikkailua nimillä) niin varmasti saa vakuuttavat numerot tauluun, mutta sitten jos tehdään kattava vertailu jossa on oikeasti teholuokaltaan vastaavat piirit ja tehorajoitukset samanlaiset niin epäilen että melko tasoissa on ja siten DLSS voittaa.
Läppäreiden vertailu tosin on sen verran mallikohtaista että mitään varsinaista suositusta suuntaan tai toiseen pelkästään käytettyjen piirien suhteen on melko vaarallista antaa. Ei tarvitse olla kuin vähän heikompi jäähdytysratkaisu ja yhtäkkiä GPU onkin teholuokkaa alempana.
Parhaat testithän noissa on silloin, kun sama runko, mutta vain yksi osa cpu tai gpu vaihtii.
Viime aikoina amd CPU ovat mahdollistaneet, että Nvidia gpu saa enemmän poweria kuin vastaava intelin prossulla. Mutta näytönohjaimista vastaavaa ei ole vielä nähty, joten mielenkiinnolla näitäkin testejä odottelee. Kulutus tappiin asti kellotetun ja ”optimi” kelloihin viritetyn näytönohjaimen välillä on iso.
Tärkeintähän tässäkin uutisessa on, että kilpailua tulee!
Eiköhän se ole sama mitä taidetaan yleisemmin huudella 16":ksi, tota kokoa taisi ruveta ilmestymään nyt uusien Core H -läppäreiden mukana ja kuvasuhde on 16:10.
Lenovo Legion 5 Pro tarjoaa myös tuota 16″, 16:10 kuvasuhteen peliläppäriä. Alkuun ainakin AMD-versiona (CPU), ja Nvidian näyttiksellä.