Huawei kertoi eilen Helsingissä järjestämässään lehdistötilaisuudessa tämänhetkisestä tilanteestaan ja samalla avasi myös Suomen tuotekehitysyksikkönsä toimintaan liittyviä yksityiskohtia. Mielenkiintoisina tiedonjyväsinä yritys kertoi laitteissaan käytössä olevista ominaisuuksista, jotka ovat kehitetty Suomessa. Suomessa Huaweilla on tuotekehityksessä kaikkiaan noin 320 työntekijää, joista noin 250 sijaitsee Helsingissä ja loput Tampereella. Tampereella yrityksellä on käytössään mm. Nokian/Microsoftin vanha audiolaboratorio kaikkine laitteistoineen.
Huawein tuotekehityksestä Suomessa vastaava johtaja Mikko Terho avasi samalla hieman kuluttajatuotteissa nähtyjä ominaisuuksia, jotka ovat suunniteltu Suomessa. Vahtera kertoi myös, että Suomessa tapahtuva tuotekehitys kulkee noin kaksi vuotta edellä tulevien tuotteiden julkaisuaikataulua.
Balong 5000 -modeemin RFIC-vastaanotin (Radio Frequency Integrated Circuit) on suunniteltu kokonaan Suomessa ja Terho kehaisi sen valmistuneen reilusti etuajassa. Nykypäivän älypuhelimissa on jopa kymmeniä antenneita ja niiden suunnittelu on keskeisessä mutta kuluttajalle näkymättömässä roolissa. Suomessa sijaitsevan antennikehitystiimin kerrotaan olevan Huawein suurin. Kamerapuolen ominaisuuksista Terho vihjaisi P30 Pron periskooppizoomin idean lähteneen tamperelaiselta suunnittelupöydältä.
Suomalaista ohjelmistopuolen osaamista edustaa mm. Mate 20 Pron 3D Live Emoji -ominaisuus sekä GPU Turbo -ominaisuus, jolla pyritään optimoimaan pelien renderöintiä. Terhon mukaan GPU Turbolle on ollut kysyntää erityisesti Kiinan markkinoilla, jossa merkittävä osa mobiilipeleistä on portattu suorituskykyä tuhlailevasti PC-puolelta. Tietoturvapuolella käyttöjärjestelmän Linux-kernelille lisäsuojausta tarjoavan Kernel integrity protection -ominaisuuden kehittäminen on ollut pitkälti suomalaisten vastuulla ja Huawein tietoturvatiimissä on useita vanhoja nokialaisia.
Huawein mukaan Suomen yksikön tuotekehitysmenot olivat viime vuonna noin 58 miljoonaa euroa, josta yhdeksän miljoonaa oli tilaustutkimusta pääosin Tampereen yliopistolta sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä. Huawei kertoi myös aikomuksista lisätä investointeja Eurooppaan ja Suomeen.
Kiva nähdä että Suomessa on vielä jotain R&D:tä jäljellä, vaikka taitaa tuo 58 milliä olla aika nappikauppaa globaalilla skaalalla.
Pessimisti ei pety, tässäkin työntekijät painavat duunia tehdäkseen itsestään työttömiä, kun Huihai siirtää Kiinaan tämänkin kehityksen jossakin vaiheessa. :greedy: Toki hienoa että meillä on (vielä) yrityksiä mitkä kehittävät uusia teknologioita.
Kyllä Suomessa osataan, loistavaa! 🙂
Ja Huawei toki kertoi panoksustestaan ja muusta ihan vaan sen vuoksi että suomalaisille tulisi hyvä mieli. Eiköhän osasyy ole myös siinä että päättäville tahoille ei tulisi mieleen aiheuttaa samoja ongelmia kuin mitä Herra porkkana on aiheuttanut Atlantin takana.
Nokialla Devices&Services -yksikön "kännykkätutkimuksen" kulut olivat vielä vuoden 2013 ensimmäisellä neljännekselle 339 milj. euroa. Huippuvuoden 2008 lukuja ei nopeasti löytynyt mutta Q1 2007 sama lukema oli 766 milj. euroa. Nokian investoinnit olivat aikanaan ihan eri lukemissa. Hienoa kuitenkin, että edes osa tästä tutkimuksesta on säilynyt Suomessa.
Mielenkiintoinen uutinen tosiaan, ja hienoa työtä kyllä Tampereella tehdään, mutta vielä mielenkiintoisempaa on miettiä agendaa uutisen julkaisun taustalla.
Pidin näitä yksityiskohtia tuotekehitykseen liittyen mielenkiintoisina ja ajattelin että varmasti osaa lukijoistakin ne saattavat kiinnostaa. Siinä sitä agendaa.
Ehkä enemmän viittaus siihen että miksi juuri nyt Huawei on päättänyt raottaa mitä tekevät Suomessa; kuitenkin semitärkeä alue jo pelkästään älypuhelintuotekehityksen kannalta.
Huawei tietysti harrastaa ihan tavanomaista yritysviestintää, jolla se luonnollisesti pyrkii parantamaan omaa asemaansa ja imagoaan. Yleensä io-techissä pyritään välttämään minkään turhanpäiväisen hutun uutisointia, mutta näiden asioiden arvelin tarjoavan lisäarvoa lukijoille. Näistä R&D asioista on myös suomalaisen lehdistön toimesta esitetty Huaweille aiemmin toiveita, että olisi mielenkiintoista kuulla vähän jotain inside-juttuja niihin liittyen.
Juu, ja mitä olen ymmärtänyt niin aiemmin ovat olleet varsin tuppisuita ("Ei kuulu teille, mein omaa hommaa."). Silti, mielenkiintoinen juttu, kiitos.
Poikkeuksetta eri yrityksillä muuttuu ääni kellossa markkinatilanteen mukaan, miten suhtautuvat mediaan, jälleenmyyjiin tai muihin kumppaneihin. Kun menee hyvin, ei välttämättä tarvitse tehdä mitään tai hyvin vähän, kun menee huonommin, on tehtävä kaikkensa. Esimerkkejä löytyy runsaasti menneiltä vuosilta ja nykypäivästä esim. Apple, NVIDIA ja Intel ovat hyviä esimerkkejä.
Juups. Eiköhän nykyinen poliittinen tilanne ole selvästi kyseisen lehdistötilaisuuden taustalla. Mutta toivotaan tilanteen rauhoittumista ja työn jatkumista Suomessa.
Sääli sinänsä, että suomalainen osaaminen valuu tällä tavalla kommunistisen fasistidiktatuurin eduksi. Harmi etteivät ole mieluummin vaikka HMD Nokialle töissä. Sitä paitsi sillä voi olla aika paljon valoisampi tulevaisuuskin lännessä kuin Huaweilla viime aikojen tapahtumien jälkeen…
[OT]
”kommunistisen fasistidiktatuurin”
Eikö tuo ole vähän sama kuin puhuisi käsijaloista tms.
No sehän ei varsinaisesti ole välttämättä työntekijän valittavissa kenellä on työpaikkoja Suomessa ja kenellä ei.
Eipä ei, mutta sääli että asiat ovat tällaiseksi menneet, kun hyvin helposti historia olisi voinut mennä toisellakin tavalla.
No, olihan venäläisellä Yotaphonellakin tuotekehitystä Suomessa, mikä sekään ei kovin mieltä ylentävä juttu varsinaisesti ollut..
Sehän tässä eniten risoo, että kiinalaiset niittää tässä kaiken maineen ja kunnian itselleen. Ei kukaan tiedä, että esimerkiksi Huawein kamerainnovaatioista suuri osa on Suomesta peräisin. Luulevat, että kiinalaiset on vaan niin kovia innovoimaan… Joopa joo. Siinä asiassa ne nimenomaan eivät ole kovin hyviä.
Itse ainakin tykkään myös tämän tyyppisistä uutisista, että kannattaa jatkossa olla hereillä, jos joku valmistaja haluaa vähän raottaa verhoja kulussien taakse. Tuokin oli ihan mielenkiintoinen huomio, että tuotekehitys Suomessa kulkee noin kaksi vuotta edellä laitteen julkaisuun nähden. Aikaisemmin olen vähän yrittänyt kaivella tietoja Tampereen kehitysyksiköstä, niin nyt sai vähän lisää tiedonmurusia :).
Muistetaan, paljonko Nokian arvo oli huippuvuosina ja paljonko se on tällä hetkellä.