
AMD:n tuoreen X570-piirisarjan tehonkulutus on puhuttanut siitä lähtien, kun ensimmäiset kuvat emolevyistä tulivat julki. Lähes jokaisessa esitellyssä emolevyssä on nimittäin aktiivinen jäähdytys piirisarjalla, mikä on ollut erittäin harvinaista vuosikausien ajan.
Piirisarjan aktiivijäähdytyksen syyksi mainittiin PCI Express 4.0 -tuki ja sen nostama tehonkulutus. Tarkkoja lukemia ei ole kuitenkaan kerrottu vielä missään ja yleensä X570-piirisarjan on arvioitu kuluttavan 11 – 15 wattia. Saksalainen huippuylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartung otti asiakseen selvittää, kuinka paljon piirisarja todellisuudessa kuluttaa ja miten paljon siihen kytketyt laitteet vaikuttavat tehonkulutukseen.
Hartung otti testattavakseen Asuksen Crosshair VIII Hero -emolevyn ja verrokiksi viime sukupolven X470-piirisarjaan perustuvan Crosshair VII Heron. Piirisarjan tehonkulutuksen mittaamisesta ei voida puhua triviaalina tehtävänä, sillä se vaatii käytännössä johtojen juottamista suoraan emolevylle, X570:n tapauksessa vielä emolevyn molemmin puolin.
Hartungin mittausten mukaan pelkän piirisarjan tehonkulutus levossa ilman yhtään ainuttakaan siihen kytkettyä laitetta on 7,38 wattia, mikä on selvästi enemmän kuin X470-piirisarjalla. X470-piirisarjalla vastaava lukema on vain 2,89 wattia ja edes NVMe-asema kytkettynä ja rasituksessa sen kulutus ei nouse kuin 4,10 wattiin. X570:n kulutus PCIe Gen3 NVMe-asemalla nostaa piirisarjan kulutuksen ilman rasitusta 8,2 wattiin ja aseman rasituksessa 8,55 wattiin. Lisäämällä piirisarjaan NVMe-aseman lisäksi kaksi SATA-asemaa ja näytönohjain saatiin tehonkulutus nousemaan yhteensä 9,76 wattiin. Myöskään PCIe Gen4 -NVMe-aseman käyttö ei tehnyt merkittävää eroa, se nosti kulutusta levossa 0,43 ja rasituksesssa 0,31 wattia yli Gen3-kulutuksen, eli käytännössä merkittävää eroa ei ole ja maksimirasitus kaikilla mainituilla laitteilla Gen4-asemalla olisi noin 10 wattia. Lisää lisälaitteita kytkettäessä se voinee nousta kuitenkin puheissa liikkuneen 11 – 15 watin luokkaan.
Hartung päätyi myös ihmettelemään, miksi liki kaikissa emolevyissä on aktiivinen jäähdytys piirisarjalla. Hartungin testien mukaan pieni parin euron tarvikesiili riitti pitämään minimaalisella ilmavirralla piirisarjan lämpötilan täydessä rasituksessa 74 asteessa. Lämpötila mitattiin avonaisessa testipenkissä, mutta huonostikin ilmastoidussa kotelossa ilmavirran pitäisi olla suurempi.
Mistä kasvanut tehonkulutus sitten johtuu? X570-piirisarja on todellisuudessa Ryzen 3000 -sarjan prosessoreista tuttu cIOD eli I/O-siru valmistettuna 12 nanometrin prosessin sijasta 14 nanometrin valmistusprosessilla. Itse sirusta löytyy siis käyttämättöminä muunmuassa muistiohjaimet ja lisää PCI Express 4.0 -linjoja, mutta käytöstä poistettuina niiden ei pitäisi lisätä sirun kulutusta ainakaan merkittävästi. PCIe Gen3- ja Gen4 NVMe-asemien välillä nähdyt pienet erot puolestaan kertovat, ettei pelkkä PCIe Gen4 itsessään selitä eroa. Todennäköisempää onkin, että itse PCIe Gen4 -yhteensopivat PHY:t ja ohjaimet kuluttavat merkittävästi PCIe Gen3:a enemmän tehoa riippumatta siitä, toimivatko ne Gen3- vai Gen4-tilassa.
Päässä tinnittää vieläkin. Mulla ei ainakaan hyviä kokemuksia ole mistään pienistä tuulettimista. Pölytön kotelo olisi ideaali tuulettimille, mutta sitten sinne ei ilmakaan kulkisi.
Onneksi niitä ei ole ollut enää aikoihin. Ikävä jos tekevät nyt paluun.
Mutta pelkkä jäähdytysrivasto on riittänyt ennen vanhaankin kun se vaan toteutetaan oikein ja tommoset pienet tuulettimet aina hajoavat ennemmin tai myöhemmin.
Piti tossa kaivaa omia kuva arkistoja että tuossa vasemmalla oleva aseuksen LGA775 emo on malliesimerkki kuinka se pitää tehdä oikein.
katso liitettä 248272
Sitten vielä toinen esimerkki Asuksen P6X58D lankun jäähdytys (kestää muuten hienosti 450W prossu kuormia ilman mitään tuulettimia)
katso liitettä 248273
Ei varmaan maksanut tonnia yksikään noista?
Varmasti saa pelkällä jäähdytysrivastolla piirisarjan viileämmäksi. Jotenkin siis outoa, että noissa on noi tuulettimet. Ei varmasti mene kauaa, kun ne taas poistuvat.
OT
Kyllä ne pyörii vielä vanhanakin, mutta kaikenlaisia sivuääniä ja ulinoita kyllä tulee. Myös kalliisiin noctuoihin, kun vain ajaa 8v 24/7.
Itse hankin maglev tuulettimet juuri siksi ettei niiden laakerit kulu. Laakerina kun on magneettikenttä ja ilmaa. 🙂
Mmm on kyllä upean näköisiä ja paljon haihdutuspinta-alaa. Nykyään on jotain pieniä neliön muotoisia palikoita joiden päällä vielä ilmavirtaa haittaavat muovit jonneledeineen. Miksi ei voisi joku valmistaja tuoda retro "Engineering" laudan missä mennään toimivuus edellä. Minusta nuo laudat ovat paljon hienompia vielä kun nykyiset Gaming Extremet Fatal1ityt :facepalm:
Tälläisiä artikkeleita pitäisi jokaisen IT-median tehdä, eikä Sampsan kotelosta löytyvien rgb valojen värimaailman esittelyitä 😀
Niin tämä aktiivijäähdytys on yksi suurimpia vikoja (maybe ainoa) mistä en pidä X570 piirisarjassa, edes omassa X58 ei ole aktiivia vaan isot siilet (parempi ratkaisu mielestäni). Mutta ehkäpä tämä tekee (on joissain kaupoissa jo tehnyt), että toi 2xxx rysis ja X470 hinnat tullut alas…
PS: Mitä tulee yleisesti tuohon kun ihmiset puhuvat virrankulutuksesta, niin virtahan ei kulu vaan teho (esim. pihtivirtamittari jolla voi tuon todeta).
Pienten Tuulettimien kesto vaihtelee olosuhteista ja tuulettimen laadusta riippuen vuodesta yli 10:neen vuoteen. Kyllä noita joutuu vaihtelemaan.
Ja jos halutaan, että laite ei hajoa kokonaan, niin siihen tehdään ylikuumenemissuoja, joka katkaisee laitteen virrat, kun piiri uhkaa ylikuumeta. Esim johonkin emoon tämä on suorastaan naurettavan helppo tehdä, kun homma tehdään jo suunnitteluvaiheessa, eikä edes nosta hintaa mainittavasti.
Jos emo kuolee tuulettimen pettämiseen, niin ko emo vain on yksinkertaisesti huonosti suunniteltu.
Intel® X58 Express I/O Hub Product Specifications
X58:n TDP on tosiaan 25W…
Mini-ITX lautaa lukuun ottamatta taitaa jokainen MSI:n B450 emo tukea BIOS Flashbackia.
X470 emoissa on sitten harvemmass.
Niissä kun kaiki on törsänneet budjetin värivaloihin ja jäähdytystä sabotoiviin muovipaskeisiin.
OT: Roman on huippu mutta johtolenkit ei ollut ihan "vähän" mittaiset ja vielä kierteellä niin saattaa vaikuttaa vähän noinkin tarkkoihin kulutusmittauksiin mutta ei mitenkään ratkaisevasti
Halvempihan se pelkkä alumiininpala varmasti olisi kuin tuo sirkkelikokonaisuus.
Kyllä niitä piirisarjasirkkeleitä aikanaan vaihdeltiin Asuksen nForce-emoihinkin.
Muistaakseni kaksi kertaa taisin saada tuesta kun eivät kestäneet paljoa paskaakaan.
Sen jälkeen sitten laitoin aftermarket siilin…
Ei siinä tarvitse pahimmillaankaan luopua kuin niistä tuulettimen ja piirisarjan ympäristössä olevista suojakuorista, kyllä sieltä alta löytyy reiät mihin voi pultata kiinni jonkin muun piirisarjajäähyn ilman krumeluureja.
En ymmärrä pointtia. Jos tuulettimilla saavutetaan reilusti alempi lämpötila, niiden vaihtaminen kerran vuosikymmenessä ei ketään haittane.
Mulla on vuosikymmenen vanhassa HP:n Z400:ssa rivi 4000 RPM 40mm-tuulettimia, joista yksikään ei ole hajonnut työasemakäytössä.
Tuossa kun oli puhetta että onko näitä sirkkeleitä sitten hajonnut, niin ainakin MSI:n NForce 3 Ultra lankusta se rimpula simahti kesken pelisession. Korvasin Zalmanin passiivisiilillä ja oli varmaan jäähdytysteholtaankin parempi kuin orkkisrimpula. Muistelen tehneeni saman myös jollekin Abitin Socket A lankulle aikanaan samasta syystä.
Juu, itse kun tuon ~30W mainitsin X58:lle niin oli southbridge myös laskettu mukaan.
Onhan tässä tekniikka kehittynyt 15 vuodessa, tuulettimissakin. :vihellys:
Niinno, melko harvassa noi sirkkelit ovat olleet nF3/4 jälkeen.
Samalla periaatteella ne toimii kuin kotelotuulettimetkin tänä päivänä, joten eiköhän ne ole yhtä kestäviä.
Kyllä, mietin vaan että onkohan noiden laatu mistään kotoisin nykyään… aikanaan tuntui että mahdollisimman halpaa paskaa laitettu noihin NB jäähyihin jonka myös kuuli.
Itsellä myös vieläkin pieni kakan maku suussa jostain vanhasta nForce-sirkkelistä. Karmea ulina ja vaihtuikin nopeasti vesiblokkiin, jonka silloin sai Zalmannin reseratoriin kiinni. Silti aika outoa ettei jotain 10W ole saatu jollain lämpöputkilla tms. passivoitua kun noita on näkynyt kumminkin enemmänkin sähköä syövissä piirisarjoissa. Ehkä joku varmuuden maksimointi näin alkuun ja passiivijäähyversiot jo nurkan takana tulossa.
Kyllähän muovi ja pätkä kuparilankaa on itseasiassa halvempaa kuin ne alumiinimötkylät. Mitä isompi alumiinimötkylä sitä suurempi ero tuulettimen eduksi.
Niin, jos sen tuulettimen saa jostain. Nämä eivät ainakaan ulkoapäin näytä miltään standardituulettimilta.
No jeesusteipillä saa toki aina ihmeitä aikaan, mutta mielummin ei.
Tai sitten vaan nappaa sen koriste"jäähyn" siitä ympäriltä pois tuulettimen mukana ja pistää tilalle jonkun paremman jäähyn ihan niiden normaalien emon reikien läpi?
Juurikin näin. Niille jotka nyt ensimmäisten joukossa näitä ostelee, piirisarjan jäähdytyksen modaus luulisi olevan aika triviaali temppu. Luin redditistä myös spekulointia tämän ympäriltä. Nämä kommentit mielestäni ihan päteviä:
Tuosta mahtumisesta olen samaa mieltä. Hinta taas ei johdu siitä lämpöputkivirityksestä, se nostaa hintaa korkeintaan luokkaa kympillä. Tietenkin emolle voidaan iskeä kova hinta koska muilta valmistajilta ei vastaavaa löydy.
Kaksi ensimmäistä kohtaa taas eivät toimi, koska Gigabyte hoitaa homman ilman tuuletinta.
Taitaa Ryzen 3700X päivitys jäädä tuonnemalle, emot maksaa ihan liikaa. Kertaakaan maksanut yli 200 euroa emosta, B550 odotellessa.
Edellinen emo maksoi 167e ja se oli Deluxe malli, ei hintaluokkansa huonoin. Prossu maksoi ihan saman verran.
Noilla Deluxe ominaisuuksilla ei ole koskaan ollut mitään käyttöä, joten halvempi emo ehdottomasti on se juttu.
Prossuun viitsii laittaa lisää hintaa, koska se on tuohon nykyiseen nähden melko Deluxe.
Juttu on vissiin vaan niin, että jos on mennyt tyhmästi ikkunallisen kotelon hommaamaan, niin siwan 100e emolevy ei vaan sinne sovi…
B550 viimeistään pyyhkii tuulettimet pois piirisarjoista uskoakseni.
Sama homma rahikaisella. Nykyinen X470 lauta maksoi 119eur Jimmyn joulukalenterista ja tyytyväinen oon ollut, vieläkin sama normihinta kuin tuolloin (149eur).
Itseasiassa taitaa olla neljäs uutena ostamani lankku (Asus G31, Asrock NForce 720D, Gigabyte H81, tämä), muuten aina käytetty lankku ollut alla.
Tuuletin on kaikkein halvin jäähdytysratkaisu. Jos ei olisi ei käytettäisi ainoatakaan tuuletinta koneessa.
Ennen valmistus oli halvempaa (palkat ja raaka-aineet) jolloin saatettiin kayttää kalliimpia osia. Nykyään ulkonäkö ajaa laadun ohi.
Kuparia käyttämällä ja siiliä suurentamalla varmaan tuuletin voitaisiin jättää pois.
Ei, tuuletin on tehokkain ja halvin keino tehostaa muita jäähdytysratkaisuja. Tuuletin itsessään on lämmitin, ei jäähdytin. 😉
Jos puhutaan 200+€ emoista niin se pari lisägrammaa kuparia tai alumiinia ei siinä paljoa maksaisi. Hitto kun joku valmistaja alkaisi tehdä jotain emosarjaa "käytettävyys edellä" tyylisesti. Ei ledejä, ei muovisuojia jne. Väittäisin että kysyntää olisi.
Ongelmana on nyt vain se että onko BIOS ajan tasalla, X570 on tällä hetkellä ainoa joka on takuuvarmasti.
Saa siinä myös 10gb lanin ja 4kpl pitkiä pcie paikkoja :hungry:
10GbE verkkokortit maksavat n. satasen erikseen ostettuna ja pitkillä pci-e paikoilla ei tee hevon hemmettiä.
Puhu vain omasta puolestasi. Mulla on kaksi näytönohjainta ja se 10gb kortti. Oli pakko hommata kapea kakkosohjain, koska muuten ei olisi edes se kolmas kortti (10gb) mahtunut. Nyt en voi enää käytännössä saada sitä Creativen uutta äänikorttia, kun paikat on loppu :itku:
kyllähän esim. jimms päivittää biossit vanhoihin emoihin jos siitä maksaa
Onhan se hieno juttu, että tämäkin onnistuu AMD:ltä BIOS -päivityksellä eikä tarvitse uutta kantaa laittaa. Tämä nyt on vaan enää emolevy valmistajien harteille jäänyt. Eikö todella monissa (ainakin Asusin) emoissa onnistu pelkkää nappia painamalla päivittämään BIOS.
Asuksella on yksi X470 ja yksi X370, jolla voi päivittää nappia painamalla. MSI:llä on luokkaa kymmenen..
—
Minusta tuntuu, että @sushukka on tässä oikeassa: AMD on pelannut varman päälle ja kaikissa X570:ssa on tuuletin, ettei joku riko niitä saunakotelossaan. Toivon kovasti, että on oikeassa myös PCIev4-väylistä ja niitä olisi ehkä kenties saatavilla myös B550-piirisarjalla. Toivon parasta ja odotan pahinta.
Nimemomaan.
Ei ihan kaikissa, muutamassa kalliimman pään emossa ei ole tuuletinta
Korjasin typon alkuperäiseen kommenttiini. Tuosta AMD:n "pakottamiskommentista" oli spekuloinnille jatkoa, että nuo superkalliit emot ovat saaneet laittaa ilman tuuletinta, koska niiden kanssa voi olla jokseenkin varma että kyseinen kohdeyleisö on sen verran valveutunutta että osaavat hoitaa myös kotelotuuletuksen. Tämä alkoi kuitenkin mielestäni olla jo sen verran vahvaa mutua että jätin sen mainitsematta. Edelleen B550:stä odotellessa tai sitten hätäisemmille x470/b450.
nForce 4 emot ilman sirkkeliä eivät olleet superkalliita, joten en minäkään tuota spekulointia osta. Todennäköisemmin valmistajat menivät yli siitä mistä aita on matalin. Onhan sirkkeli paljon helpompi suunnitella kuin heatpipe viritys. Siten tilanteen korjautumiselle jatkossa on toivoa. Kuitenkin tuulettamattomassa kotelossa kärsii moni muukin osa kuin piirisarja.