iFixit-sivusto on tutustunut työkaluarsenaaleineen Yhdysvalloissa hiljattain myyntiin tulleeseen Andy Rubinin The Essential Phone -älypuhelimeen ja purkanut sen palasiksi.
Titaani-keraamirakenteisen puhelimen avaamista kuvataan erittäin haastavaksi ja iFixit joutui käyttämään puhelimen molempien puolien avaamiseksi lämmön ohella jäädytystaktiikkaa. Laitteen takakuori osoittautui pelkäksi peitelevyksi, jonka alta ei pääse käsiksi oikeastaan mihinkään hyödylliseen. Näyttölasi hajosi puolestaan irrottaessa, mutta sen alta paljastuneen ruuvikiinnitteisen välirungon kautta pääsee lopulta käsiksi puhelimen komponentteihin.
Puhelimen 11,7 Wh:n akku on kiinni helposti irrotettavilla vedettävillä liimakaistaleilla. Suurikokoinen piirilevy levittäytyy akun ympärille sekä puhelimen ylä- että alaosaan ja USB-liitäntä on integroituna piirilevylle, joka tekee sen korjaamisesta erittäin kallista. Etu- ja takakameran moduulit irtoavat puhelimen rungosta viimeisten komponenttien joukossa piirilevyn irrottamisen jälkeen. Hauskana yksityiskohtana modulaaristen lisälaitteiden kiinnittämisessä käytettävien magneettien napaisuudet on merkitty näkyvästi.
Yhteenvetona The Essential Phonen korjattavuusarvosana ei ole kovinkaan mairitteleva 1/10 pistettä. Suurin arvosanaan vaikuttava tekijä on erittäin pienillä saumoilla varustettu tiukkaan liimattu rakenne, jonka avaaminen ehjänä on lähes mahdotonta. Plussaa tulee lähinnä standardimallisista ruuveista sekä akun helposti irtoavasta kiinnityksestä.
Lähde: iFixit
Onko tässä mitään positiivista esim. kestävyyden kannalta? Luulisi, että noin ”tiukkaan” (parempaa sanaa en tähän hätään keksi) kasattu puhelin olisi sisuksiltaan aika hyvin turvassa.
Ei sitä ainakaan avata ja häkätä huomaamatta. Eikös tämänkin pitänyt olla varsin tietoturvallinen kapine? Vai sekoitanko johonkin muuhun konseptiin… luultavasti…
En usko. Eihän nuo sisuskalujen kestävyydet ole tähänkään mennessä ollut ongelma vaan juuri esim näyttö. Tosi tiukkaan pakatessa päinvastoin iskut menevät suoraan sisuksiin kun ulkokuori ei vaimenna ja levitä voimaa niin hyvin runkoon.
Sharpilta sen sijaan onnistuu vastaavan kapulan kasaaminen myös siten, että se on huomattavasti helpompi purkaa:
Taitaa olla toisella vaan vähän kevyempää liimaa tuossa näytön ja rungon välillä?
En tiedä sitten kumpi on parempi että lähteekö näyttö matkaan omia aikojaan vai onko se kiinni kuin tauti, koska ainoastaan näytön rikkoutuessa sitä puhelinta itse lähden korjaamaan, jos silloinkaan.
Merkittävin ero noiden kahden mallin välillä on, että Sharpin puhelimessa takakuoren irroittamisella pääsee käsiksi puhelimen komponentteihin kuten akkuun. Essentialin luurissa takakuoren irroittaminen ei vielä johda mihinkään, sillä kyseessä on vain peitinlevy. Ongelma ei ole niinkään näytön liimauksessa, vaan puhelimen rakenteessa.
Kuten aiemmin mainitsin, itse en sen enempää arvosta puhelimen purkamista, koska sitä puretaan ainoastaan näytön irroitukseen, jos silloinkaan.
Itse arvostan enemmän näiden kahden välillä The Essentialphonen ~85%:n screen-to-body ratiota vs. Sharpin 79%.
Jokaisella on toki omat mieltymyksensä. Henkilökohtaisesti kuitenkin arvostan, jos puhelin on edes jossain määrin korjattavissa esimerkiksi takuun umpeuduttua. Tuosta Sharpista vielä onnistuu akun vaihtaminen kohtuullisella vaivalla. Screen-To-Body ratiossa ero syntyy Sharpin ratkaisusta tuoda sormenjälkitunnistin laitteen etupuolelle. Jotkut siitä tykkää ja toiset eivät. Itse kuulun jälkimmäisiin.
Näinhän se on.
Itsellä puhelin on sen max. 2 vuotta.
Netin purkuvideoissa puretaan yleensä puhelin, joka on jo aikaisemmin purettu -> puhelin purkaantuu paljon helpommin, mitä oikeasti. Joissain se jopa myönnetään selityksissä…
Oikeasti esim akku on monessa senverran tiukasti kiinni, että muovipussikuori akussa venyy tai akku taipuu vähän irti repiessä, eli se pitäisi sitten ehdottomasti vaihtaa, jos ei halua palopommia siitä luurista.. Näyttö tietysti hajoaa hyvinkin helposti irti repiessä monessakin romussa..
Kyllähän nuo ovat melkoisen uskomatonta paskaa. Joku stoppi tuolle liimaamiselle pitäisi saada. Noissa menee ihan liikaa tavaraa hukkaan, kun noista tehdään käytännössä korjauskelvottomia..
Uus vain tilalle jos hajoaa. Kulutusyhteiskunta ftw.