Intel on aikeissa julkaista uusia Core X- ja Core S -sarjan prosessoreita tämän vuoden lopulla.

Yhtiön Computex 2018 -esityksen yhteydessä lavalle tuotiin Asuksen ja Gigabyten emolevyihin pohjautuneet kokoonpanot, jotka oli varustettu yhtiön vielä julkaisemattomalla 28-ytimisellä ja Hyper-Threading-ominaisuuden avulla 56 säiettä tukevalla HEDT- eli High-End Desktop -kategorian lippulaivaprosessorilla.

Käytännön demona Gigabyte-kokoonpanolla ajettiin läpi Cinebench R15 -testi, kun kaikki ytimet oli ylikellotettu toimimaan 5 GHz:n kellotaajuudella ja tulokseksi saatiin yli 7300 pistettä. Cinebenchin tietojen mukaan kyseessä oli Engineering Sample -prosessori, jonka perustaajuus oli 2,7 GHz. Intel ei vielä paljastanut tarkempia yksityiskohtia prosessorista, sen kellotaajuuksista tai hinnasta, mutta ilmoitti julkaisun tapahtuvan tämän vuoden lopulla.

Molempien kokoonpanojen prosessorit olivat nestejäähdytetty ja letkut olivat paksusti eristetty, mikä viittaisi esimerkiksi kompressorilla reilusti pakkaselle jäähdytettyyn jäähdytysnesteeseen. Missään nimessä kyseinen prosessori ei tule vakiona toimimaan kaikkien ytimien osalta 5 GHz:n kellotaajuudella ja todennäköisesti ei myöskään edes yhden ytimen osalta.

Päivitys: Tom’s Hardware ja Anandtech olivat päässeet kurkistamaan esityksen jälkeen demo-kokoonpanoa tarkemmin ja jäähdytys oli paljastanut kompressorilla jäähdytetyksi nestekierroksi. Lisäksi Cascade Lake-X -prosessoreiden kannaksi varmistui Xeoneista tuttu LGA 3467.

Mitä ilmeisimmin esitelty 28-ytiminen prosessori oli Intelin HEDT-alustan seuraavan sukupolven Cascade Lake-X -koodinimellinen prosessori, joka tullaan julkaisemaan nykyiseen Core X -sarjaan. Käytössä on 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettava XCC- eli Extreme Core Count -piisiru, joka on käytössä jo palvelinpuolella viime vuonna julkaistussa 28-ytimisessä Xeon Platinum 8180M -prosessorissa, joka toimii 2,5 GHz:n perustaajuudella ja yhden ytimen rasituksessa maksimissaan 3,8 GHz:n kellotaajuudella. Socket 3467 -kantaisen prosessorin TDP-arvo on 205 wattia, DDR4-muistiohjain on 6-kanavainen ja hintalappu on 13011 dollaria.

Tällä hetkellä suorituskykyisin Core X -prosessori on 18-ytiminen Core i9-7980XE-malli, jonka hinta on noin 2000 euroa. Intelin halvin 28-ytiminen Xeon maksaa tällä hetkellä 8719 dollaria, joten 28-ytimisen Core X -työpöytäprosessorin hinta tulee hyvin todennäköisesti olemaan jopa lähellä 10000 dollaria. Uudet Core X -prosessorit julkaistaan tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä eli loka-joulukuussa.

Computex 2018 -messuilla Asuksen osastolla on esillä ROG Dominus -konseptiemolevy, joka nähtiin myös Intelin keynote-esityksessä. 16-vaiheista digitaalista virransyöttöä on jäähdyttämässä jopa kuusi pientä tuuletinta, prosessorikanta on selvästi Socket 3467 ja kuusi DDR4-muistikampaa viittaa 6-kanavaiseen muistiohjaimeen. Asus ei ole paljastanut tarkempia yksityiskohtia alustasta. (Kuva: TweakTown)

 

Lisäksi yhtiö mainitsi julkaisevansa myöhemmin tänä vuonna myös uusia työpöytäprosessoreita Core S -sarjaan, mikä viittaa todennäköisesti 8-ytimisiin malleihin Socket 1151 -kannalle.

This site uses XenWord.
;