Yhtiön Computex 2018 -esityksen yhteydessä lavalle tuotiin Asuksen ja Gigabyten emolevyihin pohjautuneet kokoonpanot, jotka oli varustettu yhtiön vielä julkaisemattomalla 28-ytimisellä ja Hyper-Threading-ominaisuuden avulla 56 säiettä tukevalla HEDT- eli High-End Desktop -kategorian lippulaivaprosessorilla.
Käytännön demona Gigabyte-kokoonpanolla ajettiin läpi Cinebench R15 -testi, kun kaikki ytimet oli ylikellotettu toimimaan 5 GHz:n kellotaajuudella ja tulokseksi saatiin yli 7300 pistettä. Cinebenchin tietojen mukaan kyseessä oli Engineering Sample -prosessori, jonka perustaajuus oli 2,7 GHz. Intel ei vielä paljastanut tarkempia yksityiskohtia prosessorista, sen kellotaajuuksista tai hinnasta, mutta ilmoitti julkaisun tapahtuvan tämän vuoden lopulla.
Molempien kokoonpanojen prosessorit olivat nestejäähdytetty ja letkut olivat paksusti eristetty, mikä viittaisi esimerkiksi kompressorilla reilusti pakkaselle jäähdytettyyn jäähdytysnesteeseen. Missään nimessä kyseinen prosessori ei tule vakiona toimimaan kaikkien ytimien osalta 5 GHz:n kellotaajuudella ja todennäköisesti ei myöskään edes yhden ytimen osalta.
Päivitys: Tom’s Hardware ja Anandtech olivat päässeet kurkistamaan esityksen jälkeen demo-kokoonpanoa tarkemmin ja jäähdytys oli paljastanut kompressorilla jäähdytetyksi nestekierroksi. Lisäksi Cascade Lake-X -prosessoreiden kannaksi varmistui Xeoneista tuttu LGA 3467.
Mitä ilmeisimmin esitelty 28-ytiminen prosessori oli Intelin HEDT-alustan seuraavan sukupolven Cascade Lake-X -koodinimellinen prosessori, joka tullaan julkaisemaan nykyiseen Core X -sarjaan. Käytössä on 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettava XCC- eli Extreme Core Count -piisiru, joka on käytössä jo palvelinpuolella viime vuonna julkaistussa 28-ytimisessä Xeon Platinum 8180M -prosessorissa, joka toimii 2,5 GHz:n perustaajuudella ja yhden ytimen rasituksessa maksimissaan 3,8 GHz:n kellotaajuudella. Socket 3467 -kantaisen prosessorin TDP-arvo on 205 wattia, DDR4-muistiohjain on 6-kanavainen ja hintalappu on 13011 dollaria.
Tällä hetkellä suorituskykyisin Core X -prosessori on 18-ytiminen Core i9-7980XE-malli, jonka hinta on noin 2000 euroa. Intelin halvin 28-ytiminen Xeon maksaa tällä hetkellä 8719 dollaria, joten 28-ytimisen Core X -työpöytäprosessorin hinta tulee hyvin todennäköisesti olemaan jopa lähellä 10000 dollaria. Uudet Core X -prosessorit julkaistaan tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä eli loka-joulukuussa.
Computex 2018 -messuilla Asuksen osastolla on esillä ROG Dominus -konseptiemolevy, joka nähtiin myös Intelin keynote-esityksessä. 16-vaiheista digitaalista virransyöttöä on jäähdyttämässä jopa kuusi pientä tuuletinta, prosessorikanta on selvästi Socket 3467 ja kuusi DDR4-muistikampaa viittaa 6-kanavaiseen muistiohjaimeen. Asus ei ole paljastanut tarkempia yksityiskohtia alustasta. (Kuva: TweakTown)
Lisäksi yhtiö mainitsi julkaisevansa myöhemmin tänä vuonna myös uusia työpöytäprosessoreita Core S -sarjaan, mikä viittaa todennäköisesti 8-ytimisiin malleihin Socket 1151 -kannalle.
AMD julkaisi 32-coren Threadripperin. Jos sille tempaistaan hinnaksi pari tonnia, niin Intelillä on ongelma tuon 28-coreisen kanssa. Sen piiri on melkoisen kokoinen, joten valmistuksen on oltava tosi kallista eli sitä ei voi myydä halvalla.
Puhumattakaan siitä, miten AMDn kivissä luultavasti saadaan laskentatehoa pihalle fiksummin, esimerkiksi ilmajäähdytteisenä.
Tuliko muille mieleen juuri julkaistu kingpinin ja tinin värkkäämä automaattinen LN2 jäähdytin 😀 Joo ei ole jäässä putket, eli ei ole ihan niin kylmää nestettä liikkeellä, mutta ajoitus on hyvä 😛
Ei kovin kauas mennyt tomshardwaren uutisen perusteella.
https://www.tomshardware.com/news/intel-cpu-28-core-5-ghz,37201.htm
Näemmä 😆 Melko jäätävä emokin, 32 vaiheinen virransyöttö :cigar:
Vähintään 1kw:n kulutus tuolla 5ghz:n taajuudella ainakin AVX:ssä. Oisko 1400-1500W kylmällä?
Siinähän oli AX1600i powerina, siis pelkälle cpu:lle. Joku vielä oikeasti kuvitteli että tuo prossu olisi ollut vakiona. 😆
Saako kommentoida jotain Harviasta? Ehkä jätän sikseen. 🙂
Intel on tällä kertaa rehellinen ja kertoo suoraan prossun koodinimessä sen tarvitseman jäähdytyksen.
Tällä prossulla on yksi tehtävä: vetää sellaiset cinebench tulokset, että AMD ei voi esitellä threadripperinsä tuloksia julkisesti.
Ihan sama myysäänkö näitä maailmanlaajuisesti vain kymmeniä, mutta ideana on iskeä siihen AMD:n lemppari-benchmarkkiin sellaiset pohjat, ettei vastausta löydy välittömästi.
AMD:llä on luultavasti mennyt useampikin computex slide-dekki uusiksi viime yönä kun tuplaantuvatkin cinebench-tulokset näyttävät noloilta yli 7000 verrattuna.
Nopein nykyisistä 32-ytimen EPYCeistä (7601, 2,2/3,3.GHz) saa Cinebench 15:ssa tulokseksi 4068.
Jos 32 ytimen TR kellottuisi 50% paremmin kuin 7601 (eli olisi esim. 3,3/4,9), tulokset olisivat ehkä jossakin 6000 pinnassa (vähän lisää arkkitehtuuriupdatesta + nopeammista muisteista, jonkin verran pois kapeammasta muistikaistasta & ilman omaa muistikaistaa olevine sirujen hidastumisesta).
Cinebench R15 (Multi-Core) CPU benchmark list – compare CPU at cpu-monkey
Hieman huvittaa tuo ROG brändäys tuossakin konseptiemolevyssä. 28C/56T ”pelikäyttöön”…juuh.
AMD voi kyllä helposti nokittaa jäähyllä. Threadripper toimii ilmajäähyllä kun Intelin demomasiina vaati "vähän" kovempaa. Myös yli kilowatin kulutuksesta voivat kettuilla.
Tässä myös tuli hyvin esiin (jälleen kerran) kuinka tietyt sivustot ovat Intelin mainossivustoja kuten Anandtech. Historian valossa ei yllätä tippaakaan.
28 cores of bullshit, oli hauska video gamers nexus :lta
Olisivat edes piilottaneet noi ranteenpaksuiset kaapelit. 😆
Tästä tulee niin mieleenä Athlon XP aikainen "kuka kellottaa korkeimmalle" kisa. Silloin Intel ja AMD julkaisivat toinen toistaan korkeammalle kellotettuja prossuja. Muistaakseni joku Intelin kivi oli lopulta liian korkealle kellotettu, eikä toiminut edes vakiona vakaasti. 😀
Nyt on kyllä todellakin käynnissä ydinsota. On vain huvittavaa seurata kuinka kintut housuissa Intel oikeasti on. "Julkaistaan" (paskat ne mitään julkaisi) palvelinprossu yli kilowatin tehonkulutuksella ja toinen reilu kilowatti menee jäähdytykseen. Tämä vain siksi että voidaan kehuskella "meillä on nopein prosessori". AMD voisi pyytää der8aueria kellottamaan joku epyc tappiinsa ln2:lla ja lakaista tuolla Intelin tuloksella lattiaa. Aivan yhtä "hyödyllinen" tulos se olisi kuin tuo Intelin demo. 😀
AMD olis voinut myös mallinvuoksi ajaa kahdella 32C Epycillä testin ja todeta rauhallisesti ettei ihan päästy ilmajäähyllä samaan ja rauhoitella katsojia että näitä emo+prossucomboja saa samaan hintaan ja tehokulutukseen palvelimeen 4kpl. Samalla vetäytyvät toistaiseksi kompurajäähdytettyjen serverien kilpajuoksusta. " :D"
Steve Gamers Nexusista kyllä sanoi tuon olevan Skylake-X Xeon ja chilleri jäähdytys taustalla mikä on hyvin ymmärrettävää.
https://www.youtube.com/watch?v=tRH0-QwhvVQ
AMD ehtii kyllä julkaista 64 core epyc ennen kuin intel saa tuota 28c 5GHz monsteria markkinoille. 🙂
Missä vaiheessa Intel on ollut julkaisemassa 28C 5GHz prosessoria?
Samalla järjenjuoksulla voidaan ajatella että 8086K:n kellot on 7.2GHz koska der8auer ajoi kyseistä prosessoria tuolla taajuudella Computex-demossa.
Sehän se onkin. Osa mediasta julisti tällaista tietoa tuon kellotusdemon jälkeen. 😀
Eiköhän se kuitenkin ollut Cascade Lake-X, eli taas vähän viilailtu mutta edelleen 14nm
Meidän uutisessa esitetty tismalleen samat asiat, ilman suurempaa draamaa, joka toki sopii Stevelle/Gamersnexukselle ja hänen formaattiinsa:
Itsekin ihmettelin esim. Anandtechin uutisointia ja huolestuttavissa määrin monen muunkin sivuston ymmärtämättömyyttä, mitä 28 core ja 5 GHz käytännössä tarkoittaisi juurikin jäähdytyksen/tehonkulutuksen suhteen.
Anandtechin mukaan:
Intel’s 28-Core 5 GHz CPU: Coming in Q4
Engadgetin mukaan:
Intel will launch a 28-core 5GHz CPU by the end of the year
Tom's Hardwaren mukaan (otsikko päivitetty kun tajuttu mitä **** tulikaan kirjoitettua):
At Computex, Intel Demos A 28-Core Processor Clocked At 5GHz (Updated)
Samat tiedot tässä uutisessa jo eilen 🙂
Saas nähdä alkaako Intel tekemään erillistä 28-ytimistä piisirua, vai käyttääkö vaan suoraan tuota Xeonin Skylake-X XCC:tä, kytkee pois päältä ECC jne ja "koodinimeää" desktopille Cascade Lake-X:ksi.
En nyt muista, mutta oliko muka Skylake-X HCC-piisiru eri kuin Xeoneissa?
Tarvitaan vielä vähän twiitti-mouhotusta kuinka prosessori kulkee kenellä tahansa vähintään 5GHz.
Hyvin näkee näistä "uutisista" kenellä on 100+ artikkelia päivässä puskevat ammattibloggarit hommissa ja kenellä ei:kippis:
Eiköhän tuo Cascade Lake-X tule sekä Xeoneihin että Core-sarjaan. Uutta vrt Skylake-X pitäisi olla tuki Optane-muisteille (siis niille DIMMeille, Intelin esittelyssä mainittiin erikseen "next gen Xeon") ja luultavasti ne Spectre/Meltdown-korjaukset.
Muistaakseni Cascade Lake-X + Purley -alustasta on jotain diavuotojakin ollut jo
Sama HCC-siru molemmissa, käännä tuota i9-7980XE-dieshottia 90 astetta oikealle niin on näkyy paremmin että sama setti kyseessä.
Osahan kuvitteli että tämä olisi ollut intelin 10nm piiri jossa useampi pieni piiri vierekkäin AMD:n tapaan. Sitten alkoi paljastua faktat ja todettiin että vanha ylikellotettu serveripiiri se siellä on.
Sinällään ymmärrän että moista multi-chip pakettia inteliltä kovasti odotetaan. Sitten jos/kun se joskus julkaistaan niin kyllä Intel todellakin hehkuttaa kuinka ovat keksineet siihen x y ja z hienouksia joita kilpailijalla ei ole. "Unohtaen" tietysti sen että ovat vähintään pari vuotta myöhässä. 🙂
:vihellys:
katso liitettä 107439
Tossa yksi niistä Cascade Lake + Purley -dioista
Intel poistanut Computexissa Asuksen ja Gigabyten osastoilta esillä olleet 28core-kokoonpanot:
Niin tosiaan, sama piisiru, mutta päivittynee niin Xeoneihin kuin Core X:ään.
Hieman kyllä huvittavaa lukea tuota Piednoelin ulinaa, joo varmaankin entisenä Intelin miehenä on pidettävä omiensa puolta mut sanoisin kyllä et TR tulee myymään"hitusen" enemmän kun serverikantainen Intelin vastaava. Jos Intel nyt ylipäänsä on edes julkasemassa virallisesti tuota 28-ytimistä prossua, mitä henk koht pidän hieman epätodennäkösenä.
Skylake-SP XCC piiri
katso liitettä 107440
Sizing Up Servers: Intel's Skylake-SP Xeon versus AMD's EPYC 7000 – The Server CPU Battle of the Decade?
Jossain mainittiin että tämä tapahtui hyvin nopeasti sen jälkeen, kun AMD oli kertonut että 2. sukupolven Threadrippereissä on 32 ydintä
Mietin tässä että
-mistä lähtien intel on ollut kellottajien puolella? Kerroinlukot ja purkkapallot?
-milloin Intel on viimeksi demonnut ylikellotusta? Miksi siis nyt?
Kyllä hatun noston arvoista pelleilyä, ihan kun voisi 28corea 5ghz viedä vain joku 400W tai reilusti alle mikä olisi vielä hyvin jäähdytettävissä hyvällä vesikierrolla.
Sinäpä sen sanoit. Kunnon panic mode päällä. 😀
No Core X -prosessorithan ovat kerroinlukottomia. Korkeat kellot, huimat Cinebench-tulokset sopivat lavaesiintymiseen, miksipä ei. Intelhän onnistui esityksellään varmaan niin kuin halusi, maailman isoimmat tekniikkamediat uutisoivat tulossa olevasta 28-ytimisestä 5 GHz prosessorista.
Kyllä Xeonejakin (jopa LGA-3647-kantaisia) voi ylikellottaa. Ainakin tällä emolevyllä.
(Jos olet Intelin hyvä kaveri.)
…
Aside from drooling over such a system, one of the stand-out features listed for the Sage is its ability to overclock both CPUs. We have been told by Intel that none of the Xeons are overclockable, which usually means that the CPU multiplier is not adjustable. ASUS hasn't released any details on the overclocking capabilities, however there are two ICS chips on the board which are usually attached to motherboards that offer significant base clock frequency adjustment, so our current thoughts are it will be using BCLK adjustments for overclocks. BIOS redundancy did not make it on the Sage as there is only a single BIOS chip on the board.
…
Dual Xeon Scalable Overclocking: ASUS WS C621E 'Sage' Workstation Motherboard Announced
Itse kun 16-ytimisellä Threadripperillä pelaan PUBG ja striimaan x264-koodekilla 1080p60 niin CPU usage on hieman päälle 20 %, ei ole siihen käyttöön enää näillä ydinmäärillä tarvetta. Videoiden renderöintiin, enkoodaukseen, 3d-renderöintiin jne sitten nämä tuovatkin hurjasti taas lisää voimaa.
Loistavaa viihdykettä :kahvi:
3d-lasit ja purkki poppareita vain puuttuu 😀
Noissa on ylikellotus tosiaan BCLK-väylän kautta, ei kertoimella.
Markkinoinnillisesti aivan hemmetin iso munaus jättää mainitsematta, että normikäyttäjällä kellot jää tuosta demosta sen 20-30% alemmas ja varmaan tulokset myös. Vastapainona toki, ettei kulu kilowattia tuon ajamiseen.
Riittääkö välttis ees kW :D? Dominuksessa kuusi lisävirtaliitintä prossulle ja paperilla maksimi power prossulle 2100W. 5 vuotta joku osti 1200W virtalähteen ja moni kysyi mihin tarvitset noin isoa. Nyt tuo ei välttis riitä kuin yhdelle osalle….
1600W powerihan tuolla CPU:lla oli kaverina. Eiköhän se lähemmäs 1.5kW vienyt.
5GHz tulos vs. base clock 2.7GHz. Eli kuluttaja saisi ainakin 30% matalammat tulokset, jos siis tuota koskaan ikinä julkaistaan. TR2 ja sen 32 corea murto-osalla hintaa on todennäköisesti 99% käyttäjistä järkevämpi vaihtoehto. Intel yrittää vain saada mediahuomiota ja kiinnostusta pois AMD puolelta.
Intel halusi huomion pois threadripperistä ja onnistui siinä hetkellisesti saaden jopa muutaman, luotettavana pidetyn sivuston, hehkuttamaan olematonta. Ei kestänyt onneksi kauaa että totuus tuli julki. Tämä antaa kyllä AMD:lle hyvän kipinän kuittailla kunnolla takaisin tulevaisuudessa. Oikeastaan toivon sitä.:D
Onko Intel maksanut näille näistä uutisista, vai onko alan "ammattilaiset" oikeasti noin typeriä? :confused2: 8c 5GHz olisi jo valtava harppaus ja ehkä jopa uskottavissa. Mutta että 28 ydintä noilla kelloilla, juu ei.
Kiireessä asioita uutisoidaan mahdollisimman nopeasti, juuri tästä syystä esim. meillä io-techissä ensisijaisesti ei pyritä mahdollisimman nopeasti/paljon ajattelutapaan. Pyrimme ainakin pureskelemaan ajatuksella uutisoitavat asiat.
Ja minä kun luulin, että täällä on pari todella värilliset lasit omistavaa henkilöä… Äijähän on pihalla kuin lumiukko eikä viitsi tarkistaa yhtään ainoaa faktaa.
No tuo on siis Intelin entinen työntekijä.