Suurin uudistus 15 watin TDP-arvolla varustetuissa 8. sukupolven U-sarjan Core i5- ja i7-prosessoreissa on ytimien määrän tuplaaminen kahdesta neljään edellisen 7. sukupolven U-sarjan malleihin verrattuna. Lisäksi L3-välimuisti on tuplattu, UHD 620 -grafiikkaohjain on optimoitu 4k-videoille ja kaikissa prosessoreissa on käytössä Hyper-Threading-ominaisuus eli ne tukevat kahdeksaa säiettä.
Vaikka kyseessä on uusi sukupolvi, U-sarjan Kaby Lake Refresh -prosessoreissa on käytössä on sama Kaby Lake -arkkitehtuuri kuin 7. sukupolvessa ja optimoitu 14 nanometrin viivanleveys, jota Intel kutsuu 14 nm+:ksi.
Myöhemmin tänä syksynä Intel aikoo julkaista Coffee Lake -koodinimelliset S-sarjan 6-ytimiset Core i5- ja i7- sekä neliytimiset Core i3 -sarjan työpöytäprosessorit, jotka valmistetaan toiseen kertaan optimoidulla 14 nm++ prosessilla. Tänä vuonna on tulossa myös 10 nanometrin Cannonlake-prosessoreita, jotka nähdään oletettavasti ensimmäisenä vähävirtaisissa Y- ja U-sarjan prosessoreissa.
Tänään markkinoille esiteltiin neljä uutta 8. sukupolven U-sarjan prosessoria, joista kaksi on Core i7- ja kaksi Core i5-sarjan mallia. Kuten edellä mainittiin, kaikki ovat neliytimisiä, mutta i7-malleissa on kahdeksan megatavun, kun taas i5-malleissa neljän megatavun L3-välimuisti. Suorituskykyisin malli on Core i7-8650U, joka toimii 1,9 GHz:n perustaajuudella ja maksimissaan 4,2 GHz:n Turbo-taajuudella.
Intel lupaa omissa markkinointimateriaaleissaan 8. sukupolven U-sarjan Core-prosessoreilla suorituskyvyn paranevan 40 % verrattuna edelliseen sukupolveen verrattuna ja pilkkoo suorituskyvystä 25 % tulevan lisäytimistä ja loput 15 % piirisuunnittelusta ja optimoidusta valmistusprosessista.
Kauppohin ensimmäisiä 8. sukupolven U-sarjan Core-prosessoreita odotetaan OEM-valmistajilta kannettavissa tietokoneissa jo syyskuussa.
Lähde: Intel
Ovatkohan kaapanneet AMD:n markkinamiehiä, kun termi up to on ilmaantunut intelinkin markkinamateriaaliin.:confused2:
Tämä on kyllä aikamoinen suorituskykylisä U-sarjaan. Noita kun tungetaan pilvin pimein läppäreihin. Mullakin on olevinaan tehokas puolitoista vuotta vanha läppäri, jossa on i7-5600U, jossa on, köh, 2 ydintä ja 4 säiettä…
Aina se on ollut siellä
Ei kiinnosta! Sillä eihän tuo piiri anna sitä mahista että siirrät edellisen sukupolven GPU:n yksinään louhimaan toiselle PCI linjalle menettämättä ensimmäisen PCI-x paikan kaistan tehoja…. Ja eiks tää ollut tosiaan sellainen ”välimalli” joka kukaan ei tarvi … voi intel … taas valuu omaan sukkaan :/
Hetkinen… nämä on vielä 14nm?
Ymmärsin, että nyt syksyllä tulevat Intellin mobiiliprosessorit olisi pitänyt olla ensimmäiset 10nm prossut heiltä. :confused:
*Raivoisaa Googlailua hämmennyksessä*
Ilmeisesti tuo 14nm++ prosessi on nyt siis tällä hetkellä parempi kuin heidän 10nm early. Eli ensimmäistä 10nm prosessia ei varmaan kovin monessa laitteessa nähdä.
10nm+ tulee sitten laajemmin käyttöön.
Perskele. Pitääkö tässä nyt siirtää läppärin ostoa sen verran, että rupeaa saamaan asiallisia vehkeitä neliytimisillä näillä prosessoreilla.
Alkaa kuulostaa touhu komedialta…
Ainahan sitä valmistusprosessia on hiottu, niin kauan kuin se on ollut käytössä.
Mutta näköjään saa se touhu jo täysin komedian/parodian piirteitä, kun ruvetaan tällä lailla uudelleen nimeämään jatkuvasti.
Ei taida siis olla itse arkkitehtuurissa paljoa tapahtunut, kun tällä lailla keksitään edistystä markkinoinnin toimesta.
Hetkonen, minä odotin tältä päivältä koko lineuppia. Lieneekö työpöytäkikkareet julkaistua tänään myös vai oliko tämä nyt tässä?
Wccftech väittää, että työpöytäkikkareet tulisivat myyntiin lokakuussa, mutta julkistus tulee hieman aiemmin (mutta ei näköjään vielä).
Ookke. Olin jostain lukevinani että "Intel releases 8th gen Coffee Lake during eclipse on 21th!" tms. niin oletin että siinä tulis kaikki kikkareet pihalle mutta ei kai sitten passaa kun odotella. Kirottua.
"In our pre-briefings, Intel only mentioned Coffee Lake in the context of the fact that today’s launch is not Coffee Lake. Because media were expecting this to be Coffee Lake (and expecting it to be a desktop processor launch), the question ‘is this Coffee Lake’ was actually asked several times, and the answer had to be repeated." – Anandtech
Menee pikkasen sekavaksi tämä Intelin touhu, kun kahdeksas sukupolvi käsittää nyt Kaby Lake Refreshin, Coffee Laken ja Cannonlaken.
Jaahans.. Desktoppia saakin sit taas odotella. Ihme ettei intelin päässä väpätä meno yhtään kovempaa. Liene mentävä ryzeniin tässä kohta jos ei ala kuulumaan. Tais kuuluisa se lennähtää tuulettimeen kunnolla ryzenin saapuessa.
Noh, ainakin alkaa koremäärät vihdoin kasvamaan. Hyvä AMD 🙂
Eihän nämä mitään ihmeitä tee, mutta liike Inteliltä oikeaan suuntaan. Ja kyllähän se osoittaa etteivät pienemmät viivaleveydet enää ole ihmelääke kaikkeen, kun Intelilläkin aivan hervottoman isoine budjetteineen on pienen pieniä vaikeuksia saada 10nm tekniikkaansa kohdilleen. Voisi arvata ettei muiden valmistajien 7nm piireillä ole niilläkään ihan helppoa.
Mutta onhan tuo uusi portfolio aika hankala seurattava. Ostajalla on paljon kotiläksyjä edessä kun kävelee tietokonekauppaan…
Jotenkin näkisin että tässä kohtaa ei olisi kannattanut alkaa ripuloimaan näiden julkaisujen kanssa. Juurikin tuollainen sekavuus aiheuttaa hämmennystä ja etenkin kun vielä näihin sotketaan eri piirien/alustojen rajalliset tuet niin voisi kuvitella että joku voi valita jonkin helpomman tien ostoksensa ja/tai päivityksensä suhteen.
Uskoisin että tällaiset välimallinjätkä julkaisut olisi nyt kannattanut suosiolla jättää väliin.
Tämähän taitaa olla ensimmäinen oikeasti merkittävä parannus kannettavien prosessoreihin sitten Haswellien.
Nopeusero i5-4200U, joka taisi olla ensimmäinen 15 W low-power mobiiliprossu silloin 2013, i5-7200U on selvästi pienempi kuin tuo nyt saatu parannus tuohon i5-8250U. Välillä 7–8 eivät tosin ole parantaneet tuota integroitua näytönohjainta (pl. maksimikellotaajuus), toisin kuin väleillä 4–5–6–7.
Skylaken jälkeen arkkitehtuurissa ei ole tapahtunut mitään. Ellei lasketa AVX-512:ta, erikokoista L2 välimuistia ja erilaista tapaa liittää prosessorit toisiinsa. Eli käytännössä ei mitään.
Nämä "10nm" ja "7nm" tekniikat sisältävät enemmän tai vähemmän markkinointilisää, eli suoraan ei kannata vertailla.
Moni ennustaa ettei Intel ole enää kauaa valmistustekniikkojen kärkipaikalla koska kehittää vain yhtä tekniikkaa kerrallaan, toiset kehittävät kahta tekniikkaa samanaikaisesti. Tässä vaiheessa pitkälti spekulaatiota tosin.
No, siis varmasti on markkinointilisää, mutta kyllä varmaan on myös ihan oikeaa kehitystä tapahtunut, jotta saavat tungettua tuohon 15 W rajan alle neljä ydintä järkevillä kellotaajuuksilla? Ei tosin näköjään arkkitehtuurissa, vaan juurikin tuossa valmistusprosessissa. (Tehonkulutuksen osalta.)
Lisäytimistä kun ei olisi mitään iloa, jos niiden takia pitäisi ihan liikaa pudottaa kellotaajuuksia, nytkin noissa mobiiliprosessoreissa on aika rankkaa suunniteltua ”throttlausta”. Jotenkin tuntuu melkein taikuudelta, kun se parin watin Core M laskee yhdellä säikeellä ensimmäisen kymmenen sekunnin ajan melkein yhtä nopeasti kuin reilu pari vuotta vanha neliydin-työasema-Xeon.)