io-techin testissä MSI:n GeForce GTX 1080 Ti -malliston suorituskykyisin Lightning Z -malli, jota valmistettu 3000 kappaleen rajoitettu erä.
Tutustumme artikkelissa pikaisesti noin 945 euron hintaisen MSI:n GeForce GTX 1080 Ti Lightning Z -näytönohjaimen ominaisuuksiin, suorituskykyyn ja ylikellotuspotentiaaliin vakiojäähdytyksellä. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset.
Lue artikkeli: Kokeiltua: MSI GeForce GTX 1080 Ti Lightning Z
Vertailukohtina mukana ovat io-techissä aiemmin testatut AIB-valmistajien 1080 Ti -custom-mallit Asukselta, MSI:ltä ja Aorukselta sekä NVIDIAn Founders Edition -referenssinäytönohjain:
Aavistuksen övereitä nämä kalleimmat OEM-mallit, mutta sillähän sitä suorituskykyä saadaan kun laitetaan ison piirin kylkeen valtava virransyöttö joka pysyy stabiilina korkeilla virroilla ja päälle jättikokoinen jäähdytin.
Miksi ei kunnon kellotuksia edes kokeiltu? Ihme touhua.
Eli ilman rajoitteita kerta kytkimellä saa TDP:n pois, ja tuulettimet 100% ja koppa auki. Ei sinne silti olisi tarvinnut killeri jännitteitä laittaa.
Ei ole kortin syy jos joutuu jossain kämäsessä kotelossa kuumenemaan. Itsellä joskus 10v sitten viimeksi ollu luukut kiinni.
Ei avonainen kotelo ole paras. Se saattaa jopa kierättää samaa ilmaa kuin mitä lämmittää.
Paras on kylmä sisään ja lämmin ulos.
On se. Näyttiksen oma tuuletin jo pukkaa kuumaan ilman kauas kotelosta.
Jos tälläinen specialkortti saatiin testiin niin ehkä tältä testiltä odotettiin vähän enemmän. Tuskin tätä korttia on peruspentille tarkoitettu.
Koska kortissa on kytkin jolla TDP rajat saa pois päältä niin olisi ollut rehellisyyden nimissä kiva nähdä kulkeeko tämä yhtään kovempaa kuin käytännössä kaikki muut 1080ti:t tai Titanit. Melkein kaikki GP102 läpyskät menevät suunnilleen tuonne 2050Mhz nurkille ihan ilmajäähyilläkin. Tämän testin perusteella tuo 200 euron hintalisä ei ole millään tavalla perusteltu koska ilman kytkimen käyttöä tämä on sama kuin kaikki muutkin custom 1080ti:t.
GPU kaatui +75 MHz ja muistit kaatui +400. Ei siis tuntunut jäävän kulku TDP-rajasta kiinni.
Täytyy vielä erikseen kokeilla irtoaako tuolla ln2-kytkimellä lisää ja päivittää artikkeliin.
Korttia tarjottiin testiin ja ajattelin, että mikä jottei sitä voisi kokeilla. Mitään ln2-testejä tälle ei ollut aikaa tehdä, mutta kiinnosti onko näihin binnattu jotain parempia grafiikkapiirejä ja miten Tri Frozr suoriutuu. Jos tälläiset kokeilut tuotteista ei tunnu kiinnostavan niin jätetään jatkossa suosiolla väliin ja tekemättä :tup:
Ei näissä mitään vikaa ole. Lähinnä se mietityttää että jos tuo kytkin ei tuo mitään ekstraa niin tämä on käytännössä sama kuin kaikki muut 1080ti:t parin sadan ylimääräisellä hintalapulla. Ilman eroavaisuuksia tämmöiset pitäisi ampua suoraan suohon.
Markkinoiden komeimmat RGB-valot kuitenkin 😉
Ainiin unohtui että RGB = 7fps lisää :srofl::srofl:
Jos nyt ajatellaan että kortin kohdeyleisönä on RGB-valojen etsijöiden lisäksi myös porukkaa jotka haluavat kellotella hieman kovemmin, niin ehkä TDP-featuresta olisi iloa custom-loop vesille laittajille?
Ts. miten tämän extreme kellotus eroaa 1080TI FE:stä?
Tämä aiheutti hykertelyä. 😀
Tämän hintatason laitteet jäävät minulta suosiolla hyllyyn, mutta on kiva lukea näiden huippumallien (ja -hintaisten) testejä. Hyvä artikkeli. :tup:
Tuo LN2 kytkimen testaus olisi ihan mielenkiintoinen lisä.
Ainakaan ilman sitä en näe mitään järkeä hankkia kalliimmalla hintalapulla olevaa korttia, kun Gigabyten Aoruksen Extreme versioita irtoaa halvemmalla. Ellei nyt sitten halua maksaa parista 3-vaiheesta lisää, jotka ei taida sinällään tuoda enää mitään lisää, jos 12+2 pystyy pitämään vakaat kellot 2062MHz/1472MHz (5890MHz).
Kyllä kiinnostaa!:tup:
Totta tuokin.:tup:
Pointti lienee että tämä on suoraan LN-yhteensopiva eli jos aina ajaa tätä nestemäisellä typellä niin optiot löytyy suoraan, eikä tarvitse tinailla itse.
Virrankulutushan ampuu itseensä taivaisiin, samoin lämmöt joten LN on ainut millä pyörii kun kunnolla kellottaa.
Jos jotain rompetta tarjotaan testiin niin tottakai siitä jonkinlaiset tuntumat kannattaa ottaa. Ei kaikkea tarvitse testata viikkotolkulla.
Mutta olisihan joskus hauska nähdä kunnon LN2 kellittelyartikkeli :smoke:
Yleisön pyynnöstä päivitän mukaan kokeilun LN2-kytkimellä piakkoin :tup:
Aika vaatimattomat kellot hintaan nähden. Tosin ei kai tätä mallia ole tavan tallaajalle tarkoitettukaan (paitsi niille, joilla rahat polttaa taskussa).
Määrä kyllä on selvä vihje että parempaa mallia tulossa tämän vuoden sisään.
Tartteekohan Jimssin omistaja Ferrarin? Lähtenyt totaalisesti mopo käsistä.
Ekana Vega64 korttien poskettomat hinnat, ja tämä 1080Ti Lightning Z > 1249€ !
MSI GeForce GTX 1080 Ti Lightning Z -näytönohjain, 11GB GDDR5X – 1 249,00€
:facepalm:
Mukava lukea luotettavia arvosteluja.
Tuntuu koko Pascal sarja jumittuvan tuohon 2030-2060 MHz paikkeille.
mm. Guru3D:n testeissä näkyy tosi usein melko hurjalta kuulostavia 2130-2165 MHz ylikellotustuloksia AIB ilmajäähyillä.. Mistähän tuo pulju kiskoo noita lisäkulkuja.
Tuli aikoinaan kokeiltua GTX 980 Matrix Platinumia, tää näyttää samanlaiselta härpäkkeeltä. Paljon hienoja juttuja millä ei sit oikeastaan ole mitään väliä perus pelaamisella. Valot on kyl komiat.
Onkos noissa sarjanumerot kun rajoitettu erä?
Jep jep, jos tämän kortin ostaisin niin itse ainakin heittäisin heti nuo vakio föönit vidduun ja lätkäisisin kiinni siilen päälle vaikka 2x Corsairin SP120 HPEHSP tuulettimet. Itsellä noissa Morpheus jäähyissä toimineet hienosti ja siirtävät varmaan joku tuhat kertaa enemmän ilmaa puolella äänenvoimakkuudella kuin tuollaiset vakio mini sirkkelit. Jäähdytys siilihän tuossa näyttää olevan oikein mainio ja virransyötön jäähdytys on toteutettu mallikkaasti joten siitä plussaa MSI:lle. Veikkaan että jo tosiaan tuulettimien vaihdolla saa laittaa mukavasti lisää jänöä ytimelle.
Mutta hienoa Sampsa että tällaisen pikakokeilun teit. Itse en tätä ole ostamassa kun odotan Voltaa mutta mukavahan näitä on lukea.
Itse odottelen sitä päivää, että tulee 5-6-korttipaikkaa korkea kortti reilun kokoisilla (n. 100mm) aksiaalituulettimilla asennettuna 90 asteen kulmaan suhteessa piirilevyyn, eli tornimallinen jäähy puhaltamaan kotelosta ulos
Semmoisen kun saisi, niin voisi harkita ATX-koteloa, tai kyllähän se useisiin mATX viritelmiin menisi myös 😎
Nykyään ei näyttiksen ylikellotuksesta saa oikein hyötyä. Muutama fps ei paljoa lohduta. Ennen kaikki oli paremmin 😀
Lightningin LN2-kytkimen vaikutusta on nyt testattu ja samalla noita Afterburnerin tarjoamia jännitessäätöjä.
Eli LN2-kytkimen avulla nousee tuo Power Target 116 -> 125 %. Käyttöjännitettä saa GPU:lle Afterburnerilla (myös siis ilman LN2-kytkintä) noin 0,05V lisää (1,025 -> 1,08 V) ja muisteille 0,5V (1,385 -> 1,435 V)
LN2-kytkimellä kellotaajuudet on vakiona NVIDIAn referenssitaajuudet eikä tehdasylikellotetut. GPU kulki Rise of the Tomb Raiderissa vakaasti +175 MHz asetuksella eli todellisuudessa kellotaajuus heitteli 3D-rasituksessa 2025-2038-2050-2060 MHz välimaastossa. GDDR5X-muistit kulki +400 MHz nopeudella eli 11,8 Gbps nopeudella. GPU-lämmöt siellä hieman päälle 70 asteen tienoilla.
Yhteenvetona siis LN2-kytkimellä ja jännitteen nostamisella sai GPU:lle n. 25 MHz ja muisteille 0,1 Gbps lisää eli varsin vähäinen hyöty ilmajäähdytyksellä. Käytännössä kaikilla custom 1080 Ti -näytönohjaimilla tulee ilmalla raja vastaan 2 GHz:n tienoilla ja muistit kulkee sen 11,6-11,8 Gbps.
Lopuksi kokeilin vielä tuulettimet 100 % (täysin järjetön meteli) ja kotelon kylki auki, mutta nestejäähdyttelijöitä ajatellen. GPU:n lämpötila laski noin 50 asteeseen ja GPU:n kellotaajuus pysyi tasaisena 2100 MHz.
Päivitän tiedot artikkeliin ja BF1-suorituskyvyn.
Thx, eli tehokas on jäähy ja siten 2100Mhz Corella on erittäin hyvin. Itsellä kortin tuulettimet 100%:lla kun ääni ei haittaa (jää hieman kompuran äänen alle enkä kuulokkeilla pelaillessa kuule niitä).
Jouduin pudottamaan +150 MHz GPU:lle -> 2076 MHz todelliset kellot, koska Tomb Raider oli vakaa, mutta BF1 ei.
Parhaimpina aikoina CPU:n kelloja sai nostettua 100% ja GPU:lle pitkään 50% kellotustulos oli keskiverto tulos, joten niihin nähden taaksepäin on menty.
Nyt pitää ostaa usein oikein erikseen kellotusmalli, että saa jotain aikaan ja silloinkin maltillisia 10-15% nostoja mahdollisuus tehdä. 10v sitten usein ostettiin joku halppismalli, jota sitten kuritettiin niin, että vakiokelloilla oleva huippumalli jäi taakse, eikä ero kellotettu vs kellotettu ollut enää kuin marginaalinen etu sille rahastuspiirille. Esim 8800 GTX vs 8800 GTS…
Ok, hyvä ja mielenkiintoinen arvostelu, nyt kun on faktaa tuosta erikoisesta LN2 kytkimestä ihan vakio jäähylläkin touhutessa.
Onko tullut tutkailtua paljonko kortin vakio bioksessa on TDP raja? LN2 kytkimellä irtoava TDP +25% tuntuu kyllä aika pieneltä?
Toki jos bioksen vakio on jo esim. 350W niin kyllähän sitten +25% antaa jo ~437.5W.