Intel on julkistanut CES 2019 -messujen yhteydessä liudan uusia prosessorimalleja kuluttajamarkkinoille. Merkittävin ero aiempiin malleihin löytyy F-sarjasta, jonka prosessoreista on kytketty grafiikkaohjain pois käytöstä.
Intel on julkaissut CES 2019 -messuilla uusia F-sarjan Core-prosessoreita. Uudet prosessorimallit perustuvat muiden 8. ja 9. sukupolven prosessoreiden tapaan Coffee Lake- ja Coffee Lake Refresh -arkkitehtuureihin. Voit lukea mallien tarkemmat tiedot alta löytyvästä taulukosta.
Prosessorit valmistetaan edelleen 14 nanometrin valmistusprosessilla ja niiden merkittävin ero sisarmalleihinsa on käytöstä poistettu grafiikkaohjain. Kyse on todennäköisesti Intelin tarpeesta paikata kapasiteettiongelmiaan, sillä grafiikkaohjaimen poistaminen käytöstä mahdollistaa sen osalta viallisten sirujen käytön myytävissä tuotteissa. GT2-tason grafiikkaohjain kattaa noin neljänneksen 8-ytimisen Coffee Lake Refresh -sirun pinta-alasta.
Intel ei julkaissut hintatietoja prosessoreista eilen niiden julkistuksen yhteydessä, mutta on nyt päivittänyt prosessoreidensa suositellut kuluttajahinnat ja sisällyttänyt mukaan myös uudet mallit. Säästöä grafiikkaohjaimettoman prosessorin ostamisesta ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa, sillä ainakin Intelin päässä hinnat ovat identtiset vastaavien grafiikkaohjaimella varustettujen mallien kanssa.
Virallisesti julkistettujen prosessorimallien lisäksi Intelin ARK-tietokantaan on ilmestynyt uusi Core i3-8100F -prosessori, joka vastaa odotetusti sisarmalliaan grafiikkaohjainta lukuunottamatta. 4-ytiminen prosessori ei tue Hyper-threading-teknologiaa tai Turbo-kellotaajuuksia. Prosessorin peruskellotaajuus on 3,6 GHz.
AnandTech kertoo lisäksi, että Dell on listannut verkkosivuillaan erään tietokoneen prosessorivaihtoehdoiksi vielä julkistamattomat Core i7-9700:n, i3-9100:n ja Pentium Gold 5420:n. Valitettavasti verkkosivut eivät paljasta prosessoreiden tarkkoja tietoja, mutta i7-9700 on 8-ytiminen ja sen Turbo-kellotaajuus on K- ja KF-malleja 200 MHz matalampi 4,7 GHz. i3-9100 on neliytiminen ja sen Turbo-kellotaajuus on maksimissaan 4,2 GHz. Prosessorit eivät tue HT-teknologiaa. Pentium Gold 5420 on tuplaydinprosessori, joka kykenee suorittamaan HT-teknologian avulla neljää säiettä. Sen peruskellotaajuus on 3,8 GHz.
Näinköhän ovat jättäneet GPU:n ihan kokonaan pois piipinta-alan säästämiseksi, vai onko se vain disabloitu rautatasolla…
Sitähän tässä on arvuuteltu viikkokatsaustakin myöten. Periaatteessa kyseessä olisi merkittävä säästö piirin koossa, eli enemmän piirejä per kiekko, mutta toisaalta ehtivätkö nuo olemaan markkinoilla niin kauaa että maksaa vaivaa suunnitella täysin uusi siru sitä varten?
Olisiko tässä myös valmistautumista siihen, että tuodaan niitä Intelin omia erillisnäytönohjaimia markkinoille?
Toisaalta, mikäli iGPU vie merkittävän osan piirin koosta, niin silloin myös iGPU vikaisia piirejä tulee "merkittävä" määrä kaikista viallisista piireistä. Saadaanpa siis nekin kaupaksi. Veikkaan siis että iGPU on vain disabloitu.
Jep, se on todennäköisempi vaihtoehto ehdottomasti.
Ei tällä sen kanssa ole tekemistä.
Se on ihan tavallista, että CPU tai GPU valmistajat eivät valmista lähellekään niin monta eri piiriä kuin mitä myyvät vaan halvemmista malleista on mikrokoodi tai muulla keinoin estetty osa coreista ja toiminnoista. Tästä ei tietenkään huudella hirveästi, koska markkinointi syistä halutaan, että se tonnin siitä premium tuotteesta maksanut ajattelee ostaneensa täysin eri tuotteen kuin150 € budget tuotteena saman piirin ostanut. Lisäksi valmistajat pystyvät lypsämään enemmän rahaa tarjoamalla vaihtoehdot eri hintaluokkiin.
Sinällään tavallisen kuluttajan on mahdotonta tietää miten moni piiri on oikeasti sama mutta disabloituna versiona.
Taitaa Intel valmistella oman GPU:n tuontia myyntiin.
Intel’s First (Modern) Discrete GPU Set For 2020
edit: olikin jo spekuloitu sillä. Itse uskon että intel totuttelee tilanteeseen että saa CPUn sijaan myydä CPUn ja GPUn.
Ei siinä ole mitään "totuttelemista" tai "valmistautumista" sen kummempaa kun muistuttaa insinööreille että älkää pistäkö tähän prossuun grafiikkaohjainta kun ladotte settejä kohilleen piirin suunnitteluvaiheessa.
Totta. Ja saa samalla igpu vikaiset myytyä myös pois. Igpu:ta kun ei tuolloin mihinkään käyttöön tarvitse.
Jossain luki, että Intel panostaa GPU puoleen tosissaan ja on palkannut ison insinööri osaston pelkästään valmistamaan optimoituja ja testattuja zero-day ajureita isoimpiin pelijulkistuksiin. Ajuri ongelmat oli yksi syy miksi Intelin aikasemmat yritykset päästä GPU puolelle ovat epäonnistuneet. Ilmeisesti nvidiakin ottaa tämän tosissaan, koska lisäsivät tuen freesync, jotta nvidia ei menettäisi markkinoita halvemmissa ja keskihintaisissa budget pelikoineissa.
Kilpailu on kyllä tervetullutta NVIDIAN ylivalta on ollut niin suuri, että se on johtanut jopa härskiin lypsämiseen esim. G-SYNC näytöissä.
Hyvä pointti. Eli voisko hinnatkin tulla vähä alaspäin :hmm:.
Itsehän ennustin vähän aikaa sitten ettei välttämättä tule koska käyttäjät ovat tottuneet LGA115X prosessorien sisältävän näytönohjaimen ja F-mallit tuottaisivat ikävän yllätyksen monelle.
Odotellaan ja katsotaan.
Veikkaan että hintaero GPU:lla varustettuihin malleihin tulee olemaan luokkaa 10-20 euroa.
Näissä ei kyllä kuluttajan kannalta ole mitään ideaa ellei hintaeroa ole tuntuvasti vs. iGPUlla varustettuihin malleihin :think:
Todennäköisesti ovat ns. viallisia piirejä, joista gpu vain disabloitu. Intel myy vialliset piirit ja asiakkaat saa hieman halvemmalla. Ei noita kannata liian halvalla myydä, koska ei niitä viallisia piirejä loputtomasti tule. Jos nuo hinnoiteltaisiin liian houkuttelevaksi niin Intel joutuisi myymään ehjiä piirejä noiden tilalla. Eiköhän hinta määräydy sen mukaan paljonko niitä on milloinkin tarjolla.
Voi hyvinkin olla mahdollista sitten kun GPU vialliset piirit loppuvat varastosta sanotaan, että on toimitusvaikeuksia juuri tuossa mallissa ja laitetaan myyntiin vain sisarmalli samasta CPU:sta. Sitten kun varastoon kertyy viallisia piireja ilmaantuukin taas noita myyntiin.
Intelin valmistaa vuodessa 300-400 miljoonaa piiriä (en tiedä mikä määrä tuosta on juuri PC CPU:ta mutta varmaan sekin on miljoonia) noilla tuotantomäärillä vaikka viallisia olisi vain prosentti kyse on valtavista tuontatoerista joilla voi ottaa miljoonia dollareita rahaa piireistä jotka muuten menisivät roskiin.
Kyllä minusta i5-9400 on mielenkiintoinen tuttavuus:
Intel® Product Specification Comparison
Se on käytännössä i5-8400 + 0.1GHz ja ihan suoraan kilpailee Ryzen5 2600:sta vastaan.
Gen9 ainoa uudistus taitaa olla juotettu IHS..
Kai minä tuollaisen hankkisin, jos Intel olisi mielessä ja budjetti pieni.
https://s21.q4cdn.com/600692695/fil…an_07_19_Recommended_Customer_Price_List_.pdf
KF-mallit on hinnoiteltu identtisesti iGPU:lla varustettujen kanssa, eli ei alennuksia Inteliltä siitä hyvästä että ottaa prossun ilman iGPU:ta
Mielenkiintoista, että integroitu grafiikkaohjain lasketaan nollan arvoiseksi. Ei tarvitse ihmetellä, että miksei useimmissa Ryzeneissä moista ole.
Noita tuskin on tarkoituskaan myydä massoittain kuten perus K-malleja, vaan Intel yksinkertaisesti haluaa päästä iGPU-viallisista prosessoreista eroon ja koska harva noiden K-mallien ostajistakaan koskaan tarvitsee iGPU:ta. Se kuka noita ostaa samaan hintaa kun perus K:ta onkin sitte toinen kysymys.. Tämä toki sillä olettamuksella että noissa fyysisesti on iGPU, joka on vain disabloitu.
Pakko sanoa, että käytännössä jos hinnat asettuvat samoihin, ei ole mitään järkeä ostaa F mallia…
Nämä sopisivat hyvin OEM-valmistajille koneisiin, joissa on dgpu. Intel pystyy kohentamaan toimitustilannettaan ja OEM säästää kuluissa, kun emolta voidaan riisua näyttöliittimet. Kuluttajahinnoilla pidetään huoli, ettei näitä mene liikaa tavan kansalaisille ja OEM:eille voidaan sitten tehdä hyviä könttätarjouksia.
Jätkähän on ovela. Tosin kaippa Intel on tarkkaan laskenut mitä väylää pitkin piirit kannattaa myydä, etteivät ne korvaa mitään kalliimman hintaluokan ostosta ja sotke myyntituloja väärässä markkinasegmentissä.
Intelillä taitaa olla todella huonosti saatavissa tällä hetkellä 35w ja 25w tdp pöytäkoneprossuja..
Tai ne on ainankin ilmeisesti loppu, kun muutama viikko sitten niitä kyselin..
Ja vielä alemmas mentäessä vielä heikommin (case pienehkö valmistaja joutuu venaamaan ~neljänneksen että saa uuden toimituksen tuoreimman sukupolven Atom-prossuja)
Juu, no itse katselin noita "normi" 2C4T…4C8T prossuja, kun olisi yhteen projektiin tarvinnut. Atomit on perinteisesti olleet liian suorituskyvyttömiä, ne (sekä celeronit ja pentiumit olen päättänyt jättää ihan rauhaan). Tietysti hyvä syy katsella AMD:n valikoimaakin, kun intelillä on vain "ei oo". Valmistajille tilanne tosin on hankalampi, kun emon ja prossun vaihto isompaan sarjaan ei ole läpihuutojuttu..
AMD:n puolella ITX jne emovalikoima on kehnompi, ja ryzenillä taitaa jäädä tdp min 45W:iin (Ryzen5 2600E). Itsellä oli rajana 35W, mieluummin jos olisi saanut 25W..
Jos ei häiritse grafiikkaohjain niin GE-päätteiset Ryzen APUt on 35W (esim AMD Ryzen 5 2400GE -prosessori, hinta 187€ )
Tuollainen integroitu grafiikka ohjain saisi olla vain paskimissa celeron tuotteissa ja muissa karvalakkimalleissa.
Ei vie kuin tilaa, tuskin muuta kuin haittaa erillisten näytönohjaimien omistajille.
Juuh, koska kaikki jotka käyttävät i3 ja sitä parempia prossuja on pelaajia joilla on erillinen näyttis? Pelaajat on pieni osa tietokoneen käyttäjistä. Suurin osa taitaa olla toimistoissa, joissa riittää hyvä prossu ja näytönohjainta ei tarvita.
Juuri näin. Jollen ole väärässä niin alle 10% pc koneista menee pelikäyttöön.
Muilla väännetään exceleitä tietokantoja tai luetaan vain posteja, editoidaan jne. Nuok kaikki tarvitsevat eri tehoisia prossia ja joissakin tarvitaan erillistä näytönohjainta ja aika monessa ei, joten integroitu ”vain toimii”.
Eli itseasiassa näitä versioita, joissa ei ole graffapiiriä pitäisi myydä kalliimmalla, kun niitä myydään vähiten 😉
Nuokin näyttävät olevan loppu..
Erittäin tarpeellinen kaikissa toimistokoneissa ja vastaavissa.
Kyllä se intergroitu GPU saa olla 115x: sarjassa ihan kaikissa prossuissa. Jos ei halua sitä sinne tilaa viemään, eikä tarvitse sitä, niin voi hankkia 2011 tai vastaavan alustan.
Eli ei mitään uutta auringon alla, katsotaan tilannetta taas uudelleen jouluna 2019 ? Siis jos Intel saisi tehtyä jotain uutta… enkä olisi vieläkään luottavainen 10nm prosessinsa suhteen, koska ovat sekoilleet sen kanssa jo liki 4v. Siis ilman mitään merkkiä paremmasta 🙁
Aika rahastusta että samat hinnat kuin normimalleissa. Ilmeisesti luottavat siihen että pakko ostaa näitä kun muut mallit loppu?
Kyllä integroitu gpu perusharrastajalla auttaa, esim näyttispäivityksen kohdalla voi jollain vähävaraisemmalla/nuoremmalla kundilla olla edellytyksenä myydä vanha ensin ja ostaa erotuksella se uusi. Kone pysyy mukavasti työpöytäkäyttöön kykeneväisenä väliajan integroidulla gpu:lla. Sama jos epäilee vikaa näyttiksessä jne niin näyttis irti ja integroidulla testaamaan. Parempi olisi tehdä joku mitättömän surkea IGPU näihin ihan vaan vikatilanteita jne varten muutenkin.
Mitättömän surkealla iGPU:lla vikatilanteita varten alettaisiin helposti kaikkia kyseisen valmistajan näytönohjaimia (ja ehkä muitakin tuotteita) pitämään surkeina. Siksi AMD pitää jotain tasoa yllä iGPU-puolella.
Tuskin siellä toimistossa tarvitaan edes sitä hyvää prossua.
Toimistohommisssa kun ei ole käytössä kuvankäsittelyä, CAD/CAM järjestelmiä, 3D mallinnusta tai renderöintiä ja jos on niin silloin se erillinen näytönohjain onkin tarpeen.
Luulisi kyllä että lähtee halvemmalla kuin normimallit. Xeonitkin olivat aikanaan selvästi edullisempia ja oli IGPU pois päältä.
i5-kone kestää aikaa paljon paremmin kuin Pentium-kone. Vieläkin näkyy varsinkin pienissä firmoissa jotain 775-kantaisia serrejä. Q9400 jaksaa excelit, outlookit ja muut paljon paremmin kuin saman aikakauden Pentium. Kaikki ei vaihda konettaan kahden vuoden tai edes viiden vuoden välein, jolloin kannattaa ottaa se parempi malli. Viikko sitten vaihdoin asiakkaalle läppärin kun i5-3520m oli prossukäyttö kokoajan 100% ja kone jumitteli, käytössä vain perus toimisto-ohjelmat ja muutama tietokantasofta. Ei se toimistokäyttö aina ole kevyttä.