Grafiikkaohjaimen poistaminen käytöstä mahdollistaa osittain viallisten sirujen hyödyntämisen, mutta prosessoreiden hinnassa muutos ei näy vaan hinnoittelu vastaa grafiikkaohjaimella varustettuja sisarmalleja.

Intel on julkistanut CES 2019 -messujen yhteydessä liudan uusia prosessorimalleja kuluttajamarkkinoille. Merkittävin ero aiempiin malleihin löytyy F-sarjasta, jonka prosessoreista on kytketty grafiikkaohjain pois käytöstä.

Intel on julkaissut CES 2019 -messuilla uusia F-sarjan Core-prosessoreita. Uudet prosessorimallit perustuvat muiden 8. ja 9. sukupolven prosessoreiden tapaan Coffee Lake- ja Coffee Lake Refresh -arkkitehtuureihin. Voit lukea mallien tarkemmat tiedot alta löytyvästä taulukosta.

 

Prosessorit valmistetaan edelleen 14 nanometrin valmistusprosessilla ja niiden merkittävin ero sisarmalleihinsa on käytöstä poistettu grafiikkaohjain. Kyse on todennäköisesti Intelin tarpeesta paikata kapasiteettiongelmiaan, sillä grafiikkaohjaimen poistaminen käytöstä mahdollistaa sen osalta viallisten sirujen käytön myytävissä tuotteissa. GT2-tason grafiikkaohjain kattaa noin neljänneksen 8-ytimisen Coffee Lake Refresh -sirun pinta-alasta.

Intel ei julkaissut hintatietoja prosessoreista eilen niiden julkistuksen yhteydessä, mutta on nyt päivittänyt prosessoreidensa suositellut kuluttajahinnat ja sisällyttänyt mukaan myös uudet mallit. Säästöä grafiikkaohjaimettoman prosessorin ostamisesta ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa, sillä ainakin Intelin päässä hinnat ovat identtiset vastaavien grafiikkaohjaimella varustettujen mallien kanssa.

Virallisesti julkistettujen prosessorimallien lisäksi Intelin ARK-tietokantaan on ilmestynyt uusi Core i3-8100F -prosessori, joka vastaa odotetusti sisarmalliaan grafiikkaohjainta lukuunottamatta. 4-ytiminen prosessori ei tue Hyper-threading-teknologiaa tai Turbo-kellotaajuuksia. Prosessorin peruskellotaajuus on 3,6 GHz.

AnandTech kertoo lisäksi, että Dell on listannut verkkosivuillaan erään tietokoneen prosessorivaihtoehdoiksi vielä julkistamattomat Core i7-9700:n, i3-9100:n ja Pentium Gold 5420:n. Valitettavasti verkkosivut eivät paljasta prosessoreiden tarkkoja tietoja, mutta i7-9700 on 8-ytiminen ja sen Turbo-kellotaajuus on K- ja KF-malleja 200 MHz matalampi 4,7 GHz. i3-9100 on neliytiminen ja sen Turbo-kellotaajuus on maksimissaan 4,2 GHz. Prosessorit eivät tue HT-teknologiaa. Pentium Gold 5420 on tuplaydinprosessori, joka kykenee suorittamaan HT-teknologian avulla neljää säiettä. Sen peruskellotaajuus on 3,8 GHz.

Lähteet: Intel (1), (2 (PDF))

This site uses XenWord.
;