Intelin kuluttajakäyttöön suunnatut alustat ovat pysyneet maksimissaan neliytimisinä aina vuodesta 2006 lähtien. Kauan pantattu siirtyminen kuuteen ytimeen on selvä vastaus AMD:n kilpailukykyisiin Ryzen-prosessoreihin, jotka toivat kuluttajaluokan hintahaitariin neliytimisten lisäksi myös kuusi- ja kahdeksanytimiset vaihtoehdot.

Intel siirtyi tick-tock-julkaisusyklistä virallisesti kolmen portaan julkaisusykliin viimeisimpien 14 nanometrin valmistusprosessinsa myötä. Tick-tock-syklissä vanha arkkitehtuuri julkaistiin ensin uudella prosessilla, jonka jälkeen uusi arkkitehtuuri tuotiin samalle prosessille. Kolmiportaisessa syklissä kaksi ensimmäistä askelta ovat edelleen samat, mutta uudesta arkkitehtuurista julkaistaan samalla prosessilla vielä toinen, optimoitu versio ennen siirtymistä uuteen prosessiin.

Kolmiportainen julkaisusykli näyttäisi kuitenkin loppuneen jo ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan, sillä Intel valmistelee parhaillaan jo neljättä 14 nanometrin prosessilla valmistettavaa arkkitehtuuria, Coffee Lakea. Coffee Lake on Kaby Laken jälkeen jo toinen optimointikierros Skylake-arkkitehtuurille, kun kolmiportaisessa julkaisusyklissä nyt olisi vuorossa uudelle 10 nanometrin prosessille siirtyminen.

Intelin Coffee Lake julkaistaan viimeisimpien huhujen mukaan kuluvan vuoden elokuussa yhdessä Z370-piirisarjan kanssa. SiSoft Sandran tulostietokantaan on ilmestynyt eilen tuloksia nimeämättömällä uudella prosessorilla, joka on kaikesta päätellen nimenomaan Coffee Lake. Prosessori tunnistuu Genuine Intel CPU 0000 @ 3,5 GHz:na ja siinä on kuusi ydintä, joista kullakin on 256 kt L2-välimuistia ja yhteensä 9 Mt L3-välimuistia. Testin mukaan prosessori olisi ilmeisesti Core i5 -malli, sillä se kykenee ajamaan vain kuutta säiettä, mikä kertoo, ettei Hyper-threading-teknologia ole käytössä.

Mielenkiintoisin yksityiskohta on kuitenkin käytetty alusta. Käytetty tietokone tunnistuu Intel Kabylake Client platformina. Kaby Lake -alusta viitannee tässä tapauksessa Z270-piirisarjaan ja LGA 1151 -prosessorikantaan, mikä tarkottaisi että Kaby Laken tapaan myös Coffee Lake tulisi toimimaan ainakin yhtä sukupolvea vanhemmilla emolevillä ja kenties jopa Skylaken yhdessä julkaistujen Z170-emolevyjen kanssa.

Itse SiSoft Sandra -testien tuloksista on tässä vaiheessa turha vetää johtopäätöksiä mihinkään suuntaan.

Kuluttajan kannalta vanhemmilla emolevyillä toimiminen on tietenkin selkeä etu, mutta se sekoittaa samalla Intelin prosessorivalikoimaa selvästi. Samaan aikaan kun edulliselle LGA 1151 -kannalle julkaistaan kuusiytiminen prosessori, tuodaan kalliille LGA 2066 -kannalle neliytiminen Kaby Lake-X -prosessori. LGA 2066 -kanta saa toki myös 6-, 8- ja 10-ytimiset (ja joidenkin huhujen mukaan myös 12-ytimiset) Skylake-X-prosessorit, mutta Kaby Lake-X:n asemaa markkinoilla voidaan pitää Coffee Laken vuoksi vähintäänkin erikoisena.

This site uses XenWord.
;