Intel siirtyi tick-tock-julkaisusyklistä virallisesti kolmen portaan julkaisusykliin viimeisimpien 14 nanometrin valmistusprosessinsa myötä. Tick-tock-syklissä vanha arkkitehtuuri julkaistiin ensin uudella prosessilla, jonka jälkeen uusi arkkitehtuuri tuotiin samalle prosessille. Kolmiportaisessa syklissä kaksi ensimmäistä askelta ovat edelleen samat, mutta uudesta arkkitehtuurista julkaistaan samalla prosessilla vielä toinen, optimoitu versio ennen siirtymistä uuteen prosessiin.
Kolmiportainen julkaisusykli näyttäisi kuitenkin loppuneen jo ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan, sillä Intel valmistelee parhaillaan jo neljättä 14 nanometrin prosessilla valmistettavaa arkkitehtuuria, Coffee Lakea. Coffee Lake on Kaby Laken jälkeen jo toinen optimointikierros Skylake-arkkitehtuurille, kun kolmiportaisessa julkaisusyklissä nyt olisi vuorossa uudelle 10 nanometrin prosessille siirtyminen.
Intelin Coffee Lake julkaistaan viimeisimpien huhujen mukaan kuluvan vuoden elokuussa yhdessä Z370-piirisarjan kanssa. SiSoft Sandran tulostietokantaan on ilmestynyt eilen tuloksia nimeämättömällä uudella prosessorilla, joka on kaikesta päätellen nimenomaan Coffee Lake. Prosessori tunnistuu Genuine Intel CPU 0000 @ 3,5 GHz:na ja siinä on kuusi ydintä, joista kullakin on 256 kt L2-välimuistia ja yhteensä 9 Mt L3-välimuistia. Testin mukaan prosessori olisi ilmeisesti Core i5 -malli, sillä se kykenee ajamaan vain kuutta säiettä, mikä kertoo, ettei Hyper-threading-teknologia ole käytössä.
Mielenkiintoisin yksityiskohta on kuitenkin käytetty alusta. Käytetty tietokone tunnistuu Intel Kabylake Client platformina. Kaby Lake -alusta viitannee tässä tapauksessa Z270-piirisarjaan ja LGA 1151 -prosessorikantaan, mikä tarkottaisi että Kaby Laken tapaan myös Coffee Lake tulisi toimimaan ainakin yhtä sukupolvea vanhemmilla emolevillä ja kenties jopa Skylaken yhdessä julkaistujen Z170-emolevyjen kanssa.
Itse SiSoft Sandra -testien tuloksista on tässä vaiheessa turha vetää johtopäätöksiä mihinkään suuntaan.
Kuluttajan kannalta vanhemmilla emolevyillä toimiminen on tietenkin selkeä etu, mutta se sekoittaa samalla Intelin prosessorivalikoimaa selvästi. Samaan aikaan kun edulliselle LGA 1151 -kannalle julkaistaan kuusiytiminen prosessori, tuodaan kalliille LGA 2066 -kannalle neliytiminen Kaby Lake-X -prosessori. LGA 2066 -kanta saa toki myös 6-, 8- ja 10-ytimiset (ja joidenkin huhujen mukaan myös 12-ytimiset) Skylake-X-prosessorit, mutta Kaby Lake-X:n asemaa markkinoilla voidaan pitää Coffee Laken vuoksi vähintäänkin erikoisena.
Sieltä ne tulee. Ylähyllyltä, jossa ne olivat odottamassa kunnon kilpailua.
Toivottavasti maksavat 700 euroa, niin ei tarvi harmaantua juuri ostetun Kabylaken takia. 😛
Jos tämä tosiaan tulee 1151 kannalle ja toimii vanhalla emolevyllä saa nähdä nouseeko päivityskuume liian isoksi näin skylaken omistajana. Mitään tarvetta ei kyllä olisi päivittää, mutta jos tähän samaan alustaan saisi samoilla kelloilla kulkevan (4,8GHz) 6c/12t prosessorin skylaken tilalle, niin olisi kyllä alustan pitkäikäisyys taattu.
Itsekkään en tuota Kabylake X tarkoitusta ymmärrä. Ainut mikä tulisi mieleen, että saisi tuohon X299 alustaan halvemman prosessorin, jota voi sitten tulevaisuudessa päivittää. Toki ilman igpu:ta ja mahdollisesti juotetulla lämmön levittäjällä menee suoraan paketistakin ylikellottamalla varmaan sen 5,2 GHz.
Hmm.. Jos ne höläyttäs koko stackin uusiks? Kummiski Kaby lake pentiumit on jo 2c/4t. Ni sit ois i3 4c/4t, i5 4c/8t ja i7 6c/12t. Sitte ebin x299 alusta 8coresta ylöspäin
Veikkaan että +8-ytimiset mallit on Intelillä taas hinnoissaan HEDT-luokassa, saa nähdä. Jos näin on niin menee Ryzen emolevyineen ostoon kun saavat tehtyä niistä paremmin kellottuvia. 4GHz on hyvä saavutus 8-ytimiseltä Ryzeniltä ilmalla, mutta en nää järkeä päivittää omaa 5820K prosessoria siihen kun tämä kuitenkin kulkee sen 4.63GHz / 24/7. Tuota 6-ytimistä Coffee Lakea en osta vaikka kellottuisi +5GHz. Pakko saada vähintään se 2 corea lisää niin voi katsella ja ihailla task managerista threadien määrää. :eat:
Mielenkiintoista mikäli käyvät z170 emoihinkin, niin silloin lienee selvää, että ovat vain kilpailun puutteessa junnanneet kuluttajaprossuissa neliytimisillä. Jos tuo 6 core ilman ht:ta on todellinen (ei mikään manipuloitu tulos) niin saattaisihan sieltä tulla jotain tyyliin penat 2c/4t, i3 4c4t, i5 4c8t/6c6t ja i7 6c12t. En kyllä jaksa ollenkaan uskoa että pudottaisivat yhtään sen enempää ytimiä alempaan luokkaan. x299 alustalle voisi sitten jäädä yksi 6c12t ilman pcie rajoituksia ja loput 8c16t+
Eiköhän se 8-core putoa yhdellä hinnoittelupykälällä alaspäin tuonne ~600e kintaille ja entry-level 6-core LGA2066 pysyy about tuon 6-core Coffee Laken hintaisena.
Mielenkiintoista tässä on se että Intel on pidellyt suitsiaan jo vuosia näiden kanssa. Uskollan sanoa että ilman Ryzeniä ja varsinkin sen vielä osittain käyttämättömästä kapasiteetista on tullut peikko Intelin porukoille. Niiden on pakko tuoda vähintään 6c/12t core kuluttajaluokkaan kilpailukykyisellä hinnalla. Se että se tulisi 1151 kantaan asettaa kymyksen miksi ei sitten 8c/16t corea vaikkakin kahdella muistikanavalla?
Eivät ne halua tappaa LGA2066 alustaa tehohulluinpien pelaajienkaan keskuudessa ja virransyötöt (4c:lle suuniteltuina) saattaisivat joutua koville emoissa mikäli tulisi lukottomana 8coret.
Kutkuttava tilanne, varsinkin jos 6c12t-kivet toimivat myös Z170-lankuilla..voi jopa joutua laittamaan juuri ostetun Rytsölän kiertoon:nb:
X299 tod.näk. sen verran hintava, ettei tarvitse sen takia hikoilla himoissaan:D
Mutta onko IPC parannusta juurikaan vs kabylake se jää nähtäväksi.
Onhan siinä eri myös pci-e kaistojen määrässä.
Tuskin ainakaan Käpy lammikko-X:ssä. eikös ne ole samoja ytimiä monilukuisempina?
Kaby-X on vain 4 core ja etuna vain hieman parempi virittyvyys mutta muutoin identtinen 7700K vain dual channel muisteilla.
6-12 coret ovat skylake-X prosessoreita.
Mutta kuka ei uppisi jos i5 saa myös 6 coren? Jos 230 eurolla irtoaa 6 core intel prossa niin kuulostaisi Sandy Bridge tason upilta.
Jokohan Intel alkaisi myös juottamaan lämmönlevittäjät? 6-core voi olla aika kuuma purkalla.
Odotahan kun näet skylake-x prossat tahnalla kalliita malleja myöten 😀 .
Ei pelkoa, E(X)- sarja on aina ollut joutettuja. Halvat harraste- prossut on erikseen.
Eiköhän tuo 6 core ois varmaan i5 huippumalleja, ja suomihinta ainakin reilusti lähempänä 300 kuin 200.
Todennäköisesti mutta silti ainesta hyvään uppaamiskohteeseen noinkin, moni haluaa 6 coren mutta ei X-alustaa. Nelikanavamuisteilla yms ei moni tee yhtään mitään.
Melko varmasti mikäli jotain niin raskasta tekevät että pcie lanet todella rajoittavat todenäköisesti myös muistikaista huutaa hoosiannaa (ja jos on varaa laittaa niin paljon lisäkorttia koneeseen oletettavasti lisäinvestointi kalliinpaan alustaan on kokonaiskustannuksellisesti melko merkityksetön) :p
Niinhän ne kuluttajasarjalaisetkin taisivat olla, kunnes eivät enää olleetkaan;) Kuitenkin tuskin niin tahallisesti korkean katteen tuotteita rampauttavat.
Ei kannata odottaa kovin toivein nyt ^^ että ovat.
Tosiaan eiköhän Intel edelleen jatka pihtailua, kunnes markkinaosuus laskisi selvästi.
:rolleyes:
AMD:lle ei onneksi vielä ole 6 tai 8 ytimisiä prosessoreja, joissa olisi jopa HT ja turhat nelikanavaiset muistit pois. :vihellys: 😆
Asiaan siis. Jos Intellin julkkari jää loppuvuoteen, niin eikös sieltä ole jo melkein tulossa noita uusia Ryzeneita? (alkuvuodesta 2018)
Varmaan ihan houkutteleva, jos parannusta Zen1:seen verrattuna. Ainakin pitäisin sitä todennäköisempänä kuin näitä Kaby–>Sky–>Coffee tehonostoja. Ja Zen2:ssa ei tarvitse tätä biosien beta-testausvaihetta käydä uudelleen (hope so). Vaikka kyllä tämä "Zen 1" pyörii tälläkin hetkellä ihan hyvin.
Mitään 230€ i5 6corea tuskin nähdään, niin kauan kuin nuo 270€ 4coret käy kaupaksi.
Eikös Coffee Lakea ole huhuiltu jo elokuuksi.
Mulle tuli kyllä mieleen ikävä skenaario: Mitäs jos Intel julkaiseekin Coffee Lakesta loppuvuodesta vain 6C/6T-mallin, ei 6C/12T-mallia? Tämä voisi olla tapa taata Skylake-X:n myynti. Broadwellin kohdalla 6C/12T tarkoittaa 140 watin tehonkulutusta. Voiko Intel olla onnistunut leikkaamaan tehonkulutuksesta kolmasosan pois laskematta kellotaajuuksia merkittävästi?
Ja vuodenvaihteessa softatkin alkaa olla paremmin optimoituja Ryzenille. Kyllä Intelin on pakko parantaa, ettei näytä niin huonolta. Ei taida riittää että nykyprossut +2 ydintä ja -500MHz.
Onneksi saatiin kilpailua prossumarkkinoille. Liian monta vuotta junnattiin paikallaa. Seuraava vuosi pari tulee olemaan mielenkiintoista. Kuinka pitkälle Intel optimoi jo optimoituja vai löytyykö jotain oikeasti uuttakin? Kuinka paljon AMD:llä on optimoitavaa jne.
Ainakin on ollut reilusti aikaa tehdä niitä piirejä ja optimoida niitä. Tuskin siellä on laakereillaan nukuttu, vaikka tahti onkin ollut hidasta. Nyt kaivellaan ne ylähyllyllä jemmassa olleet kivet käyttöön, jotta voidaan vastata kilpailuun.
Ja nimen omaan 4c/4t, jonka tason Intel saavutti vain vaivainen vuosikymmen sitten.
Jaahas.. jos AM4 ei saa kunnon mATX emolevyjä, niin tämä voisi vaikuttaa ihan hyvältä, 4 ytimistä en kyllä enää lähde ostamaan. :think:
Nauran jos asrock matx monsteri Z170M OC Formula voittaa noillakin vielä vcoressa muut jos kerran on sama kanta 😀 .
Onhan sille esitelty jo ainakin yksi mATX X370 -emo? Saatavuus Suomessa vielä kysymysmerkki mut kuitenkin
No saa nähdä tuleeko enempää saataville.. Olen kaikessa hiljaisuudessa kysellyt sähköpostilla valmistajilta X370 mATX emoista ja AsRock, Asus ja Gigabyte ovat vastanneet ei ja MSI ei ole vielä vastannut eli ei hyvältä näytä.
Historia taitaa toistaa itseään. 2011-2012 paikkeilla, kun edellisen kerran olin tekemässä isompaa konepäivitystä, AMD-kokoonpanon hankinta kaatui siihen että markkinoilla ei ollut AMD:lle yhtään kunnollista mATX-lankkua. Päädyin sitten loppujen lopuksi hankkimaan i7-3770K + Asus Maximus V Gene -kombon.
Vaikka 3770k ja Asus toimivat edelleen hienosti, olen kuitenkin miettinyt päivitystä uudempaan rautaan. Taas edessä on kuitenkin sama ongelma: saatavana ei ole ainuttakaan sopivaa mATX-emolevyä AMD:lle (minimivaatimuksena minulla on se, että lankku tukee x8/x8 PCIe 3.0 -konfiguraatiota). Odottelen varmaan vielä muutaman kuukauden, mutta jos tilanne ei muutu, valinta osuu jälleen Inteliin.
Mikäköhän kumma siinä on, ettei moisia saada? Ei luulis valmistusteknisesti niin ihmeellisiä olevan ja varmastii näin matx-boomina kysyntääkin olisi.:confused:
Noita odottelin itsekin, mutta ostohousut kävi liian kireiksi :grumpy:
Jaa..a en tiedä, kuitenkin mITX X370 emoja pitäisi olla tulossa joten en näe mitään estettä mATX emoille, voi kuitenkin olla että kunkin valmistajan supportit ei oikeasti tiedä tulevista tuotteista. :shifty:
ITX:ään pitäisi olla tulossa X300, ei X370
”Samaan aikaan kun edulliselle LGA 1151 -kannalle julkaistaan kuusiytiminen prosessori, tuodaan kalliille LGA 2066 -kannalle neliytiminen Kaby Lake-X -prosessori. LGA 2066 -kanta saa toki myös 6-, 8- ja 10-ytimiset (ja joidenkin huhujen mukaan myös 12-ytimiset) Skylake-X-prosessorit, mutta Kaby Lake-X:n asemaa markkinoilla voidaan pitää Coffee Laken vuoksi vähintäänkin erikoisena.”
Tuohon sotkuun liityen, veikkaan että sille LGA 1151 kannalle tulee vain i5 (ts ei HT:ta) kuusiydin prosessoreja ja jos haluat sen HT:n joudut valitsemaan sen kallimman emon jolle ne Kaby Lake-X prosessoritkin menee.
Kun tuo halvalle emolle käyvä kuusiydin Intel on ihan selvä vastaus Ryzenin tuomaan paineeseen mutta ei Intel silti halua muutta tapojaan vaan haluaa hinnoitella paremmat mallinsa selvästi kalliimiksi kuin millä tuon LGA 1151 kuusiydin i5 prosessorin joutuu myymään.
Tuleekohan parempia halpisprossuja? Meinaan, nyt meillä (ja minulla) on HT:llä varustettu Pentium, joka on helvetin kova hintaansa nähden, mutta tuleeko vielä parempaa?
Saapa nähdä. Pentiumille voisi ehkä tuoda tuon 4 megatavun välimuistin, joka nyt on Core i3:ssa.
Isommasta kakusta tosiaan tuskin olisi haittaa. Perversimmimmät visioni voisi haistella 4c/4t Pentiumia tulevaisuudessa..
LGA1151 6c/12t ja alle 100W TDP:llä niin voishan tuollaista kokeilla.
Tämmöistä wtftechillä.
Vaikuttaisi siltä, että Intel pitää kiinni korkeista hinnoistaan ja Rytsölä pysyy hinta-teholeirin valintana.
Voihan se olla i7:kin. Veikkaan, että 6C/6T-prosessori kepittää useimmissa sovelluksissa 4C/8T-prosessorin, joten i5:ksi nimeäminen olisi harhaanjohtavaa.
Todennäköisesti ei, kaikki lake-sarjan prossut on aika identtisiä mikroarkkitehtuuriltaan.
Josko se AVX-512-tuki joskus tulisi niin sitten saisi vähän niitä tukeville softille.
Alunperinhän AVX-512n piti tulla Skylakeen. Sitten kerrottiin että se tuleekin vain Skylake-xeoniin muttei normaaliin kuluttaja-skylakeen. Ei tullut ainakaan 4-ytimiseen Skylake-xeoniin, eikä Kaby Lakeenkaan. Sitten alettiin puhua että tulee Cannonlakeen. Sitten Cannon Laken ja kaby laken väliin kiilaakin Coffee Lake ja Cannon Laken julkaisu myöhästyy hamaan tulevaisuuteen. Ota näistä enää selvää..
Seuraa mutua:
Ilmeisesti AVX-512n toteuttava rauta löytyy jo skylakesta(tosin ehkä siten, että 512-bittiset käskyt olisi pilkottu kahteen osaan), mutta on buginen ja sen takia kytketty pois päältä, ja ilmeisesti sen korjaukset eivät ehtineet kaby lakeenkaan.
Tuolla ei ole mitään tekemistä Coffee Laken kanssa
Raaka suorituskyky on tämänhetkisissä yläpään prossuissa ihan ok, varmasti vielä esim 3 vuotta (Intel ja nyt myös AMD).
Todennäköisimpiä mielenkiintoisia päivityskuumetta aiheuttavia asioita voisivat olla:
– Prossu/ alusta/muistit jossa on esim 8-16 gigaa HBMx:ää ja lisänä normaalit muistit (esim pari muistikanavaa). GPU vielä laskentaan sopiva, niin mielenkiinto kasvaisi lisää..
– Prossu / alusta / muistit, joissa haihtumaton muisti näkyy ihan siellä muun muistin seassa ja suorituskyky hyppää M2:sesta taas vähintään pykälän ylöspäin, kuten M2:n nopeat versiot SATA3:sta..Massamuisti kun on edelleen se eräs eniten koneen "käyttöä" monessa asiassa hidastava juttu (poislukien raaka laskenta)..
Optimi olisi joku 16 gigaa HBMX:ää ja vaikka joku 128 Gigaa haihtumatonta muistia, sekä käyttis, joka osaisi ottaa molemmat ominaisuudet järkevästi huomioon. Raskaassa käytössä tosin 16 gigaa ei mihinkään näytä riittävän, joten normi muistiakin voisi olla vielä tukemassa..
Nykytilanteesta: Tietysti, kyllä M2:sessakin on kuumenemisongelmat nopeilla laitteilla saatava jotenkin kuriin..
Raakaan suorituskykyyn (per kello) ei ole tullut juuri mitään parannuksia vuosiin. Ainakin omasta mielestäni se on kaikkea muuta kuin ok. Jos sama junnaaminen kestäisi vielä kolme vuotta, en tiedä mitä pitäisi tehdä. Toivoa kai, että ohjelmat skaalautuisivat paremmin, ja alkaa vaan kasaamaan prossuja rinnakkain ja päällekkäin.
Kannattaa vilkaista :think:
Computerbase.de testasi M.2 jäähdyttimien suorituskykyä
Tiedän nuo, mutta nuo tai tuulari eivät ole ratkaisu itse perusongelmaan: Kontrolleri on liian virtasyöppö keittolevy. M2 SSD:t ovat niin uusia, että niiden kontrollereissa riittää viilaamista vielä monta sukupolvea..
Ei ne hype-SSD-levyjen benchmarket erot vain käytännössä paljoa näy:
Patriot's Hellfire 480GB NVMe SSD reviewed
Tarvittaisiin massamuisti jota käsiteltäisiin täysin RAMin lailla.
No onko sen nimi loppujen lopuksi i5, i7 vai patalappu on tietenkin täysin toissijasta.
Mielestän tässä ei kuitenkaa ole kyse Ryzen paineesta, vaan koska Intel on kertonut VR:n olevan sen painotus alueita bisneksessä ja samassa yhteydessä että se vaatii vähintään i7 prossun. On sen tuotava markkinoille sopiva alusta jotta voi myydä VR tuotteita suuremmalle käyttäjäjoukolle.
Ryzen kyllä aiheuttaa että hommaa aikaistuu yli puolella vuodella. Jos ei tämä ole vain hypeä jolla lyödään kapuloita AMD:n myyntiin.
Tämän perusteella voisi kuvitella että tuleva i5 olisi nykyisen i7 tasoinen suorituskyvyltään.