Vaikka CES-messuista odotettiin jonkinlaista tykitystä aiheesta, Intel oli varsin vähäsanainen koko Arc-näytönohjaimistaan, saati sitten niiden työpöytäversioista. Nyt nettiin on kuitenkin saatu jotain konkreettista myös niiden rintamalta.
VideoCardz on saanut haltuunsa kuvia Intelin omasta prototyyppi-työpöytänäytönohjaimesta. Kuvat on tiettävästi julkaistu alun perin Intelin GPU-puoleen keskittyvällä Discord-kanavalla. Näytönohjaimen tarkka malli ei käy tietenkään Engineering Sample -versiosta ilmi, mutta monta muuta yksityiskohtaa se paljastaa.
Kortin takapuolen kuvasta nähdään, että huomattavan pitkulaisen grafiikkapiirin ympärillä on paikat kahdeksalle muistipiirille, mikä varmistaa DG2-512-grafiikkapiirin, mikäli sitä olisi joku muutoin kortin koon huomioiden epäillyt. Piirilevyn peräpäästä löytyy juotospaikat kahdelle 8-pinniselle PCIe-lisävirtaliittimelle, mutta ainakin tässä ES-versiossa käytössä on yksi 6- ja yksi 8-pinninen lisävirtaliitin.
Toistaiseksi nimettömän DG2-512-piiriä käyttävän Arc-näytönohjaimen piirilevy on selvästi lyhyempi, kuin sen jäähdytys. Jäähdytys muistuttaa vanhoja renderöintivuotoja ja pitkän alumiinirivaston päältä löytyy kaksi tuuletinta, jotka ovat liki koko muovikuorten levyiset halkaisijaltaan. Näytönohjaimen I/O-paneeli sisältää yhden HDMI- ja kolme DisplayPort-liitintä. DP-liitinten voidaan olettaa olevan 2.0-versiota, sillä Intel on varmistanut ainakin itse grafiikkapiirin tukevan niitä.
Päivitys: Tom’s Hardware on löytänyt twiitin, jossa unboxataan näytönohjain videolla.
Just fyi I have no idea where this is from. pic.twitter.com/QEJs7D7Tmb
— Ayxerious (@ayxerious) February 5, 2022
Lähde: VideoCardz
Vähän on vielä matkaa vuonna 2019 esitettyihin renderöinteihin .
Toivottavasti olisi sitä huhuttua RTX3070 tason tehoa, mutta uskoisin että ajurit ovat vielä ihan raakile tasolla ja mitään pelioptimointeja ei aluksi tule ollenkaan.
Kuhan nyt saisivat noi markkinoille, mutta taitavat tulla vasta 2H/2022 puolella kun niin vähän on huhuja oem Asus, MSI jne malleista
Intelin tuntien niin turha edes haaveilla mistään 3060-3070 tehoista hintaan 500€. Eiköhän se Intelin kassanhoitaja sano että tonni pitää saada kun noita kilpailijan tuotteita menee siihen hintaan. Toivottavasti olen väärässä ja Intel ajattelee asiaa pidemmälle: Jos hinta on 400€ hujakoissa niin aika helvetin paljon saavat kortteja käyttäjille ja siten markkinaosuuksia, ja sitä myötä kiinnostusta myös niin ku suuremmassa mittakaavassa jne. Se olis Intelin etu ja järki mutta firman tuntien ei hirvittävästi jaksa uskoa tuohon ”maalimavallotukseen” näyttisrintamalla. Aikamoinen kuppaaminen pitää tehdä että saavat AMD:n ja Nvidian markkinoita ryöstettyä edes 5%. Toivotaa mutta pelätään pahinta…
Jossakin yksittäisessä testissähän tuo voitti 3070ti vajaalla 10%.
Mielestäni on jotenkin hassu ajatus, että ajureita pitäisi optimoida erikseen tiettyjä pelejä varten. Varmaan se käytännössä menee juuri niin, sitä en kiistä, mutta se ei anna oikein hyvää kuvaa grafiikkarajapintojen standardoinnin tilasta.
Ostan heti, kuhan hinta ja tehot kohtaavat. Pelottaa myös, jos nämä ovat tehokkaita/halpoja niin menevät taas kryptohalleihin :/?
Onko niitä piirejä paljonkin näkynyt muunakin kuin suorakulmaisina? Ei tule itselle mieleen yhtäkään
Ihan turhaa pilkunviilaamista. Kun puhutaan suorakulmiosta harvoin jos koskaan muutoin kun puhtaasti matematiikasta puhuttaessa tarkoitetaan tasasivuista suorakulmiota eli neliötä, vaan kahdelta sivultaan pidempää suorakulmiota.
Miten tuo on pilkunviilausta? Ei itselle ainakaan auennut että mitä tuo nyt tarkoittaa että on huomattavan suorakulmainen kun kaikki piirit on suorakulmaisia.
Ehkä se on sitten murrejuttuja, olen tottunut siihen että suorakulmiolla tarkoitetaan nimenomaan suorakaidetta, ei neliötä, eikä kukaan käytä suorakaidetta ikinä missään. Vaihdetaan jos se on joku alueellinen juttu kerran.
En tiedä, tai sitten minä olen vain tyhmä kun en ymmärrä mitä koko asialla tarkoitetaan
Ainakin itse olen tottunut että suorakulmio (tai -kaide, mutta ei sitä kukaan käytä) on suorakulmio, jonka kaksi sivua ovat pidempiä kuin kaksi muuta sivua. Jos kyseessä olisi kaikilta sivuiltaan yhtä pitkästä suorakulmiosta puhuttaisiin neliöstä.
Tuskin ovat jollei Intel halua myydä pelkille trokareille ja louhijoille. Ja taisivat olla TSMC:n tekemiä joten kilpailutilanne ei välttämättä parane juuri lainkaan. Voi jopa huonontua, jos nämä ovat hitaampia kuin amd:n kortit ja intel ostanut niiltä kapasiteettiä pois sekä kiitos pulan voi myydä huonompia korttejaan kalliilla ulos, kun muutakaan ei saa.
Ei Intel ole "ostanut AMD:n piireltä kapasiteettia pois" yhtään sen enempää kuin mikään muukaan TSMC:n asiakas. Intel on pieni pisara TSMC:n asiaskasmeressä, ei mahdu edes Top-10:iin jota johtavat Apple, MediaTek ja AMD.
Rajoitetuilla markkinoilla se on aina pois jostain ja nostaa hintoja. TSMC takoo tätä vauhtia 2v päästä suurempaa voittoa kuin Intel. Toivottavasti saavat omat tehtaat puskemaan noita ulos mahdollisimman pian.
Tarkoitin siis että en oikein käsittänyt mitä tuon piirin muodosta nyt sanottiin Että mikä sen muodossa oli erityistä Eikös nuo vaihtele laajaltikin neliöstä pitkulaisemmiksi suorakulmioiksi?
Joo mutta noiden kiinnitysraudat viittaa poikkeuksellisen leveään/pitkulaiseen paketointiin mikä puhuu huomattavan pitkulaisen piirinkin puolesta
Ok Nyt selkisi mitä tarkoitit
Suorakulmaisen? En kyllä menisi tuosta kuvasta sanomaan että piirin kulmat on lähempänä 90 astetta kuin muiden piirien kulmat.
Intel on kirjaimellisesti kuuluisa siitä jottei tee mitään huonolla katteella.
Jos jokin tuotelinjansa ei tee riittävästi katetta niin se dumpataan pikaisesti tai myydään pois, toiminut näin jo ikuisuuden. Tuskin tulevat markkinoille yhdelläkään edes puoli-budjettikortilla. Lähinnä kiinnostaa saavatko korttiaan edes koskaan markkinoille lukuunottamatta näitä "vuotojaan" joita yksikään neutraali taho ei jostain kumman syystä koskaan pääse testaamaan
Ole hyvä ja lue myös edeltävä keskustelu aiheesta niin saattaa aueta
Olen lukenut ja nyt ihmettelen miksi tekstiä ei korjata jos ei olekaan tarkoitettu että se on "erittäin suorakulmainen".
No asiaan. Olisi kyllä mukava jos sieltä tulisi jokin 3070ti tasoinen näytönohjain. Ei ole pakottavaa tarvetta päivittää 1080, mutta toki pitää hiukan karsia asetuksia 1440-resoluutiolla. OVH- hintaan kyllä maistuisi 3080. Mutta aika pieni ero kuvassa ultra- ja high-asetusten välillä verraten siihen kuinka paljon raskaampi se on.
Kyllä sitä korjataan kun keksitään miten. Kuten siellä totesin, ainakin täällä päin olen tottunut kuulemaan tuollaisena ilmaisuna kun puhe on suorakulmiosta jonka kaksi sivua ovat muita kahta pidempiä. Ehkä se on murrejuttuja ja väärin taivutettu mutta nyt ei aivot taivu keksimään siihen mitään järkevämpää ilmaisua, ehdota vaikka yv:llä jos sulta löytyy, muuten pohdin asiaa illalla uudestaan
Eikö tuo käyttämäsi pitkulainen olisi ihan ok? Siitä sanasta ainakin itse viimein ymmärsin mitä ajoit takaa
p660 nvme SSD:t olivat ainakin luokkansa halvimpia.
Milloin viimeksi "neutraali taho" on päässyt kiinni mihinkään julkaisemattomaan piiriin kuukausia ennen julkaisua ja saanut vieläpä julkaista jotain tuloksia?
Lisäksi näytönohjainmarkkinat ovat täysin toinen markkina kuin mikään muu millä Intel toimii. Intelin tarvitsee vallata markkinaosuutta erityisesti nVidiaa vastaan, jos se aikoo ikinä saada mitään aikaan. Miljardi-investoinnit ja sitten ei lähdetäkkään kilpailemaan? Enpä usko
Kannatetaan. Huomattavasti parempi olisi kirjoittaa vaikka "erityisen pitkulainen". Suorakulmainen kun ei tarkoita mitään muuta, kun että on neljä 90 asteen kulmaa, joiden väliset viivat muodostavat piirin. Huomattavan suorakulmainen ei kerro mitään. Itsekkin juttua lukiessa ihmettelin, että mitä ihmettä tarkoitetaan huomattavan suorakulmaisella.
Oletko nyt aivan varma? Koulussa jo ala-asteella opetettiin, että suorakulma on 90 asteen kulma. Puukäsitöissäkin oli työkalu nimeltään suorakulma, jossa oli mitta ja kahva, ja se kahva ei ollut 90 asteen kulmassa mittaan nähden sattumalta. (Jos vielä lisää viilataan pilkkua, niin suora kulma pitäisi varmaan kirjoittaa erikseen kun tarkoitetaan kulmaa, ei työkalua)
Muistot on jo hämäriä, mutta neliöstä poikkeavia suorakulmioita nimitettiin sitten suorakaiteiksi, vaikka wikipediasta löytyvän määritelmän mukaan neliö on aivan yhtä paljon suorakaide kuin muutkin suorakaiteet/suorakulmiot.
"Pitkulainen" nyt ainakin kuvaisi piirin muotoa.
Ja ylä-asteella puhuttiin matematiikan tunnilla neliöstä vaikkei siinä ole yhtään 90-asteen kulmaa.
Voi olla melkein 100% varma, ettei nuo Intelin kortit tule olemaan penniäkään halvempia, kuin kilpailijoiden vastaavat. Syynä lähinnä se, että saman verran nuo kaikki komponentit maksaa Intelille, kuin muillekin.
Ala-asteella opetettiin geometriaa. Yläasteeen algebran neliö juontuu geometriasta (useita satoja vuosia sitten yhtälöitä ratkaistiin geometrisesti).
Juuri näin olen aina ajatellut, eli suorakulma on työkalu, suora kulma on 90 asteen kulma, ja pelkästään suoria kulmia sisältävää nelikulmiota voidaan kutsua suorakaiteeksi tai suorakulmioksi. Suorakulmainen-sanan yhdistän mielessäni aina kulmiin enkä suorakulmioihin. Useinhan sanaa käytetään sellaisissakin asiayhteyksissä, joissa ei puhuta suorakulmioista, esim. suorakulmainen kolmio tai suorakulmainen koordinaatisto. Myös kielitoimiston sanakirja kuvailee sanaa seuraavasti: "jossa on suor(i)a kulm(i)a", ja esimerkkeinä siellä ovat edellä mainitsemani.
Pitkulainen-sanaa itsekin ehdottaisin tähän uutiseen suorakulmaisen tilalle.
Kyse ei ole niinkään standardoinnista vaan enemmän siitä että eri pelit stressaa eri polkuja ajureista ja niitä on mahdollista avittaa hiukan ajuripuolella. Graffa-ajurit ei ole pelkkä tyhmä putki GPU:lle vaan siellä tunkataan aika paljon asioita ennenkuin itse GPU rauta tulee edes kuvioon mukaan.
Tämän lisäksi tietysti ajureista itsestään varmasti löytyy vähemmän optimoituja kohtia joita uudet pelit tuo esiin ja joita sitten parannetaan geneerisesti mutta markkinoidaan pelin nimellä.
Sitten voisi vielä sen verran foliohattua tarjota kulmille että Game Ready Best Experience Just For You on ihan hyvä tapa houkutella ihmiset pitämään ajurit ajan tasalla, oli sitten suorituskyvyn kannalta muutoksia tahi ei.
Wau, Alder Laket on vissiin sitten aivan järjettömän halpoja tehdä jos kerran on varaa myydä kolmasosa halvemmalla kuin kilpailija ja SILTI katteet on isoja. Toivottavasti koskee näyttiksiäkin niin saadaan 3070-vastaava kortti kolmensadan suositushinnalla. Tai sitten yleistät vähän liikaa sitä miten Intel markkinoilla toimii. Mene ja tiedä.
Iso Alder Lake on melko varmasti halvempi valmistaa kuin 5900X ja 5950X ja pieni Alder Lake mahdollisesti halvempi kuin 5600X, mutta 5800X lie sitten noiden välissä. Tietysti mahdoton tarkasti tietää erityisesti kun Intel tekee piiriinsä omilla laitoksilla siinä missä AMD maksaa omien piiriensä valottamisesta myös katteet TSMC:n pussiin ja asiassa on muutenkin kymmeniä muuttujia logistiikkaketjuista kapasiteetin kautta tehokkuuteen ja sieltä vaihtoehtokustannuksiin, mutta noin puhtaasti piirien kokoa tuijottamalla tämä…
AMD möi ryzen 1000- ja 2000-sarjoja voitolla tyyliin puoleen hintaan siitä mitä se myy nyt 5000-sarjaa, vaikka tuotantokustannusten pitäisi olla samalla suunnilla. Eli Alder Lakea voi myydä kovalla katteella, mutta Ryzeneitä myydään vaan VIELÄ KOVEMMALLA katteella tällä hetkellä