Apple julkisti uudet iPhone-älypuhelimet toissapäivänä, mutta jätti tyypillisen tapaan osan laitteiden teknisistä yksityiskohdista ilmoittamatta. Kiinan telehallintoviranomaisen TENAA:n tilastoista selviää kuitenkin mm. akkujen kapasiteetti sekä RAM-muistin määrä, joista kumpaakaan Apple ei ole kertonut iPhone 8 -malliensa tuotesivuilla.
Akun kapasiteetti on pienentynyt sekä iPhone 8- että iPhone 8 Plus -mallissa noin kahdeksalla prosentilla. iPhone 8:ssa lukema on nyt 1821 mAh ja iPhone 8 Plussassa 2675 mAh, kun iPhone 7 -malleissa vastaavat lukemat olivat 1960 ja 2900 mAh. Akkukoon pienentymisestä huolimatta molempien mallien paksuus on kasvanut 0,2 mm:llä ja paino 10 sekä 20 grammalla.
Pienentyneestä akkukoosta huolimatta Apple ilmoittaa iPhone 8 -mallien akunkeston olevan samaa tasoa iPhone 7 -mallien kanssa. Tässä osatekijänä on varmasti ainakin uusi A11-järjestelmäpiiri, joka valmistetaan edeltänyttä A10-piiriä selvästi modernimmalla prosessilla. Lisäksi viime vuoden malleihin nähden akun täyttämisessä on apuna pikalataustuki, jonka avulla akun luvataan latautuvan tyhjästä 50 %:iin puolessa tunnissa (vaatii erikseen myytävän 29 W pikalaturin).
Niin, ja löytyi TENAA:n tiedostoista myös edellä mainittu tieto RAM-muistin määrästä, joka on pysynyt muuttumattomana. iPhone 8:ssa sitä on kaksi gigatavua ja Plus-versiossa kolme.
Tota, joo. Olikohan tämä systeemi suunniteltu maanantaina ? 😀
Ei sillä, etteikö tuo iphone pyörisi pienelläkin muistilla, mutta kyllä tulisi iphone8 ostajana kusetettu olo, kun omassa halpispuhelimessa on isompi akku ja sama määrä muistia kuin tuossa iphone8ssa. Onhan tässä toki enempi megapikseleitä kamerassa ja hieman isompi näyttö, ainoina pienempinä arvoina hieman pienempi resoluutio ja neljäsosa talennustilaa, jonka tosin voi SD-kortilla laajentaa.
Eipä näihin ole muistikortteja saanut vähään aikaan.
Halppis on varmaankin Android? Speksien luvut eivät ole ihan suoraan vertailukelpoisia käytännönkannalta kun verrataan täysin erilaisia järjestelmiä.
Lisäksi esimerkiksi megapikseleissäkin itse ottaisin vähäkohinaisen 12MP-kameran kuin 20MP-suttupikselikameran (ihan siis riippumatta onko kamera puhelimessa vai ammattijärkkärissä).
Tähän ja edelliseenkin viestiin vastaten, että kyllä on android ja tässä siis on laajennettava muisti, ei iphonessa. Itse en näe mitään järkeä iphonessa, hinta ei vastaa rautaa ja softa on lähes samalla tasolla adroidissa jo nykyään. valmistajien bloatit pois päältä normaalissa puhelin ja kevyessä surffikäytössä oman halpisandroidin akkukestää noin 2pv. ei tämä siis huono ole ja ihan saumattomasti toimii tiedonsiirtokin koneen kuin koneen kautta, eikä tarvi mitään itunes paskeita.
Vaatiiko tuo lasinen takakuori sitten sen verran enemmän tilaa, että on täytynyt pienentää akun kapasiteettia? Langattoman latauksen ei pitäisi juurikaan vaikuttaa.
Pikalaturi ostettava erikseen?? Jo vanhassa samsungin s6 edgessä oli pikalaturi mukana. Nykynen oneplus 5, siinäkin on mukana pikalaturi ja se on puolet halvempi kun iphone. Ei hitto miyä rahastusta.
Ainakin MB:n ja Tivin referoiman uutisen mukaan lisksi tarvitaan usb-c lightning kaapeli (29e). Apple kaiketi tarjoaa laturiksi 59e hintaista laturia jonka kova hinta selittynee sillä että kyseessä on Macbookin laturi. Eli halvemmallakin saa. Qualcomin Fast Charge laturit ovat tosiaan edullisempia mutta eipä noiden Apple tuotteiden hinnan ihmettely mitään auta. Markkinat ovat osoittaneet että hinnat ovat kohdillaan, mutinat pois.
1k€+ luurissa ei tule pikalaturia mukana. :facepalm:
Applelle pitää kyllä nostaa hattua tästä kuinka se onnistuu tekemään voittoa ja rahastamaan käyttäjiä ihan surrutta. :tup:
Buisnessmiehiä tuolla applella. Itseäni häiritsisi kylläkin tuo pikalaturin puute tuon hintaisessa luurissa, vaikkei pienempi akkukapasiteetti ja pienempi määrä ram muistia häiritsisivätkään. Ymmärrän, että eivät vertaudu apples to apples esim androidiin koska softa on eri, mutta kyllä ne aukiolevat softat ram muistia vaativat eikä se muistin hinta näytä olevan kohtuuton ongelma jos tarkastellaan esim oneplussaa jne. Ehkä apple haluaa maksimoida uusien luurien myynnin kun vanhoilla ei pärjää.
Niin kauan kun luurit myyvät, turha odottaa parannusta akun kestoon. Applea ja kumppaneita kiinnosta mitä jossain nörttifoorumilla ulistaan.
Luulisi ison akkukapasiteetin olevan kova myyntivaltti, ei näemmä.
Ohut puhelin on myyntivaltti…
Massamarkkinoilla taitaa olla. Harva kun tajuaa sitä realiteettia, että se on aivan sama onko se akku 2000mAh vai 4000mAh, jos muu HW ja SW on huonosti tehty.
Näinhän se on. Applella tuo on kieltämättä helppoa kun ei ole n+1 valmistajaa joilla eri bloatit ym. siellä taustalla viemässä akkua. Applella optimointi on helppoa kun oma alusta jne.
Kyllähän sitä "backdoor" -skeidaa Applellakin on, mutta ainakin tänäpäivänä sen verran paremmin toteutettuna ettei näy käyttäjän silmiin niin suoraan.
Kyllä se on ihan pakko myöntää, että Applella on markkinoiden parasta rautaa luureissaan. (Näin Android-käyttäjänkin näkökulmasta.)
Yhdellä ytimellä, siis esim. pääosa nettiselailusta, jopa iPhone SE on nopeampi kuin Snapdragon 835:
samsung Galaxy S8 vs iPhone SE – Geekbench Browser
iPhone 7 sitten pyyhkii kilpailijoillaan lattioita, tuplasuorituskyvyllään. Ei pahemmin haittaa se ”vajaa” muistimääräkään, ei edes niissä oikean maailman käyttöä mittaavissa testeissä mitä netistä löytyy. Synteettisissä ero on aika dramaattinen:
samsung Galaxy S8 vs iPhone 7 – Geekbench Browser
Kasi ja kymppi sitten ovatkin esim. tuossa humpuuki-Geekbench-testissä aivan kaikissa osatesteissä nopeimpia laitteita. Sekä yhdellä, että kaikilla ytimillä:
samsung Galaxy S8 vs iPhone10,2 – Geekbench Browser
Ja, kuulemma se kamerakin vaan toimii… päivitykset tulee vuosien ajan… ynnä muuta.
Viimeinen näyttää Applen sirun pyörivän huomattavalla 24Mhz nopeudella, oma 386 puutteri punertuu kateudesta.
Uusi prosessori, ja testisofta epäonnistuu tunnistamaan sen kellotaajuudet oikein: ei mitään uutta auringon alla, samaa vikaa oli mm. noissa vuotaneissa Intel-tuloksissa vähän aikaa sitten. Siihen softaan pitää lisätä tuki tunnistaa se prosessori oikein, itse suorituskykytesteihin sen sijaan harvemmin tarvitsee puuttua..
Samoin se näköjään edelleen ”unohtaa” Samsungin puolelta kaikki kakut (välimuistit).
Mä en tuohon Geekbenchiin kauheesti luottais, kun vaihtelee käyttisten välillä ihan törkeesti. Esim. MacBook Prot vetelee kovempia tuloksia kuin mun 6700K. Sama varmaan pätee myös iOS ja Android välillä.
Akun kestoa Applen ei edes kannata kasvattaa liikaa, kun se söisi tarvetta langattomille latausalustoille. Tämä uusi visiohan on, että ihmisillä on jatkossa langaton lataus töissä, autossa, kahvilassa jne.
Kertoo todella paljon testisoftasta ettei saa edes prosessorin kellotaajuutta lähellekään oikein. Mitä olen katsellut ikivanhoilla testiohjelmilla uusia osia, prosessorin kellotaajuuden tunnistus jonkinlaisella tarkuudella on hyvin triviaali toimenpide.
Geekbench alkaa epäilyttävästi näyttää trollitestiltä tai puhelinvalmistajien lahjomalta testiltä joka antaa isoja lukemia mobiilipiireille. Sillä tavalla saadaan puhelimien omistajat kehumaan kuinka heidän 2 watin puhelinprosessori hakkaa 95 watin typöpöytäprosessorin.
Väite siitä ettei suorituskykytesteissä ole mitään vikaa ellei ohjelma osaa tunnistaa edes välimuisteja tai kellotaajuutta sinne päin onkin sitten väitteenä sitä itseään :cigar:
Osin tästä syystä sanoin, että sama ero näkyy myös todellisen elämän käytössä, siis niiden muutaman raskaamman sovelluksen kanssa. Niistä ei vaan ole samanlaisia käteviä yhteenvetoja missään. Eikä myöskään mitään vertailua työpöydälle.
Tuossa muutama muukin synteettinen testi, myös grafiikkasuorituskykyä. Sama ero näkyy myös niissä:
iPhone 7 is Now the World's Fastest Phone (By a Lot)
Mobiilipuolellakin? Triviaali toimenpide?
Suorituskykytesti on ajaa se sama algoritmi molemmilla laitteilla. Se prosessori saa sitten itse katsoa sopiiko mikäkin kohta välimuistiin ja milloin tulee huteja kakkujen kanssa. Se se pointti on, ajaa sama tehtävä ja katsoa kuinka kauan kestää (tai tuossa tapauksessa, että paljonko saadaan aikaan sekunnissa). Ei koodia yleensä optimoida kullekin prosessorille erikseen (kuin joissain todella harvinaisissa tapauksissa).
Nuo Geekbench-testit on toki sellaisia, että ne suosii noita mobiililaitteita. Tehtävät on yksinkertaisia ja lyhytkestoisia.
Hieman monimutkaisemmat ja pitkäkestoisemmatkin selainsuorituskykytestit toisaalta näyttäisi noiden omenapuhelimien oikeasti olevan kohtalaisen suorituskykyisiä (JetStream, iPhone 7, 170 pistettä), ei toki ihan työpöytäkonetasoa (220 pistettä 4000-sarjan i5:lle 3,1 GHz kelloilla): Browser benchmark battle October 2016: Chrome vs. Firefox vs. Edge
PS. JetStream on kyllä kieltämättä Applen tuottama testi, mutta se ei silti yksinään varmaan selitä Android-puhelimien surkeutta testissä (vain joku 50 pistettä lippulaivaluokassa Snapdragon 820:lla).
Niin, siis, joo (Applen) mobiiliprosessorit on nykyään todella hyviä yksinkertaisessa kuormassa. Joku rinnakkaistuva ja vektoroitava koodi, ja toki ne AVX(2)-tuelliset moniydintyöpöytämyllyt vie kuin sitä kuuluisaa litran mittaa.
Ja, sitten laitetaan vielä tuo Applen 170 pistettä hieman mittakaavaan.
Ajoin testin läpi kolmella laitteella:
Reilun kolmen vuoden ikäinen ultrabook (i5 4200U), Ubuntu 16.04, Chrome: 120 pistettä (hajontaa 2 pistettä noiden kolmen ajon välillä, tuulettimenkin sai puhkumaan).
Alle vuoden ikäinen tuulettimeton ultrakannettava (m3-7Y30), Windows 10, Chrome: 110 pistettä (hajontaa yli 10 pistettä, koska tuulettimeton laite alkaa siinä parinkymmenen sekunnin jälkeen hieman pudottaa kellotaajuuksia – tämä on siis pitkä testi, ei mikään Geekbench…).
Alle vuoden vanha keskitason Android-luuri (Snapdragon 625): pitkän odottelun jälkeen lopulta saadaan tulos ulos 25 pistettä (hajontaa 0,2 pistettä).
PS. Tapoin toki kaikki sovellukset puhelimesta, ja tein ilmeiset oleelliset taustaoptimoinnit kannettaville. Ei ollut ihan eka kerta testata suorituskykyä.
PPS. iPhone SE saa tässä testissä tosiaan myös 120 pistettä. Ei ihme, miksi se se netti tuntui sillä niin paljon sulavammalta.. Ei sillä, että 625:kaan olisi liian hidas ollut.
Rahalla saa ja hevosella pääsee. Applen mobiiliprossa on naurettavan ylivoimainen.
Enpä luottaisi liikoja pelkkiin geek bench testeihin. Esimerkiksi sampan note 8 pyyhki iphone7 pöytää käytännön testeissä mm. Appsien avaaminen, siirtyminen sivulta toiselle jne. Joku nyt vinkuu tietenkin että vanhempi puhelin ja prossu mutta niin se on aina. Nyt tulee A11 prossu mikä taad uudempi kuin snapdragon 835. Ei niitä saa koskaan täysin samaan aikaan testeihin.
Tuota… Miten android on halpis? S8 pyöri tonnin hujakoilla ja note8 meni yli. En nyt sanoisi halvoiksi…. Iphonessa maksaa tallennustila aivan tolkuttomasti, mikä nostaa sen hintaa, ei käyttis.
Mobiilipuolellakin.
Se "sama algoritmi" ei välttämättä toimi kunnolla mikäli arkkitehtuurissa on tapahtunut vähänkään suurempia muutoksia. Tulokset voivat olla moninkertaisesti nopeampia tai hitaampia koska ohjelma on tehty täysin eri lähtökohdista.
Pitäisi ajaa testit paljaalla puhelimella eikä siten että alla on iOS tai Android.
Tuossahan se on tiivistettynä. Eli mikäli Applen mobiiliprosessori oikeasti hakkaa kannettavien prosessorit, Applen kannettavissa olisi ollut jo pitkään ARM mobiiliprosessori. Jostain syystä Apple laittaa hitaampia Inteleitä kannettaviin. Tietynlaisessa kuormassa ne ovat ihan hyviä, muuten se kuuluisa litran mitta toimii.
Valitettavasti pitäisi edelleenkin saada ne käyttöjärjestelmät pois haittaamasta jotta voitaisiin verrata suorituskykyä kunnolla. En ihan usko Snapdragonin olevan 7 kertaa nopeampi kuin Applen uutuus ellei kyseessä ole jokin erikoistapaus.
Onko antaa linkkiä?
Galaxy Note 8 performance vs. iPhone 7 Plus and every top Android phone: It’s not even close
”The Galaxy Note 8 already lost to the iPhone 7 Plus in an earlier video comparison”
”
The EverythingApplePro YouTube channel that performed the recent Galaxy Note 8 vs. iPhone 7 Plus speed test is back with another video comparison. The results will not surprise anyone. The iPhone 7 Plus may have fewer cores and less RAM than all the other smartphones, but it’s still the fastest phone available right now.
The iPhone 7 Plus will not open every app faster than its rivals, but it’ll be faster at switching between apps and opening apps from memory than any other phone.”
Lainauksessa oli myös linkki:
Galaxy Note 8 vs. iPhone 7 Plus speed test: Prepare to be surprised
Ja, itse video taitaa olla YouTubessa
Nopeampi? Siis hitaampi. On se juuri noin paljon hitaampi.
Hitaampi siis joo. En usko vastaavaa eroa saatavan missään yleiskäyttöisessä ohjelmistossa joka on molemmille optimoitu.
Vastasin viestiin jossa sanottiin omaa puhelinta halppispuhelimeksi johon tuo "halppis" sitten viittasi.
Tarve ajaa Windowsia esim. Boot Campilla ei varmaan vaikuta siihen ettei armia tule työpöydälle:tdown: