Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota on jäänyt Venäjän hyökkäyssodan jalkoihin uutisotsikoissa, mutta rauhaa sillekään rintamalle on ollut turha odotella. Nyt Bidenin hallinto on lyönyt päälle uusia rajoitteita koskien puolijohdetuotannossa käytettäviä laitteita, mikä asettaa esimerkiksi Kiinan muistivalmistajat ahtaalle.
Bloombergin raportin mukaan näkyvin vaikutus tulee olemaan Yangtze Memory Technologies Co.:n eli YMTC:n kyvyttömyys jatkaa 3D NAND -piirien tuotantoa. Yhdysvaltalaiset Applied Materials, KLA Corp ja Lam Research, joiden asiantuntemusta ja laitteita YMTC on tähän asti hyödyntäneet ovat uusien rajoitteiden myötä lopettaneet yhteistyön ja kutsuneet työntekijänsä pois Kiinasta. YMTC:n kerrotaankin käyttäneen viime viikot haaliakseen mahdollisimman paljon tarvikkeita ja varaosia nykyisiin laitteisiinsa, jotta se kykenisi täyttämään jo tehdyt tilaukset. Muun muassa Applen on huhuttu aikovan käyttää YMTC:n 3D NAND -muisteja.
Lisäksi alankomaalainen ASML on ohjeistanut Yhdysvalloissa työskenteleviä työntekijöitään lopettamaan toistaiseksi kaiken yhteistyön kiinalaisasiakkaiden kanssa. Tom’s Hardwaren mukaan ASML:n Kiinaan DRAM-tuotantoa varten toimittamat litografialaitteistot eivät todellisuudessa osuisi rajoitusten piiriin, koska ne eivät ole kyllin kehittyneitä, mutta yhtiö on tästä riippumatta päättänyt toimia ennemmin liian varovaisesti kuin varomattomasti. ASML tulee palaamaan asiaan, kun se on kääntänyt kaikki kivet ja kannot uusista rajoituksista.
Rajoitukset puolijohdetuotantoon liittyvistä laitteistoista koskevat verrattain laajasti Kiinaa, mutta ainakin toistaiseksi monikansallisten, muissa maissa päämajaansa pitävien yritysten Kiinassa sijaitsevat laitokset ovat turvassa vielä tovin. Tom’s Hardware tietää kertoa, että Samsungin ja SK Hynixin kaltaisten yritysten kanssa tehtävälle yhteistyölle ei ole esteitä seuraavaan vuoteen ilman uusia lisenssejä.
Lähteet: Bloomberg (Yahoo), Tom’s Hardware Kuva: Nikkei Asia
Toivottavasti tämä on vasta pientä alkua. Länsimaisten yhtiöiden tulee vetää tuotanto kiinasta pois ja boikotoida kiinalaisten firmojen tuotteita nyt eikä joskus.
Ikävältähän tämä kuulostaa, mutta Ukrainan sodan vaikutukset ovat pieniä siihen verrattuna, mitä tapahtuu jos Kiina hyökkää Taiwaniin.
Kiinan tavoitteena on vähentää riippuvuuttaan meistä, joten kyllä meidänkin tulisi vähentää riippuvuuttamme Kiinasta. Xi ei voi aloittaa uutta suursotaa ennen kuin Kiinalaiset ovat saavuttaneet meistä riippumattoman aseman. Siksi meidän tulisi pyrkiä hidastamaan kiinalaisten teknistä kehitystä, ja lisätä Kiinan taloudellista riippuvuutta meistä, mikäli vaan mahdollista. Tämä on sitä parasta turvallisuuspolitiikkaa, mitä voimme tehdä.
Julkisuudessa pölistään paljon sotilaallisesta varustautumisesta, mutta taloudellisesta varautumisesta puhutaan aivan liian vähän. Jenkit olivat oikeassa Venäjästä, ja kuten pahoin pelkään, he ovat todennäköisesti oikeassa myös Kiinasta.
Kyllä ja ei. TSMC itseasiassa juuri julkaisi kannanoton, jonka mukaan se on se ja sama vaikka Kiina valtaisi Taiwanin ja saisi TSMC:n haltuunsa, saisivat kultamunia munivan kanan joka ei voi munia. TSMC:n tehtaat ovat käytännössä läjä romurautaa ilman yhtiön asiantuntemusta ja lukemattomia länsimaisia kumppaneita niin laitteistojen kuin materiaalien osalta.
data-unfurl="true" data-result-id="374151" data-url="https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-10-12/no-need-to-blow-up-tsmc-in-china-war-taiwan-security-chief-says" data-host="www.bloomberg.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
No Need to Blow Up TSMC in China War, Taiwan Security Chief Says
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.bloomberg.com
Mainitaan myös mm. paniikkisuunnitelmista yhtiön insinöörien evakuoimiseksi ja kaikki suuret puolijohdevalmistajat pykäävät täyttä häkää tehtaita länsimaihin.
Kun Kiina omistaa suurimman osan maailman raaka-aine tuotannosta, niin enpä tiedä… Kyllä ne saa sen materiaalin noihin tehtaisiin!
Kyse ei ole materiaalista vaan tietotaidosta materiaalien käytössä noissa tehtaissa. Sille on syynsä minkä takia Kiina on pyrkinyt itse tekemään viimeiset ~5 vuotta noita siruja onnistumatta projekteissaan.
Pyrkii kyllä, mutta sinne on aivan käsittämätön matka.
Niillä ei ole ainakaan mitään moderneja litografialaitteita, ne on ihan samalla tapaa ASML:n armoilla kuin muutkin ja sen myötä länsimaiden pakotteiden armoilla. ASML taas luottaa mm. Zeissiin ja muihin yhteistyökumppaneihin voidakseen tehdä niitä laitteitaan eli sekään ei ole mikään että opetellaan vaan tekeen klooneja ASML:n vehkeistä. Japanissa on Nikon ja Canon, jälkimmäisen litografiavehkeitä käytetään vissiin lähinnä muistituotannossa. Nikon on Canoniakin pienempi mutta en nyt nopeasti löytänyt mille tarkkuuksille niiden DUV-vehkeet yltävät. Ei ole kuitenkaan EUV:ta tarjolla kuten ASML.
Ja noi kaikki ovat olleet mukana pelissä ikuisuuden. Siihen menee hetki jos toinenkin kun Kiina koittaa saada kaikki palaset paikalleen.
Just sellanen woke-asenne. Muistakaamme että ME länsimaat olemme käyttäneet kiinalaisia, kutne muitakin aasialaisia ja afrikkalaisia maita, jotta voiotaisiin hifistellä elektroniikan kanssa. Nyt kun on jotain muuta poliittista peliä meneillään, niin ollaan sitten näin. Huoh mikä kaksinaamaisuus.
Jaa en minä ainakaan ole koskaan kannattanut kiinalaisia firmoja tai edes siellä tuottamista. En ole pitänyt myöskään kiinan hallinnosta koskaan millään muotoa että se siitä kaksinaamaisuudesta.
No hyvä. Mutta puhuit "länsimaista" ja siihen mä vastasin, että juuri "länsimaat". Oletan ettei sinulla ole businestä kiinassa
En näe myöskään tuossa mitään ongelmaa. Ainoastaan siinä näen että herätty tuohon vasta nyt mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Helvetin hyvä, kun kiinariippuvaisuuden vaarat on tajuttu ja niistä pyritään kovalla kädellä eroon. Käykö tässä vaan näin, että elektroniikka ja piirivalmistus siirretään johonkin toiseen paskamaahan ja mennäämn iloisesti tällä seuraavat x vuotta, poissa silmistä, poissa mielestä menolla.
Jep, onko kiina edes saanut prosessoriensa tuotantoa aloitettua, kova pöhinä tuntuu olevan aina välillä, että teemme sitä ja tätä, mutta tuotteita ei tunnu näkyvän.
On saanut ja siellä on paljonkin omaa valmistusta. Mutta ne on kaikki ASML:n vehkeillä kuten muillakin.
ASML:llä on jenkkien asettama vientikielto Kiinaan ja se ei ooe myynyt yhtä ainutta EUV-skanneria kiinalaisille tahoille.
Sitä en osaa sanoa, että millä litografialaitteistoilla Kiinan tehtaat pyörivät, mutta käsittääkseni eivät ainakaan ASML:n vehkeillä.
Olette molemmat oikeassa ja en ole kiinamielinen, mutta .. tämä ja tuotannon siirtäminen muualle maksaa rahaa ainakin lyhyellä tähtäimellä. Itse mieluummin ostan Kiinassa tehdyt muistit satasella kuin maksan 170€ täysin EU:n sisällä tehdyistä (tai 150€ Made in USA).
Taitaa ainakin pienen määrän elektroniikkatehtailussa olla vielä suuremmat nuo erot, ts. lähellä Euroopassa maksaa 2-3x enemmän.
Enkä tykkää siitäkään, että valmistus keskittyy Amerikkaan. Me olemme kuitenkin Euroopassa ja USA ajaa omaa etuaan. Pidemmällä tähtäimellä on esim. USA:n etu, että dollarin kurssi nousee ja eurooppalaiset maksavat enemmän kuin amerikkalaiset.
Siellä se monen suosikkifirma Applekin tekee täysin välittämättä muistejaan, mistä halvalla saa. Kun on omat rahat pelissä, jaksaako tällaisia moraalisia kannanottoja sitten tehdä? Kuinka moni ostaisi alkuperäisen hintaesimerkkini muistit 1.5x-1.7x hintaan?
Vaikka 3x hinnan maksan mieluusti jos länsimaissa valmistettaisiin. Tuplahinnan kun jossain muualla kuin kiinassa, venäjällä tai vastaavassa.
Siinä uskon, että olet osa erittäin, erittäin pientä vähemmistöä.
Jos kuluttajia oikeasti kiinnostaisivat ihmisoikeudet, niin Suomessakin hyvin menestyvistä vaatekaupoista varmaan vähintään puolet tippuisivat pois eikä elektroniikkaa tilattaisi AliExpressistä jatkuvana virtana.
Periaatteen mies. Arvostan. Itse ostaisin sen satasen kitin
Kyllä ne ihan niillä ASML:ne vehkeillä pyörii. Ei niillä EUV-vehkeitä ole, mitkä on rajoitusten alla, mutta DUV-vehkeitä on (lisää ei taida enää tosin tulla niitäkään) ja 7nm on tuotannossa asti.
Hmm, ketkä me?
Sen kun näkis, että länsimaalaiset ihmiset olisivat valmiita maksamaan tuotteistaa tuplaten…
Eipä se Kiina mistään muualtakaan maksuhaluisia asiakkaita tuotannolleen löydä, että se on molemminpuolinen ongelma.
Länsimaiset voivat aina rakentaa uusia tehtaita jos haluavat, mutta kiinalaiset eivät voi keksiä tyhjästä uusia asiakkaita jos polttavat välit vanhoihin. Yksipuoluediktatuurissa voi tietty vetää kansan kölin ali kuten naapurissa tapahtui, joten mikään ei ole varmaa.
Nyt asetetaan länsimaat ehkä hieman todellisuutta suurempaan rooliin. Euroopan & Yhdysvaltojen väkiluku on mitä, reilusti alle miljardin? Niin tuskinpa tuo mikään ongelma on pitkässä juoksussa, varsinkin jos/kun miljardin asukkaan Intia saa keskiluokkansa kasvamaan. Tähän vielä muut maailman maat päälle, joita ei kiinnosta osallistua USA vs. Kiina pippelinvenyttelyyn, niin eiköhän noita asiakkaita riitä. (Olettamukseni: Kiina saa todella hiottua tuotantonsa tarpeeksi hyväksi.)
Harmihan tuo on että kuluttajat sitten eivät saa halpoja kiinalaisia muistisiruja.
Vaikka ASML on alankomaalainen firma sillä on paljon toimintoja yhdysvalloissa ja sen laitteissa käytetään yhdysvaltalaisteknologioita, minkä myötä myös sikäläiset rajoitteet koskevat heitä.
Eurooppa + Yhdysvallat menee kyllä selvästi yli miljardin. Mutta mitä osia euroopasta sitten lasketaan.
Jos lasketaan USA + Kanada + EU, niin taidetaan olla hyvin lähellä tasan miljardia.
Kyse ei ole vain väkimäärästä, vaan maksukyvystä. Afrikassa, Intiassa ja lattareissa on kyllä jengiä, mutta kun bkt/capita on reilusti alempi kuin Euroopassa/Jenkeissä/Japseissa/Ausseissa, ei siellä ole kykyä ja halua ostaa samoja määriä roinaa samoilla rahamäärillä.
Kun keskivertoduunari tienaa 500e/kk, niin ei sieltä vaan löydy maksajia samalle määrälle loistoristelijöitä, autoja jne. mitä länsimaissa. Raha on jo käytössä, eikä lisää löydy mistään yhtäkkiä siihen, että voisivat ostaa Kiinasta sen mitä länsimaat nykyisin ostavat.
Jos sen sijaan Kiinan myynti länsimaihin vähenee, niin länsimaiden kansalaisilla ja firmoilla jää käyttämättä rahaa millä voi sitten ostaa muualta.
katso liitettä 974085
Sen kun näkisi että nuo osaisi edes kuulakärkikynää valmistaa…
Mistä ihmeestä tämä ajatus tulee että tuotanto palaisi länsimaihin? Ei globalisaatio tule todennäköisesti ikinä loppumaan ja mitään tuotannon (edes osittaista) palaamista länsimaihin tuskin tullaan myöskään koskaan näkemään.
Virhe ei ole siinä että Kiinaan on ulkoistettu tai että Venäjältä on ostettu energiaa vaan siinä että näihin diktatuureihin on rakennettu vakava riippuvuussuhde jota ei voida katkaista. Tuotevalmistus pitää hajauttaa useisiin eri maihin siten että jos esim. huomenna *simsalabim* Kiina katoaa maailmankartalta niin siitä tulee väliaikainen markkinahäiriö, pienehkö lama, sekoilu yms. mutta ollaan taas raiteilla viim. vuoden sisällä. Jos muut maat ei tarjoa valmistusinfraa niin sitten länsimaiden pitää alkaa aktiivisesti sellaista järjestämään niistä tai vaihtoehtoisesti määräämään haittatullia Kiinassa valmistuille tuotteille jolloin yritysmaailma joutuu etsimään muualta valmistusta. Nykytilanteessa tosin kun Kiina on päästetty kasvamaan nykymittaansa on tällaisten haittatullien asettaminen helvetin vaikeaa ja vaarallista.
Toiseksi ihmisten järkyttyminen siitä että mitä jos tuotteet maksaisivat 1.5-3 kertaa enemmän on tavallaan ymmärrettävää, mutta tuotteiden hinta ei välttämättä ole se ongelma vaan niiden pitkäaikaisuus. Nykykulttuurissa on normalisoitu ajatus missä tuotteet hajoavat 1-2v sisällä, takuut on paskoja (paitsi EU:ssa), niiden huoltaminen helvetin vaikeaa ja joka 1-2v välein pitää laittaa se uusin 1500e iPhone jossa ei taaskaan ole mitään muuta uutta kuin 1% parempi kamera ja nopeampi AI siru jota 99.9% kuluttajista ei tarvitse. On halvempaa maksaa älypuhelimesta 2500e ja vaihtaa siihen akku 50e kerran 5v aikana kuin ostaa 2v välein 1500e kiinaluuri.
Puhumattakaan ilmastovaikutuksesta. Hipeillä on aina ensimmäisenä pakkomielteenä yrittää estää lihansyönti tai viedä autot pois niitä tarvitsevilta, mutta kukaan ei halua puhua tästä loputtoman ylihinnoitellun herkästi rikkoutuvan elektroniikkaromun tuotannosta.
Puhut jälleen kerran asiaa, kiitos siitä. Tässä taas tullaan siihen mistä olen paasannut viimeiset vuodet, eli laitteiden pitkäikäisyydestä. Josko jo vihdoin ruvettaisiin rakentamaan niin softatueltaan kuin rautasuunnittelultaan järkeviä laitteita, joihin pystyttäisiin vaihtamaan esim akut ilman helvetillistä säätämistä. Itse maksan mieluusti enemmän laadusta, otan vaikka esimerkiksi nyt martelan toimistotuolit. Maksavathan nuo pirusti enemmän kuin normaalit peli tai jyskin konttorituolit, mutta laatu ja kestävyys on aivan eri luokkaa.
Pari vuotta sitten aloittivat kokonaan kotimaisen tuotannon. Saivat kuulat vihdoin onnistumaan riittävän pyöreinä.
Palaamisesta en tiedä mutta piirituotantoa pykätään kilpaa eurooppaan ja Yhdysvaltoihin mm. intelin, tsmc:n, glofon, samsungin ja micronin toimesta.
Koska valtiot tukevat niitä kymmenillä miljardeilla.
Heti kun tuet loppuvat (tai kauppasodat) niin sitä palataan halvempiin maihin.
Tuskin, taitaa työvoimakustannukset kuitenkin olla suhteessa aika pienet investointeihin ja muihin kuluihin verrattuna. Se on sitten toinen asia mitä tekevät siinä vaiheessa, kun tehtaat vanhenevat, mutta veikkaan, että tilannetta ei jatkossa päästetä yhtä pahaksi. Ei esim. autotehtaatkaan ole kaikki halpismaissa.
Missä niitä tuetaan saastutusluvin valtion toimesta tai korruption turvin. Typerää kuvitellä, että tuet löytyisi vain länsimaista.
Läntiset demokratiat, joihin Suomi eittämättä kuuluu.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä