Normaalisti 6-ytimisten Ryzen 5 -prosessoreiden käytöstä poistettuja ytimiä ei ole saatu avattua käyttäjävoimin, mutta raporttien mukaan osa prosessoreista tulee suoraan tehtaalta 8-ytimisinä.

Monet muistelevat kaiholla aikaa, kun AMD:llä oli markkinoilla useita prosessoreja, joiden käytöstä poistetut ytimet olivat otettavissa helposti takaisin käyttöön. Haaveita vastaavasta toiminnallisuudesta oli myös Ryzenin suhteen, mutta valitettavasti käyttäjät joutuivat pettymään, eivätkä Ryzen-prosessoreiden käytöstä poistetut ytimet ole otettavissa käyttöön.

Vaikkei AMD:n Ryzen-prosessoreiden käytöstä poistettuja ytimiä voi ottaa käyttöön omin voimin, on Aasian markkinoilta löytynyt mielenkiintoisia prosessoriyksilöitä. Useampi käyttäjä on raportoinut, kuinka kaupasta ostetut kuusiytimiset Ryzen 5 1600- ja 1600X -prosessorit toimivat tuntemattomasta syystä kahdeksanytimisenä. Käyttäjäraporttien mukaan prosessorit ovat toimineet kahdeksanytimisinä suoraan paketista otettuina.

Kaikkia tähän asti löydettyjä 8-ytimisiä Ryzen 5 1600- ja 1600X -prosessoreita yhdistää yksi tekijä: ne on koottu kuluvan vuoden viikolla 36 Malesiassa sijaitsevassa tuotantolaitoksessa ja valotettu Saratogan tuotantolaitoksella New Yorkissa, mikäli Reddit-käyttäjä rigredin tekemään salapoliisityöhön on luottaminen.

Rigredin mukaan Ryzen-prosessoreiden eräkoodi kertoo paitsi prosessoreiden valmistusajankohdan, myös missä se on valotettu ja koottu. Esimerkiksi 8-ytimisten Ryzen 5 1600(X):ien eräkoodin ”UA 1736PGS” numerot kertovat valmistusvuoden (17) ja viikon (36) ja kolme viimeisintä kirjainta kokoamis- ja valotuspaikat. Rigredin mukaan kokoamispaikan vaihtoehdot ovat Penang Malesiassa (PG) ja Suzhou Kiinassa (SU), kun valotusvaihtoehdoiksi hän kertoo GlobalFoundriesin tuotantolaitoksen Saratogassa New Yorkissa (S) ja Samsungin tuotantolaitoksen Austinissa Texasissa (T).

Samsungin tuotantolaitoksen mainitseminen vaihtoehdoksi on sinänsä mielenkiintoinen, että AMD ei ole virallisesti kertonut valmistuttavansa Zeppelin-siruja muualla kuin GlobalFoundriesilla. Yhtiö on kuitenkin kertonut, että sillä on tarvittaessa mahdollisuus valmistuttaa sirujaan myös Samsungin tehtailla, joten täysin mahdottomasta skenaariosta ei ole missään nimessä kyse.

Lähteet: WCCFTech, CoolN.kr, Reddit

This site uses XenWord.
;