Monet muistelevat kaiholla aikaa, kun AMD:llä oli markkinoilla useita prosessoreja, joiden käytöstä poistetut ytimet olivat otettavissa helposti takaisin käyttöön. Haaveita vastaavasta toiminnallisuudesta oli myös Ryzenin suhteen, mutta valitettavasti käyttäjät joutuivat pettymään, eivätkä Ryzen-prosessoreiden käytöstä poistetut ytimet ole otettavissa käyttöön.
Vaikkei AMD:n Ryzen-prosessoreiden käytöstä poistettuja ytimiä voi ottaa käyttöön omin voimin, on Aasian markkinoilta löytynyt mielenkiintoisia prosessoriyksilöitä. Useampi käyttäjä on raportoinut, kuinka kaupasta ostetut kuusiytimiset Ryzen 5 1600- ja 1600X -prosessorit toimivat tuntemattomasta syystä kahdeksanytimisenä. Käyttäjäraporttien mukaan prosessorit ovat toimineet kahdeksanytimisinä suoraan paketista otettuina.
Kaikkia tähän asti löydettyjä 8-ytimisiä Ryzen 5 1600- ja 1600X -prosessoreita yhdistää yksi tekijä: ne on koottu kuluvan vuoden viikolla 36 Malesiassa sijaitsevassa tuotantolaitoksessa ja valotettu Saratogan tuotantolaitoksella New Yorkissa, mikäli Reddit-käyttäjä rigredin tekemään salapoliisityöhön on luottaminen.
Rigredin mukaan Ryzen-prosessoreiden eräkoodi kertoo paitsi prosessoreiden valmistusajankohdan, myös missä se on valotettu ja koottu. Esimerkiksi 8-ytimisten Ryzen 5 1600(X):ien eräkoodin ”UA 1736PGS” numerot kertovat valmistusvuoden (17) ja viikon (36) ja kolme viimeisintä kirjainta kokoamis- ja valotuspaikat. Rigredin mukaan kokoamispaikan vaihtoehdot ovat Penang Malesiassa (PG) ja Suzhou Kiinassa (SU), kun valotusvaihtoehdoiksi hän kertoo GlobalFoundriesin tuotantolaitoksen Saratogassa New Yorkissa (S) ja Samsungin tuotantolaitoksen Austinissa Texasissa (T).
Samsungin tuotantolaitoksen mainitseminen vaihtoehdoksi on sinänsä mielenkiintoinen, että AMD ei ole virallisesti kertonut valmistuttavansa Zeppelin-siruja muualla kuin GlobalFoundriesilla. Yhtiö on kuitenkin kertonut, että sillä on tarvittaessa mahdollisuus valmistuttaa sirujaan myös Samsungin tehtailla, joten täysin mahdottomasta skenaariosta ei ole missään nimessä kyse.
Silikonilottoa parhaimmillaan:tup:
Jollain sattunut väärä ohjelma laserleikkuriin, kun on pitänyt päättää mitä piireistä oikeasti tehdään.
Tää olisi todennäköisin selitys, mutta 8-core Ryzen 5 1600:n vakiokellot ovat oikein 3,2 GHz mikä ei vastaa mitään oikeaa 8-core-mallia
Ehkä niille ajetaan useampi ohjelma laserleikkurilla ja yksi niistä on sattunut olemaan väärä? Vaikka yksi määrää coremäärän ja toinen pilkkoo kellot sopiviksi?
Eiköhän kyse ole siitä, että joku jälleenmyyjä haluaa päästä eroon R5 varastosta Coffee Laken ja sitä seuraavien hinnanlaskujen takia.
"Uutinen" tuli kuitenkin "sopivasti" ulos pari päivää ennen CFL:n julkaisua.
Prosessorin name stringiksi on mahdollista muuttaa aivan mitä vaan esim. UEFI:n kautta.
Tuolloin käyttöjärjestelmä ja kaikki monitorointiohjelmistot tunnistavat prosessorin tuolla uudella nimellä, riippumatta mitä alkuperäinen oli.
Kyseessä on 99.5% varmuudella R7 1700 / 1700X / 1800X prosessori, jonka name stringin joku neropatti on on muuttanut vastaamaan R5 1600X prosessoria.
Todennäköisesti 1800X, koska 1600X kellotaajuudet ovat muuten identtiset.
8-ytimisen prosessorin "lipsahtaminen" muiden mallien joukkoon on käytännössä mahdotonta.
Ainoa mahdollisuus on, että tuo on juuri kuvailemani temppu (ts. CUBS) tai sitten kyseessä on valmistajan markkinointitempaus (mikä on todella epätodennäköistä).
Prosessoreista ei ole viimeiseen kymmeneen vuoteen leikelty mitään fyysistä, vaan konffaus tehdään puhtaasti ohjelmallisesti polyfuseilla.
Koska konffaus menee prosessoreihin ns. "pakettina" sisään, niin yksi niistä paketin arvoista ei yksinkertaisesti satu olemaan väärinä. Jos kyseessä olisi 8-ytimiselle prosessorille tarkoitettu "paketti", niin silloin
myös prosessorin nimi olisi ydinmäärän lisäksi väärin.
Joskus saa siis jopa jotain ylimääräistä luvattuun nähden
Cores 8/6, threads 16/12
Ei sitä ikinä tiedä vaikka saisikin, mutta mites tuo heatspreader sitten? meinaat että olisi eri prosessorista napattu? Ja näitä tosiaan oli siis enemmän kuin yksi ja useammasta kuin yhdestä mallista ja ainakin yhden R5 1600:n vakiokellot täsmäävät siihen, 3,2 GHz:n vakiokelloilla ei ole 8-core malleja olemassa
Mitä heatspreaderistä?
Mikä todistaa että koneessa on kiinni sama vehje kuin kuvassa oleva 1600X?
Ei mikään, siksi tuo "meinaat että heatspreader on toisesta prossusta" (tai siis, kuva toisesta prossusta).
Mutta tuo 3,2 GHz vakiotaajuus, onko sekin käyttäjän tavalla tai toisella muutettavissa? R5 1600:n 3,2 GHz, mikä näkyy yhdessä screenshotissa wccftechillä, ei täsmää 8-core malleihin
Taajuudet on muutettavissa biosista.
Ainoa mitä ei voi muuttaa on Turbo & XFR taajuudet.
CPU-Z validateja noista vaan ei ole ainakaan meikäläiselle tullut vastaan.
Veikkaan että tehneet jonkin salaisen bugikorjauksen ja varasto tyhjennety halvempaan malliin. Onko jokin laser leikkaus jääny tekemättä, näkee ehkä tulevaisuudessa.
CPU-Z validointi kertoo juuri mitä käyttäjä on ASCII:na niihin kuuteen name string MSR:n syöttänyt.
Ahaa eli validaten kusettaminenkin onnistuu.
Hex edittiä on aika pitkään harrastettu asiassa jos toisessa.
No mahdollisuus muuttaa name stringiä on validoinnin kannalta melko merkityksetön.
CPU-Z ei osaa lukea RO arvoja fuseista, joten tuo on sille ainoa tapa.
Tulee likanen olo ku ostaa tämmösiä piirejä, joista on osa disabloitu vikojen takia.
Samahan se on näyttiksissä, shadereita voi olla disabloituna kun täysi piiri ei toimi.
Niinhän se on. Siksi ostan sellasen missä kaikki on käytössä =D
Vihreä olo siitä pitäisi tulla
Viallisten ytimien sulkeminenhan on erittäin hyvä asia. Jos muun kuin "täydellisen" piirin myyminen ei tule kysymykseen, niin kasiydin ryzen saattas maksaa vähintään tonnin, kun on mahdollisesti silloin reilusti heikommat saannot.
Viestissä mutua, ei tarttee ottaa vakavasti 🙂
Uutinen osuu niin hyvin yksiin Intelin julkistuksen kanssa ettei olisi mahdottomuus että se olisi AMD:n sissimarkkinointia. Vaikka todennäköisimmin kyse on jonkinnäköisestä virheestä niin sillä että isketään muutama kahdeksanytiminen prosessori kuusiytimisten sekaan saadaan ilmaista julkisuutta ja hyvällä tuurilla jonkun ostamaan AMD:n Intelin sijaan kun toivoo että osuisi arpa kohdalle. Ja kun ei osu niin ostajalla ei ole mitään syytä valittaa koska prosessori on juuri sellainen kuin on luvattu eikä AMD ole mitään muuta sanonut tai luvannut.
Kyllä munkin mielestä on aika hiton epätodennäköistä että kyse olisi valmistusvirheestä, ja todennäköisemmin kyse on vitsistä. Vaikea uskoa että yksikään jälleenmyyjä, saati kiinalainen sellainen, yrittää lähteä luomaan ylimääräistä kysyntää myyntivarastolleen. Saa olla hiton pieni nappikauppias että tuollaisesta olisi mitään hyötyä edes onnistuessaan.
Valmistusvirheellisiä prossuja pitäisi olla valtava määrä ja kuka hitto nyt ostaa uuden Ryzen 5 prossun eikä huomaa että Windows raportoi sille "liikaa" ytimiä ja treadeja.
En minä ainakaan huomaisia ylimääräisiä ytimiä, jos ei homma jostain syystä tökkisi että täytyisi seurata yksittäisien ytimien käyttöasteita.