Kiinan unelma omavaraisuudesta tietotekniikassa on ottamassa aimo sysäyksen eteenpäin tämän vuoden loppuun mennessä, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan. Kiinalaiset ovat saamassa valmiiksi kotikutoisen 28 nanometrin piireihin kykenevän skannerinsa.
Shanghai Micro Electronics Equipment Group eli SMEE on Kiinan valtion ohjaaman Global Timesin mukaan valmis esittelemään 28 nanometrin piirien valmistukseen kykenevän kotikutoisen SSA/800-10W -skannerin kuluvan vuoden loppuun mennessä. Raportin mukaan skanneri tulee olemaan valmistettu kiinalaisista komponenteista, optiikka mukaan lukien.
Kyseessä olisi merkittävä harppaus, sillä markkinat ovat tähän asti olleet täysin ASML:n dominoimia japanilaisten Nikonin, Canonin ja Tokyo Electronin täydentäessä loppumarkkinat. Yhdysvaltojen, Japanin ja Alankomaiden asettamat pakotteet estävät EUV-skannereiden lisäksi 14- ja 16 nanometrin tarkkuuksiin yltävät skannerit. SMEE:n aiemmat omat skannerit ovat kyenneet liki antiikkiseen 90 nanometrin tarkkuuteen. Vaikka 28 nanometrin prosessi ei ole uusinta uutta, se on edelleen käytössä monissa moderneissakin piireissä.
Lähde: Tom’s Hardware
Matkaa teknologia- ja markkinajohtajiin on reilusti, mutta mikäli aikataulu toteutuu, hyppy 90 nanometristä 28 nanometrin prosessiin on tosiaan merkittävä.
Todella merkittävä asia kiinalaisille, vaikka USA voi estää tavaroiden viennin Kiinaan. Ei se voi estää ihmisten kulkemista ja sitä kautta tietotaidon siirtymistä, hitaasti mutta eteenpäin kuitenki. Kiina on suuri maa jossa paljon osaamista ja raaka-aineita, näiden hyödyntämisessä Kiinalla on vieläkin paljon tekemistä.
Kiinan kohdalla ei kylläkään voi puhua terveestä kilpailusta.
Noissa pakotteissa ilmenee hyvin nykyajan poliittiset ristiriidat. Toisaalla omia teknologisia saavutuksia hehkutetaan maailmanpelastajiksi tehokkuutensa ja ympäristöystävällisyytensä avulla, mutta toisaalla sitä tekniikkaa ei anneta valtasuhteiden säilyttämisen vuoksi koko maailman käyttöön.
Näin annetaan valtavien teollisuusvoimien tulla 20v jäljessä ja tuottaa massiiviset seuraamukset ympäristölle. Tekopyhyyttä parhaimmillaan. Samalla annetaan ymmärtää, että Suomen tekemisillä olisi jokin tilastollisesti merkittävä vaikutus ilmastoon… Naurettavaa. Kyllä tämän kaltaiset pakotteet ovat paljon merkittävämpiä, mutta niitä ei taida olla poliittisesti korrektia pohtia ympäristöaiheyhteydessä.
Näistä nanometreistä on usein puhuttu, markkinointi vs todellinen ja mikä todellinen.
Maalikolle, mitä tämä uutisen nm vertautuu näiden länkkäri nanometrien kanssa.
Mutta ilmeisesti tällä ei kolkutella tuota uutisessa mainostettua pakoterajaa ja ei siihen sinänsä liitty, vaan on ko valmistajan kehitysharppaus. Kilpailee siellä sitten muiden kanssa.
Vaikea tässä yhteydessä sanoa, ovatko modernit litografiakoneet jokin ympäristöteko. Esim. TSMC:n koneet vaativat massiivisia määriä puhdasta vettä.
Kiina voisi olla perseilemättä, niin ei olisi ongelma saada teknologiaa. Vertaa ukrainan sotaan. Venäjälle on asetettu pakotteita, ettei se länsimaisella teknologialla valloita pienempiä naapureita. Kiinan kohdalla pyritään ennaltaehkäisemään ettei se hyökkää taiwaniin ja/tai alistaisi muita naapureitaan.
28nm ja isommilla saa valmistettua aseita ja teollisuuden tarpeisiin riittää enemmän kuin hyvin. Kiina painii kuitenkin ihan eri sarjassa kuin Venäjä.
Mitä elektroniikkaan tulee niin esimerkiksi Yhdysvaltojen laivaston Aegis risteilijät päivitettiin viimeksi tämmöisellä tavaralla.
https://www.penguinsolutions.com/edge/wp-content/uploads/2022/02/atca_mag_white_paper_smart_ec_1585835348_230.pdf