Intel valmistelee parhaillaan uusia 11. sukupolven Rocket Lake -koodinimellisiä prosessoreita julkaistavaksi myyntiin ensi kuun aikana. Kiinalainen YouTube-kanava 二斤自制 on ottanut varaslähdön tulevaan julkaisuun julkaisemalla arvostelun huippumalli Core i9-11900K:n Engineering Sample -versiosta.
Intelin Core i9-11900K on varustettu kahdeksalla Cypress Cove- eli 14 nanometrin prosessille sovitetulla Sunny Cove -ytimellä. Prosessori on ilmeisesti aivan viimeisiä ES-versioita, sillä se tunnistuu jo oikealla nimellään (ES)-lisämerkinnällä ja sen ominaisuudet vaikuttaisivat identtisiltä lopullisen mallin kanssa. Ainut kysymysmerkki on tällä hetkellä Thermal Velocity Boostin läsnäolo, sillä CPU-Z raportoi maksimikellotaajuudeksi 5,2 GHz, ei 5,3 GHz. YouTube-arvostelussa se sai vastaansa AMD:n niin ikään 8-ytimiset Ryzen 7 5800X:n ja vielä julkaisemattoman Ryzen 7 5700G Engineering Samplen.
Testien mukaan Intelin Core i9-11900K peittosi AMD-verrokit lähes kaikissa synteettisissä testeissä. CPU-Z:ssa eroa 5800X:ään tuli yhdellä ytimelä 9,5 ja kaikilla 10,5 %. 5700G:n ollessa verrokkina 11900K oli yhdellä ytimellä 17,5 ja kaikilla ytimillä 10,3 % nopeampi. Cinebench R15:ssa nähtiin poikkeus, jossa Ryzen 7 5800X oli prosentin 11900K:ta nopeampi yhdellä ytimellä, mutta kaikilla ytimillä Ryzen jäi Coren taakse 7,3 %:n erolla. 5700G:n 11900K peittosi 11,3 ja 12,7 prosentin eroilla.
Cinebench R20 -testissä meno oli saman suuntaista kuin R15-versiossa, mutta 11900K voitti tällä kertaa myös yhden ytimen testissä 5800X:n 1,8 %:n erolla. Kaikilla ytimillä eroa tuli Intelin hyväksi 8,1 %. Julkaisemattoman 5700G-mallin 11900K jätti taakseen 12,5 ja 13,6 prosentin eroin. Cinebenchin tuoreimmassa R23 -versiossa 11900K voitti 5800X:n 5,9 ja 9,3 %:n ja 5700G:n 17,1 ja 16 %:n eroin.
AMD on usein ollut vahvoilla nimenomaan Cinebencheissä, joten kenties hieman yllättävästikin Intelin voittokulku ei jatkunut pelien puolelle. Radeon RX 6900 XT -näytönohjaimella ajetuissa pelitesteissä Intel vei pidemmän korren vain PUBG:ssa AMD:n viedessä 5800X:llä nimiinsä loput kolme. Valitettavasti videolta on haastavaa tunnistaa pelejä varmuudella, mutta allekirjoittaneen silmään yksi peleistä vaikutti olevan Wolfenstein-sarjasta ja yksi mahdollisesti uusi Cyperpunk 2077.
Lähde: VideoCardz
Jytky tulossa, nyt AMDta viedään taas kuin sitä kuuluisaa litran mittaa vai miten se meni.
Mitäs ihmettä. Tuonhan pitäisi olla juuri peleissä se "voittamaton" prossu suhteessa AMD prossuihin. Ainoa missä Intelillä on ollut etulyöntiasema ja jossa uusi arkkitehtuuri + 14nm prosessin kovat kellot pitäisi auttaa. Hyvin erikoista jos Intel ei tuolla onnistuisikaan ottamaan pelivaltikkaa taas itselleen about kaikissa peleissä. Olisi kyllä aikamoinen pettymys.
Jos 8c Intel peittoaa AMD 8c prossun hyötyohjelmissa niin tässä nyt ei ole kauheasti hurrattavaa. Tehokäyttöön voi aina napata sen 16c AMD:n, joka pieksee säikeistyvissä hyötysoftissa Intelin 8c prossun mennen tullen. Toki vertailu tehtiin 8c vs 8c ja about samassa hintaluokassa. Hyötykäytössä se pieni hinnan nousu 8c prossuista ylöspäin ei yleensä ole ongelma.
Jos pelit ovat 3:1 AMD:lle, niin vaikuttaa kyllä tussahdukselta sen jytkyn sijasta.
Eikös tuossa nyt ollut vielä ettei toi AMD edes buustaa… joten melkonen fail.
No, ekat huhut väittävät, että AMD:n Zen 4 IPC parannus olisi 25% luokkaa ja kellotaajuusparannusten kanssa tehoa tulisi noin 40% lisää, joten Intelin olisi syytä alkaa saada pakettinsa kasaan ja aika pian.
Tuleeko Zen 4 ollenkaan AM4:lle?
Lisäksi näillä oli 4000MHz+ muistit tiukoilla latensseilla, voi tulokset muuttua, jos ajetaan 3200MHz peruspalikoilla, jotka ei ahdista Inteliä yhtä paljon kuin AMD:ta.
Ei kai se AM4:lle ole tarkoitus tulla. Meinaan vaan, että ei ole kuluttajan etu jos Intel jatkaa rypemistä eväät levällään
Näin just. AMD:llakin joku tajus, että kannattaa ottaa ’löysät pois’ hinnoilla ja tuskin tulee seuraava sukupolvi olemaan halvempi kuin nykyinen muutenkaan…
Riippumatta siitä, kuinka paljon kannatat AMD:tä, niin hintojen nousu ei ole ikinä hyvä asia meille kuluttajille. Kilpailu sen sijaan on hyvästä, kun se ajaa hintoja alas.
Vaikka tunnustettavasti AMD-fanboy olenkin, niin en nyt tarkoittanut sitä, että toivon AMD riistävän lisää., päin vastoin.
11900k taisi noista testeistä parhaiten pärjätä x264ssa, se käyttää AVX512sta joihinkin rutiineihin, mikä selittää 11900k:n etumatkaa ryzeniin nähden.
Käytännössä juuri mikään peli taas ei käytä AVX512sta mihinkään, suuri osa peleistä ei hyödynnä edes AVXää (joka tuli 10v sitten).
Peliteisteissä herää myös sellainen kysymys, että kun kyseessä on AMDn näyttis, onko BAR eri moodissa zen3llä? Tämän vaikutus on toki vain pari prosenttia keskimäärin.
AM4:lle tulee korkeintaan joku Zen 3 (ylihintaiset) refresh tyyliin 5600XT jne. Tää on tiedetty jo hemmetti yli vuoden ajan.
Samoihin aikoihin taitaa tulla se Alder Lake, mutta suoraan sanottuna kumpikaan ei kiinnosta. DDR5 molemmissa ja uusilla muisteilla mukaan hyppäystä on historian valossa kannattanut miettiä vasta 2gen tuotteilla. Muistit on olleet kalliita, huonommilla latensseilla mitä edellinen sukupolvi ja nopeuskaan ei ole ollut niin kova. Esim DDR4 alussa 2133mhz oli sitä yleisintä muistia ja ddr3 taisi mennä 2400mhz asti.
Alder Lake on tulossa selvästi aiemmin jos molempien firmojen aikataulut pitävät
yhdellä ytimelä
data-unfurl="true" data-result-id="147650" data-url="https://muropaketti.com/tietotekniikka/tietotekniikkauutiset/linus-torvalds-toivoo-intelin-avx-512-kaskykannan-tuskaista-loppua/" data-host="muropaketti.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Linus Torvalds toivoo Intelin AVX-512 -käskykannan "tuskaista kuolemaa" – Muropaketti.com
data-onerror="hide-parent"/>
muropaketti.com
Myös tuo amd 5700G ´huhuissa infinity fabric venyy reilusti yli 2000mhz ja on vielä epäselvä tuleeko ainostaan OEM valmistajille kyseinen malli.
Kuitenkin Intelille kaivattu suorituskyky lisäys jos tuo testi pitää paikkansa.
TSX/TSX-NI käskysarjojen tuki näemmä uupuu taas. Kuulemma vasta Sapphire Rapids serveriarkkitehtuuriin se ehtii mukaan. Liekö sitten sivukanavahyökkäysten tukkiminen niin vaikeaa vai mikä kestää.
Eikös Alder Lake ollut joissain huuhuissa syyskuussa, osassa taas Q4/2021? Viimeksi kun AMD:n roadmappia katsoin (kesä 2020 inverstor slidet), niin Zen 4 oli ennen 2022 palleroa, eli oletettavasti Q4/2021. Sen enempää muistikuvia ei ole kummankaan aikataulusta.
AMD:n virallinen kanta on ollut koko ajan, että roadmapit sisältävät koko sen viimeisenä mainitun vuoden, vaikka nyt aikataulut ovatkin menneet aivan kuin se merkitsisi vain vuoden alkua.
Aika floppi. Ite jos nää pienenkin syyn päivittää prossua, mä ihan harrastemielessä päivitelly. Esim. Vaihtanu 10900k, ryzenin 5950x:ään. Tässä uudessa 11900k:ssa ei ole mitään, miks päivittäis ryzenin takas intteliin.
Aika hekko suoritus intteliltä, jos uusin high end ei pärjää kilpailijan prossulle, joka julkastu jo viime vuonna.
Mielestäni edelleen Intelin on pakko tekohengittää noita omiaan kun kaveri tuli ohi edellisellä sukupolvella myös peleissä. Ehkä tämän prosessori kilpailun oudoin juttu on tuo että Intel ei vaan saa tuota omaa prosessiaan kuntoon? Monesko 14 nm variantti tämä on jo? Ollaan perässä miltei kaikessa ja AMD:n XT prossut odottelee jo noita Intelin uutukaisia myyntiin. Hinnat ovat karanneet käsistä myös prossujen osalta kun jostain 5600X saa maksa reippaasti yli 3 sataa ja saatavuus on nolla. Toki olisi erittäin suotavaa että Intel saisi edes tuon 10nm prosessin kuntoon ettei tarvis värkätä enää näitä 10nm to 14nm muunnoksia koska se ei voi olla kovinkaan tuottavaa hommaa.
5600X on se laiskemman kellottajan prossu. 5600 tulee varmasti myös edullisempaan hintaan. Mutta muistellaanpa hetki mitä Intelin sukupolven kovimmasta peliprossusta sai maksaa (7700k): Hinta, hintaseuranta
Iotech artikkeli kaby lake
Kyllä, 400e 4c/8t prossusta! Ja 300e 4c/4t kansanmalli 7600k:sta
AMD ei voi sen enempää tappiolla myydä ja voitotta ei suunnitella uusia prossuja. Vain Intel voi estää AMDtä jatkossa hilaamasta hintojaan ylös.
Yllätyitkö oikeasti kun melkein 900 euron prossu on 500 euron (oma arvio, toivottavasti tulee olemaan halvempi) prossua nopeampi? Realistisempi verrokki on 5800X jonka tämä näyttää testeissä hakkaavan.
Se on kyllä ihan totta että Inteliltä puuttuu toistaiseksi kilpailija tuossa ~tonnin hintaluokassa.
Muutaman prosentin erot nopeudessa suuntaan tai toiseen ovat merkityksettömiä. Ainut mikä merkitsee on hinta ja millä se jäähtyy.
Miksi näitä vanhojen kivien hintoja pitää jeesustella? Olihan se ihan oikeasti kovin peliprossu julkaistaessa. Tottakai se maksoi.
Toki. 2017 vain aloitti ydin määrällä kilpailun uudelleen. Nyt saat inteliltäkin satasella 4c/8t prossun i3 nimellä.
Miksi 14nm prosessi? Kapasiteetti ongelmia niillä pienemmillä/kehittyneemmillä? Vai onko tulla mitään väliä, kun eivät taida olla suoraan verrannollisia valmistajien välillä (AMD vs Intel)?
Eikö tuo saatavuuden ja hinnan perusteella voisi sitten olla ihan hyvä prossu pelaamiseen? Siis jos prossuja on saatavilla normaalihintaan ja hinta on kilpailukykyinen.
Voi ihan hyvin olla kunhan hinta on sopiva. Jos prossut on emolevyeron verran edullisempia kuin ryzenit ja pikkasen päälle haastavamman jäähdytyksen takia, niin ostoon vaan. Jos vaikka kellotusemon saa 170 eurolla joka ei välittömästi sula näiden kanssa, niin n. 100€ halvempana olis prossut ihan jopa hyvä valinta. Eli huippumalli i9 n. 370€ hintaan olisi potentiaalisesti ihan järkevä valinta. Jos tulevat olemaan tuota kalliimpia niin kannattaa mielummin hankkia jotakuinkin halvin b550 emolevy ja 5800x. Jos AMD tuuttaa markkinoille edullisemman 8-ydin mallin niin intel on kyllä helisemässä hinnoittelunsa kanssa ainakin DIY markkinasegmentissä. Markettimikroissa integroitu näyttis ja bulkkihinnoittelu voi hyvinkin tasata taistelukenttää.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä