Yhtiön DDR5-6400 CL40 -muistit tarjosivat selvästi DDR4-3200 CL22 -muisteja enemmän muistikaistaa, mutta viiveet kasvoivat samalla liki kaksinkertaisiksi.

DDR5-muistit saapuvat markkinoille vielä kuluvan vuoden aikana ja kiinalainen Asgard on jo ehtinyt esittelemään ensimmäiset omat DDR5-muistikampansakin. Uusi muististandardi tulee käyttöön Intelillä kuluttajapuolella Alder Lake- ja palvelinpuolella Sapphire Rapids -alustalla. AMD:n puolella DDR5-tukea odotetaan nykytietojen valossa grafiikkaohjaimella varustettuihin Van Gogh- ja Rembrandt-prosessoreihin. Kuluttajapuolella muistit tulevat käyttöön AM5-kannan myötä joko Zen 3+- tai Zen 4 -arkkitehtuurilla ja palvelinpuolella oletettavasti Genoa-koodinimellisten Zen 4 -arkkitehtuurin Epyc-prosessoreiden mukana.

Nyt kiinalainen Longsys on paitsi julkistanut ensimmäiset omat DDR5-muistikampansa, myös tarjoillut ensimmäisiä testituloksia uusilla muisteilla. Longsysin valikoimaan julkistettiin aluksi 16 gigatavun single rank -muistikampa ja 32 Gt:n dual rank -muistikampa. Ne toimivat DDR4-6400-nopeudella ja CL40-asetuksilla, kun JEDECin standardissa määrittelemät ”A”-viiveasetukset olisivat CL46. Muistikammat tukevat myös ECC-virheenkorjausta, josta tehtiin DDR5:ssä pakollinen ominaisuus. Päivitys: DDR5-muistien ECC on muistipiirien sisäinen ominaisuus, eikä se ole sama kuin perinteisesti ECC:ksi kutsuttu virheenkorjaus. Muistipiirin sisäinen ECC on verrattavissa esimerkiksi SSD-asemien sisäiseen virheenkorjaukseen.

Longsysin julkaisemat testitulokset on ajettu Intelin Alder Lake -alustalla ja vastakkain asettuivat yhtiön uusi 32 Gt:n DDR5-6400 CL40 ja nykytarjontaa edustava 32 Gt:n DDR4-3200 CL22. AIDA64-testiohjelmassa DDR5-muistit tarjosivat yhtiön testeissä 28 % paremman lukunopeuden, 27 % paremman kirjoitusnopeuden ja 10 % paremman kopiointinopeuden. Muistien latenssit olivat kuitenkin merkittävästi heikommat 112,1 nanosekunnissa, kun DDR4-kammoilla latenssit olivat 56,8 ns.

Lähde: Longsys

This site uses XenWord.
;