Olemme aikaisemmin uutisoineet io-techissä GamersNexus-sivuston tekemästä testistä, jonka mukaan MSI:n M.2 Shield -jäähdytyslevy nosti testissä olleen HyperX Predator M.2 SSD:n lämpötilaa alapuolelta mitattuna.
ComputerBase-sivusto on ajanut lämpötilatestien rinnalle myös suorituskykymittaukset ja verrannut, miten eri jäähdytysratkaisut vaikuttavat kahden M.2 SSD:n suorituskykyyn.
5 minuutin testijaksossa Samsungin 950 Pro- ja Patriot Hellfire -M.2 SSD:itä rasitettiin Iometer 1.1.0 -sovelluksella. Lämpötilamittaukset suoritettiin kokoonpano kotelon sisälle asennettuna M.2 SSD:t ilman jäähdytystä, MSI:n M.2 Shield -jäähdytyslevyllä sekä Alphacoolin HDX M.2- ja Aqua Computerin kryoM.2 evo -jäähdytyksillä.
Testeissä ainoastaan Aqua Computerin kryoM.2 evolla jäähdytettynä kumpikaan M.2 SSD ei alkanut rasituksessa throttlaamaan eli niiden tiedonsiirtonopeus ei laskenut. Alphacool HDX M.2:lla thrttolausta ei tapahtunut Samsungin 950 Prolla, mutta Patriot Hellfirella lämpötila nousi yli 80 asteeseen ja suorituskyky laski.
Molemmat M.2 SSD:t suoriutuivat rasitustestistä MSI:n M.2 Shield -jäähdytyksellä paremmin kuin ilman jäähdytystä. Samsung 950 Prolla throttlaus alkoi M.2 Shieldillä 52 sekuntia ja Patriot Hellfirellä 65 sekuntia myöhemmin kuin ilman jäähdytystä.
Testien perusteella on selvää, ettei MSI:n M.2 Shield ole täydellinen jäähdytysratkaisu M.2 SSD -asemille. Lyhyessä 5 minuutin kuormitustestissä M.2 SSD:t olivat kuitenkin suorituskykyisempiä M.2 Shieldillä jäähdytettynä kuin ilman jäähdytystä.
Lähde: ComputerBase
Hätäiltyä kötöstelyä nämä M.2 SSD:t… jos pitää mahtua pieneen, niin throttlaus on vakio ongelma.. jos taas haluaa kaikki tehot ulos, niin menee kikkailuksi. Toivottavasti vielä jollain halpisvalmistajalla ne throttlet kusee niin soppa on valmis kun se SSD paistaa itsensä hengiltä. 🙂
Sama taitaa olla perintinteisellä SSD:llä. Ei niissäkää ole jäähdytystä, vaan piirit on ilmassa metallikotelossa. Olisi hyvä testata onko niissä samanlaista ongelmaa esim. läppärissä.
Eikö siihen voi ite liimata siilet päälle? Järjetöntähän se olisi iso kapistus tehdä jos pienempi riittäisi. Syytä emo valmistajia jos eivät sijoita m.2 liittimiä sellaisiin paikkoihin missä myös siilit mahtuvat olemaan. Itse ainakin kiinnostunut tälläisestä nvme toteutuksesta https://www.amazon.com/dp/B01EHK3JGU?psc=1 ja tietenkin 16x väylällä jottei se tule pullonkaulaksi… ehkä vielä jonain päivänä
Paremmin?
@Sampsa kusahtikohan web/foorumi softassa joku. Uutissivun kommenteissa näkyy Anteron vastaus ensimmäiseen kommenttiini, mutta foorumin puolella en saa sitä edes pakotetulla sivun reloadilla tai omista ilmoituksista näkyviin.
Kokeillut nyt FF:llä ja Chromella. :confused:
Anterolla on joku superhacks päällä. 😆 Huomasin saman ongelman tuossa RX500-näyttis topicissa. Anteron viestit ei näy foorumilla, mutta mun vastaus näkyy. Näyttää siltä, että vedän jotain omaa monologia, kun ei näy mitään lainausta. 😆
Testi
test2
”Molemmat M.2 SSD:t suoriutuivat rasitustestistä MSI:n M.2 Shield -jäähdytyksellä kuin ilman jäähdytystä.”
”Testien perusteella on selvää, ettei MSI:n M.2 Shield ole täydellinen jäähdytysratkaisu M.2 SSD -asemille, mutta lyhyessä 5 minuutin kuormitustestissä M.2 SSD:t olivat kuitenkin suorituskykyisempiä kuin ilman jäähdytystä.”
Kielipoliisista päivää. Kummastakin virkkeestä puuttuu jotain olennaista. Ekassa pitäisi varman olla ”paremmin kuin”? Tokassa taas ehkä ”suorituskykyisempiä jäähdytettynä kuin ilman jäähdytystä”.
Joo kyllä, paremmin puuttui ja tuon toisen muokkailin vähän selkeämmäksi. Kiitoksia huomautuksesta :tup:
asdf
Hmm, en osaa sanoa miksi tuo Anteron kommentti ei näy foorumin puolella. Mahtaako olla yksittäinen bugi :btooth:
koittakaas painaa anteron nickistä, se heittää uutisartikkelin alkuun kun muilla käyttäjillä avaa profiilisivun. oisko antero poistanut nickkinsä?
Tuo MSI Shield kasvattaa aikaa ennen throtlausta niin vähän että kyse saattaa olla siitä että se pystyy itse varaamaan sitä lämpöä ja sitten kun sen lämmön varauskapasiteeti on täysi throtlaus alkaa eli se ei toimisi varsinaisesti jäähynä vaan lämpöakkuna.
Joskus aiemminkin olen nähnyt tämän bugin. Valitettavasti en ottanut ylös kun ajattelin että on yksittäinen bugi 😀
There's your problem.
"
TechBBS – Ongelma
Tämä käyttäjä on rajoittanut profiilinsa katselua."
Itsellä ei emoissa ole tuollaista liitintä, mutta mitä nyt on hiukan vilkuillut emolevykuvia, niin eikös se m.2-asema pötkötä yleensä emolevyn suuntaisesti ja yläpuolella on tilaa kopan sivuseinään saakka?
Toki sitä voi valmiista siilistä nikkaroida sopivan kokoisen siilen päälle ja liimata kiinni, mutta ihmetyttää, että miksi ei ole valmiina kunnon siiliä? Tuokin Alphacool on niin onnettoman pieni, näköjään 2 milliä korkea ja ilman rivoitusta. Helposti voisi olla vaikka 20 milliä korkea ja sillä voisi pärjätä jo tuota Alphacoolin adapteria vastaan.
Mulla ei toistaiseksi myöskään ole emoa jossa olisi m.2 liittimiä. Olettaisin kuitenkin ettei siihen päälle ihan mitä tahansa mahdu jos on esimerkiksi pcie liittimien välissä. Saattaa esimerkiksi näyttiksen tuuletin ollakkin leveämpi kuin näyttis kortti ja näyttiksen valmistaja on laskenut ettei kukaan mitään matalaa konkkaa korkeampaa ole pcie paikkojen väliin laittanut. Itse olen sitä mieltä että kaikista paras olisi kun emo valmsitaja laittas designiltaan tuota mun alkuperäistä linkkiä vastaava laajennuskortti mukaan eikä yrittäs änkeä niitä m.2 liittimiä pcie paikkojen väliin. Itse ainakin ostaisin mieluummin sellaisen toteutuksen
water block M.2
Kaupoista löytyy emoja joissa M.2 slotti on piilotettu paikkaan jossa sitä ei jäähdytä millään esimerkkeinä ITX-levyt Asus Z170I PRO GAMING Intel Z170 So.1151 Dual Channel DDR4 Mini-ITX Retail
Pikemminkin kyseessä on haudutus ja hidas kypsennys
No mielestäni pieni ei riitä toteutuksena noin kuumana käyvällä ohjaimella. Ymmärrän kyllä että läppäreissä pienestä koosta on etua.. niissä liene myös voidaan laittaa koteloon lämpötarrat imemään se lämpö pois.
Moneen pöytäkoneen emolevyyn on paikka sitten pistetty vähän kehnoon paikkaan.. eli ensin pitäisi valita emo jossa näin ei ole.. sen jälkeen vielä ruveta tilaamaan siili ja puuhastella se kiinni. Jos vapaa-aika on kortilla ja sille jotain arvoa laskee niin siitä +20€ siilistä tuleekin yllättävän kallis kaikkineen säätöineen ja säätökaljoineen. 😉
Ei mielestäni täytä laadukkaasti suunnitellun lisälaitteen ja laitepaikan speksejä. Vähän sama kun ainakin jossain vaiheessa boxed tuulettimet cpulle tarkoitti väkisinkin throttlausta jos kuormitus on pitkäjaksoista. Harvalla varmaan niin paljon ja usein on IO aktiviteettiä, että ainakaan testatut asemat kovin helposti oikeasti throtlettaa, mutta kyllä ostohalut kärsi selvästi.
Ehkä tulevaisuudessa… tältäkin kantilta. 🙂
—
Mitä tuli Anteron kommenttista ja vanhahkoista sata-ssd:stä mieleen, niin ei tunnu lämmöt nousevan 840 evolla tai 950 prolla kovin.. ei ainakaan näy suorituskyvyssä. Annoin koneen jauhaa noita ns. huolella.. piti trimmata välissä ja uusiksi. Noin 40-44C (sitähän en tiiä miltä kohdalta piiriä se mitataan) olivat… kotelon etu rupelit toki puhaltaa keulasta ilmaa sisään joten sen lisäksi että lämpö pääsee johtumaan asennusrautoja pitkin koteoloon, niin tuuletus on melkoinen.
En tehnyt mitään kovin tarkkaa mittausta.. kävin muutaman kerran päivän aikana katselemassa koneen touhuja. Lisäksi kämpässä hitusen vaihtelee lämpötila päivän mittaan ihan perstuntumalla sanottuna, ei ole mittaria sisällä. Eli ei nyt pahemmin voi sanoa tuloksesta muutakun että ei huomannut suorituskyvyssä mitään.
Tosin nuo perus sata-ssd:t capittavat siihen 500-600MB/s.. joten sieltä sisältä tuskin ihan yhtä järeää suoritinta löytyy ja siten pukkaa vähemmän lämpöjäkin. Fyysiseltä rakenteeltaan nuo varmaan myöskin johtaa lämmöt noihin alumiini kuoriin, joista taas luonnollisesti koteloon jne.. Eihän nuo nyt 10-15W yhteiskuormalla isoa koteloa saa lämpenemään. 🙂
Sama ongelma on Z270I mallissa myös. Liimailin lisää siiliä lämpenemisen takia. Valmistaja vois suoraan panostaa enemmän asiaan.
Jonsbon kotelot
Niin, mikä olisi sellainen käytännön tilanne jossa SSD:tä rasitetaan noilla siirtonopeuksilla minuutin ajan yhtäjaksoisesti. Levy ehtii siirtää tuossa ajassa satakertaisesti kapasiteettinsa verran dataa. Throttlaaminen on keinotekoisesti luotu ongelma.
Kotona liene harvinaista. Töissä ainakin IOPS:n puoleta tehokkuustestejä ajellessa toteutuu aseman max kuormitus, ja siis jos siis piiri kehittää lämpöä max IOPS kuormalla samalla tapaa kuin tuossa max siirtonopeuden tapauksessa niin mahdollisesti throttlaisi.
Ei vaan duuni pannu ole ihan sitä tasoa että olisi M.2 liitintä saati asemaa. Perinteisen SSDn varassa mennään, joten ei voi testata. Tehokkuustestejä ajettaessa joko CPU tai IO capittaa riippuen mitä testataan.
4 gigaa/sekunti * 60 sekuntia = 240 gigaa max. Ei edes yhtä kertaa oman kapasiteettinsa verran saati sataa kertaa :hammer:
Tänään tuli HDX. Asennus jäi sitten tekemättä, oma ssd on kaksipuoleinen m.2 standardin maksimipaksuudella (3mm).
Klamppien vaatima voima oli vähän liikaa, piti lopettaa keskenkaiken. Taitaa olla puheista huolimatta aavistuksen ohuemmille tarkoitettu.