2D-kuvanlaadun moneen kertaan kruunattu kuningas Matrox kilpaili aikoinaan myös kuluttanäytönohjainten markkinoista.

Näytönohjainmarkkinoista muun muassa 3dfx:n, ATi:n ja NVIDIAn kanssa aikoinaan kisannut Matrox kuuluu alan ehdottomiin legendoihin. Kanadalaisyhtiö on kadonnut parrasvaloista jo aikaa sitten, mutta yhtiö jatkaa toimintaansa edelleen aktiivisesti vähemmän kuluttajien silmiin osuvilla aloilla.

Matrox perustettiin vuonna 1976 ja sen myötä yhtiö viettää tänä vuonna 45-vuotispäiviään. Yhtiön matka on ollut pitkä ja etenkin kuluttajapuolella loppuviimein kivikkoinen. Yhtiön perustajiinkin kuuluneen Lorne M. Trottierin nykyään omistama yritys toimii muun muassa videolaitteistojen ja teollisuuskäyttöön suunnattujen laitteiden parissa.


AOC-jalusta

Matrox tuli tunnetuksi aikoinaan ennen kaikkea huippulaatuisesta 2D-kuvanlaadustaan ja kahden näytön tuesta. Alkumetreillä pahasti kompastelleet 3D-kiihdyttimetkin lähtivät kisaan kunnolla G200:n tai viimeistään G400-sarjan myötä, mutta sen jälkeen alkoi yhtiön alamäki kuluttajamarkkinoilla. Yhtiön seuraavat uudet sukupolvet olivat pettymyksiä suorituskykynsä puolesta ja viimeiseksikin toivoksi kuvailtu Parhelia kompastui viimeistään puutteellisiin kaistaa säästäviin ominaisuuksiin, kuten z-puskurin pakkaus.

Luovuttuaan pelimarkkinoista Matrox tuotti vielä joitain omia piirejään, mutta sittemmin se on siirtynyt käyttämään ensin AMD:n ja viimeisimpänä NVIDIAn grafiikkapiirejä omissa erikoiskäyttöön suunnatuissa näytönohjaimissaan.

Voit tutustua Matroxiin, sen nykyisiin jaostoihin Matrox Imaging ja Matrox Video sekä yhtiön historiaan tarkemmin lähdelinkin takaa.

Lähde: Matrox

This site uses XenWord.
;