Microsoft on julkaissut tänään Windows 11 -käyttöjärjestelmän yleiseen jakeluun. Käyttöjärjestelmä julkaistiin ilmaisena ja vapaaehtoisena päivityksenä Windows 10 -käyttäjille, mutta jakelu tapahtuu tuttuun tapaan porrastetusti.
Windows 11 tuo paljon uutta sekä ulkonäköpuolelle että konepellin alle. Tehtäväpalkki on nyt lukittu vastoin kaikkea järkeä ruudun alalaitaan ja kuvakkeet ovat oletuksena keskitetty keskelle tehtäväpalkkia. Keskityksen voi kuitenkin halutessaan asettaa vasempaan nurkkaan asetuksista. Pelaajia hellitään puolestaan esimerkiksi täydellä DirectStorage-tuella sekä AutoHDR-toiminnolla, joka pyrkii sovittamaan laajempaa värimaailmaa tukemattomat pelit HDR-aikaan automaattisesti.
Eniten porua ovat aiheuttaneet Windows 11:n laitteistovaatimukset, jotka ovat poikkeuksellisen tiukat. Oletuksena tietokoneilta vaaditaan TPM 2.0 -tuki (Trusted Platform Module), mikä rajaa esimerkiksi ensimmäisen sukupolven Ryzenit ja 7. sukupolven Intel Coret muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pois tuettujen järjestelmien piiristä. Voit tutustua käyttöjärjestelmän uudistuksiin tarkemmin aiemmassa uutisoinnissamme.
Windows 11 on saatavilla välittömästi sekä uusien tietokoneiden mukana että päivityksenä tai uutena lisenssinä. Mikäli haluat päivittää Windows 10:n heti ensimmäisten joukossa, eikä Windows Update tarjoa päivitystä, voit ladata Microsoftin verkkosivuilta päivitys- tai asennustyökalun, jotka ohittavat porrastetun jakelun.
Lähde: Microsoft
Ei se pelaa, joka pelkää! ;D
Stardockin (tulevan?) Start11:n avulla vissiin pystyy vaihtamaan paikkaa, tosin vaan ylös tai alas. Toki aika achterista, jos tähän tarvitaan kolmannen osapuolen kilkkeitä nykyään.
(
tai MS tekee jotain radikaalia ja muuttaa asennettaan?)Pahasti pelkään että jossain kohtaa tulee jokin pakotus että jotkut uudet pelit alkaa vaatimaan jotain Win11 liittyvää että pääsee pelaamaan niitä. Halo 2 vaati Vistan paitsi jos waretti pelin. Se wareversio toimi XP:ssäkin. Tällä hetkellä on pelejä jotka vaatii tarpeeksi uuden Windows 10:n buildin.
Miksi tämä on pommi?
data-unfurl="true" data-result-id="235065" data-url="https://www.3dmark.com/3dm/66908057?fbclid=IwAR1h46hEz-hrgPxGw9b6pIouHvDiU8NeB871Bu7XahnC-9OLXBg17HIHnYs" data-host="www.3dmark.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
I scored 9 862 in Time Spy Extreme
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.3dmark.com
Paria peliä testattu myös pikaisesti (Alan Wake Remastered ja Diablo 2 Resurrected), ja niissä en havainnut myöskään mitään eroa suorituskyvyssä suuntaan tai toiseen.
Resoluutiorajoitteisella (2560*1440) 27-tuuman monitorillakin olen todennut tämän hyväksi valinnaksi – tulee pdf-dokumentteihin vähän lisää pystyresoluutiota. Ja joo, tiedän että sen saisi piiloonkin. Mutta tosiaan enemmän tuolle on tarvetta läppäripuolella.
Tai sitten noin 95% niistä jotka eivät täytä TPM / CPU -vaatimuksia, päivittävät koneensa 5 vuoden sisällä ja siirtyvät Win11 kun kympin tuki loppuu. Onhan tuo ärsyttävää että Microsoft laittoi nuo vaatimuksiksi, mutta melkoisesti liioitellaan tätä. Vistaan vertailu on muutenkin hölmöä, kun Vistassa oli oikeasti paljon huonoja asioita, ja Win11 taas näyttää pohjautuvan vahvasti Win10, joka on kiistatta erinomainen käyttöjärjestelmä.
Oli mullakin vielä vähän aika sitten 10v vanha Sandy bridge joka tehojensa puolesta jaksaisi kyllä pyörittää mitä vain käyttistä. Mutta en kyllä jaksa mikkisoftaa siitä mollata, etteivät halua tuollaista SER romua tukea.
Mutta tässä pari juttua…
Ensinnäkin nuo secureboot ja tmp vaatimukset ovat ihan keinotekoisia, koska niitä vaaditaan VAIN jos olet päivittämässä 10:stä.
Puhtaalla asennuksella menee sisään ja toimiikin lähes kaikissa x64 prossu koneissa.
Ja jos teet puhtaan asennuksen secureboot on oltava pois päältä muutenkin koska se blokkaa muuten asennus usb-tikun.
Vasta 1809 Windows 10 buildin myötä MS lopetti Phenom 1:n tukemisen, että kirjaimellisesti sitä et saanut niihin edes asennettua koska ssd ei löytynyt ahci tai ide moodissa.
Mutta edelleen Windows 10 toimi komiasti vielä LGA775 Pena 4:llakin.
Windows 8.1 taas tiputti tuen socket 939 Athlon 64:lta kun niistä uupuu joku turva homma (en muista mikä).
Ja mitä tuon 11 kanssa olen nyt leikkinyt useammalla koneella, niin jää kyllä asentamatta perheen koneisiin vaikka kaikki paitsi yksi tukevatkin windows 11:sta.
Kun en mene järjestelmään mikä huonontaa käytettävyyttä monilta osin ja on huomattavasti raskaampi kuin 10.
Minusta jo 10:ssä MS meni tuhoamaan monet hyvät asiat ja siksi pidän esim windows 8.1 paljon enemmän. Mutta DX12 pelejen takia pakko käyttää 10:ä.
Menee sisään mutta et ole oikeutettu päivityksiin jos rauta ei ole yhteensopivaa eli CPU/TPM.
7700K menisi taviskäyttäjän Facebookin ja Iltalehden lukemiseen tarkotetulla koneella vielä varmasti 10 vuotta mutta koska Win10:n tietoturvapäivitykset lakkaa 2025 niin täysin käyttökelpoinen kone menee serriin. Sukulaisille, lapsille jne. tuollaiset vanhat tehokoneet mennyt monelta kun jäänyt omasta käytöstä pois.
No ei kyllä blokkaa. Secureboot päällä asenneltu käyttikset usb-tikulta niin kauan kun secureboot on omista koneista löytynyt.
Kyllä normaalit päivitykset tulevat sisään, mutta ne 22H2 ym. päivitykset eivät tule asentumaan "itsestään". Eli joutuu tekemään USB-tikun ja sillä ajamaan sisään… tosin taas puhtaalta pöydältä tai muokatulla asennuksella mikä ei tunnista noita secureboot ja TMP hommia (jollei MS luovu noista vaatimuksista myöhemmin minkä se varmaan tekee).
Komeasti blokkasi tuossa yhdessä koneessa mihin sen WIndows 11 asensin testi mielessä. Muissa se oli jo valmiiksi pois päältä.
Microsoft on pelotellut että ei tule välttämättä edes normaalit tietoturvapäivitykset.
Siellä on ollut joku muu asetus sitten pielessä koska Secureboot päällä asentuu Windows 10 täysin ongelmitta usb-tikulta.
Hyvin tuli jo päivityksiä ei tuettuihin koneisiin…
Ja juu tuo SecureBoot ei aikaisemmin tuossa koneessa ole blokannut Windows 10 tai minkään muun OS asennus tikkua. Mutta windows 11 tikusta se ei tykännyt koska tikun piti olla GPT levy formaatissa josta SecureBoot ei tykkää.
Niin nyt, mutta tilanne voi muuttua. MS on ihan virallisestikin tämän tiedottanut. Linkki taisi olla aiemmin täällä, tai sitten se oli siellä varsinaisessa Win11-ketjussa.
Omalla kohdalla aivan sama, kun koneet ovat yhteensopivia. Sen verran reippaasti on silti Vista-fiilistä tässä tuotoksessa, että taidan jatkaa kympillä, kunnes tulevat järkiinsä.
Tämä iskee päälle vasta monen vuoden päästä, kun Windows 10:n tietoturvapäivitykset loppuvat.
Itse ostin Vistan rahalla. Se lisenssi on elänyt monta sukupolvea ja en ole aivan varma, mutta Windows 11-lisenssi voi olla peräisin sieltä. Siinä koneessa, jonka päivitin.
Päivitys otti aikansa, niin katselen toiset koneet sitten ajan kanssa, kun olen tarpeeksi koettanut Windows 11:ta. Lisäksi tässä on se kurja muutos, että ei saa päivittää lokaalista tilistä suoraan (ainakaan päivitysohjelman mukaan), vaan pitää sitoa Windows Microsoft-tiliin. Näin se lisenssi sitten on itsellä, ja kun konetta vaikka myy eteenpäin, niin se ei mene mukana. En tykkää.
Onko tässä Win11 myötä jokin muuttunut koska Win10:n asennustikut käsittääkseni oli aina MBR ja FAT32?
Onko tässä Win11 myötä jokin muuttunut koska Win10:n asennustikut käsittääkseni oli aina MBR ja FAT32?
Jos tarkoitat että älkää kiusatko sukulaisia enää windowssilla tuossa kohtaa, niin siinä olet oikeassa. Tuon ikäiset koneet vanhenevat vain läppärikäytössä ilman ylläpitoa sietämättömiksi. Normikäytössä ne menevät varmasti vielä viisi vuotta tuosta eteenpäin vähintään (käytännössä niin kauan kuin rauta kestää). Intelin nelossarjakin on jopa läppärikäytössä edelleen jees (tosin siinä keveä Linux jakelu), joten näen Windowsin rajauksen ulkopuolelle sinänsä riskinä (niille kenelle ei Linux syystä tai toisesta käy/sovi) koska tällöin turvapäivitykset loppuvat. Vaihtoehtoisesti se on mahdollisuus sitten osalle.
win10 asennustikku on sekä uefi että mbr yhteensopiva (ainakin nykyiset) ja pitää vaan valita se oikea (eli UEFI).
On. Windows image eli install.wim on 4.3Gigan kokoinen mitä fat32 ja MBR eivät tajua kun niiden raja oli 4.0Gigaa. Eli tikun pitää olla GPT ja NTFS muodossa.
WSL2 tuli jo W10 edellisessä feature päivityksessä.
Windows Media Creation tool tekee suoraan yhteensopivan bootimedian.
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Download Windows 11
Ja jos se ei toimi suoraan secure bootin kanssa jossakin koneessa, niin sitten siellä on tällainen maininta:
En nyt vielä ihan hirveästi murehtisi vuotta 2025. Microsoft saattaa vielä kääntää kelkkansa w11-vaatimusten suhteen, tai w10 voi saada jatkoaikaa. Toki ihan varteenotettava vaihtoehtokin löytyy jo nyt, jolla (myös) somettaminen ja muu surffailu hoituu paremmin kuin hyvin (vuonna 2025 varmaan pelaaminenkin jo arkipäivää). 😉
Minä tein oman USB-tikkuni ennen kuin tuo Media Creation Tool oli edes ladattavissa
Kun tuo julkaisu buildi ollut jo insidereille jaossa jonkin aikaa.
Mutta muutenkin itse noilla Media Creation Tooleilla aina lataan sen ISO tiedoston että voin tehdä montakin USB-tikkua jos on tarvista.
Nytkin NASilla kaikki noi eri windows 10 buildit sekä tietenkin windows 7, windows 8, windows 8.1 ja eri linux distroja ym. kun ei koskaan tiedä milloin niitä tarvitsee
Ei se Media creation tool tee muuta kuin helpottaa loppukäyttäjää. Ttäsmälleen sama on siis onnistunut aiemminkin, mutta se boottimedia on pitänyt tehdä "oikein".
Facebookin ja Iltalehden selailu onnistuu sen verran hyvin Linuxillakin, etten näe suurta etua tuhlata rajallisia resursseja Windowsiin, olkoot kyse mistä versiosta tahansa. Tämä siis sillä oletuksella, ettei koneella tehdä muuta kuin käytetä lähinä nettiselainta.
Pitääköhän tältä jollaintavalla suojautua?
Eilen asensin ja hyvin tuntuu kaikki toimivan
että se windows 10 toimii ja päivittyy vielä pitkään noilla ser jätteillä.
Muutaman vuoden päästä ne on niin romurautaa että ei mitään väliä.
Ei tainnut GPU-tukea tulla (WSLg).
Onnistuu toki mutta taviksille se Linuxiin siirtyminen on yllättävän suuri kynnys kun käyttöliittymä muuttuu erilaiseksi (oma äiti ei suostu käyttämään mitään uudempaa Officea kuin 2007 koska ei osaa käyttää muka eri näköistä). Itsehän käyttäisin nettikoneena ihan tyytyväisenä Linuxiakin jos jollekin puhtaalle nettikoneelle olisi mitään tarvetta.
Sitä ei joo tainnut olla.
Tähän mennessä se .wim image on splitattu, jotta menee fat32 tikulle. Näin on pitänyt Server imageiden kanssa toimia, en usko että UEFI edelleenkään tukee NTFS. Ohje splittaamiseen tuolla lopussa:
Windows 10 ISO contains WIM file that is big for FAT32 file system | Dell US
Niin, UEFI ei tue isompaa boottiosiota, mutta ei sitä imagea tarvitse sinne boottiosiolle laittaa. Toistan itseäni samalla linkillä kuin aiemmin –>
"UEFI requires you to have a FAT32 partition on the flash drive to boot from. However, FAT32 can’t fit files larger than 4 GB in size. The solution here is to partition the USB drive and create two partitions. Usually I create one FAT32 partition to boot from, and one NTFS partition specially to store install.wim/install.esd. "
data-unfurl="true" data-result-id="235224" data-url="https://winaero.com/create-windows-11-bootable-usb-for-installing-or-troubleshooting/" data-host="winaero.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Create Windows 11 Bootable USB for Installing or Troubleshooting
winaero.com
Aika paljon boomereiden ulinaa täällä. Kyl se on niin että taviskäyttäjät päivittää 11, jos windows niin ehdottaa ja jatkaa elämäänsä. Hyvin kaikki toiminut jo useamman kuukauden itsellä. Itse tosin asentelen aina kun jotain uutta on tarjolla puhelimiin, tietokoneisiin tai navigaattoreihin. Sen myönnän että kasissa Mikkisofta ajoi lujaa metsään 😀 😀
UEFI on nimensä mukaisesti laajennettava sovelluskehys. Sen saa tukemaan ihan mitä tahansa ja GPT tuki on nyt ihan peruskauraa, secureboot ominaisuuden kanssa jopa pakko. Jos jokin GPT osio ei kiinnity niin allekirjoitukset sakkaa joko osiossa tai sitten UEFI pitää päivittää koska ei ymmärrä uusia varmenteita.
Win11 droppaa Random kirjoitusnopeudet ”vain” puoleen Samsung 980 prolla minun kohdalla. Kirjoitus RND4K Q32T16 CrystalDiskMarkissa laski 2200 -> 1200 verrattuna Win10 asennukseen. Puhdas asennus Asus X570-i/5950x/980 pro kiinni etummaisessa M.2 slottissa. Onko kiinni juuri CPU:ssa.
Katselin, että muillakin näyttää olevan samaa: https://answers.microsoft.com/en-us/insider/forum/all/general-random-write-disk-speed-degradation-in/3ff3d0af-6434-4ae8-b976-ec25ad9bd98d?page=2
Jos boomer tarkoittaa tässä yhteydessä niitä, jotka käyttävät konetta työkseen ja kaipaavat siksi sujuvaa käytettävyyttä form over function – ajatusmallin sijaan, niin sitten ehkä joo. Muuten kuulosta diginatiivin snäppäilijän öyhöttelyltä.
Tuolla "virityksellä" sain asennettua Win11:n täysin SER jäte koneeseen. Yli 10-vuotias ekan sukupolven core i5, ei mitään UEFI juttuja, ei secure bootteja, ei TPM, ei mitään modernia, mekaaninen seagate 60GB HDD. Näyttiksenä koneessa jokin vanha nVidia GeForce 2000-luvun puolivälistä.
11 asentui nätisti ja kohtuu nopeasti. Ajurit asentui automatic updaten kautta. Toimii sujuvasti, selvästi HDD on hitain lenkki, mutta pienen käytön jälkeen, kun ohjelmien dataa alkaa olla välimuistissa, mitä ruhtinaallinen 8GB RAM tarjoaa, niin meno on sulavaa kun HDD:ltä ei enää tarvitse paljoa dataa hakea.
Yleisesti ei ole pahaa sanottavaa. Toimii tietenkin allekirjoittaneen ykköskoneella kuten kuuluukin, mutta hyvin tällainen SER jätä romukin tuota pyörittää, mikä todistaa että käyttis on optimoitu hyvin eikä liian raska. Kyllä tällainen nuhapumppu hitaan käyttiksen kertoisi.
Selvästi Microsoftin laitevaatimukset ovat keinotekoisia, ellei sitten niiden tarkoitus ole kertoa, että mitkä CPU:t jaksavat tulevaisuudessa Android emulointia, koska se on tunnetusti raskasta.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä