Microsoft on julkaissut tänään Windows 11 -käyttöjärjestelmän yleiseen jakeluun. Käyttöjärjestelmä julkaistiin ilmaisena ja vapaaehtoisena päivityksenä Windows 10 -käyttäjille, mutta jakelu tapahtuu tuttuun tapaan porrastetusti.
Windows 11 tuo paljon uutta sekä ulkonäköpuolelle että konepellin alle. Tehtäväpalkki on nyt lukittu vastoin kaikkea järkeä ruudun alalaitaan ja kuvakkeet ovat oletuksena keskitetty keskelle tehtäväpalkkia. Keskityksen voi kuitenkin halutessaan asettaa vasempaan nurkkaan asetuksista. Pelaajia hellitään puolestaan esimerkiksi täydellä DirectStorage-tuella sekä AutoHDR-toiminnolla, joka pyrkii sovittamaan laajempaa värimaailmaa tukemattomat pelit HDR-aikaan automaattisesti.
Eniten porua ovat aiheuttaneet Windows 11:n laitteistovaatimukset, jotka ovat poikkeuksellisen tiukat. Oletuksena tietokoneilta vaaditaan TPM 2.0 -tuki (Trusted Platform Module), mikä rajaa esimerkiksi ensimmäisen sukupolven Ryzenit ja 7. sukupolven Intel Coret muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pois tuettujen järjestelmien piiristä. Voit tutustua käyttöjärjestelmän uudistuksiin tarkemmin aiemmassa uutisoinnissamme.
Windows 11 on saatavilla välittömästi sekä uusien tietokoneiden mukana että päivityksenä tai uutena lisenssinä. Mikäli haluat päivittää Windows 10:n heti ensimmäisten joukossa, eikä Windows Update tarjoa päivitystä, voit ladata Microsoftin verkkosivuilta päivitys- tai asennustyökalun, jotka ohittavat porrastetun jakelun.
Lähde: Microsoft
uskaltaakohan tota asentaa 😀
Onko tämä joku vitsi tai kirjoittajan henkilökohtainen antipatia, vai miten niin ei ole järkeä asiassa, jonka oletussijoitus on pysynyt samana jo 25 vuotta?
Se ei ole kuitenkaan siihen 25 vuoteen ollut kertaakaan aiemmin lukittuna.
Puolet ihan oikeaa järjettömyyttä, puolet Microsoftin perseilyä ja kolmas puolet allekirjoittaneen antipatiaa ratkaisua kohtaan.
Haluatko kertoa sitten mitä järkeä sen lukitsemissa muka on? Miksei sitä voi sallia pitää missä tahansa reunassa kuten on jo 23 vuotta pystynyt?
Tarttee varmaan joku pari kuukautta odotella ennen päivitystä, en halua heti rikkoa konetta tuolla. Ehkä työkoneeseen voi päivittää ensin.
Pystyi heti alusta lähtien Windows 95:ssä? Vai tuliko muka vasta jossain OSR-versiossa?
Tämä 11 ensinnäkin on hemmetin raskas verrattuna vaikka 8.1 tai 10:n, eli ei sovellu mihinkään vähänkään hitaampaan koneeseen.
Esim 4-ydin Intel Atom prossulla olevaan tablettiin tuota kokeilin, niin asentui hienosti ja kaikki sinällään toimii. Mutta suorituskyky on on jotain aivan järkyttävää surkeaa. Kun 10:llä tuo jaksoi pyörittää youtubea 480p hyvin ja 720p 30fps hyvin ja 60fps materiaali ei niin hyvin. Nyt 480p videokin on diashow eli pyörii huonommin kuin ennen 1080p 60fps videot
Ja kyllä windows ihan itse haki uusimmat ajurit tuohon ja siltä osin kaikki oli OK.
Myöskin FX-9830P + 16GB RAM + Radeon RX 560 läppärillä testailin niin videot tuolla toimii hyvin ja näin, mutta käyttöliittymä itsessään on SIKA hidas.
Ryzen 5 3500U olevassa läppärissä taas tuota raskautta ei niinkään huomannut ollenkaan kuin ei myöskään Kaby Lake Core i5-7300HQ läppärillä.
Mutta onhan tuolla tehty jo suorituskyky mittauksia ja suoriutuu paljon 10 huonommin. Eli itse ainakin jään odottamaan että saavat paskan kasaan eli katsellaan uudestaan ens vuonna mikä tilanne.
Kun olihan 10:ssäkin aluksi sikana ongelmia ja menikin about 2 vuotta että MS sai ongelmat korjattua.
Siksi korjasin tuon että ainakin 23 vuotta kun en löytänyt nopealla googlettamisella varmistusta että pystyikö 95:ssä 98:ssa ainakin pystyi.
Tjaa, alkuperäinen uutisen lause oli hieman epäselvä: en siitä ymmärtänyt, että "lukittu alareunaan" tarkoittaa, ettei sitä voi siis enää lainkaan asetuksistakaan siirtää johonkin muuhun reunaan, tosin olihan tuossa virkkeessä selkeästi "lukittu alareunaan" vs. "kuvakkeet oletuksena keskellä".
Ymmärrän harmistuksen paremmin – vaikka henkilökohtaisesti en voi kuvitellakaan käyttäväni taskbaria muualla kuin alareunassa jos kyseessä on Windows. Mutta tjoo, eipä tuossa hirveästi järkeä ole poistaa tuota valintaa sitä haluavilta.
Palkin on halutessaan saanut sivuille tai ylös ysivitosesta lähtien. Jossain tilanteissa olenkin pitänyt sitä pystyssä työpöytätilan säästämiseksi, lähinnä HTPC-käytössä. Muuten harvemmin.
En ymmärrä miksei miljardien arvoinen yhtiö voi säilyttää vanhoja toiminnallisuuksia kun kerran 11 ei ole mikään tajunnanräjäyttävä edistysaskel käytettävyydessä kuten Windows 95 aikoinaan. Tuntuu edelleen, että tämä julkaisu tuli vähän odottamatta ja ”sattumalta” sen jälkeen kun Windows10X sai kevyet mullat päälle. Googlettamalla ei löytynyt ainoatakaan peliä, joka tänään tukisi tuota DirectStoragea. Ja Android-appien oli määrä pyöriä natiivisti! Vähän haiskahtaa, että tää piti rynniä ulos uutta scheduleria varten ettei VAAN tarvitsisi tukea tulevia Adler Lakeja kympissä; toivottavasti olen väärässä.
eipä tarvinnu asentaa 😀 yritin päivitystä niin uudelleenkäynnistyksessä tuli error, sen jälkeen ”kumontaan muutokset sun muuta”, monta boottia ja onneks win10 takas päällä 😀
Resoluutio rajoitteisella läppärillä ihan jees siirtää se sivulle, saa vähän lisää tilaa pystysuunnassa. Tosin itselle ihan yks ja sama… wintendo on jäänyt vain ja ainoastaan pelaamiseen.
Asentui ilman hakkerivirityksiä i3 7th gen koneeseen, mikä ei pitänyt olla tuettu.
Vain puhtaassa asennuksessa
Tää tuli ekana mieleen. Näkisin että aika high risk low reward -tilanne ainakin toistaiseksi.
Hyvin asentui. Ei mitään ongelmia. Pienenä outoutena appsit piti päivittää Microsoft Storen kautta ennen kuin rupesivat toimimaan. Paikallisella tilillä mennään Prossa.
Noniin, ”Vista 11” asentui heittämällä 10 päälle =)
Liekö kiittäminen niitä I/O parannuksia siitä, vai jotain muuta optimointia mutta ihan kiva parannus joka tapauksessa.
Nyt saa DirectStorage tulla, olen valmis
Heittämällä asennettu työkalun kautta (AMD 5900X). DirectStoragea peleihin odotellessa!
Onhan tässä se ikkunoiden sulava telakoiminen vieri viereen ja Android-appsien ajaminen uusina ominaisuuksina.
Täytyy asentaa, mutta juuri nyt ei ole aikaa. Onko porukka huomannut mitään ongelmia asennuksen jälkeen. Toimiiko Spotify, muut softat, LibreOfficet yms. Voi olla hyväkin päivitys, jos asentuu.
Ja jos tilanne on tämä Suomessa, niin mikähän se on maissa joissa keskimääräinen elintaso ja sen mukana koneetkin ovat? MS tietää tämän hyvin. Ei W11-vaatimusten tavoitteena ole kuin lisätä laitemyyntiä ja pakottaa massat päivittämään koneensa.
Käytännössä tämä tarkoittaa vain sitä jotta sadat miljoonat koneet jäävät W10-moisiksi, koskei naurettavat rautarajoitteensa tarkoita kuin kirjaimellisesti uskomatonta määrää päivityskelvottomia koneita. Ml. uskomatonta määrää SER-jätettä.
Jokaisesta ei ihan SER emostakin löytyy varmasti se TPM header. Moduuleita irtoaa 10e eteenpäin.
Viimeinkin ihmisille hyvä syy asentaa Linux, ehkä 2025 Linux viimein valtaa työpöydät?
Tulee joskus ensivuonna vasta…
Jep. Samalla tavalla kun o tarinoiden mukaan vallanu vimoset 20 vuotta.
Toistaiseksi tuntuu hyvältä päivitykseltä. Kaikki toimii, ajurit toimii, ei tunnu bugittavan mikään.
Ulkoasu on nätti ja tiettyjä asioita ja nappuloiden sijoituksia on mietitty parempiin paikkoihin kuin 10:ssä.
Käyttöliittymässä on se nopeus aina läsnä. Kun klikkaa starttivalikkoa, jotain muuta juttua, tai ohjelmaa aktiiviseksi jne, se pomppaa näytölle heti eikä yhtään lagaa, kuten kymppi joskus tuntuu miettivän että mitä tekisi.
Asukselle näkyi tulleen bios päivitys niin sai suoraan toimimaan windows 11 kanssa kun sitä ennen näkyi ettei tue TPM 2.0 ja näkyi kyseiseen valikkoon tulleen paljon uusia kohtia jos jotain asiaan perehtynyttä ja enemmän ymmärtävää kiinnostaa kyseinen info.
Joo niitä biosseja on asukselta tullut pitkin syksyä. Osassa ainoa muutos on se että ilmoittaa windowsille tuon TPM:n olevan ok.
95% vanhemmista kuluttajamikroista ei löydy, uudemmista yritysmalleista toki mutta usein silti vain TPM1 .2 (2015-16 lähtien TPM2?). Saatika eivät siltikään olisi tuettujen W11-prosessorien listalla jos pre-2018. Ajattelet alan harrastajan näkökulmasta, minä taas aikanaan liian pitkään tukihommia(-kin) tehneenä…
Ei ne siinä mielessä serriksi jää että kyllä niitä käytetään vielä sen kympin tuen loppumisen jälkeenkin joko kympillä tai jollain linuxilla, mutta onhan se vähän vahinko etteivät ole enää virallisesti tuettuja. Eihän se tietty MS:ää liikauta kun ykköstavoitteena on rahanteko niinkuin muillakin firmoilla.
Asentuuko tämä väkisin jos on päivitykset päällä vai saako kieltäytyä? Katsoo sitten 2v päästä mielummin.
Ei löydy headeria vai suoraa tukea? 14-1 pinninen header löytyy kyllä lähes joka emosta. Prossuvaatimus on juurikin tuon TPM 2.0 tuen takia. Jos ostaa sen 10e TPM 2.0 moduulin erikseen niin ei siitä tarvitse välittää.
Pointti nyt oli lähinnä että oli aika liioittelua tuo SERin käyttö.
data-unfurl="true" data-result-id="198338" data-url="https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-intel-processors" data-host="docs.microsoft.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Windows processor requirements Windows 11 supported Intel processors
docs.microsoft.com
data-unfurl="true" data-result-id="200924" data-url="https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-amd-processors" data-host="docs.microsoft.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Windows processor requirements Windows 11 supported AMD processors
docs.microsoft.com
IT Tuki hommien kulmasta katsottuna Intune + Bitlocker ym taitaa nyt jatkossa toimia paremmalla varmuudella Windows 11 koneissa. Win10 koneiden kanssa on ollut kaikenlaista ongelmaa valmistajien puutteellisesta TPM määrityksistä BIOS tilassa asennettuihin imageihin tms
Kotikoneessa missä gen8 prosessori Insider toiminut heinäkuusta lähtien stabiilisti, en tätä teknisesti epäonnistuneena pitäisi. GUI kyllä vielä ärsyttää jonkin verran, taskbarin kuvakeryhmittelyt ja oikean napin pudotusvalikkoon tottuminen tuntuu ottavan aikaa.
2017 Läppäriin tuo ei suostunut asentumaan missä oli gen7 Intel + TPM 2.0, mielestäni pelkkä TPM ei riitä viralliseen tukeen ainakaan.
data-unfurl="true" data-result-id="198256" data-url="https://www.jimms.fi/fi/Product/Show/130078/90mc03w0-m0xbn1/asus-tpm-m-r2-0-moduuli" data-host="www.jimms.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Asus TPM-M R2.0 -moduuli – 17,00€
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.jimms.fi
No tämähän voi olla hyväkin kympin käyttäjille sikäli että nyt kun MS voi keskittää kaiken päivitysintonsa W11:een niin kymppi jää rauhoitetuksi mukavan vakaaksi ja toimivaksi käyttikseksi
Ei muuten löydy tuota headeria läheskään joka emosta. Ja kyllä se prosessori pitää olla siltikin tuettu vaikka TPM 2.0 löytyisikin. Omassa Lenovon tabletissa on TPM 2.0 mutta siinä oleva Atom prossu ei ole tuettu joten ei saa Windows 11 asennettua virallisesti.
Niino, lähinnä parjasin vaan tuota TPM supportia joka puuttuu vähän vanhemmista prossuista. En siis hakenu yleistänyt koskemaan ser kopan pohjalta löytyviin prossuihin. Eihän atomilla kannata enää ajaa mitään kevyt linuxia / netbookia raskaampaa.
Mun työpöydän linux valtasi aika tarkkaan 20 vuotta sitten.
Täältäkin foorumilta löytyy väkeä keillä on Intelin 7000-sarjan prossua varsin kalliilla emolevyllä jossa ei ole headeria TPM-palikalle. Ei tuota pidetty vielä muutama vuosi sitten olennaisena asiana ympätä kuluttajakoneisiin kun ei sille ollut mitään tarvetta tai käyttöä.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä